Menu

Scheidingsmelding en nahuwelijk

gescheiden en het nahuwelijk

Wat ooit zo mierzoet begon kan als een Napoleon® – weet je wel zo’n gele zuurbal met citroenzuur als kern – eindigen.

Niemand die dit wil en toch gebeurt het helaas maar al te vaak bij een (vecht-)scheiding . Als het gebeurt, is het niet zelden een gevolg van niet-gehoorde boosheid, wanhoop, frustratie en/of emotie. Het blijkt keer op keer een gevaarlijke cocktail, de gifbeker die leeg gedronken moet worden. Wat ooit zo mooi met vlinders in de buik begon, is verworden tot vaak een respectloze en mensonwaardige strijd om koste wat het kost je gram te halen. Niet alleen de liefde, maar ook de woede maakt blind. Dat het neersabelen van de akelige ex gepaard gaat met een enorme emotionele beschadiging van de kinderen wordt niet gezien.

Verliefdheid en houden van is een zorgvuldig groeiproces waar een lange tijd over heen gaat. Je raakt steeds meer op alle niveaus met elkaar verstrengeld; normen en waarden, familie en vrienden, financiën en status, gebeurtenissen en herinneringen en – last but not least – door jullie kids. De streep die één van de partners hier onder zet is als het aansteken van de lont in het kruitvat.

De verbinding die je samen hebt is die van (a) ouders en (b) voormalig partners. Mijn advies is deze verbindingen – zeker bij boosheid en woede – los van elkaar te laten bestaan. Het zal je overzicht en grip op de hele scheiding opleveren. De metafoor hier is die van hoogspanningskabels; als deze elkaar raken dan is de klap heftig en slaan stoppen door.

In mijn praktijk constateer ik dagelijks dat een respectvolle (eerlijk en in balans) scheidingsmelding (het waarom en waardoor) een grote rol speelt bij het verwerking- en rouwproces van de scheiding. Hierdoor ontstaat ruimte om ook met elkaar in een nahuwelijk de problemen en disbalans die men ongetwijfeld tegenkomt op te lossen. Je toekomstig partner, die jouw levenspad zal kruisen, zal je hier eeuwig dankbaar voor zijn. Samengestelde gezinnen gedijen namelijk zóveel beter als scheidingsmelding en nahuwelijk goed zijn verwerkt.

Het leven niet als sprint maar als marathon bezien.

Bewustwording is als de start van een marathon. Een marathon die je voert over een lang traject met te nemen hindernissen als heuvels, dalen en uithoudingsvermogen. Inzicht helpt je die energie te geven die nodig is om de marathon te lopen. Hiermee ben je alleen nog niet aan de finish en wacht je nog niet de roem van de verstandige en evenwichtige ouder (als voormalig partner mag je dit uiteraard anders voelen).

Het kritisch naar je eigen aandeel in het mislukken van je relatie kunnen en durven kijken, helpt je daarnaast om met elkaar te verbinden en over de finish te komen.

Je gram halen betekent altijd (ja die stelling durf ik in te nemen) verzuring van je eigen geest en lichaam. Laat het leven niet als de zuurbal maar als een toverbal voor je zijn. Het onbekende tegemoet durven treden en versteld staan van de scharkeringen die je tegen zult komen.

Heb moed en investeer in scheidingsmelding en nahuwelijk in ieders – toekomstig – belang. Mocht je het even niet meer zien zitten, maak die strandwandeling, ga sporten, koop een boksbal, schrijf van je af, eet die zak drop leeg, nestel je op de bank met huilfilm en tissues en……………………. kijk vooral in de ogen van je kinderen; daar is de ziel van je bestaan te vinden.

De krokussen als verkenners voor een lichter en warmer seizoen hebben zich al laten zien. De symboliek die hiervan uitgaat is inspirerend en geeft moed.

Groet Marianne Smulders

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 + drie =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.