Menu

Verschillen rouwproces bij scheiden en overlijden

5 reacties
rouwproces bij scheiden

Een scheiding verwerken; hoe doe je dat?

Het verwerken van een scheiding kan voor sommigen minstens zo ingrijpend zijn als het rouwen om een overleden partner. Er zijn dan ook belangrijke overeenkomsten: je staat er plotseling alleen voor en het is een grote schok, zelfs als het niet totaal onverwacht komt.

Verschillen rouwproces bij scheiden en overlijden:

  • Kinderen komen, in tegenstelling tot bij een overlijden, mogelijk in een loyaliteitconflict terecht.
  • Na een overlijden sta je er financieel meestal beter voor.
  • Na overlijden verlies je geen schoonfamilie.
  • Bij een overlijden wordt er minder geoordeeld en bevooroordeeld: er moet iets aan de hand zijn, want anders was zijn vrouw niet weggelopen.

De bovenstaande zaken kunnen ervoor zorgen dat een scheiding soms lastiger is om te verwerken dan een overlijden. Ook lichamelijk en geestelijk kan dit tot uiting komen in de vorm van allerlei klachten. Rouwen en leren omgaan met het verdriet is daarom extra belangrijk. Maar hoe doe je dat?

Rouwproces

Na het einde van je huwelijk is het belangrijk dat er tijd wordt genomen voor het rouwproces. Alleen zo kun je langzamerhand leren om het verlies te accepteren. Natuurlijk zal er ook na de rouwperiode verdriet zijn om het verlies. Maar er is emotionele controle over de situatie.

Elisabeth Kübler-Ross heeft veel onderzoek verricht naar rouw en verlies. Ze ontdekte dat er verschillende fases zijn in het rouwproces. Door deze fases tijdens het rouwen te herkennen, kan het rouwproces op een betere manier worden doorlopen:

Ontkenning

Door te ontkennen dat je man of vrouw je verlaat, ontwikkel je een afweermechanisme als bescherming tegen je zelf. De waarheid dringt echter langzaam tot je door en dat is juist een goede ontwikkeling.

Woede

Tijdens deze fase is er protest tegen de scheiding. Je accepteert niet dat dit gebeurt en aanvaart de consequenties niet. Woede is voor velen gemakkelijker om mee om te gaan dan verdriet.

Onderhandelen

Je begint te merken dat woede geen zin heeft: het gebeurt toch. Het is dan vaak logisch om een andere weg te bewandelen om toch te bereiken wat je wilt: je probeert je man/vrouw over te halen door beloftes en oplossingen te bieden of door een schuldgevoel te creëren. Accepteer dat dit hoort bij het rouwproces.

Depressie

In deze fase weet je dat het zo is: hij/zij heeft je verlaten en je moet nu een nieuw leven beginnen. Je woede en onderhandelingen hebben niet geholpen. Daardoor kom je mogelijk in een machteloze, depressieve fase terecht waarin je je misschien terugtrekt. Probeer door te gaan en hulp te zoeken. Praat erover, bijvoorbeeld met een huisarts of psycholoog. Ook familie, vrienden of een lotgenoot kunnen je bijstaan.

Aanvaarding

Nu je weet dat de scheiding onomkeerbaar is, breekt een periode van aanvaarding aan. Daarin besef je dat je in staat bent om je leven weer op te bouwen en dat je jezelf kunt herstellen. Je gaat je richten op de toekomst: wat wil je de rest van je leven?

Niet iedereen doorloopt deze fases op dezelfde manier of in dezelfde volgorde. Ook kan het zijn dat sommige fases meer of minder intensief zijn. Geef in ieder geval ruimte aan al je gevoelens voor zolang ze zich voordoen. En belangrijk: je bepaalt zelf je eigen voortgang in het rouwproces.

REACTIES

Nynke - 22 sep 2018

Tip: ' Een scheiding kan soms door bepaalde zaken lastiger te verwerken zijn dan een overlijden van een partner ' Ik moet hier gewoon op reageren. Ik vind die zin echt zo ongepast. Dit kan je echt niet schrijven. Ik ben gescheiden en ben mijn nieuwe partner, grote liefde, vorig jaar na 13 jaar samen zijn verloren. Een vergelijking in rouwproces is in deze ontzettend ongepast. Waarom is het nodig om uberhaupt die vergelijking te trekken?....niet doen, is voor mensen zoals ik erg kwetsend.

Lk - 13 mrt 2019

Het inderdaad een rouwproces waar je doorheen moet na een scheiding en soms denk ik inderdaad dat het makkelijker zou zijn geweest als hij dood zou zijn. Geen kans meer op confrontaties. Geen kans meer dat hij plots weer in de achtertuin staat om ruzie te komen maken. Hij heeft in de loop van de scheiding en de periode tot hij was vertrokken zoveel lelijks gezegd. Daar worstelen we nog dagelijks mee. En hij zit daar met zijn nieuwe vlam op zijn roze wolk.

Gré Werkhoven - 30 jun 2019

Met alle respect ,maar ik vind een scheiding grotere gevolgen hebben dan het overlijden van je partner 30 jaar geleden ben ik gescheiden ,in die zelfde tijd overleed de man van mijn collega Er was heel veel aandacht voor haar en ze zette een foto van haar man op haar bureau ,wat ik natuurlijk niet deed Naast het verdriet en gemis veranderde bij collega niets Naast mijn verdriet moest ik met de kinderen verhuizen en kwam een poos in de bijstand terecht Schoonfamilie haakt af en op verjaardagen van de kinderen komt ex met zijn nieuwe vrouw ook Het geeft pijn als de eerste keer die vrouw met jouw kleinkind op schoot zit ,ze haar oma laat noemen ,want ze is wel de vrouw waar ex jaren een ontkende relatie mee heeft gehad Gelukkig heb ik mij nooit zielig of slachtoffer gevoeld ,maar het was wel vechten om te overleven Dat laatste is prima gelukt en ben er sterk uit gekomen ,maar vind dat er te weinig aandacht voor gescheiden mensen is

JGJonkers - 23 jul 2019

De laatste tijd valt het me steeds weer op hoe verschillend de processen kunnen zijn en het kan me nog ( 15 jaar na dato ) pijn doen de verschillen te horen. Veel mensen lijken te worden omhuld door aandacht van familie , vrienden en buren na een sterven. Hoe anders heb ik dat ervaren na mijn scheiding. Wat heb ik me eenzaam gevoeld en wat trok ik me terug ook omdat ik niet wist te delen. Dus, opgeheven hoofd en doorgaan en vooral niet zielig lijken, wat ik nog erger vind. Dus creërde ik het beeld: ze redt zich wel? Hoe zou het anders kunnen ? Ja, ik heb zelf de hand uitgestoken en heb me gered door therapie en mijn houding van doorgaan. Moeten we hier toch nog vaker over praten en delen om de ongemakkelijkheid te overwinnen .

Natalie - 25 sep 2019

Wat alle rouwprocessen gemeen hebben, of het nu om het verlies van een dierbare gaat of een scheiding, is dat je er zo moe van wordt. Het is heel belangrijk om hier aan toe te geven. Dat helpt bij de verwerking en de aanvaarding.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 7 = zestig drie
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Heel vaak geven stellen aan dat de communicatie, of het gebrek daaraan, de reden is dat ze uit elkaar gaan. Wat is nu precies de communicatie en hoe kun je ervoor zorgen dat de communicatie verbetert? Marloes van den Heuvel info@marloesvdheuvel.nLees verder > communicatie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.