Menu

Wat als je kind je heeft verstoten?

2 reacties
ouderverstoting en narcisme

Ze heeft zich altijd voor haar kind ingezet, alles gedaan. Ze vindt dat niet meer dan normaal als moeder. Ze had dan ook een hele goede band met haar dochter. Maar de laatste jaren waren zo zwaar. Haar dochter deed zo lelijk tegen haar. Ze had zo’n grote mond en bemoeide zich met dingen die alleen haar moeder en vader aangingen. Ze eiste antwoorden en klonk daarbij echt als haar ex. Na verloop van tijd wilde ze niet meer komen. Ze bleef liever bij haar vader, die was tenminste eerlijk tegen haar.

Er is blijkbaar iets gebeurd, maar wat? Nu wil haar dochter niets meer van haar weten. Ze reageert niet op appjes of wel, maar dan heel lelijk. Ze vindt het zo zwaar, zo pijnlijk. Wat moet ze nou? Ze wil haar kind niet kwijt, maar weet niet meer wat te doen.

Zo pijnlijk

Als je kind je niet meer wil zien, zoals Carla overkomt, is dat vreselijk pijnlijk en voelt zo machteloos. Toch kun je nog steeds iets doen: namelijk aan je kind laten zien dat je van hem of haar houdt, er voor hem of haar bent. Ook als het dit gedrag laat zien.

Het gaat niet om je kind

Carla’s dochter nam dit besluit namelijk niet zelf. Al voelde dat wel zo, voor haar dochter en voor Carla. Maar haar dochter wil dit niet. Geen enkel kind wil een breuk met een ouder waarmee het een goede band heeft. Het verstoten doet het alleen als de andere ouder hem of haar daartoe aanzet. Het daartoe manipuleert en inspeelt op angst of laat zien hoe zielig hij of zij is. Het gaat daarbij helemaal niet om het kind, maar op het kapot maken van de andere ouder. Het kind is slechts een pion, een afstandsbediening.

Kun je nog iets doen?

Blijf aan je kind laten zien dat je van hem of haar houdt. Blijf aan de zijlijn meelopen. Dat doe je door regelmatig van je te laten horen. Stuur een app, een kaart, een mail op belangrijke dagen zoals met verjaardagen, Kerst, wedstrijden. Stuur een cadeau met de verjaardag. Ga bij een wedstrijd kijken, naar een schoolevent. Het is heel belangrijk dat je je teksten luchtig houdt. Spreek je wens uit zoals een fijne verjaardag, een goede wedstrijd. Schrijf dat je van hem of haar houdt als je dat altijd al deed. Maar zorg dat je niet claimt. Geen woorden van gemis, geen verwijten naar je kind of je ex. Daarmee stuur je hem of haar verder van je af.

Het verschil tussen iets en niets

Blijf dit doen, ook als je geen of vervelende reacties krijgt. Je doet het om wat het voor je kind betekent. Het is het verschil tussen iets en niets en voor je kind zo waardevol, belangrijk en krachtig. Je houdt de deur naar de terugkeer open. Je kind weet dat je er voor hem of haar bent, het geeft je kind de moed straks te durven terugkeren.

Omarm alle gevoelens

Wat (het uitblijven van) een reactie met jou doet, dat is iets voor jou om mee aan de slag te gaan. Omarm alle gevoelens die loskomen over het gedrag, het gemis. Werk aan je eigen herstel. Vind jezelf, je kracht en je eigenwaarde weer terug. Dat maakt het lichter en beter draagbaar. Focus je daarnaast op het leven voor jezelf goed maken. Voed je gezond, beweeg, doe of vind dingen die je vervullen, die plezier geven. Schrijf aan het eind van iedere dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Dat geeft je de innerlijke kracht om door te gaan.

Blijf vertrouwen

Blijf vertrouwen houden in jezelf. En in je kind, ook als wat je doet niet direct effect heeft. Je kind zal zelf moeten ontdekken waar het mee te maken heeft voor het stappen kan zetten. Net als jij dat moest. En vanuit die ontdekking een keuze maken. Blijf investeren in het herstellen van de band. Ook jouw stappen kunnen de reden zijn van de ontdekking. Houd vol, houd moed.

Leer de weg van verstoten herkennen

Ouderverstoting is de ultieme vorm van een loyaliteitsconflict. De ene ouder drijft een wig tussen de andere ouder en een kind. Dat kan voortkomen uit boosheid, wraak, angst, jaloezie na de scheiding. Een andere reden is de narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) waar bij het kind als pion wordt ingezet om de andere ouder te treffen. Dat kan zelfs al in de relatie plaatsvinden. Zowel vaders als moeders hebben hiermee te maken. Wil je meer lezen over ouderverstoting en narcistisch gedrag naar kinderen, vraag dan via deze link mijn e-book aan. Weet wat het is en wat je kunt doen om verstoting te voorkomen.

Willy Sietsma

Lees ook de andere blogs van Willy.

REACTIES

Maris19 - 21 okt 2021

Wat fijn om dit nu te lezen. Gisterenavond de spullen van de dochter van mijn vriend ingepakt. Ze weet niet of ze ooit nog bij ons komt. Het doet pijn, zo moeilijk te bevatten. Gelukkig is er weer een beetje contact met haar vader. Met mij wil ze niet over de situatie praten. Diep in haar hart weet ze dat de leugens over mij niet waar zijn. Ik geloof daar in. Onzekerheid laat ik niet toe, want ik heb alleen maar liefde gegeven. Trappen tegen een 'buitenstaander' is makkelijker dan tegen een ouder. In dit stukje lees ik weer de bevestiging van wat we al weten. Nu wil ik het nog leren begrijpen. Hoe kan een ouder zijn of haar kind dit aandoen?

    Willy Sietsma - 25 okt 2021

    Dank voor je reactie. Maris19, voor je openheid. Goed te lezen dat je in dit bij jezelf blijft. Hoe kan een ouder dit doen? Ik weet niet of je het als liefdevol, respectvol mens ooit echt kunt begrijpen, maar ik zal het je uitleggen. Iemand kan over gaan tot het aanzetten tot een gedeeltelijke of hele ouderverstoting vanuit emoties. Boosheid, wrok tegen de andere ouder, bijvoorbeeld over de scheiding. Angst zelf het kind te verliezen. Jaloezie, verdriet etc. Een andere reden kan zijn dat die persoon een persoonlijkheidsstoornis heeft zoals narcisme, borderline. In dit geval gaat het helemaal niet om de kinderen te willen hebben, maar om de ex-partner te treffen. Die mag niet gelukkig worden. Daar wordt alles voor ingezet, ook de kinderen helaas die hier het spreekwoordelijke kind van de rekening zijn.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven + = 14
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Na de scheiding verandert er veel voor je kind, misschien een ander huis, een andere school, het gemis van de andere ouder, wellicht een nieuwe partner. Hoe kan je je kind daarbij ondersteunen? In deze vlog stelt Maaike je 4 vragen om je in te leven in de belevingswereld van je kind én ze geeft Lees verder > kind veranderingen scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.