Menu

Voorstel vereenvoudiging kinderalimentatie

kuppers&co

kuppers&co

Op maandag 26 september jl. presenteerden PvdA en de VVD een nieuwe berekeningswijze voor de kinderalimentatie. De eerste reacties vanuit de Tweede Kamer waren positief. Het voorstel heeft als doel om het vaststellen van de kinderalimentatie inzichtelijker te maken. Het voorstel gaat uit van de behoefte en de draagkracht van beide ouders en introduceert nog een derde maatstaf, het aantal dagen dat het kind bij iedere ouder verblijft.

Het is de bedoeling dat de rekenmethode als rekentool op internet beschikbaar komt en ouders zelfstandig tot een passende kinderbijdrage kunnen komen. Via een stappenplan waarbij o.a. de behoefte van het kind, de draagkracht van de ouder, de kindgebonden kosten, het aantal nachten per jaar dat het kind bij iedere ouder verblijft, zou kunnen worden gekomen tot een bijdrage.

In het voorstel zitten zeker positieve punten, zoals het verplicht betrekken van beide ouders in de berekening, het uitgangspunt dat er een minimumbijdrage wordt vastgesteld en de voorlichting en de publieke beschikbaarheid van het rekenprogramma.

Er zitten echter helaas ook vele nadelen aan het voorstel. Het eerste punt dat opvalt is de conflictgevoeligheid van het voorstel. Een van de belangrijkste uitgangspunten voor de berekening van de alimentatie wordt het aantal dagen dat het kind bij een ouder verblijft. Verblijf en omgang zijn nu juist vaak de zaken die in een echtscheiding veel conflicten opleveren. Voorts is het onduidelijk hoe het netto inkomen zou moeten worden bepaald. Vaak blijkt dat dit niet zo eenvoudig is als het wordt voorgesteld. Indien je alleen van de loonstrook uitgaat, mis je aan inkomen gratificaties, tantièmes, vakantiegeld e.d. Dit kan ook weer een bron van discussie worden. Voorts blijft onbesproken de situatie dat het netto inkomen daalt omdat een van de ouders liever drie dan vijf dagen gaat werken. Dit zijn allemaal twistpunten en die haalt het voorstel er niet uit. Het is nu de rechter die daarover de knoop doorhakt, wie doet dat dan straks.

Voorts zegt het voorstel niks over samengestelde gezinnen. Je kunt weliswaar alimentatie berekenen voor een gezin van twee ouders met twee kinderen, maar hoe ga je om met stiefouders. De situatie dat tot het nieuwe gezin ook nog twee kinderen behoren en er misschien ergens nog een vijfde kind rondloopt komt in de tool niet voor.

Het derde punt is dat de draagkracht een ondergeschikte rol gaat spelen waardoor de alimentatie ver boven de draagkracht zou kunnen uitkomen. Het gevolg daarvan is dat mensen de alimentatie niet kunnen betalen en dit gaat leiden tot een toename van het aantal gevallen waarin het LBIO moet worden ingeschakeld.

Voorts krijgt het LBIO naast dat het al belast is met incasso nog een andere taak toebedeeld, namelijk zij wordt verantwoordelijk voor de vaststelling van de alimentatie. Het is niet helemaal duidelijk waarom een dergelijke exercitie wordt ondernomen nu er veel dekundigheid en ervaring beschikbaar is bij andere organisaties zoals de rechtelijke macht.

Het laatste punt is de complexiteit van het voorstel. Het voorstel kent 10 variabelen waaronder het netto inkomen van beide ouders voor de scheiding, het netto inkomen van beide ouders na de scheiding, kinderbijslag, kindgebonden budget, heffingskortingen, de leeftijd van de kinderen, het aantal kinderen en het aantal nachten dat een kind bij de een of de andere ouder is. Het voorstel leidt tot veel meer berekeningen dan nu waardoor de kans op vergissingen toeneemt.

Conclusie is dat het voorstel niet geschikt is om de gewenste doelstelling te bereiken.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 + = twaalf
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.