Menu

Voel jij je eenzaam na je scheiding?

2 reacties
gezellig na scheiding

Voel jij je (af en toe) eenzaam nu je (recent) gescheiden bent? Alleen in een donker, leeg huis thuis komen na een gezellige avond. Alleen eten, alleen in bed liggen, alleen erop uit gaan…..

Dat zijn een paar van de situaties waar veel van de (net) gescheiden mensen moeite mee hebben. Dan kan het ‘alleen zijn‘ je aanvliegen. Dat zijn de situaties waarin je het extra lijkt te voelen. Ik weet uit eigen ervaring hoe dat voelt; heel pijnlijk. Ik voelde me soms daar ook heel radeloos, machteloos en hulpeloos bij. Helemaal niet fijn. Wist niet hoe ik daar iets aan kon doen.

Als je bovenstaande herkent, lees dan door! Hieronder staan tips en suggesties hoe je met simpele, kleine veranderingen je minder eenzaam kan gaan voelen.

Tip 1. Je focus verschuiven.

Stel je komt thuis na een gezellige avond met vrienden.

Richt nu je aandacht op hoe je het voor jezelf gezellig kan maken.

Doe bijv. de kachel nog even aan, steek wat kaarsjes op, maak jezelf een kopje thee ofzo.

Ga lekker zitten en loop in gedachten de avond nog even door met jezelf, geniet na.

Besteed je aandacht aan hoe je het voor jezelf zo fijn mogelijk kan maken ipv aan wat er allemaal niet is, daar word je niet vrolijker van.

Tip 2. Goed voor jezelf zorgen.

Besteed aandacht aan je eten; eet gezond. Je bent wat je eet….als je gezond eet, voel je je lekker in je vel zitten en dat heeft weer invloed op je geest.

Hetzelfde effect heeft genoeg bewegen. Wat vind je fijn om te doen? Wandelen, fietsen of een sport in clubverband beoefenen?

Zoek iets uit wat je leuk om te doen vindt, dan kost het je geen moeite en geeft het je energie en voldoening.

Ook hierbij kan je tip 1 toepassen: richt je aandacht op wat er wel is!

Naast zorg voor je lichaam is zorg voor je geest ook belangrijk. Hier tips om met je emoties om te gaan.

Tip3. Goed gezelschap.

Omring je met mensen waar je energie van krijgt. Die oog en oor hebben voor jouw verhaal. Mijdt mensen die veel aandacht vragen, je hebt je energie en aandacht nu voor jezelf nodig.

Klinkt misschien egoïstisch, maar dat is het niet. Je hebt iets heel ingrijpends meegemaakt en het is zaak dat je nu goed voor jezelf zorgt. Als je weer helemaal ‘de oude’ bent, kan je er weer voor anderen zijn.

Goed gezelschap zijn ook mensen waar je het gezellig mee hebt, waar je mee kan lachen, ook al gaat het nergens over.

Tip 4. Leuke bezigheden.

Als je al een hobby of bezigheid hebt waar je veel lol aan beleeft, dan leef je uit! Dat geeft voldoening en afleiding.

Misschien heb je geen hobby (meer). Dan zou ik je zeker aanraden om iets op te pakken, iets te gaan doen.

Als je moeite hebt te bedenken wat je leuk vindt, neem daar dan even de tijd voor. Denk bijv terug aan wat je vroeger graag deed en kijk eens om je heen wat er allemaal te doen is, qua sport, cursussen, bij verenigingen etcetc.

Ook hier geldt, doe iets wat je leuk vindt en ga niet sporten omdat het ‘moet’. Dan kost het je vermoedelijk alleen maar energie en dat is niet de bedoeling, het is fijn als het je energie en voldoening geeft.

Deze tips staan in willekeurige volgorde, gebruik eruit wat voor jou prettig en passend is, zodat je je minder eenzaam voelt. Voel welke tip(s) je aanspreken en voer die geleidelijk in. Verwacht geen wonderen van jezelf; geef jezelf tijd om te wennen aan je nieuwe situatie. Ook dat is goed voor jezelf zorgen.

Wil je ‘gestructureerder’ met de verwerking van je scheiding en het maken van een ‘nieuwe start’ aan de slag dan is het 7 Stappen Traject Opbloeien-na-scheiding wellicht iets voor jou. Er zijn verschillende manieren waarop je het traject kunt volgen, kies er één, die goed bij jou past.

Ik lees graag hoe jij met je eenzaamheid omgaat.

Wat helpt jou om je draai in je eentje te vinden?

REACTIES

Profielfoto van Jan Willem

Jan Willem (gastheer) - 25 sep 2017

Ikzelf game heel veel achter mn PC. Ik ga sinds kort naar de sportschool om mijn afvallen wat kracht bij te zetten. Maar door een lange tijd niet gesport te hebben is elk sportschool bezoek nu gekoppeld aan een week spierpijn. Verder herken ik veel, vind ik het lastig om erop uit te gaan (mede ook omdat ik een hond heb). Voor mij is het op dit moment zoeken naar een ritme welke ik kan doen als ik de kinderen heb, maar ook als ik ze niet heb. En daar ben ik nu naar op zoek. En dat zal even tijd kosten.

Eline - 25 sep 2017

Herkenbaar, Jan Willem. Niet het gamen hoor :D maar wel te veel tijd achter mijn PC zitten. Voornamelijk voor werk, maar ook daarbuiten lees ik veel op het net. Eropuit gaan in je eentje is ook lastig. Ik ga wel op een terrasje zitten of naar de film in mijn eentje, ook vakanties alleen vind ik geen punt. Maar eigenlijk zou ik het fijn vinden om een vast iets te hebben, een club of vereniging. Maar ja, wat? Dat vind ik nog een lastige. Ik word steeds meer een huismus en hoewel ik daar weinig problemen mee heb, vind ik toch dat ik onder de mensen moet blijven komen. Vooral ook omdat ik als thuiswerker al heel veel thuis zit. Het gaat inderdaad tijd kosten!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 2 = zes
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.