Menu

Vragen over verwerking echtscheiding

Stel gratis je vraag over de verwerking van je scheiding!

Zoek jij naar handvaten om je scheiding te verwerken? Zit je er even helemaal doorheen of voel je je eenzaam? Stel je vraag en één van onze partners helpt je graag mee om de handvaten te vinden. De beantwoording van je vraag is gratis! Tenzij er echt dieper op de achtergrond moet worden ingegaan, maar dan geven wij dat aan.

Mail je vraag naar info@nieuwestap.nl en ontvang meteen wekelijks onze Gouden Tips.

Reeds ingezonden en beantwoorde vragen:

Vraag; scheiden of blijven?

Hallo, ik ben erg in de war nu net te horen gekregen dat mijn vrouw iemand ziet maar niet verliefd is. Ze hebben wel gezoend zegt ze maar had daar geen gevoel bij. Veel gepraat met elkaar en ze heeft ook geen gevoel meer bij mij zegt ze. We zijn meer broer zus ik was geschokt van 1 kant maar ook weer niet eigenlijk. Waar ik mee worstel is dat we het nog willen proberen maar dat ze “hem” nog wel wil blijven zien, appen. Heb haar gezegd dat het ruikt naar een vrouwtje er naast voor hem. Vrouw mag niks weten van hun maar hij is ongelukkig en wil wel wat. In mijn hart weet ik eigenlijk wel dat dit over is maar moet dit nog een plaatsje geven of toch proberen voor nieuwe kans?

Het is zeker erg schokkend als plotseling blijkt dat je partner intiem is met iemand anders. Het is absoluut een wake-up call. Het valt me op dat je je nu al moedeloos voelt:, ‘in mijn hart weet ik dat het over is.’

Hoe weet je zo zeker dat dat je hart is? Was jij ook op je vrouw uitgekeken? Was er van jouw kant nog iets wat op liefde leek?

Als dat er nog was, waarom laat je je dan zo makkelijk aan de kant schuiven? Je vrouw geeft toch aan dat ze het nog wil proberen?

Het kan goed zijn dat dat een reactie is die in jou ingebakken zit, van vroeger uit. Dat is dan belangrijk om naar te kijken, want daar krijg je haar zeker niet mee terug.

Ik zou zeggen, zoek hulp, ga naar een goede relatietherapeut, of doe een fijne training. En als je dat niet kan betalen, lees boeken en kijk filmpjes: van Esther Perel: https://www.ted.com/talks/esther_perel_rethinking_infidelity_a_talk_for_anyone_who_has_ever_loved?language=nl (daar is ook een boek van in de Nederlandse vertaling. Of lees: Verder na een affaire van Petra Deij. En ga dan samen aan de slag!

Liefde is een werkwoord, en een ‘affaire’ van één van beiden hoeft helemaal niet het einde van de relatie in te luiden. Het zou zelfs een nieuw begin kunnen betekenen. Dat je vrouw het contact nog niet wil verbreken dat kan heel lastig zijn, maar als jullie echt weer dichter bij elkaar komen, zal dat vanzelf gebeuren.

Veel kracht en liefde gewenst,

Wilma Ferwerda

Vraag; Hij geeft me steeds hoop, hoe ga ik hiermee om? 

Na een roerige relatie hebben wij besloten om uit elkaar te gaan. Maar hij blijft zo nu en dan contact met mij opnemen. Dit geeft me steeds hoop, maar ik hou hem op afstand. Al zou ik het liefst naar hem toe rennen en hem te pletter knuffelen. Ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan. Ik ga kapot van verlangen en verdriet en frustratie. En ik wil bij hem zijn, hem troosten, hem terug, hetzij met afspraken. Denkt u dat zoiets kans heeft? Of heeft u nog suggesties?

De liefde laat zich niet dwingen, hoe verdrietig dat ook voor jou is op dit moment. Wat in elk geval duidelijk is, is dat hij jou nog niet vergeten is en contact zoekt.

Wat me opvalt is dat er een heftig verlangen is naar hem toe te gaan en dat je het contact tegelijkertijd afhoudt. Het lijkt erop dat je dat doet omdat je ‘hem niet helemaal kan krijgen’. Mijn advies is dat je de focus weer bij jezelf probeert te krijgen. Dat kan je doen door echt tijd te nemen om te rouwen. Wat is het precies wat hij vervulde wat je nu kwijt bent of denkt te zijn? Ga zitten en voelen, wat is het diepe gat dat er geslagen is met dit verlies. Ineens ben je ermee in contact gekomen doordat er even een sprankje hoop was dat iemand dat voor altijd zou vervullen.

Dat kan gaan over behoeftes als; gezien of gehoord worden, geaccepteerd worden zoals je bent, of dat er iemand helemaal beschikbaar voor je is, of totaal afgestemd op jouw behoeftes. Als je voelt hoe groot het gemis in jou is en je laat de tranen los die dat oproept, dan zal je jezelf op den duur schoon kunnen huilen en voelen hoe je op je eigen benen kunt staan. En voelen hoe het leven, ook zonder hem, de moeite waard is.

Als je vanuit die kracht in jezelf in kunt gaan op zijn verzoek om samen iets te gaan ondernemen en daar in het moment van kunt genieten, is dat sowieso al de moeite waard. Dan zou het ook nog eens zo kunnen zijn dat hij voelt hoe goed jij voor jezelf kunt zorgen, waardoor je per definitie aantrekkelijker wordt.

Een uitkomst is natuurlijk niet te geven.  Een relatie op afstand met ook nog eens kinderen uit een vorig huwelijk is voor de meeste mensen een harde dobber. Zorg daarom eerst goed voor jezelf, rouw, laat los en leef je eigen leven. Als je daar steviger in bent, neem de ruimte in die hij je aanbiedt en heb het goed met elkaar. Uiteindelijk zijn we niet afhankelijk van de liefde van een ander om een vervullend leven te kunnen leiden, hoe fijn het ook is.

Tips om te lezen met oefeningen: De wijsheid van een gebroken hart, Susan Piver, Ik heb jouw liefde nodig, is dat waar?, Byron Katie.

Heel veel liefde voor jezelf en kracht gewenst.

Wilma Ferwerda

Vraag Hoe kom ik los van mijn ex

Begin maart heeft mijn ex aangegeven te willen scheiden (21 jaar samen waarvan 17 getrouwd). Sinds 3 maanden is dit nu een feit. Mijn partner heeft iemand anders en gaat zorgeloos verder en mij lukt het niet.

Ik merk dat ik bitter, boos en onaardig ben en doe (zo niets voor mij). Ik ben jaloers op dat hij kan gaan en staan waar hij wil, dat hij mij zo vervangt door een jonge griet, hij maakt allerlei uitstapjes/vakanties met nieuwe Liefde, doet leuke dingen/uiteten met de kids. Ik niet; heb 6 dagen per maand geen zorg, niet de financiën voor vakanties ed., regel alles en maak het leven af wat wij samen hebben gestart en opgebouwd.

Ik blijf maar kijken naar zijn leven, ben jaloers en vind het moeilijk om los te laten. Dit heeft een weerslag op mij. Ik eet/drink alles weg en daardoor ga ik me nog slechter voelen. Naar de kinderen toe ben ik ook minder leuk, echt en oprecht.

Zijn er handvaten voor hoe je kunt loskomen van je ex?

Er zijn absoluut handvaten voor hoe je van je ex kunt loskomen. In het kort kan ik je er een paar van geven. Vaak helpt het ook om daar wat begeleiding bij te zoeken.

  • Neem tijd voor je emoties. Reserveer tijd (bv een uur per dag) in je agenda en ga ervoor zitten, zorg dat je niet gestoord kan worden. (Soms is het direct nodig om tijd te nemen, als er iets pijnlijks is voorgevallen, maar over het algemeen is er genoeg om mee te werken, zolang je je pijn nog niet verwerkt hebt.) In die tijd voel je, hoe je je voelt, en vraag je je af wat je denkt. Als je bijvoorbeeld bevangen bent door boosheid, kan je die boosheid eruit schrijven of eruit praten/schreeuwen, met hem denkbeeldig tegenover je. Blijf een tijd bij die boosheid, zo puur mogelijk en dan zal je merken dat het verandert. Dan word je verdrietig of voel je de kwetsing, of zelfveroordeling. Ook daar kan je weer op dezelfde manier aandacht aan besteden. Je kan je heel slecht voelen, omdat hij er met een jongere vrouw vandoor is, alsof jij ineens niets meer waard bent. Kijk hoe het voelt, voel hoe het voelt als je dat tegen jezelf zegt, maar geloof het niet, ga er niet in mee. Ook dat zal dan op den duur weer veranderen, misschien komt er dan rust over je, of nog puurder verdriet. Verdriet over het loslaten van het leven dat jullie samen hadden opgebouwd.
  • Als je je verhaal aan anderen vertelt, wees je dan bewust van wat je vertelt en kijk of je eens kunt experimenteren met een ander verhaal. Zeg in plaats van “Hij heeft mij verlaten voor een jongere griet” bijvoorbeeld, “Wij zijn uit elkaar, onze liefde bleek niet sterk genoeg”. Kijk maar eens wat er dan met je gebeurt.
  • Neem de volle verantwoordelijkheid voor je eigen aandeel in de relatiebreuk. En vergeef jezelf daar voor. Schuldgevoelens hebben geen zin, maar zijn er vaak toch. Herken ze en vraag je af of je ze los kan laten door jezelf te vergeven. Je zou tegen hem, of zijn beeld, kunnen zeggen: Het spijt me dat ik…….
  • Als je opmerkt dat je steeds naar zijn leven kijkt, haal jezelf dan terug en kijk naar je eigen leven. Dit is nu jouw leven, jij bent de enige die daar iets van kan maken. Wat wil je van je leven maken, binnen de gegeven omstandigheden. Wat voor moeder wil je zijn, wat voor vrouw en mens wil je zijn? Dit is jouw nieuwe leven. Helemaal anders dan je gedacht had, maar je moet het ermee doen, dat heeft een ander voor je besloten. Dat voelt wreed, maar je hebt de keus om er ook nu weer iets van te maken.
  • Neem de tijd. Afhankelijk van wat je allemaal al aan verlating hebt meegemaakt, duurt het bij de één langer dan bij de ander. Vergelijk niet, neem jouw tijd om dit verlies te verwerken en jezelf de mogelijkheid te geven jezelf opnieuw uit te vinden.
  • Boekentips: De wijsheid van een gebroken hart, Susan Piver. Ik heb jouw liefde nodig, is dat waar, Byron Katie. Illusies, Ingeborg Bosch. Verslaafd aan liefde, Jan Geurtz

Heel veel wijsheid en kracht gewenst in dit moeilijke proces.

Wilma Ferwerda

Vraag Schuldgevoel over echtscheiding

Ik ben weggegaan bij mijn partner, nu twee jaar geleden, maar ik voel me nog steeds schuldig. Dit speelt naar hem, maar vooral naar de kinderen. Als ik ze weggebracht heb, kan ik eigenlijk niet genieten van de vrije tijd die ik ervoor teruggekregen heb.

Je zult een goede reden gehad hebben om weg te gaan. Maar van te voren is het vaak moeilijk te overzien wat dat allemaal voor consequenties heeft en hoe je daarop zult reageren. Het verbreken van je liefdesrelaties is al een heel pijnlijke daad, maar dat je daarmee ook het gezin opbreekt, is een zeer pijnlijke consequentie, die niet altijd makkelijk te verwerken is. Je schuldig voelen is een reactie van je systeem om die pijn niet te voelen, om net te doen alsof je iets anders had kunnen doen. Neem jezelf maar eens goed waar: Wat doe je als je je schuldig voelt; je gaat als het ware terug in de tijd en houd jezelf voor de gek, je zegt tegen jezelf dat je het anders had kunnen doen en in elk geval dat je het niet zó had moeten doen. Maar dat is niet zo, het is al gebeurd, dat is niet terug te draaien. Jullie zijn uit elkaar en de kinderen voelen daar de gevolgen van. Het gezin in zijn oude vorm bestaat niet meer. Het enige wat je kunt doen als je je weer schuldig voelt, is afdalen in je lichaam, voelen hoe die gedachtes aanvoelen in je lijf en daar met je aandacht bij blijven. En als je daar wat langer de tijd voor neemt, zou het kunnen zijn dat tot je doordringt dat er niets meer aan te doen is. Dat je jezelf zal moeten vergeven en de tranen van het gemis van het gezin en van je kinderen zal moeten laten stromen. Pas dan kan je de nieuwe situatie gaan accepteren en er echt voor je kinderen zijn, als ze je nodig hebben.

Wilma Ferwerda

 

Vraag Goed met elkaar omgaan, maar hoe?

Steeds als ik mijn ex zie verstijf ik en ben ik bang om haar aan te kijken. Ik hoor van anderen dat je gewoon goed met elkaar moet omgaan, dat dat beter is voor de kinderen, maar het lukt me niet. Zij wil etentjes afspreken voor de verjaardagen van de kinderen en af en toe dingen samen doen, maar ik zie daar als een berg tegen op.

Iedereen heeft zijn eigen verwerkingstijd in een scheiding. Neem je jezelf vooral niet kwalijk dat die van jou misschien langer is dan die van haar. Je kunt niet ergens zijn in de tijd, waar je nog niet bent. Ga goed voelen en onderzoeken wat jij op dit moment wel aan kunt. Daarin mag je best duidelijk je grens aangeven. Als je bereid bent om uit te komen bij ‘goed met je ex omgaan’ in het belang van de kinderen, neem dan wel stappen, maar hele kleine. Stappen die voor jou precies goed voelen. Dus blijf bijvoorbeeld bij het wisselen net iets langer zitten, maar geef wel aan dat een verjaardagsetentje voor jou nog niet kan. Als je daarin jezelf serieus neemt, zal je zien dat dat je goed doet. Dat je jezelf gaat vertrouwen in je veerkracht.

Hoe pijnlijk het ook is dat jullie huwelijk voorbij is, het is mogelijk om, als je de tijd neemt die jij ervoor nodig hebt, weer op je eigen benen te staan en opnieuw vorm te geven aan jouw leven.

Wilma FerwerdaVeel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Ik voel me zo schuldig! Moet ik dan maar terug naar mijn ex? Voor mijn kind? Hoe maak je de juiste keuzes? Het verwerken van je scheiding, écht voelen dat je boos bent, écht voelen dat je verdrietig bent, is essentieel om in de toekomst de juiste keuzes te kunnen maken. Marloesvdheuvel.nl 06 15528303 info@marloesvdheuvel.nl Lees verder > schuldig over scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.