Menu

❤️ Een Geheim in de Relatie: Durf jij het te delen?

Geheim in je relatie vRouw met hartjes ballon

Een geheim in je relatie

Leuke geheimen

Geheimen! Iedereen heeft ze wel eens. Meestal zijn ze onschuldig, soms zelfs heel leuk. Zoals verrassingen voor een verjaardag of jubileum, een geplande date samen, een weekend weg, een leuk cadeau. Dan verbinden geheimpjes zelfs!

Minder leuke geheimen

Er zijn ook minder leuke geheimen. En die worden niet altijd (meteen) gedeeld met de partner. Het niet delen gebeurt niet altijd met slechte bedoelingen: Soms wil je je partner beschermen, wil je zelf nog langer nadenken, schaam je je ervoor of voel je je schuldig. Maar als iets groots jou bezighoudt, dan is dit niet buiten de relatie te houden. Het beïnvloedt waarschijnlijk ook jouw gedrag: je bent misschien meer afwezig, in jezelf gekeerd, bozer, of afwijzender. Dan is jouw geheim zonder woorden al volop aanwezig in de relatie. 

Als je met een geheim rondloopt en je twijfelt of je dit moet delen met je partner, stel jezelf dan deze eerlijke vraag: 

Als dit geheim uit zou komen, zou het dan opschudding veroorzaken in de relatie,
of bij mijn partner?

Jij kent jouw partner, jullie (impliciete) afspraken, en jullie normen en waarden. Dan kun je ook goed inschatten of iets een onschuldig geheimpje is, of een geheim dat de relatie kan doen wankelen. Als het antwoord op bovenstaande vraag “JA’ is, dan heb je werk te doen.

Af en toe komen er in mijn praktijk als relatietherapeut grotere geheimen op tafel (of ze zijn thuis op tafel gekomen en aanleiding om in therapie te gaan). Geheimen van een andere orde, zoals vreemdgaan, verliefd geworden op een ander, schulden bij de belastingdienst, (intensiever) contact met een ex, grote zakelijke problemen, verzwegen medische aandoeningen, etc. Het kan een ontwrichtende dynamiek bij koppels veroorzaken.

Potentieel gevaar

Bij geheimen die een potentieel gevaar voor de relatie zouden kunnen vormen, is het (hoe moeilijk ook) verstandig om het onderwerp bespreekbaar te maken en er samen over te praten. Geheimen zijn namelijk zelden bij 1 iemand bekend. Meestal weten meer mensen ervan. Houd de regie en vertel jouw verhaal, jouw versie, uit jouw mond. Eerlijkheid wordt in the end meer gewaardeerd dan ermee rond blijven lopen, of dat een ander jouw geheim aan je partner vertelt. Hoe langer het geheim duurt, hoe groter de pijn en hoe lager het vertrouwen in jou wordt bij jouw partner.

Horen dat jouw partner iets groots voor je heeft verzwegen, is zwaar. Het kan de wereld even helemaal op zijn kop zetten. Blijf toch het gesprek samen aangaan. Zoek lieve mensen waar jijzelf steun en begrip bij vindt. Als het gesprek samen aangaan niet lukt, schakel dan hulp in om te onderzoeken of er nog een toekomst mogelijk is na dit geheim. Praten helpt. Maak er sowieso een gewoonte van om regelmatig gevoelens en gedachten te delen. Hoe meer je dit doet, hoe minder ruimte er zal zijn voor knellende geheimen.

Je hoeft in een relatie echt niet alles te delen. Iedereen heeft recht op privacy. Maar bij grotere geheimen is eerlijk zijn altijd de beste keuze. Het voelt spannend, maar vaak is het ook erg bevrijdend. ❤️

Queen of Love, online relatietherapie

www.andewitte.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 × vijf =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.