Menu

Vakantiebelevenissen van een samengesteld gezin

vakantie met een samengesteld gezin

vakantie met een samengesteld gezin

De vakantiebelevenissen van samengestelde gezinnen, steeplechase in optima forma!

Voor een samengesteld gezin betekent het met elkaar op vakantie gaan, vaak een volgende stap in het verdiepen van het gezin. Soms brengt het je nader tot elkaar en soms geeft het inzichten in de verschillen. Dit laatste – het inzicht in de verschillen – is een mooi aanknopingspunt om met elkaar aan de slag te gaan om oplossingen te vinden en/of het accepteren van anders denken en handelen. Wrijving geeft glans, maar – zoals dat nu eenmaal is– alles met mate.

De afgelopen week hoorde ik vele vakantieverhalen. Prachtige, hilarische, verdrietige, frustrerende en soms hoopvolle inkijken in het leven van een stiefgezin. Het deed mij denken aan een steeplechase. De hindernissen hebben namen als puber, ex-partner, stiefkind, stiefmoeder, stiefvader, stiefbroer of stiefzus, hooggespannen verwachting, bloedband, stiefband, loyaliteit, afscheid ………

In tegenstelling tot hordelopen, kenmerkt de steeplechase zich door het voortdurend wijzigen van het ritme en inspelen op wisselende situaties. Dit vergt naast een goede mentale gesteldheid ook behendigheid én balans. Bij het horen van het woord balans word je bijkans al rustig. Maar …………. balans is – als je erover nadenkt – best wel een bizar begrip; evenwicht waarin, waardoor en waarvoor?

Is het het evenwicht in geven-nemen, luisteren-praten, werk-gezin, verdriet-vreugde, verzorging-dankbaarheid, werkdruk-q-time, liefde-eenzaamheid, loyaliteit-authenticiteit …….

Zeg dat het leven geen uitdaging is. In mijn praktijk ervaar ik dat ‘die ene schouderklop, dat ene compliment én een woord van dankbaarheid’ mensen vleugels geven. Doping voor de relatie noem ik het wel. Onze eigen kwetsbaarheid belet ons echter te vaak om die stap te durven nemen. Dit doet mij denken aan een prachtig gedicht ‘Ik drink op de mensen’ van Paul van Vliet© waarmee zoveel wordt gezegd, wat tot nadenken aanzet en welk gedicht ik u daarom niet wil onthouden:

Ik drink op de mensen

Die bergen verzetten

Die door blijven gaan met hun kop in de wind

 

Ik drink op de mensen

Die met vallen en opstaan

Blijven geloven

Met het geloof van een kind.

 

Ik drink op de mensen

Die dingen beginnen

Waar niemand van weet wat de afloop zal zijn

 

Ik drink op de mensen

Van wagen en winnen

Die niet willen weten van water in wijn.

 

Ik drink op de mensen

Die blijven vertrouwen

Die van te voren niet vragen

‘Voor hoeveel’ en ‘waarom’

 

Ik drink op de mensen

Die dóór blijven douwen

Van doe het maar wél

En kijk maar niet om.

 

Ik drink op het béste

Van vandaag en van morgen

Ik drink op het mooíste waar ik van hou

Ik drink op het maximum

Wat er nog in zit

In vandaag en in morgen

In mij en in jou!!

 

Terug naar balans. Voor mij persoonlijk betekent balans iedere dag weer investeren in het fundament van het leven en dat zijn voor mij mensen. Ik probeer dit te bereiken door geweldloos te communiceren en om te gaan met kritiek, door te investeren en minder terug te verwachten, door aan te geven dat ik het ook niet altijd weet en bovenal door kritisch naar mezelf te blijven kijken.

In mijn professie als mediator gespecialiseerd in puur menselijke relaties – relatiemediation (blijven of harmonieus scheiden), samengesteld gezin en nahuwelijk (ter voorkoming van een vechtscheiding) – het ik mogen ervaren dat die cliënten die zeggen ‘kom maar op’, na een diep dal het mooie heuvellandschap van het leven weer bewandelen. Kost energie maar wat is het toch genieten van het uitzicht op de top!

Het is iedere keer weer een grote eer dat ik hier getuige van mag en kan zijn. Alle lezers wens ik een mooie start van de bekende ‘waan van de dag’ na de zomervakantie toe!

Marianne Smulders

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 − = vier
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.