Menu

Voorbeeld Ouderschapsplan

voorbeeld ouderschapsplan

Als je uit elkaar gaat en je hebt minderjarige kinderen moet je gezamenlijk een ouderschapsplan opstellen. Gehuwde ouders en ouders met een geregistreerd partnerschap zijn dat wettelijk verplicht. En deze verplichting geldt ook voor samenwoners met gezamenlijk gezag.

Ouderschapsplan

In een Ouderschapsplan maken ouders die gaan scheiden afspraken over alle denkbare onderwerpen die de kinderen raken. Zoals wanneer ze bij welke ouder verblijven, bij wie ze worden ingeschreven, hoe de dagelijkse zorg eruit ziet. Hoe ze met opa en oma contact kunnen onderhouden. Maar ook op welke manier keuzes worden gemaakt ten aanzien van school en/of studie en, om nog maar eens iets te noemen; piercings en tatoeages…. En natuurlijk de financiële afspraken. Het zijn afspraken tussen de ouders, maar zij moeten wel met de kinderen worden besproken op een voor hun leeftijd en ontwikkeling adequate wijze. De kinderen van 12 jaar en ouder kunnen een zogenaamde Kindverklaring ondertekenen, waaruit blijkt dat zij kennis hebben genomen van de afspraken die hun ouders hebben gemaakt en dat zij daarin gekend zijn. Dat wil overigens niet zeggen dat kinderen vanaf 12 jaar standaard zelf kunnen kiezen bij welke ouder zij zouden willen wonen, een hardnekkig misverstand. Zij kunnen zich vanaf die leeftijd wel tot de rechter wenden met het verzoek te worden gehoord. De rechter houdt bij het nemen van zijn beslissing rekening met de belangen van het kind.

Het Ouderschapsplan wordt doorgaans als bijlage aan het convenant gehecht. Dit Voorbeeld Ouderschapsplan is tot stand gekomen doordat wij er als mediators jarenlang mee hebben gewerkt en aan hebben geschaafd. Wij denken dat dit model vrij compleet is, maar vul het gerust aan met punten die je mist. Onderaan de pagina met het Voorbeeld Ouderschapsplan kan je een reactie achterlaten met eventuele aanvullingen. Daar kunnen anderen dan ook weer mooi hun voordeel mee doen. Wij delen graag dit model met je.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × = 5
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos geeft in deze vlog 3 tips om je scheiding iets makkelijker te maken. In januari besluiten er relatief veel stellen om uit elkaar te gaan. Dit is een aantal jaar geleden ook bij Roos gebeurd. Zij weet hoe het voelt en wat er op je af komt. Met deze tips wordt deze nare periode Lees verder > 3 tips om je scheiding makkelijker te maken
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.