Menu

De voordelen van online scheiden

online scheiden

Scheiden 3.0: dit zijn de voordelen van online scheiden

Dankzij digitale initiatieven is het regelen van een scheiding tegenwoordig eenvoudiger dan ooit. Steeds meer ex-partners kiezen voor online scheiden, maar deze snelle en goedkope scheidingsvorm oogst ook kritiek van advocaten. Is dat eigenlijk terecht?

Jaarlijks besluiten in Nederland zo’n 35.000 stellen een punt achter hun huwelijk te zetten. Van oudsher is een (vecht)scheiding het terrein van advocaten. Niet alleen omdat ex-partners volgens de wet een advocaat moeten inschakelen die het verzoekschrift indient bij de rechter, maar ook vanwege hun juridische kennis. Mede dankzij de opkomst van het internet is de rol van de advocaat echter langzaam maar zeker aan het veranderen.

Digitalisering en disruptie

Analisten van ABN AMRO voorspelden onlangs in een rapport dat de advocatuur meer last krijgt van de digitalisering en van branchevreemde en buitenlandse partijen die juridische diensten aanbieden. Tegelijkertijd zouden veel advocaten zelf nog nauwelijks gebruikmaken van de nieuwste ICT-middelen. “Experts verwachten echter dat dit een van de sectoren is waar nieuwe technologieën mogelijk disruptieve effecten op kunnen hebben.”

De potentiële klanten van de advocatenbranche doen wel hun voordeel met nieuwe technologie. Al is het alleen al omdat ze zelf op onderzoek uitgaan. Veel informatie over de praktische gevolgen van een scheiding is op internet te vinden. Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, heeft bijvoorbeeld een handige checklist opgesteld die je helpt bij het organiseren van je geldzaken na een scheiding of liefdesbreuk.

Succesvolle digitale initiatieven

De overheid helpt ook op andere manieren bij het faciliteren van zo pijnloos mogelijke scheidingen. Zo werd in november van vorig jaar de overheidswebsite rechtwijzer.nl gelanceerd. Dit instrument moet bijdragen aan het voorkomen van conflicten. Via de chat maken ex-geliefden afspraken over zaken als de alimentatie en omgangsregeling voor de kinderen. Een advocaat-beoordelaar toetst deze afspraken vervolgens online.

De overheid is zeker niet de enige partij die scheidingen makkelijker maakt met digitale technologie. Ook in het bedrijfsleven zien we steeds meer succesvolle digitale initiatieven, maar die vallen niet altijd goed bij de advocatuur. Websites voor online scheiden krijgen bijvoorbeeld het verwijt dat ze niet zorgvuldig te werk gaan, dat een scheiding te complex is om via internet af te handelen en dat de aanbieders puur concurreren op prijs.

Voordelen van digitaal scheiden

Erik Baijens van Netjes Scheiden, een populaire site voor digitaal scheiden, dient hen graag van repliek. “Ik denk dat advocaten beter de hand in eigen boezem kunnen steken”, aldus de specialist. “Veel mensen hebben een grote aversie tegen de facturen van de advocaat. En een advocaat werkt vaak escalerend. Wij doen juist een beroep op mensen zelf om een scheiding goed te regelen. Ex-partners kúnnen namelijk ook heel veel zelf doen.”

Een digitale scheiding heeft volgens Baijens diverse voordelen ten opzichte van een conventionele scheiding. Zo gaat het sneller en is het veel goedkoper. “En er is draagvlak, want mensen komen samen tot afspraken die voor beiden werken. Klanten krijgen van ons ook allerlei documenten die aan de eisen van de rechter voldoen. Ze hoeven dus niet te googelen. Daarnaast worden mensen aangesproken op hun onderhandelingsvaardigheid.”

Combinatie met bemiddeling

“Digitaal scheiden is gewoon scheiden 3.0”, zegt Baijens. “Over tien jaar is het heel normaal. Een advocaat maakt zichzelf soms belangrijker dan hij is. Wij willen de scheiding ‘dejuridiseren’, door zoveel mogelijk zonder advocaat te werken. We bieden de mogelijkheid om online te scheiden in combinatie met bemiddeling aan tafel waar nodig en een stukje controle. Kortom: we faciliteren de scheiding, maar blijven zelf op de achtergrond.”

“Als je naar de rechter stapt, neemt deze een juridisch besluit, geen praktisch besluit”, vervolgt de expert. “Dat leidt tot heel veel gedoe. De advocaat moet de laatste optie zijn. Samen met onze partners willen we mensen in staat stellen om digitaal zoveel mogelijk zelf te beslissen. Tegelijkertijd willen we ze behoeden voor verkeerde beslissingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om fiscale afspraken of andere regelingen die niet mogelijk zijn.”

Controleren van afspraken

Baijens noemt als voorbeeld twee ouders met een kind van twee jaar oud die na hun scheiding graag voor co-ouderschap wilden kiezen. “Dat gaat niet, want zo’n constructie is niet in het belang van het kind”, legt hij uit. “Een kind heeft namelijk hechtingsproblemen tot een jaar of vijf. Dan kun je dus veel beter korte contactmomenten inbouwen om die band te activeren. Maar daar moet je als ouders dan wel goed overleg over hebben.”

Dit soort situaties wil Netjes Scheiden voorkomen. “Voor de meeste mensen zijn die documenten een invuloefening en wij toetsen dan of alles haalbaar is. We bellen mensen ook na als we gekke dingen zien. Dan vertellen we wat de consequenties van zo’n afspraak zijn. De klant bepaalt dan of hij een consult nodig vindt. Zo nee, dan is dat ook prima. Maar we benadrukken dan wel dat de klant verantwoordelijk is voor de gevolgen.”

In harmonie uit elkaar

Soms is digitaal scheiden duidelijk de beste keuze. “Het is een aanbod voor mensen die er gezamenlijk uit willen komen, die niet te veel geld kwijt willen zijn en wiens situatie niet te ingewikkeld is. Bijvoorbeeld als je samen een huurhuis hebt en geen kinderen. En als je dan tijdens het scheidingstraject alsnog tegen problemen aanloopt, kun je een paar uur advies inkopen. Dat is natuurlijk de ideale situatie om een scheiding goed te regelen.”

Baijens zou niet iedereen adviseren om zelfstandig online te scheiden. “Een voorwaarde is dat jullie geen ruzie hebben. Als je een eigen bedrijf hebt, wordt een scheiding al snel te ingewikkeld. En als je kinderen hebt, moet je wel zelf een goed ouderschapsplan kunnen opstellen.” Hij waarschuwt ook stellen die samen een koophuis hebben waarin een van de twee blijft wonen. “Daar komen een aantal financiële valkuilen bij kijken.”

Zoeken naar consensus

Maar zelfs de wat complexere scheiding hoeft niet via de advocaat te lopen. Baijens: “Een advocaat is opgeleid om de belangen van één persoon te verdedigen, niet om naar consensus te zoeken. Ik vind dat een advocaat zich alleen bezig moet houden met het juridische aspect. Een advocaat is prima voor een scheiding via de rechtbank of als er iets ingediend moet worden. Met het traject daarvoor moet hij zich niet bemoeien.”

“Ik zou mensen die digitaal willen scheiden aanraden om altijd een controlepakket te nemen”, aldus Baijens. “Dan word je na het invullen van de documenten gewezen op zaken die anders liggen dan je dacht. Die punten bespreek je dan tijdens een consult. Zo weet je zeker dat alles klopt voordat het naar de rechtbank gaat. En voor de duidelijkheid: zelfs met een paar uur advies erbij ben je veel goedkoper uit dan bij een advocaat.”

“Als je het gevoel hebt dat jullie er samen niet uitkomen, is het verstandig om ook voor bemiddeling te kiezen”, zegt de expert. “Maar misschien wel mijn belangrijkste advies is: blijf altijd met elkaar in gesprek, wat er ook gebeurt. En laat je niet afschrikken door kritische advocaten.”

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht − = 2
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.