Menu

Zonder kerststress en chagrijn de feestdagen doorkomen

kerststress

Misschien herken je het wel: de stress die de voorbereidingen naar de feestdagen met zich meebrengen. Kado’s inkopen in overvolle winkels, ellenlange boodschappenlijstjes waarmee je vervolgens in lange wachtrijen staat, kerstactiviteiten op school met op voorhand alle voorbereidingen, autoritten naar familie of de hele bups bij jou thuis. En dan ook nog eens de vermoeidheid die bij de meeste mensen aan het einde van het jaar naar boven komt. Je raakt ervan in de stress en wordt chagrijnig. En dan zijn de kerstdagen nog niet eens begonnen!

Gevoeligheden en verwachtingen tijdens de feestdagen

Het is vaak hetzelfde liedje: veel mensen zien het samenzijn met familie en geliefden tijdens de feestdagen meer als een verplichting met allerlei verwachtingen en zien er dan ook als een berg tegenop. Het moet tenslotte gezellig zijn. De aanloop naar deze dagen brengen vaak veel gevoeligheden met zich mee. Hoe gevoelig hangt af van waar je bent, met wie je bent en is het écht een verplichting of toch je eigen keuze? Zijn de verwachtingen van het kerstdiner hooggespannen? Wel of niet met je ex vieren? En dan zit je nog niet eens met elkaar aan tafel, want dan kunnen de gevoeligheden nog verder oplopen door externe factoren; jengelende kids, oma die je niet hoort, dubbelzinnige opmerkingen aan tafel door (schoon)ouders en discussies waar je even geen zin in hebt. Het voelt allemaal meer ‘fake’ aan dan dat het echt ontspannen en gezellig is.

Trek je er niets van aan!

Het is best een kunst om je niets aan te trekken van gedoe over tafelschikkingen, of het eten wel of niet lekker is en over hoe je eruit ziet. Daar wordt je bij voorbaat toch al chagrijnig van? Toch is er een eenvoudige manier om hier overheen te stappen. Door barrières naar beneden te halen en jezelf één simpele vraag te stellen “voel ik dit nu zelf zo of vang ik nu het gevoel van een ander op?”

Maak je eigen keuzes

Vaak zijn onze eigen verlangens en verwachtingen totaal anders dan wat de mensen om ons heen willen of kiezen. Wat als dat goed is en je ‘dat’ bij de ander kan laten zonder oordeel? Maak je eigen keuzes waar jij je happy bij voelt en laat het oordeel wat een ander daarvan vindt varen. Ga stevig in je schoenen staan en laat niemand je uit het lood slaan door hun gedachten, emoties, projecties, verwachtingen, oordelen en vooroordelen. Kortom, blijf bij jezelf en “laat het los, laat het gaan!” Je krijgt hierdoor meer adem en wordt je meteen al vrolijker.

Let’s party!

Als het je lukt om bij jezelf te blijven, dan ben je klaar voor de ‘real’ party. Je zal zien dat je een totaal andere kijk op deze feestdagen krijgt en ze heel anders beleefd. Wie weet verandert het toneelspel van je familie wel in een hilarische klucht! Waar samenzijn er echt toe doet en je meer verbintenis voelt. En laten we nu ook positief blijven: kom op het is toch maar twee en een halve dag? Just have fun. Cheers!

 Grijp Bars aan: dé toolkit om de feestdagen te doorstaan

Bars kan je bij dit soort gevoelige en stressvolle situaties helpen. Door te investeren in een Bars behandeling blijf je in de ‘good vibe’ en geef je de centrale computer van je lichaam (je hoofd) een bewust moment van rust en ruimte. Geïnteresseerd? Neem vrijblijvend contact met me op telefoonnummer: 06-18802332

En dan is er nog een gereedschapskist vol met tools van Access die te gebruiken zijn om met dit soort situaties om te gaan en met veel meer gemak te doorstaan.

 

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × 7 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.