Menu

De scheidingsmelding, hoe doe je het goed?

2 reacties
scheidingsmelding

Een scheiding en wat er allemaal bij komt kijken is 1 van de meest gezochte onderwerpen op internet. Zodra iemand besloten heeft te willen scheiden en het huwelijk te willen beëindigen wordt vrijwel direct het hele traject in gang gezet. Mensen denken na over verdeling van spullen, of 1 van hen in de gezamenlijke koopwoning kan blijven en hoe ze de bezoekregeling van de kinderen willen regelen. Toch wordt er nog te vaak aan 1 klein dingetje voorbij gegaan; je moet nog wel even aan je partner melden dat je van hem of haar wil scheiden…

Scheidingsmelding

Vaak blijkt de scheidingsmelding, zoals je dit noemt, een ondergeschoven kindje. In enorm veel gevallen van een vechtscheiding blijkt de oorzaak te liggen bij een onzorgvuldige scheidingsmelding of in het geheel ontbreken ervan. Door juist dit punt al niet zorgvuldig aan te pakken wordt er een heftige reactie veroorzaakt met alle gevolgen van dien. Voordat iemand daadwerkelijk het besluit neemt om te willen scheiden speelt hij of zij al hele lange tijd met het idee. Er wordt soms over gesproken met een familie lid, een goede vriend of vriendin, er wordt over nagedacht, over getwijfeld en uiteindelijk wordt er een knoop doorgehakt. Voor de persoon die het daadwerkelijke besluit neemt is dit een proces dat al weken maar meestal maanden aan de gang is. De persoon die het hoort ziet het vaak helemaal niet aankomen. Het kan ook tijdens een (al dan niet bewust veroorzaakte) ruzie uitgeschreeuwd worden en daarom door de andere persoon helemaal niet serieus genomen worden. Nu is een ruzie ook nooit het beste moment om een dergelijk ingrijpend besluit te melden. Wat is nu belangrijk bij die daadwerkelijke scheidingsmelding?

De voorwaarden

Eerst en vooral moet diegene die het besluit neemt of al genomen heeft zich realiseren dat de ander daar misschien nog helemaal niet mee bezig is en het als een volkomen onverwachte actie wordt ervaren. Timing is alles en zoals gezegd het tijdens een ruzie er emotioneel uit flappen getuigt van weinig respect. Wat er ook gebeurd is dat iemand dit besluit neemt en wat er ook is voorgevallen; ooit was er sprake van liefde en warme gevoelens, ooit is er voor elkaar gekozen. Het beëindigen van de relatie verdient evenveel aandacht en tijd als het ooit kiezen voor de relatie. Kies het moment goed, plan het moment en neem hier ruim de tijd voor.

Voorbereiding is alles. Iemand is niet over 1 nacht ijs tot het besluit gekomen, er liggen waarschijnlijk meerdere redenen aan ten grondslag. Op een rustige toon deze delen met de partner geeft meer helderheid en zorgt ervoor dat de ander het op een betere manier kan verwerken. Trap niet in de val van de verwijten. Als het eenmaal zover is, is het zover maar enkel een complete waslijst met verwijten naar de (onvoorbereide) ander op tafel gooien geeft nu niet echt een goede start van een waardig einde van de relatie. Als er dingen zijn voorgevallen die de wens tot scheiden hebben veroorzaakt kan het goed zijn om deze als redenen te melden, maar niet als schuld. Het is dan ook beter om vanuit de Ik-vorm te spreken en niet vanuit de Jij-vorm.

Tijd

Als laatste belangrijkste tip: neem niet alleen de tijd maar geef ook de tijd. Voor degene die de boodschap ontvangt komen allerlei emoties tegelijk naar boven. Er kan sprake zijn van woede, teleurstelling, onmacht, onzekerheid, angst en dit kan zich op verschillende manieren uiten, zoals in verwijten, schreeuwen of huilen. Het is van belang om niet te veel in te gaan op de verwijten maar de ontvangende kant simpelweg de tijd en de ruimte te gunnen voor deze reacties.

Waarom dit zo belangrijk is? Omdat niemand zit te wachten op een vechtscheiding die alleen maar verliezers kent. Zeker als er kinderen in het spel zijn moeten ex partners nog een tijdlang met elkaar om blijven gaan en een nette respectvolle omgang in de toekomst wordt mogelijk door hier direct bij de start van het hele scheidingsproces al in te voorzien.

Als iemand het moeilijk vindt om deze scheidingsmelding zelf in te zetten, kan er altijd gekozen worden voor hulp van een professional. Een coach of een mediator heeft ervaring met een scheidingsmelding en kan hierbij behulpzaam zijn. Het daadwerkelijke melden zal echt door de persoon zelf gedaan moeten worden maar met enige hulp van buitenaf kan de schade beperkt worden en kan het traject van scheiden op een betere manier ingezet worden.

Maya Koolmees-Zijp

REACTIES

Floks - 27 sep 2018

Heel goed dat hier aandacht aan besteed wordt. En natuurlijk goed ter voorkomen van een vechtscheiding, maar ook heel belangrijk voor het verwerken van een echtscheiding (voor de achterblijver). En dat komt uiteindelijk iedereen ten goede.

J - 27 sep 2018

Hopelijk vinden mensen dit artikel met stip bovenaan als ze zoeken naar informatie over hun voorgenomen scheiding. Aan allerlei dingen is vaak vooraf gedacht behalve inderdaad aan de boodschap zelf.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een + 9 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.