Menu

Voorbeeld Ouderschapsplan

voorbeeld ouderschapsplan

Als je uit elkaar gaat en je hebt minderjarige kinderen moet je gezamenlijk een ouderschapsplan opstellen. Gehuwde ouders en ouders met een geregistreerd partnerschap zijn dat wettelijk verplicht. En deze verplichting geldt ook voor samenwoners met gezamenlijk gezag.

Ouderschapsplan

In een Ouderschapsplan maken ouders die gaan scheiden afspraken over alle denkbare onderwerpen die de kinderen raken. Zoals wanneer ze bij welke ouder verblijven, bij wie ze worden ingeschreven, hoe de dagelijkse zorg eruit ziet. Hoe ze met opa en oma contact kunnen onderhouden. Maar ook op welke manier keuzes worden gemaakt ten aanzien van school en/of studie en, om nog maar eens iets te noemen; piercings en tatoeages…. En natuurlijk de financiële afspraken. Het zijn afspraken tussen de ouders, maar zij moeten wel met de kinderen worden besproken op een voor hun leeftijd en ontwikkeling adequate wijze. De kinderen van 12 jaar en ouder kunnen een zogenaamde Kindverklaring ondertekenen, waaruit blijkt dat zij kennis hebben genomen van de afspraken die hun ouders hebben gemaakt en dat zij daarin gekend zijn. Dat wil overigens niet zeggen dat kinderen vanaf 12 jaar standaard zelf kunnen kiezen bij welke ouder zij zouden willen wonen, een hardnekkig misverstand. Zij kunnen zich vanaf die leeftijd wel tot de rechter wenden met het verzoek te worden gehoord. De rechter houdt bij het nemen van zijn beslissing rekening met de belangen van het kind.

Het Ouderschapsplan wordt doorgaans als bijlage aan het convenant gehecht. Dit Voorbeeld Ouderschapsplan is tot stand gekomen doordat wij er als mediators jarenlang mee hebben gewerkt en aan hebben geschaafd. Wij denken dat dit model vrij compleet is, maar vul het gerust aan met punten die je mist. Onderaan de pagina met het Voorbeeld Ouderschapsplan kan je een reactie achterlaten met eventuele aanvullingen. Daar kunnen anderen dan ook weer mooi hun voordeel mee doen. Wij delen graag dit model met je.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


× 9 = drieenzestig

Vlog

We kregen de vraag: Waarom verdwijnen liefde en respect uit je relatie? Deze vraag is natuurlijk heel moeilijk te beantwoorden maar Roos Boer heeft een heel mLees verder > scheiding liefde en respect
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.