Menu

Verwerking van de scheiding: schrijf het op!

verwerking van de scheiding

Meester Koos kijkt op van zijn werk. In de klas is het stil. Over zijn leesbril heen gluurt hij naar Job.  Job buigt zich helemaal over zijn schrift heen, zodat niemand mee kan lezen. Een ietwat krampachtige houding vind meester Koos. Job heeft het moeilijk. Zijn ouders zijn aan het scheiden en meester Koos helpt Job om er over te praten. In de klas hebben ze het er uitvoerig over gehad. Er waren meer kinderen die ouders hebben die gescheiden zijn. Het klassengesprek deed Job goed. Dat was zichtbaar en voelbaar. Maar er over praten wilde Job niet. Samen met de hele klas heeft meester Koos besloten dat Job, wanneer hij dat wil, zijn schrift kan pakken om alles wat er in hem opkomt op te schrijven. Alles op papier, weg uit zijn hoofd.

Van je afschrijven We weten dat “van je afschrijven” helpt voor de verwerking van de scheiding en/of om alles op een rijtje te krijgen. Door het overzicht wat je krijgt, kun je keuzes maken, hulp vragen en ben je minder “bezet”. Dat lukt helemaal goed als je je pen niet van het papier haalt. Doorschrijven zonder denken, totdat je hoofd leeg is.

Wie kunnen er allemaal baat hebben bij schrijven? In dit blog noem ik drie “soorten” mensen die baat kunnen hebben bij het neerschrijven van hun verhaal met betrekking tot scheiden.

Neerschrijven wat er in hoofd en hart omgaat.
A.   Kinderen/Jongeren

B.   De ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn

C.   De mensen er omheen

A.   Kinderen en Jongeren Kinderen en jongeren van ouders die gaan scheiden of die gescheiden zijn lopen vaak rond met vragen, met verdriet, angst, wanhoop, onzekerheid, schuldgevoel, onmacht. Als ouder, leerkracht of ander rolmodel kun je ze uitnodigen om alles eens op te schrijven. Vaak worden een aantal zaken dan al duidelijker en kan het kind, al of niet met hulp kiezen waar het wel of niet iets mee doet. Als je naar de website van Villa Pinedo gaat, vind je daar een platform van en voor kinderen en jongeren, waar ze hun verhalen en vragen kwijt kunnen. De antwoorden en uitwisselingen komen ook van kinderen en jongeren. Een hele waardevolle website voor zowel kinderen als volwassenen.

B.   Ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn Laatst was ik in gesprek met een moeder die zeer ontdaan was over haar scheiding. Ze vertelde, en vertelde en stukje bij beetje kwam met horten en stoten een enorme berg onsamenhangende gebeurtenissen naar boven. Ze bleek thuis allemaal losse briefjes te hebben waar ze in de loop van de tijd van alles op had geschreven. Ik stelde haar voor om voor zichzelf alles eens op één papier te zetten en waar mogelijk in chronologische volgorde. Een week later trof ik een andere vrouw aan. Er was zichtbaar iets van haar afgevallen.

De grootste onrust was weg. Ze wist nu wat ze eerst aan wilde pakken.

C. De mensen er om heen Leraren, coaches, opa’s en oma’s, buren, vrienden familie, collega’s. Al deze mensen zijn hoe dan ook betrokken bij de scheiding. Ze lopen vaak rond met oordelen. Ze willen helpen maar durven niet of voelen zich machteloos. Ook voor deze groep is het goed om alles eens op te schrijven. Zij zullen versteld staan van de woorden die ze gebruiken, de verbinding die ze ervaren met de ouders en de kinderen.

Misschien zien ze bij het teruglezen dat hun oordelen hen weerhouden om hun betrokkenheid te tonen. Misschien zien ze nu wat zij kunnen doen. En misschien biedt iemand zo maar aan de kinderen van een gescheiden buur even op te vangen.

Respect, compassie en verbinding Schrijven kan helpen om respectvol en met compassie te verbinden, met die ouder of met dat kind wat midden in de scheiding even de weg kwijt is.

En dan kun jij helpen.
Kijk er naar vanuit een groter perspectief. Ga er als het ware even boven hangen! Wat zie je? Is het goed voor de kinderen wat er gebeurd. Is de ouder met al zijn emoties in staat om helder te blijven?
Je gevoelens en gedachten aan papier toevertrouwen haalt jouw scherpe oordelende kantjes er af. Zo kun je na het schrijven zonder oordelen jouw bijdrage leveren. De meeste mensen die ik spreek en die best wel wat zouden willen zeggen, doen dat niet omdat ze niet durven. Omdat de ander zich wel zal gaan verdedigen. Omdat …

Bijdragen Opschrijven wat je meemaakt kan helpen om duidelijk te krijgen waar het jou om gaat. Opeens zie je hoe je bij kunt dragen. Wat je zou kunnen vragen, doen en zeggen.

Hou je niet van schrijven?

Mensen die niet zo veel met schrijven hebben, kunnen in plaats van schrijven ook tekenen of een spraakopname maken.

Zullen we samen wijzer zijn?

Hartelijke groet

Anne Buiskool

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 + = vijftien

EN NOG MEER:

Online mediation

27 jul 2020

Online scheiden

27 jul 2020
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Doet het jou ook zo’n pijn om een compleet gezin samen te zien? Op de een of andere manier ziet een compleet gezin er ook altijd perfect uit. Misschien zit je midden in je scheiding, misschien is je scheiding al jaren afgerond… Het blijft pijn doen dat je gezin niet meer “heel is”. Heb jij Lees verder > mijn gezin is niet meer compleet
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.