Menu

Wat spreek je af over Social Media bij scheiding?

Social Media bij scheiding

Facebook is met ruim 10 miljoen gebruikers verreweg het grootste social media platform in Nederland. Verbonden zijn met de wereld door ‘check ins’, foto’s, video’s en likes is ontzettend leuk. Vooral tijdens de good times. Foto’s van jullie als stel, als gezin, zijn misschien ineens pijnlijk en helemaal niet zo leuk als je in scheiding ligt. Laat staan dat je erachter komt dat jouw aanstaande ex ineens wel heel vaak op de foto staat met ‘een ander’. Nu ons leven zich steeds meer digitaal afspeelt is het goed om stil te staan bij welke rol social media speelt voor, tijdens en na de scheiding. We geven je 5 tips.

‘Het is ingewikkeld’

Wanneer verander je jouw status op Facebook van ‘getrouwd’ naar ‘gescheiden’ of ‘het is ingewikkeld’(dit is serieus een status bij Facebook)? Blokkeer je jouw ex op Facebook en wanneer doe je dit? Zijn er überhaupt al mensen op de hoogte van de scheiding? Vervelend, maar dit soort dingen moet je zelf bepalen.

Regelmatig zien we dat social media tijdens de scheiding van invloed zijn op het proces. Bijvoorbeeld als een kind vertelt aan zijn vader dat hij mama op Facebook heeft gezien op een foto hand in hand met haar nieuwe vriend. Papa is van mening dat hij geen partneralimentatie hoeft te betalen nu voor hem bewezen is dat zijn ex ook daadwerkelijk samenwoont.

Accelarator voor emoties

Het lastige aan social media is dat we een deel van het verhaal zien, er is geen vorm voor nuance. Vooral als je in het proces van een scheiding zit, kunnen uitingen op social media een accelerator zijn voor emoties. Daardoor krijg je soms onnodig spanningen in het proces dat, laten we eerlijk zijn, voor niemand gemakkelijk is. Je loopt vaak met gevoelens van schaamte of mislukking, soms zelfs rouw. Wonden zijn vers. Extra zout erin strooien helpt dan niet.

5 tips

Wat helpt dan wel? Hierbij 5 tips. Hij ziet steeds vaker een rol weggelegd voor social media bij scheiding:

  • “Als je toch op huwelijkse voorwaarden trouwt, kun je al laten vastleggen dat je elkaar niet zwart maakt na een scheiding. Gek om tijdens de roze wolk hier mee bezig te zijn, maar wel zo praktisch. Overtreedt één van de twee de gemaakte afspraken dan moet de ander een hoge boete betalen.”
  • “Spreek duidelijk af op welke termijn en op welke wijze je een nieuwe serieuze relatie aan elkaar meldt en hoe jullie dit samen met de kinderen delen. Leg dit in het ouderschapsplan duidelijk vast.”
  • “Bespreek op welke termijn jullie samen de omgeving informeren over jullie scheiding. Zo voorkom je dat je via social media vervelende reacties krijgt of je partner voor het blok wordt gezet. Je hoeft het niet per se te delen via social media, zo lang je maar hebt afgesproken wanneer jullie vrienden, familie, school en werk op de hoogte brengen.”
  • “Durf elkaar te vertellen in welke fase van verwerking jullie je bevinden, houd respect voor elkaar als ouder van jullie kinderen. Zeker als je oudere kinderen hebt die actief zijn op social media. Bespreek ook welke foto’s of wat voor soort foto’s je raken.”
  • “Als er een nieuwe partner is, informeer hem/haar over de gemaakte afspraken met je ex-partner.”

Voorkomen is beter dan genezen

De invloed van social media op het scheidingsproces moet je niet onderschatten. Jullie gedeelde geschiedenis staat voor een groot gedeelte online. Maak daarom als je het scheidingstraject start of misschien wel al tijdens het opstellen van de huwelijkse voorwaarden afspraken over social media gebruik. Voorkomen is immers beter dan genezen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier + 5 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Renata geeft in deze vlog inzicht in het proces bij kinderen. Wanneer ouders aangeven dat ze gaan scheiden, breekt er voor de kinderen een moeilijke tijd aan. En dat willen ze niet altijd aan hun ouders laten zien want die hebben het al moeilijk genoeg. Dus wanneer je als ouder zegt dat het goed gaat Lees verder > kinderen na scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.