Menu

Wijziging partneralimentatie?

wijziging partneralimentatie

wijziging partneralimentatieHierbij een aanvulling op onze blog van 21 juni jl. over het wetsvoorstel dat op 20 juni door de PvdA, VVD en D66 is ingediend met als doel wijziging, versobering van de partneralimentatie. Het gaat in dit wetsvoorstel dan met name om de duur van de partneralimentatie. Deze duur is teruggebracht tot een maximumtermijn van vijf jaar. Er zijn echter wel uitzonderingen. Als er kinderen zijn geboren uit het huwelijk moet er totdat de jongste 12 jaar is, alimentatie worden betaald en als het huwelijk langer dan 15 jaar heeft standgehouden zal er tot een maximumtermijn van 10 jaar moeten worden betaald. Ook maakt de nieuwe wetgeving het mogelijk dat partners afwijkende afspraken maken en wel bij het begin van het huwelijk.

Indien een huwelijk minder dan drie jaar heeft standgehouden, wordt helemaal geen partneralimentatie meer berekend.

Achtergrond van dit voorstel tot wijziging partneralimentatie is de gewijzigde positie van de vrouw in de maatschappij. Het komt steeds meer voor dat vrouwen doorwerken wanneer er kinderen komen.

Het is overigens nog niet zeker of het plan kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Dat is pas duidelijk als na de verkiezingen op 12 september a.s. de zetelverdeling bekend is. Het is ook niet zeker of bij inwerkingtreding van de wet deze ook gaat gelden voor alle oude gevallen. Dat hangt af van de tekst van de wet af. Ik verwacht echter niet snel dat dit het geval zal zijn. Alle afspraken die ten aanzien van de partneralimentatie zijn gemaakt kunnen niet zomaar op zij worden gezet. Het is dus afwachten of het wetsvoorstel het haalt. In de praktijk wordt nog geen voorschot genomen op dit wetsvoorstel echter ik informeer cliënten wel omtrent de voorgenomen wijziging partneralimentatie.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 1 = acht
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.