Voel jij je eenzaam na je scheiding?

gezellig na scheiding

Voel jij je (af en toe) eenzaam nu je (recent) gescheiden bent? Alleen in een donker, leeg huis thuis komen na een gezellige avond. Alleen eten, alleen in bed liggen, alleen erop uit gaan…..

Dat zijn een paar van de situaties waar veel van de (net) gescheiden mensen moeite mee hebben. Dan kan het ‘alleen zijn‘ je aanvliegen. Dat zijn de situaties waarin je het extra lijkt te voelen. Ik weet uit eigen ervaring hoe dat voelt; heel pijnlijk. Ik voelde me soms daar ook heel radeloos, machteloos en hulpeloos bij. Helemaal niet fijn. Wist niet hoe ik daar iets aan kon doen.

Als je bovenstaande herkent, lees dan door! Hieronder staan tips en suggesties hoe je met simpele, kleine veranderingen je minder eenzaam kan gaan voelen.

Tip 1. Je focus verschuiven.

Stel je komt thuis na een gezellige avond met vrienden.

Richt nu je aandacht op hoe je het voor jezelf gezellig kan maken.

Doe bijv. de kachel nog even aan, steek wat kaarsjes op, maak jezelf een kopje thee ofzo.

Ga lekker zitten en loop in gedachten de avond nog even door met jezelf, geniet na.

Besteed je aandacht aan hoe je het voor jezelf zo fijn mogelijk kan maken ipv aan wat er allemaal niet is, daar word je niet vrolijker van.

Tip 2. Goed voor jezelf zorgen.

Besteed aandacht aan je eten; eet gezond. Je bent wat je eet….als je gezond eet, voel je je lekker in je vel zitten en dat heeft weer invloed op je geest.

Hetzelfde effect heeft genoeg bewegen. Wat vind je fijn om te doen? Wandelen, fietsen of een sport in clubverband beoefenen?

Zoek iets uit wat je leuk om te doen vindt, dan kost het je geen moeite en geeft het je energie en voldoening.

Ook hierbij kan je tip 1 toepassen: richt je aandacht op wat er wel is!

Naast zorg voor je lichaam is zorg voor je geest ook belangrijk. Hier tips om met je emoties om te gaan.

Tip3. Goed gezelschap.

Omring je met mensen waar je energie van krijgt. Die oog en oor hebben voor jouw verhaal. Mijdt mensen die veel aandacht vragen, je hebt je energie en aandacht nu voor jezelf nodig.

Klinkt misschien egoïstisch, maar dat is het niet. Je hebt iets heel ingrijpends meegemaakt en het is zaak dat je nu goed voor jezelf zorgt. Als je weer helemaal ‘de oude’ bent, kan je er weer voor anderen zijn.

Goed gezelschap zijn ook mensen waar je het gezellig mee hebt, waar je mee kan lachen, ook al gaat het nergens over.

Tip 4. Leuke bezigheden.

Als je al een hobby of bezigheid hebt waar je veel lol aan beleeft, dan leef je uit! Dat geeft voldoening en afleiding.

Misschien heb je geen hobby (meer). Dan zou ik je zeker aanraden om iets op te pakken, iets te gaan doen.

Als je moeite hebt te bedenken wat je leuk vindt, neem daar dan even de tijd voor. Denk bijv terug aan wat je vroeger graag deed en kijk eens om je heen wat er allemaal te doen is, qua sport, cursussen, bij verenigingen etcetc.

Ook hier geldt, doe iets wat je leuk vindt en ga niet sporten omdat het ‘moet’. Dan kost het je vermoedelijk alleen maar energie en dat is niet de bedoeling, het is fijn als het je energie en voldoening geeft.

Deze tips staan in willekeurige volgorde, gebruik eruit wat voor jou prettig en passend is, zodat je je minder eenzaam voelt. Voel welke tip(s) je aanspreken en voer die geleidelijk in. Verwacht geen wonderen van jezelf; geef jezelf tijd om te wennen aan je nieuwe situatie. Ook dat is goed voor jezelf zorgen.

Wil je ‘gestructureerder’ met de verwerking van je scheiding en het maken van een ‘nieuwe start’ aan de slag dan is het 7 Stappen Traject Opbloeien-na-scheiding wellicht iets voor jou. Er zijn verschillende manieren waarop je het traject kunt volgen, kies er één, die goed bij jou past.

Ik lees graag hoe jij met je eenzaamheid omgaat.

Wat helpt jou om je draai in je eentje te vinden?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


9 + = achttien

Vlog

Sofie heeft een tijd gevlogd over haar echtscheiding, die vlogs hebben wij afgelopen anderhalf jaar allemaal geplaatst. Maar inmiddels ligt die periode ver achter haar en is ze er klaar mee. ‘Het voelde als een enorme opluchting om alle vlogs offline te halen.’ Hierbij nog een laatste terugblik op haar scheiding:

terugblik op scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.