Menu

Zorgen om papa na de scheiding

vader huishouden

Wat moet je doen als je merkt dat je kind na de scheiding slecht in haar vel zit? Praat eens met iemand die er ervaring mee heeft, iemand in je vriendenkring of een professional. Hieronder volgt een voorbeeld. Is het herkenbaar?

Een 16 jarig meisje heeft sinds de voorgenomen scheiding van haar ouders last van stress en hoofdpijn. Op school kan ze zich niet meer concentreren, haar cijfers lopen sterk terug. Ze keert zich meer en meer in zichzelf en heeft geen zin meer om met vriendinnen af te spreken. Tijdens het eerste gesprek, wat ik met moeder heb, geeft ze aan dat zij de scheiding heeft aangevraagd, maar haar ex-partner hier niet mee instemt en erg tegenwerkt. De spanningen in huis lopen hoog op. Er wordt nauwelijks meer onderling gecommuniceerd. Moeder is op zoek naar nieuwe woonruimte. Dit wil echter nog niet goed lukken.

Tijdens de sessies met de dochter komt naar boven dat ze erg geschrokken is van het bericht van de scheiding. Het liefst stopt ze alle informatie diep weg. Na twee gesprekken kan ze zich al meer verplaatsen in de komende veranderingen, maar dan komt naar voren dat ze zich heel erg zorgen maakt over de zelfstandigheid van vader. Ze denkt dat haar vader niet voor zichzelf kan en gaat zorgen en ze is bang voor verwaarlozing na de scheiding. Vader kan niet koken en draagt ook nooit zijn steentje bij in het huishouden. Dit baart haar de meeste zorgen. Dochter voelt zich heel verantwoordelijk voor het welbevinden van haar vader. Vader en dochter doen weinig samen. Het liefste zou ze een gesprek met haar vader hierover willen hebben, maar durft dit niet alleen. Ik stel voor om samen met haar en vader in gesprek te gaan en haar zorg bespreekbaar te maken. Dit vindt het meisje een prettig idee.

In het daaropvolgende driegesprek worden de angst en zorgen van dochter aan vader kenbaar gemaakt. Het is een heel verhelderend gesprek voor beiden. Vader staat open voor handreikingen en is bereid om zijn zelfstandigheid in huishouden en koken te vergroten. Vader en dochter gaan ook meer samen doen en hun communicatie naar elkaar proberen te verbeteren in deze scheidingsperiode. Als de dochter na een maand opnieuw terugkomt voor een follow-up, blijkt dat er positieve veranderingen zijn. In de op handen zijnde scheiding is nog weinig progressie, maar de spanningen zijn verminderd. Vader doet erg zijn best de gemaakte afspraken na te komen en de band tussen vader en dochter is veel positiever geworden. Het meisje voelt zich prettiger en kan haar draad weer meer en meer oppakken….

Paulien Blom

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 9 = veertig vijf
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.