Menu

Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten!

213 reacties
kinderalimentatie en nieuwe partner

Kinderalimentatie en de nieuwe partner. Let op! Sinds 2014 zijn de richtlijnen voor de kinderalimentatie gewijzigd. Men houdt in beginsel geen rekening meer met de daadwerkelijke woonlasten van de alimentatieplichtige- en/of gerechtigde. Aan woonlast rekent men met 30% van het netto besteedbaar inkomen, ongeacht de werkelijke woonlast. Dat betekent dat bij samenwonen kinderalimentatie niet hoeft te wijzigen als alleen de werkelijke woonlasten wijzigen. 

In schrijnende gevallen willen rechters nog wel eens afwijken hiervan, bijvoorbeeld indien de werkelijke woonlast van de alimentatieplichtige vader heel veel lager was dan de fictieve woonlast. Alimentatie berekenen blijft maatwerk. Schakel dan ook altijd een deskundige in voor een herberekening kinderalimentatie bij samenwonen.

Hieronder nogmaals een van de meest gelezen blogs op nieuwestap.nl. Mét heel veel vragen en antwoorden van deskundigen bij de reacties!

Kinderalimentatie en de nieuwe partner

Kinderalimentatie en de nieuwe partner, hoe zit dat eigenlijk? Bij wijziging van omstandigheden kan de kinderalimentatie wijzigen. We zullen de wijzigingen van omstandigheden één voor één voor jullie op een rijtje zetten. Vandaag bespreken we de de vraag of de kinderalimentatie bij samenwonen wijzigt.

Herzien van kinderalimentatie

Kinderalimentatie wijzigen na samenwonen, een geregistreerd partnerschap of trouwen met een nieuwe partner, is zeker mogelijk. Er kunnen zich dan de volgende situaties voordoen:

De alimentatieplichtige (degene die de alimentatie betaalt) gaat:

Samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan met iemand die een eigen inkomen heeft. De nieuwe partner wordt geacht de helft van de woonlasten op zich te nemen. Hierdoor wordt de draagkracht van de alimentatieplichtige hoger en zou men in principe meer kunnen betalen;

De alimentatiegerechtigde (degene die de alimentatie ontvangt) gaat:

Samenwonen, trouwen of gaat een geregistreerd partnerschap aan met iemand die een eigen inkomen heeft. De nieuwe partner wordt geacht de helft van de woonlasten op zich te nemen. Hierdoor wordt de draagkracht van de alimentatiegerechtigde hoger. Dat betekent dat men een grotere bijdrage in de kosten van levensonderhoud van de kinderen levert en de ex-partner minder aan alimentatie hoeft te betalen;

NB. Door de invoering van de Wet Voortgezet Ouderschap stelt  men de kinderalimentatie niet zo makkelijk meer naar beneden bij, wanneer één van de ouders met een nieuwe partner, zonder eigen inkomen, gaat samenwonen. De wet gaat er namelijk vanuit dat een volwassene in zijn/haar eigen levensonderhoud kan voorzien, terwijl een kind dat niet kan.

REACTIES

Sander Bressers - 3 jun 2013

hoe zit dat met mensen die gaan samenwonen maar GEEN gregistreerd partnerschap hebben en ook NIET een huwelijk zijn aangegaan? Moet deze partner dan ook meebetalen aan de alimentatie? Wordt het inkomen van deze partner dan meegerekend in de berekning van de alimentatie of niet? Ik vind dat er veel te snel wordt uitgegaan van het feit dat iedereen maar trouwt en geregistreerd partner wordt, maar dit is bij mij niet het geval.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 3 jun 2013

  Beste Sander. Bedankt voor je reaktie. Toevallig komt er deze week weer een blog over dit onderwerp. De wijziging in alimentatie kan besproken worden wanneer men gaat samenwonen ALS WARE men gehuwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan. Je hoeft dus niet gehuwd te zijn of een geregistreerd partnerschap aangegaan te zijn. Het feit dat iemand samen gaat wonen is al voldoende om een wijziging te kunnen vragen.

  Filip - 10 jan 2017

  Goeiemiddag. Vraaagje mijn ex is hertrouwd. Mijn zoon woont erbij.moet ik nu nog allimentatie betalen want geeft nu een stiefvader ?? Mvg

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 10 jan 2017

  Hi Filip, In principe moet je gewoon kinderalimentatie blijven betalen voor je zoon. Omdat de omstandigheden gewijzigd zijn, kun je wel een nieuwe alimentatieberekening aanvragen.

  Vanessa - 28 mrt 2018

  Mijn vriend heeft 2 kinderen met zijn ex op papier en hij betaald nu 250€/maand voor beide kinderen (hij kan dit amper betalen omdat hij het huis (685€/maand) (dat ze vroeger samen hadden gekocht nog aan het afbetalen is (aleen) ook al staan ze 50/50 op de lening) en zit hij nu in de schulden en laat hij sommige betalingen loggen omdat hij €250 moet betalen. Ik zou graag willen weten of het mogenlijk is om op papier te zetten dat als hij of zij trouwt dat de alementatie dan kan wegvallen en hij nog steeds 1 keer per maand bezoeker het heeft? (Want ik begreep altijd dat alles mogenlijk is als er akkoord langs beide partijen is ) als dit mogenlijk is waar moet dit dan aangegeven worden en op papier gezet worden zodat dit akkoord stand houdt in een rechtbank ?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 5 apr 2018

  Beste Vanessa, als gezaghebbende ouder ben je verplicht om bij te dragen in het onderhoud van je kinderen. Of je vriend of zijn ex nou opnieuw trouwt of niet. Misschien heeft het wel zin om de alimentatie te laten herberekenen, gezien zijn lastige financiële situatie. Dat zou je bijvoorbeeld kunnen laten doen door de Alimentatiespecialist.

Maria - 10 jul 2013

Goedemorgen, Mijn vriend en ik gaan volgend jaar trouwen, nu verdien ik een stuk meer dan mijn vriend en betaalt hij aan zijn ex alimentatie voor zijn dochter. Kan zijn ex vragen om herziening van de hoogte van de alimentatie omdat wij gaan trouwen en mijn inkomen er dus bij komt? (zijn ex is trouwens ook hertrouwd en toen is er niets veranderd aan de alimentatie) overigens zijn de woonkosten ook gestegen in vergelijking met het moment wanneer de alimentatie vastgesteld werd doordat we een huis hebben gekocht.

  Muna - 1 feb 2019

  Hoi allemaal Ik heb ook zelfde situatie maar mijn vriend hij is getrouwde met andere en ik heb 2 kinderen van hem. Moet hij betalen. Maar hij heeft niet de gezag van het kinderen?

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 22 jul 2013

Hallo Maria, voorheen was het zo dat het delen van een huishouden inderdaad gevolgen kon hebben voor de draagkracht en dus de hoogte van de alimentatie. Sinds de herziening van de tremanormen in april van dit jaar, is daar één en ander in veranderd. Zie ook onze blog van 6 juni jl. en de reacties daarop. Mij is nog niet helemaal duidelijk hoe we het nu moeten interpreteren. De deskundigen krijg ik nu allemaal niet te pakken, die genieten vast van een welverdiende vakantie :-) Wij zullen hier na de vakantie een blog over schrijven. Als je meer vragen hebt, laat het ons weten!

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 26 aug 2013

Onze blog van 23 augustus 2013 geeft de duidelijkheid dat het vwb woonlasten nog onduidelijk is... De jurisprudentie zal dat moeten gaan uitwijzen. Wel duidelijk is dat je na een huwelijk als stiefouder wel mede-onderhoudsplichtig wordt voor de kinderen.

Linda van Beek - 5 sep 2013

Ik ben gescheiden en heb 3 kinderen Dat ik ging samenwonen na de scheiding was al bekent. De alimentatie is dus berekend maar het inkomen van mijn nieuwe partner niet meegerekend. Ex is akkoord gegaan maar vind het nu ineens oneerlijk? 200 per kind moet hij bijdragen. Mijn ex heeft een goede baan, ik ben overblijmoeder .Volgens mij verandert er niet veel in mijn draagkracht. Hij betaalt geen partneralimentatie. ....we hebben co- ouderschap. De weken dat de kids hier zijn betaalt mijn vriend dus de kosten voor hun. Is dit fair?

  pascal - 6 jun 2018

  Ga zelf werken

  Peter - 22 jan 2019

  1. ga zelf werken? 2. misschien kan je zelf kosten betalen voor "De weken dat de kids hier zijn"?

  Marc - 25 jul 2019

  Precies.. zoek een baan en stop met handje op houden!!

  Monique - 11 aug 2019

  Sommige mensen hebben redenen om niet te KUNNEN werken.maar wel willen. Beter om elkaar voort te helpen dan te veroordelen.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 17 sep 2013

Uw nieuwe partner hoeft niet bij te dragen in de kosten van uw kinderen. Dit is anders indien hij stiefouder over de kinderen wordt, maar jullie zijn –als ik het goed begrijp- niet getrouwd. Het enige dat in uw draagkracht eventueel verandert is dat u nu nog de helft van de woonlasten hebt, omdat uw partner de andere helft betaalt althans dient te betalen. Of dit van invloed is op de bijdrage die uw ex betaalt, kan ik niet beoordelen zonder het zien van de berekeningen die destijds zijn gemaakt. Ik ben altijd bereid om hier een keer naar te kijken. Janneke Mulder, Verhoeff Advocaten en Mediation Den Haag

R. Abels - 20 nov 2013

De moeder en stiefvader van mijn 16 jarige zoon hebben mijn zoon op straat gezet. Hij woont nu sinds oktober bij mij. Moet moeder en stiefvader nu ook alimentatie naar mij betalen? Ik betaal nu al 6 jaar keurig voor mijn zoon. Hoe zit dit nu omgekeerd? Worden beide nu meegerekend bij de berekening van de kinderalimentatie. Het is al enorm triest dat een moeder haar kind op straat zet. Maar dit schijnt gewoon te kunnen in Nederland. Als je een hond aan een boom op straat zet krijg je een proces verbaal en moet je je verantwoorden. Ongekend,!!!!

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 21 nov 2013

Dat is een heftig verhaal in een notendop. Om je vraag over de alimentatie te beantwoorden; het wijzigen van de woonsituatie van je kind is inderdaad aanleiding om de kinderalimentatie te herzien. Ik raad je aan eerst te proberen met je ex rond de tafel te gaan zitten, al dan niet in het bijzijn van een mediator. Jullie kunnen dan desgewenst gezamenlijk herberekening van de alimentatie aanvragen. Lukt dat niet, dan kan je ook eenzijdig herberekening van de alimentatie aanvragen en desnoods via een advocaat aan de rechter vragen de alimentatie te herzien. Sterkte!

Aukje - 20 mrt 2014

Mijn dochter is onlangs 21 jaar geworden. Sinds haar 18e kreeg ze kinderalimentatie van haar vader. Nu niet meer, ze is 21 en moet zich zelf zien te redden. Ze zit in het tweede jaar HBO en woont bij mij thuis. Ze krijgt studiefinanciering voor thuiswonenden en zorgtoeslag. Daarvan moet ze collegegeld betalen, boeken, zorgverzekering. Dat lukt niet. Wat nu? Ik heb nog twee kinderen.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 27 mrt 2014

Beste Aukje, het antwoord vind je in de blog van 27 maart 2014.

Melanie - 25 apr 2014

Ik wil graag gaan samenwonen met mijn nieuwe partner, ik heb van mijn ex 2 kinderen waar ik alleen de kosten voor draag omdat hij niets betaalt. Mijn nieuwe partner betaalt voor zijn 2 kinderen alimentatie, zijn ex werkt niet en heeft aangekondigd zodra we gaan samenwonen ze een verhoging aan gaat vragen. Kan hier iets aan gedaan worden zodat dit niet gebeurt ook omdat ik al de volledige kosten draag voor mijn kinderen en dien ik straks ook voor zijn kinderen te gaan betalen ?

jeroen - 10 mei 2014

Ik heb een zoontje bij mijn ex en daar betaal ik alimentatie voor. Nu ben ik getrouwd en heb ik een kind met mijn nieuwe partner en ben ik werkeloos geraakt. Mijn ex woont ook samen en heeft met hem een kind. Heeft het zin om de alimentatie te laten veranderen? Ik weet niet of ik recht heb op een verlaging.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 12 mei 2014

  Hoi, Bij wijziging van omstandigheden heeft het inderdaad zin om de alimentatie opnieuw te laten berekenen.

Rob - 19 mei 2014

Goedemorgen. Mijn ex-vrouw is 3 weken na de uitspraak van de Rechtbank (juli 2012) gaan samenwonen met haar nieuwe partner. Destijds is de zorgregeling door de rechtbank vastgesteld op 50/50 en de kinderalimentatie vastgesteld obv draagkracht (ruim 400 euro per maand door mij aan mijn ex te betalen) en is er geen rekening gehouden met het samenwonen van mijn ex-partner. Nu ben ik mijn baan kwijt en wil minder alimentatie betalen. Is het samenwonen van mijn ex destijds reden tot wijziging van omstandigheden zodat ik recht heb op 35% zorgkorting?

Amie - 5 jul 2014

Hallo, Mijn partner heeft 2 kinderen. 1 is inmiddels 21 en de jongste is 17. Hij betaald voor de jongste nog alimentatie. Nu willen wij gaan samenwonen en wordt ik hoofdkostwinner omdat mijn vriend momenteel geen fulltimebaan kan vinden en dus ook maar een parttime salaris heeft. Kan de alimentatie dadelijk verhoogt worden voor de jongste omdat wij gaan samenwonen?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 8 jul 2014

  Hallo, Er bestaat inderdaad een mogelijkheid dat je partner meer alimentatie moet gaan betalen omdat zijn draagkracht stijgt. Ik weet echter te weinig details om gedetailleerd antwoord te kunnen geven. Als je het precies wil weten kun je misschien eens contact opnemen met settlement.nl, zij kunnen het precies berekenen voor jullie.

Christel - 20 mei 2015

Hallo, sinds 2004 betaald mijn ex partner een bedrag van 150 euro per maand. In die tussen tijd ben ik getrouwd maar ook weer gescheiden. Nu heb ik aan mijn 1ste ex-partner gevraagd of hij aangezien de alimentatie ieder jaar omhoog gaat, of hij over de jaren heen het te weinige wil betalen. Kan ik dat zo wie zo vragen ondanks dat ik getrouwd ben geweest?

Jurgen Embregts - 3 jun 2015

Mijn ex is getrouwd (met een vrouw) die ingenieur is. De alimentatie was gebaseerd op ik 2/3e en zij 1/3e. Ik betaal nu € 400,- pm. Ik ben minder gaan verdienen en haar partner heeft een goed inkomen, ook zij heeft een nieuwe baan waarvan ze haar inkomen niet wilt vertellen. Wat kan ik nu het beste ondernemen ?

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 4 jun 2015

@Christel, op het moment dat je hertrouwt (of gaat samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaat) stopt de alimentatie verplichting van je ex. Tenzij daar iets anders over is afgesproken in het convenant. Ik denk dus niet dat je nog aanspraak kunt maken op alimentatie. Er volgt binnenkort een blog over dit onderwerp. @Jurgen, je kan opnieuw een alimentatieberekening laten maken op basis van de nieuwe situatie, tenzij die mogelijkheid in het convenant is uitgesloten.

Liz - 27 jul 2015

Ik heb twee kinderen en mijn ex betaalt voor hun alimentatie. Nu wil ik gaan samenwonen maar wat heeft dat voor gevolgen voor de alimentatie.\ Mijn nieuwe partner betaalt ook alimentatie aan zijn ex vrouw en kinderen . Mijn ex woont ook duurzaam samen met een vrouw met haar eigen inkomen. deze situatie is ontstaan na de scheiding en is nooit gewogen in een neiuwe berekening van de alimentatie?? kan hij het te betalen bedrag aanvechten en geldt zijn nieuwe woon situatie nu ook mee??

Cindy - 28 jul 2015

Hallo. Mijn vriend betaald kinderalimentatie voor 2 kinderen bij zijn ex. Zij is 3 jr geleden hertrouwt en wij willen dit nu laten herzien daar mijn vriend erg veel KA betaald en haar nieuwe man flink verdient. Ik heb 3 kinderen en wij willen ook gaan trouwen. Verandert zijn draagkracht ook vanwege de stiefouderplicht bij mij kinderen?

Anja - 26 aug 2015

Mijn ex en nieuwe partner hebben beide baan en huurinkomsten van n appartement. Worden deze inkomsten bij zijn Inkomen gerekend?

Josephine - 1 nov 2015

Mijn partner betaald alimentatie voor zijn dochter aan zijn ex vrouw. Toen zij hoorde dat hij een andere baan had alweer heel wat jaren terug eiste zij meer geld (zoveel meer ging hij niet verdienen). Wij betalen nu halverwege de maand 50 extra. (zij werkt parttime, met kind van 11) Inmiddels woont hij samen met mij en hebben wij samen een dochtertje. Zij is nog steeds alleen. Ik zelf ben chronisch ziek en hoop wel nog wat jaren te kunnen werken. Nu kunnen wij de 50 euro per maand niet meer betalen, maar zijn nu bang dat zij gaat dreigen met de rechter. Wat raad je ons aan?

Thea - 23 nov 2015

Ben nu ruim 4 jaar gescheiden Exman nu alweer bijna 3 jaar geleden hertrouwd met een weduwe van 4 kinderen waarvan 1 21 jaar en haar vader is nog in leven Zijn nieuwe vrouw heeft een kinderdagverblijf aan huis en daarnaast werkt ze in de zorg..Hij is politie agent.. Hij en ik hebben 2 kinderen gekregen 1 van nu 28 en zwanget en opzichzelfstaand en die krijgt 50 euro alimentatie en mijn zoon 16 woont bij mij en krijgt 100 Zelf werk ik 32 uur en woon alleen met mijn zoon Nu had hij een berekening laten maken over onze draagkracht ivm mijn dochter..Hij hoefde maar 67 euro te betalen. .omdat hij haar kinderen bij zijn draagkracht telde....klopt dat wel..ik bedoel ze hebben allebei een fulltime baan 5x per jaar op vakantie huren 2 garageboxen..en ik kan bijna niet rondkomen Mijn vraag...mag hij haar kinderen bij zijn draagkracht voegen...of moet ze daar zelf voor betalen..omdat ze naar hun eigen zeggen 60 uur per week werkt Mvg

Thea - 23 nov 2015

Herstel dochter is 18

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 24 nov 2015

Hoi Thea, We hebben je vraag bij de Alimentatie desk neergelegd. Wordt vervolgd....

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 24 nov 2015

Thea, Hierbij het antwoord van de Alimentatie Desk. Een ex partner kan niet op eigen initiatief de kinderalimentatie aanpassen. Dat moet in overleg met andere ouder en het kind. Pas als zij instemmen met het nieuwe bedrag dan kan dat worden doorgevoerd. Is er geen instemming dan zal de ex man opnieuw naar de rechter moeten om de verlaging van de alimentatie voor te leggen. Pas als de rechter instemt met de nieuwe berekening (rechter kijkt naar alle omstandigheden) dan kan de alimentatiebijdrage naar beneden worden aangepast. Mocht de ex partner de alimentatie toch eigenhandig verlagen dan kan mevrouw met de oorspronkelijke beschikking van de rechter naar het LBIO om naleving van de oorspronkelijke afspraak op te eisen.

Thea - 25 nov 2015

Kan u mijn vraag nog beantwoorden of hij bij zijn draagkracht ook haar kinderen mag meerekenen..of is dat niet het geval omdat zij zelf een goed inkomen heeft

Profielfoto van Ingrid

Ingrid - 22 dec 2015

Ik ben in 2013 gescheiden en heb 2 kinderen van 10 en 13. Huis is naar mijn ex gegaan, omdat hij meer werkte. Hij heeft door de hypotheekgarantie een vermindering van 75000 op de hypotheek gekregen, dus ook op de hypotheeklasten. En ik kreeg niks. Nu heeft hij sinds mei een relatie en diegene woont ook al bij hem in. Heeft het nut om nieuwe alimentatie te laten bereken ivm de te maken kosten voor de berekening. Of is het echt de moeite waard? Hoeveel ga je ongeveer omhoog? Wat als ik bijv over 2 jaar ga samenwonen met een gescheiden man die ook nog een kind heeft? Ik werk zelf maar 2 dagen, helaas krijgt niemand op mijn werk er iets bij.

Marco Goris - 7 jan 2016

Ben nu 13 jaar samen met mijn partner en mijn partner heeft 2 dochters van 16 en 18 jaar, nu zijn we aan het rond kijken hoe het gaat worden nu de oudste 18 jaar is, zij gaat nu een studiefinanciering ontvangen, haar moeder is jaren geleden hertrouwd en wij betalen nu 200 euro per kind dus 400 euro in de maand, wij hebben nooit een verhoging gedaan van het te betalen bedrag, nu lees ik overal dat toen de moeder hertrouwde we het bedrag eigenlijk hadden kunnen laten herberekenen, en hoe zit het nu de oudste dochter 18 jaar is? Moeten we het nu opnieuw laten berekenen en moet de studiefinanciering dan ook mee berekend worden? Zou iemand hier ons een antwoord op kunnen geven? Wij zelf hebben een samenlevingscontract afgesloten 9 jaar geleden.

ikke - 7 mei 2016

hallo ik heb een vraagje als ik opnieuw gaat trouwen hoe zit dat dan met de allimetatie. gaat dat weg of blijf dat wel met oudste dochter (7 jaar) is namelijk van me ex mvg ik

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 9 mei 2016

  Als je opnieuw gaat trouwen kan dat inderdaad gevolgen hebben voor de alimentatie. Het is verstandig om dat even opnieuw te laten berekenen door een alimentatieberekenaar. Bijvoorbeeld door één van de advocaat/mediators op onze site, https://nieuwestap.nl/categorie/je-zaken/

Elly - 25 mei 2016

Ik ben sinds 1-3-2016 getrouwd met mijn zoontjes vader. Ik heb zelf ook een dochtertje van 4 . En hij heeft 2 voorkinderen van 14 om 16 zijn ex-partner heeft nooit alimentatie aangevraagd maar hij stort elke maand €350 om haar rekening voor de kids. Als zijn ex nu alimentatie gast aanvragen nu hij getrouwd is wordt het bedrag meer of minder.???

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 26 mei 2016

Dat hangt helemaal van jullie specifieke situatie en inkomsten af en is zo niet te beoordelen. Je kan het desgewenst laten doorrekenen door een alimentatieberekenaar.

hansje - 6 jun 2016

hoi ik heb ook een vraagje kan de kinder alimentatie ook gekort worden als je wel een vriend heb maar niet samenwoont ik heb een lat relatie en wil dat graag zo houden voorlopig . wel is hij vaak bij mij ben een vrouwtje in de wao dus vroeg me af of dat nadelig is voor mij heb een zoon van 16 groetjes ....

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 7 jun 2016

Beste Hansje, zolang je niet samenwoont en ieder de eigen kosten van het huishouden draagt heeft dat geen effect op de kinderalimentatie.

Kathleen - 7 jun 2016

Hello Vraagje ik heb maar juist ondernomen dat je een verhoging kan aanvragen van onderhoudsgeld.. mijn ex heeft sinds paar jaar een premie op zijn loon ... kan ik dat terug bereken ? En sinds een paar jaar woont zijn zus en broer bij hem ... zus is student die wel gaat werken als student maar die met betaald in het huishouden en de broer werkt als arbeider die ook mee betaald in zijn huishouden ... telt dit ook mee

Ramona - 10 jun 2016

Hoi ik heb co-ouderschap met mijn ex. Zij gaat nu verhuizen naar een dorp 45 minuten verder zonder dit te overleggen. De kinderen gaan en blijven op school bij mij in t het dorp. Wat zijn mijn mogelijkheden mbt voogdij en kinderallimentatie. Mijn ex werkt niet heeft wel inkomen en ik moet 36 uur werken. Ik heb een goed sociaal netwerk. We betalen nu geen kinderallimentatie

Sofie - 12 jun 2016

Mijn man betaald kinderalimentatie voor zijn kinderen die bij ex wonen, nu is zijn ex hertrouwd en hebben wij een herziening aangevraagd ivm wijziging situatie ex en de draagkracht van ex na scheiding, alleenstaande ouder. Na briefwisseling van onze advocaat heeft ex aangegeven dat ze inmiddels weer is gescheiden ( na 8 mnd huwelijk) echter woont ze nog steeds met haar zgn ex man en is er ook nog steeds FB verkeer met hem samen te zien op FB en is haar status ook nog als zijnde gehuwd. Volgens ons is ze dus alleen op papier gescheiden en heeft ze waarschijnlijk dit omgezet in geregistreerd partnerschap, volgens onze advocaat is het dan zo dat de scheiding vaststaat en haar partner dus geen partij is en wordt gezien als stiefvader, is dit juist en kan hier daardoor geen wijziging aangevraagd worden, hoe kun je achterhalen dat het eigenlijk een schijn scheiding is...

hoihoi - 29 jun 2016

Ik betaal kinderalimentatie aan mijn ex. Zij woont nu samen met haar nieuwe vriend. Zij en haar vriend verdienen samen veel meer dan mij. Nergens kan ik info lezen over dit gegeven. Kan het zijn dat zij mij alimentatie moet gaan betalen?

moh - 6 jul 2016

ik betaal kinderalimentatie aan mijn ex. sinds juni 2015 is zij getrouwd maar niet geregistreerd als samenwonende, getrouwd en of partner schaap. eigenlijk op islamitisch manier dus via imam. veel van dit gevallen doen het op deze manier om niet extra kosten en of belasting te betalen. man heeft nog eigen huis maar woon bij ex. hoe zit het met kinderalimentatie? ik betaal nog steeds

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 11 jul 2016

  Hoi Moh, we hebben je vraag voorgelegd aan één van onze partners De Boorder Schoots Familierecht. Zij zullen op korte termijn in een blog antwoord geven.

Marijke - 9 jul 2016

Hoi ik heb volgens mij een lastige vraag . Ik ben al sinds 8,5 jaar weg bij mijn ex ...mijn kinderen nu 18 en 13 zijn bij hem blijven wonen,ze komen in de weekenden bij mij en alle vakanties zijn de kinderen bij mij. . Ik heb nooit alimentatie betaald aan mijn ex , hij krijgt alle toeslagen en kortingen. Wel heb ik altijd de helft betaald van kosten als kleding sport en schoolgeld. Mijn ex heeft een inkomen van ongeveer 36000 netto per jaar en heeft veel eigen geld uit een erfenis. Nou ben ik sinds 4 jaar getrouwd . Mijn inkomen is gedaald naar onder het minimum. Maar mijn partner verdiend daarin tegen 100.000 euro pj bruto. Kunnen wij iets terug krijgen van de belasting? Mijn partner die dus de stiefvader is betaald al de kosten voor mijn kinderen . Mijn ex zegt vaak dat ik hem tekort doe . Ik wil best aan tafel met hem en openheid van zaken geven. Maar hij wil niet met mijn partner praten. Tja dan wordt het lastig. Kunnen jullie hier iets in verhelderen? Groeten marijke

Rianne - 23 jul 2016

Ik en mijn partner zijn een geregistreerd partnerschap aangegaan. Ik heb 3 kinderen uit een vorig huwelijk waar ik geen alimentatie voor krijg en we hebben samen een zoontje. Mijn partner heeft uit een eerdere relatie ook een zoontje van 6 jaar. Hij betaalt alimentatie, dat heeft de gemeente vastgesteld maar ik vind het een hoog bedrag aangezien wij gewoon niet rond kunnen komen. Mijn man is bang dat wanneer hij een wijziging vraagt hij nog meer moet gaan betalen. Wat ik me eigenlijk niet voor kan stellen. Ook is het zo dat zijn.ex vriendin geen.inkomsten van haar op wil geven zodat we een eventuele berekening kunnen laten maken. Hoe kunnen we erachter komen dat het zinvol is of juist niet om een herberekening te laten uitvoeren? Met vr gr marco en rianne Rutjes

Nathje - 5 aug 2016

Hallo ik had een vraagje. Mijn vriend heeft een dochter van 4 en hebben haar al een hele tijd niet gezien. Nou heeft de ex van mijn vriend al een hele tijd een relatie met een jongen waar ze mee samen woont. En nu 2 maanden geleden heeft de ex en haar viend de hypotheek van mijn vriend overgenomen. En mij is verteld als de ex een nieuwe relatie krijgt en daarmee samenwoont, die voor het kind moet zorgen qua kosten en dus mij vriend geen allementatie meer hoeft te betalen. Wat is daarvan waar? Gr nathje

Daphne - 4 okt 2016

Begrijp ik het goed dat wanneer de moeder van de kinderen opnieuw zou kunnen trouwen zonder extra gevolgen? De ex-partner van mijn vriend heeft namelijk één hele grote hobby. Met haar dikke reet op de bank zitten, huilen bij instanties en haar hand ophouden. Het kale kip effect. Wanneer mijn vriend en ik een stap verder in onze relatie willen zetten, dat ik daar ook financieel moet aan bijdragen? Omdat wij wel hard werken voor ons geld? Ik gun iedereen in de wereld evenveel, maar dit is een oneerlijke situatie. Ik weiger mijn salaris naar een luie koe over te maken. Nooit van mijn leven.

Sven - 12 okt 2016

Goeden dag. Mijn ex vrouw is hertrouwt en de nieuwe man van haar heeft mijn zoon als stief zoon opgenomen ook achternaam laten verranderen. Ze hebben alle bij een goeden baan. Doe ik er verstandig aan een herberekening te laten maken omtremt de kinder alimitatie. Zelf ben ik ook hertrouwt en wij hebben samen twee kinderen. Mvg Sven

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 12 okt 2016

Hallo Sven, het is inderdaad een goed idee om een alimentatieberekenaar even naar de gewijzigde situatie te laten kijken. Eén van onze zakelijke partners zou je daar bijvoorbeeld bij kunnen helpen; https://nieuwestap.nl/categorie/je-zaken/

Esmé - 3 nov 2016

Hallo, Ik ben een alleenstaande moeder van 35 jaar en heb 2 kinderen van 13 en 11 jaar. Nu gaat mijn ex volgend jaar opnieuw trouwen. Met de vriendin van mijn ex heb ik gister een gesprek gehad. Zij wil namelijk in het convenant of los daarvan iets laten opstellen dat zij geen stiefmoeder is en dat er geen Co ouderschap is. Dit is omdat zij anders niet kunnen trouwen want het zou zo kunnen zijn dat er financieel nadeel zou kunnen zijn. Een voorbeeld was dat als ik mijn baan kwijt raak of zij haar baan kwijt raakt we dan de ander zouden kunnen tegen werken door de kinder alimentatie. Nu vond ik het allemaal heel vaag. En vraag me echt af of het echt nodig is. Deze wijziging kost volgens haar €800,- en dat is zij bereid te betalen. Als ik dat dan zo hoor denk ik dan moet je wel heel erg bang zijn of iets verzwijgen misschien? Iemand tips hierin? Of wie weet hoe het echt zit.

Brigitte - 18 nov 2016

Ik ben een weduwe, eigen huis, met een studerende zoon van 18 jaar. Mijn vriend is sinds begin deze maand bij mij in komen wonen. We hebben geen geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. We hebben een contract onderling samengesteld waarin we een bedrag voor kost en inwoning hebben vast gesteld en dat alles in, om, aan het huis van mij is en blijft. (Lullig gezegd: hij komt met niets en gaat met niets mocht het zover komen) wat we samen ondertekend hebben. We betalen geen pensioenfondsen of iets dergelijk voor elkaar. Niets is gezamenlijk (geen verzekeringen, rekeningen o.i. We zijn geen fiscaal partner maar onder 1 dak ben je wel toeslag partner. Nu heeft hij van de week een claim van zijn Duitse ex gekregen dat hij alimentatie moet betalen met terugwerkende kracht. Natuurlijk heeft hij ivm Duits recht een advocaat in handen genomen. Mijn vraag is: kan Duitsland (dwz bv gerechtskosten, kinderalimentatie, advocaat kosten of wat dan ook) iets bij mij proberen te verhalen? Ik heb het dus niet over draagkracht berekening want daar heeft hij een advocaat voor genomen. Maar ben ik als Nederlandse burger en de getroffen maatregelen ook beschermt tegen buitenlandse, in dit geval Duitse, claimen van alimentatieschuld, gerechtskosten of iets dergelijks wat uit de kwestie kan vloeien?

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 25 nov 2016

Hoi Brigitte, we hebben je vraag voorgelegd aan onze partner www.deboorderschoots.nl en hierbij lees je hun uitgebreide antwoord. Succes met de situatie! Als eerste is het van belang om vast te stellen welk recht van toepassing is op de berekening van de kinderalimentatie. Als het kind in Duitsland woont en het verzoek om alimentatie te betalen is bij een Duitse rechtbank (of administratieve autoriteit) ingediend, dan is het Duitse recht van toepassing. Als de moeder in Nederland de procedure voor kinderalimentatie is gestart, dan is er een uitzonderingsregel en is het Nederlandse recht van toepassing. Volgens het Nederlandse recht ben je niet onderhoudsplichtig voor kinderen van je nieuwe partner, tenzij je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan én het kind in jouw gezin opgroeit. Als je samenwoont hoef je dus niet uit je eigen inkomen kosten te betalen voor het kind van je partner. Deze regel kan in andere rechtstelsels anders zijn. Of je in Duitsland als partner/samenwoner wel moet betalen, zal de Duitse advocaat moeten vertellen. Zodra is vastgesteld hoeveel de vader moet betalen, rijst de vraag hoe dit bedrag betaald moet gaan worden als hij niet vrijwillig betaalt. Een Duitse beslissing zal in Nederland automatisch worden erkend en er kunnen door een deurwaarder executiemaatregelen worden getroffen. Daarvoor is niet eerst een aparte procedure in Nederland nodig. Meestal gebeurt incasso door beslag op een inkomstenbron, bijvoorbeeld loonbeslag bij de werkgever of bij de belastingdienst. Als in Duitsland, net zoals in Nederland, alleen de vader hoeft te betalen en de partner niet, dan kan er geen beslag worden gelegd op het loon van de partner. Die is immers niet de alimentatie verschuldigd. Een andere optie is dat er beslag wordt gelegd op bankrekeningen. Als daar voldoende geld op staat, dan wordt op die manier de alimentatie geïncasseerd. Dat kan nadelig zijn voor de partner als het een gezamenlijke bankrekening betreft en het saldo ook voor een gedeelte van die partner is. De incasso kan niet zomaar tegengehouden worden. Wel ontstaat er een vordering op de schuldenaar. De partner kan zijn geld dus wel terugvragen. Wat als er geen inkomen of vermogen is en er toch betaald moet worden? Vaak wordt er alleen als laatste redmiddel beslag op spullen gelegd, zoals inboedel, auto’s, etc. Dit kan een partner natuurlijk ook raken. Want de deurwaarder gaat ervan uit dat alles wat zich in het huis bevindt voor de helft van de schuldenaar is, tenzij men kan aantonen dat het van de partner is. Bijvoorbeeld door het overleggen van een aankoopbon kan bewezen worden dat een bepaald meubelstuk van de partner is en niet van de schuldenaar. De deurwaarder mag dat dan niet meenemen. Kortom, de eerst stap is goed navragen of je volgens het Duitse recht aangesproken kan worden voor betaling. Daarna is het zaak om ervoor te zorgen dat heel duidelijk is wat van wie is, want je kan beter op voorhand de zaken goed regelen dan achteraf proberen je geld of spullen terug te krijgen.

Angelique - 20 dec 2016

In 2003 is de alimentatie vastgesteld voor mijn zoon. Ex partner is inmiddels getrouwd en heeft nog 2 eigen kinderen gekregen bij haar.Vrouw van hem heeft een eigen zaak.Onze zoon gast en wilt niet meer naar vader.Waardoor de kosten voor mij hoger zijn dan normaliter met de omgangsregeling.Nu inmiddels bijna 2017.Onze zoon 16 jaar.Heb ik recht op kinder alimentatie verhoging? Door al deze argumenten? Wie kan mij voorzien van goed advies?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 9 jan 2017

  Beste Angelique, (Kinder)alimentatie is altijd wijzigbaar, mits er sprake is van een relevante wijziging van omstandigheden. In de situatie die je schetst, zijn er verschillende wijzigingen sinds de alimentatie is vastgesteld en het lijkt er op dat dit ook allemaal relevante wijzigingen zijn. Je zou dus meer alimentatie voor je zoon kunnen vragen. Het is alleen niet zeker dat je daadwerkelijk meer alimentatie gaat krijgen. Ik lees dat er “nieuwe” kinderen zijn, waar je ex ook onderhoudsplichtig voor is. In de regel wordt zijn beschikbare draagkracht over alle kinderen waarvoor hij onderhoudsplichtig is verdeeld. Het zou dus zo kunnen zijn, dat er minder over blijft voor jouw zoon. Ik zou je daarom adviseren om de alimentatie te laten berekenen, voordat je bij je ex aan de bel trekt. Succes! Magali van Maanen – www.deboorderschoots.nl te Amsterdam

nieuwsgierig - 20 dec 2016

Bij de onlangs gemaakt herberekening van kinderalimentatie voor mijn kindje en het kindje van mijn man zijn beide samenwonende partners aan de andere zijde niet meegenomen voor berekening voor de alimentatie terwijl zij beide een goed inkomen hebben en onze exen het dus financieel veel ruimer hebben dan voorheen. Zit er een "verjaring" op samenwonende partners ( ongehuwd ) ivm het bijdrage aan kinderalimentatie?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 9 jan 2017

  Beste Nieuwsgierig, Enkele jaren geleden is de wijze van berekening van kinderalimentatie veranderd. Voorheen werd er rekening gehouden met het inkomen, waar de werkelijke kosten van levensonderhoud (bijvoorbeeld de betaalde huur) van af werd gehaald. Van wat er dan overbleef, was 70% beschikbaar voor kinderalimentatie. In geval van samenwonen met iemand die in het eigen levensonderhoud kon voorzien, werd de woonlast voor slechts 50% van het inkomen afgehaald. De partner zou immers de andere 50% kunnen betalen. In het veranderde systeem is dit anders geworden. Er wordt niet meer met de werkelijke kosten rekening gehouden maar met standaard bedragen. Zo wordt 30% van het inkomen beschouwd als woonlast, ongeacht wat de werkelijke woonlast is. Ook is er een vast bedrag voor de overige maandelijkse lasten (de “bijstandsnorm”). Dit bedrag is voor iedereen gelijk, ongeacht of je samenwoont of niet. Waar vroeger nog wel eens gebruik kon worden gemaakt van een “gezinsnorm”, voor samenwonenden, is dat in de nieuwe berekeningsmethodiek niet meer zo. Ouders worden altijd aangemerkt als “alleenstaanden”. Wat niet is veranderd, is dat 70% van wat resteert van het inkomen na aftrek van woonlasten en de bijstandsnorm, beschikbaar is voor kinderalimentatie. Dat partners moeten bijdragen in de kosten van de kinderen is alleen in geval van een huwelijk én het kind moet in het desbetreffende gezin opgroeien. Magali van Maanen – www.deboorderschoots.nl te Amsterdam

Anoniem - 21 dec 2016

Goedemiddag, Een vraag, mijn man heeft uit een vorige relatie 3 kinderen, waarvan 1 nu 18 is geworden, de andere zijn 12 en 15. In het ouderschapsplan is destijds opgenomen dat mijn man géén financiele mogelijkheid heeft om kinderalimentatie te betalen (van partneralimentatie is geen sprake aangezien zij niet gehuwd zijn geweest en ook geen samenlevingscontract hadden) omdat hij de schulden op zich genomen heeft. Nu zijn wij afgelopen jaar getrouwd en eist zijn ex ineens kinderalimentatie, kan dit zomaar? Want in de huidige financiële situatie is dit nog erg lastig, omdat ik zelf een 0-uren contract heb. Kan hiervan wel mijn eigen onderhoud voorzien maar daar houdt het ook mee op. Als ik nu een berekening maak is er geen draagkracht (mijn man is minder gaan verdienen en woonlasten zijn wel duurder geworden.) Wij hebben haar wel wat aangeboden, wat eigenlijk niet kan maar willen toch meedenken maar zij gaat hier niet mee akkoord en wilt veel meer hebben omdat zij vindt dat ik ook meegeteld moet worden. Kunt u mij hierop alstublieft een antwoord geven?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 9 jan 2017

  Beste Anoniem, Als er sprake is van een relevante wijziging van omstandigheden, dan kan de kinderalimentatie ook worden gewijzigd. In het huwelijk treden is bijvoorbeeld zo’n relevante omstandigheid. Dat de ex om alimentatie kán vragen, wil echter nog niet zeggen dat het daadwerkelijk wordt toegewezen. Er moet wel draagkracht zijn aan de zijde van je echtgenoot om een bijdrage te betalen. Je schrijft zelf dat je een berekening hebt gemaakt en dat daar uit kwam dat er geen draagkracht is. Het is dan de vraag of de ex moet blijven aandringen, of het er bij moet laten zitten. Ik begrijp uit je vraag dat de ex blijft aandringen omdat ze vindt dat jij moet bijdragen omdat je nu getrouwd bent. Dit is alleen waar, als de desbetreffende kinderen in jullie gezin opgroeien. Als er alleen een omgangsregeling is en de kinderen wonen het grootste deel van de tijd bij hun moeder, dan ben jij niet onderhoudsplichtig. Ik adviseer je (of liever: je echtgenoot) om allebei hun financiële gegevens bij een mediator of een andere deskundige in te leveren, zodat er door een onafhankelijke derde een berekening kan worden gemaakt. Naar aanleiding van de uitkomsten daarvan kunnen er hopelijk afspraken worden gemaakt. Succes! Magali van Maanen – www.deboorderschoots.nl te Amsterdam

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 22 dec 2016

Hallo vraagstellers, we leggen jullie vragen voor aan onze partners, maar i.v.m. de feestdagen kan het even duren voor er een reactie komt.

Pep - 23 dec 2016

Mijn 2 kinderen wonen bij mijn ex. Dit jaar is mijn ex hertrouwd. Ex en partner hebben een volledige baan. Wat kan ik doen om te zorgen dat het maandelijks door mij te betalen bedrag naar beneden toe wordt bijgesteld? NB In goed overleg hieruit komen zit er helaas niet in.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 9 jan 2017

  Beste Pep, Wat jammer om te horen dat er in onderling overleg niets kan worden afgesproken. Heb je ook voorgesteld om samen naar een mediator te gaan, of een berekening te laten maken door een onafhankelijke derde? Als dat niet werkt, dan kun je advies vragen bij een advocaat. Als het duidelijk is dat je teveel betaalt, dan kan de advocaat namens jou een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Je ex zal daar vermoedelijk verweer tegen voeren, tenzij er overleg is tussen de advocaten en er alsnog een regeling getroffen kan worden. Komt het aan op een procedure dan moeten zowel van ex, als haar partner en jijzelf alle inkomensgegevens naar de rechtbank sturen. De rechter maakt dan een berekening van ieders draagkracht en bepaalt vervolgens wie welk bedrag moet betalen voor de kinderen. Succes! Magali van Maanen – www.deboorderschoots.nl te Amsterdam

Ronnetje - 12 jan 2017

Ik hebt twee kinderen waarvoor ik alimentatie betaal. Jaren geleden is dat officieel vast gelegd en berekend bij de rechtbank. Toen kreeg ik nog een deel terug van de belastingdienst, dat deel is dan ook meegenomen bij het bepalen van de hoogte van de alimentatie. Ik moest 225 euro per kind betalen. Een tijd geleden is deze bijdrage van de belastingdienst komen te vervallen, maar helaas wasdraad mijn hoogte wel mede op berekend. Ik heb mijn ex daarop aangesproken met het verzoek dit onderling te regelen en minder alimentatie te hoeven betalen. Daar ging ze natuurlijk niet mee accoort. Het enige wat ik kon doen om dit te laten aanpassen is een advocaat dit opnieuw te laten berekenen en in te dienen bij de rechtbank. Maar dat kost weer een vermogen. Dit geld ook voor als er een wijziging in het inkomen van mij of mijn ex is. Omdat het altijd via een advocaat moet, heb ik het gelaten voor wat het is en betaalde intussen al 500 euro per maand, die ik niet had. Ik heb uiteindelijk geld geleend en een advocaat genomen. Deze heeft een nieuwe berekening gemaakt en blijkt dat ik al 1,5 jaar 300 euro per maand teveel betaal. Ik weet zeker dat er veel alimentatie betalende of ontvangende jaren teveel betalen of te weinig ontvangen. Gewoon omdat ze geen advocaat kunnen betalen. Ik snap niet waarom er niet een instantie is die dit bij houd. Na uitspraak van de rechter gaan de gegevens daarheen en die controleren ieder einde van het jaar je inkomen (via de belastingdienst, daar zijn alle gegevens bekend). Mocht er bij iemand een wijzing hebbennplaats gevonden in het inkomen. Kunnen zei gelijk de alimentatie daarop aanpassen. Dan kunnen ze zelfs kijken of bij wie de aanpassing in het inkomen dit heeft verzwegen zo ja moet het met terugwerken kracht betaald worden. Hiermee voorkom je dat mensen die al niet veel geld hebben onnodig teveel alimentatie betalen of de ontvangende partij onnodig te weinig ontvangen. Ik denk dat dit heel eerlijk zou zijn..

vraagtekentje - 19 jan 2017

Een vraag, mijn partner heeft twee kinderen uit een eerdere relatie. (8 en 11) Bij de scheiding is uitgesproken dat hij geen draagkracht heeft voor alimentatie. Nu is zijn ex ook hertrouwt en nu wil ze geld hebben. Mijn partner heeft een WIA uitkering. Zjin ex werkt en haar nieuwe partner heeft ook een goede baan. Zelf werk ik gedeeltelijk en gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Bij de scheiding 6 jaar geleden was mijn partner al in de ZW, De situatie van ons is er dus zeker niet beter op geworden. Kan zijn ex recht hebben op kinderalimentatie?

Ikke - 22 jan 2017

Goedendag. Ik had een vraagje. In 2003 gescheiden en hebben een zoon die was toen 3 jr. Vanaf zijn vierde jaar geen omgangsregeling meer. Alimentatie was berekend op die regeling. Daar heb ik toen niets mee gedaan. Nu 2017 krijg ik een mail dat hij minder wil betalen omdat hij geen baan meer heeft. En t niet meer aftrekbaar is en ik opnieuw ben getrouwd. Hij zelf ook. Mijn man betaalt al veel aan mijn zoon want hij is altijd bij ons en dus geen weekenden en vakanties meer bij zijn vader. Hij betaalt dus alimentatie maar verder niks meer aan de opvoeding school sport kleding en dergelijke Kan hij nu dat bedrag naar beneden krijgen. Ik heb met mijn huidige man ook een zoon en er is een schuld. Hoor graag van u

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 7 feb 2017

  Hi Ikke, Je kan eens kijken op onze blog van 7 feb 2017. "Wanneer is er aanleiding tot wijziging van kinderalimentatie"

Laurens - 7 feb 2017

Goedendag, Ik ben een gescheiden man met een dochter van 10 jaar oud. Zij woont bij mijn ex-partner. Sinds vorig jaar woont ze samen. Maar nu ook volgens degemeentelijke basisadministratie. Ze hebben beiden werk. Is het nu zo dat het samenwonen gezien wordt als gewijzigde omstandigheden en dat ze de woonlasten nu samen betalen? De draagkracht van mijn ex zou hierdoor hoger worden. Tevens is er nu de zorgkorting, mijn dochter is drie weekenden er maand van vrijdagavond tot maandagmorgen bij mij en ook nog eens helft schoolvakantie. De zorgkorting is dus vrij hoog. Is er ook iemand die weet hoe de inkomensafhankelijke toeslag bepaald wordt? Die heeft aan dat er recht is bij gemiddeld drie dagen per week. Mag ik dagen zien als nachten dat het kind bij je slaapt?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 7 feb 2017

  Hi Laurens, Samenwonen wordt niet gezien als 'gewijzigde omstandigheid' Pas bij hertrouwen (gereg. partnerschap) is er aanleiding tot aanpassing t.a.v. kinderalimentatie. Wijziging omgangsregeling is wel een aanleiding tot aanpassing kinderalimentatie. Je vraagt verder hoe de inkomensafhankelijke toeslag bepaald wordt? Bedoeld wordt waarschijnlijk de inkomensafhankelijk heffingskorting; voorwaarde; minimaal 3 dagen de zorg voor een kind jonger dan 12 jaar. En de nachten dat je kind bij je slaapt, kunnen gezien worden als dagen.

Suzanne - 26 feb 2017

Hallo, Ik heb met mijn ex een zoontje van 4. Ik ben nooit met me ex getrouwd of samen gewoond. Me zoontje heeft alleen zijn achternaam en ziet hem om de 2 weken in het weekend dit gaat nu al 4 jaar zo. Nu wilde ik weten of hij mee zou moeten betalen in de opvoeding. Ik wilde dus weten of hij kinderalimentie moet betalen. gr Suzanne

Relatie in beeld - 28 feb 2017

Eigenlijk ook wel logisch als je er goed over nadenkt!

Anoniem - 19 mrt 2017

Goedendag . Ik heb met mijn ex 1 dochter van nu 12 . Mijn ex is hertrouwd met een man die al 2 dochters heeft en samen hebben ze nog 1 dochter gekregen . Ikzelf woon samen ( niet getrouwd ) en heb 2 kinderen met huidige vriendin . Mijn vriendin werkt niet wegens verzorging van 1 van onze kindjes die een ziekte heeft . Nu verdien ik in m'n 1tje veel minder als mijn ex en nieuwe man en moet ik zelfs geld lenen om mijn alimentatie voor m'n dochter te betalen . Wij hebben dit onderling geregeld en hebben geen ruzie verder . Op het moment dat we uit elkaar gingen verdiende ik ook maar 1100 per maand . Nu verdien ik 2800 bruto maar toch een stuk minder als hun 2 samen . Wat kan ik het beste doen ? Groetjes

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 20 mrt 2017

  Ons advies is om de kinderalimentatie te laten herberekenen gezien de gewijzigde omstandigheden. Dit gaat ongeveer als volgt; De kosten van uw dochter worden berekend. Aan de hand van bijvoorbeeld hetgeen reeds is eerder is bepaald (convenant / ouderschapsplan, met toepassing van indexatie. Of, opnieuw vaststellen aan de hand van het inkomens van de ouders tijdens de oude samenwoning periode - of aan de hand van het huidig netto inkomen van de vader.- en aan de hand van het aantal kinderen in het gezin waar de dochter thans opgroeit. Uit de vraag maak ik op dat er thans drie onderhoudsplichtigen zijn; vader, moeder en stiefvader. Uw aandeel (de vader) wordt berekend Voor ieder wordt vervolgens zijn / haar draagkracht berekend en vervolgens wordt ieders aandeel – naar evenredigheid draagkracht- in de kosten van uw dochter berekend. Uiteindelijke hoogte kinderalimentatie U / de vader dient dan dit berekende aandeel als kinderalimentatie te gaan betalen, waarbij nog wel de kosten van een eventuele omgangsregeling worden verrekend. De vader, u, behoeft nooit meer te betalen dan uw huidige draagkracht toelaat. Hierbij wordt rekening gehouden met de zorgkosten die u thans heeft; uw zorgkosten voor uw dochter en de zorgkosten voor uw jongste kinderen in uw huidige gezin. Wijziging huidige alimentatie Het (nieuw) berekende bedrag kan worden gehanteerd als beide partijen het hier over eens zijn. Zo niet, dan moet de rechter beslissen, verzoek tot toekenning/wijziging aan de rechtbank gaat via een verzoekschrift van de advocaat. De advocaat brengt ter onderbouwing dan de berekeningen in als onderdeel van het verzoekschrift. Met vriendelijke groet, Henk Alimentatiehaven 2 opties ter aanvulling Optie 1 Berekening laten uitvoeren Voor de herberekeningen kan men een formulier aanvragen bij info@alimentatiehaven.nl Optie 2 Opmerking Voorrang onderhoudsplicht voor eigen kinderen De beschikbare draagkracht van de (stief)ouder wordt naar evenredigheid onder de kinderen en stiefkinderen. Indien er niet voldoende draagkracht aanwezig is, is een optie dat de eigen kinderen voorrang krijgen boven de stiefkinderen. Dit zou dan betekenen dat wanneer de desbetreffende ouder nog draagkracht over heeft nadat de onderhoudsbijdrage van zijn of haar eigen kinderen is voldaan, de eventueel resterende draagkracht over de stiefkinderen wordt verdeeld. Maximering hoogte onderhoudsbijdrage stiefouder De situatie kan zich voordoen dat de ouders van een kind nauwelijks draagkracht hebben, waardoor de stiefouder (nagenoeg) de volledige onderhoudsbijdrage voor het stiefkind moet betalen of de stiefouder een hogere onderhoudsbijdrage jegens zijn of haar stiefkind dient te betalen omdat hij of zij meer inkomsten heeft dan de ouders van het stiefkind. Gekozen kan dan worden om de maximale hoogte van de onderhoudsbijdrage van de stiefouder gelijk te stellen met het maximale bedrag dat de ouder met het hoogste inkomen dient bij te dragen aan het onderhoud van het kind, waarbij de totale behoefte van het kind niet wordt overschreden

Els - 26 mrt 2017

Mijn vriend is gescheiden en betaalt voor zijn 2 kinderen alimentatie aan zijn ex. Wij wonen in België en willen volgend jaar hier ook trouwen. Ik ben Belgische, zal mijn inkomen dan ook worden meegerekend (ik ben zelfstandige) en kan zijn ex dan ook om een verhoging vragen? Zij woont in Nederland en werkt niet maar krijgt wel door allerlei wetten van Nederland veel kortingen (huur van de woning) en extra toeslagen waardoor haar 'inkomen' veel hoger ligt als die van ons. Ik krijg het gevoel dat mijn vriend in het nadeel behandeld wordt door de Nederlandse wet. Ik kan nergens een duidelijk antwoord vinden omwille van de landgrens en verschillende wetten. Hopelijk kunnen jullie me wat duidelijkheid bieden.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 27 mrt 2017

Beste Els, de reactie van onze alimentatieberekenaar, De Alimentatiehaven, is alsvolgt: Inkomen vragenstelster is niet van belang, ook niet na huwelijk, indien sprake is van een omgangsregeling. Indien het gevoel niet goed is kan men altijd een herberekening overwegen. Komt wellicht een lager bedrag uit, of de wetenschap dat het bedrag redelijk is. Succes ermee!

  Els - 27 mrt 2017

  Een omgangsregeling, daar versta ik onder dat hij de kinderen ook bij zich heeft van tijd tot tijd, klopt dat? De kinderen zijn inderdaad bij ons 1 weekend per 2 weken en altijd de helft van schoolvakanties.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 27 mrt 2017

  Ja, dat klopt Els

Els - 28 mrt 2017

Heel erg bedankt!

esmaralda - 3 apr 2017

ik heb een vraagje mijn ex eist de helft van de kinderbijslag terwijl hij meer verdiend en de kinderen ook 21 dagen van de maand bij mij zijn en de rest bij hem en ik koop en betaal alles voor de kinderen wat moet ik nu doen

esmaralda - 3 apr 2017

oja en hij betaalt ook geen alimentatie voor de kinderen

Bezorgde vriendin - 5 apr 2017

Beste Allemaal. Mijn vriendin is gescheiden en haar ex heeft nu met zijn nieuwe vriendin een huis gekocht. Kan de kinderalimentatie in gevaar komen omdat hij veel meer zal moeten gaan betalen voor de hypotheek die is afgesloten? In hoeverre kan hij een verlaging aanvragen omdat hij anders niet aan de hypothecaire verplichting kan voldoen? Of wordt hij juist draagkrachtiger im het onderhoid van de kinderen en kan zij een verhoging aanvragen omdat zijn nieuwe vriendin in zijn levensonderhoud zal moeten bijdragen? Ik lees namelijk overal dat kinderalimentatie geen invloed heeft op het lenen van geld. Hoop dat zijn keuze om het gezin te verlaten niet voor een extra domper voor mijn vriendin zal hebben.

Mij - 14 apr 2017

Ik ben al heel lang samen met mijn man, die twee kinderen uit een vorig huwelijk heeft, waar hij onderhoudsplchtig is. Mijn man heeft altijd keurig alimentatie betaalt, echter zijn dochter is nu voltijds bij haar moeder gaan wonen en wij hebben twee kinderen gekregen. Zij wil nu de alimentatie laten herberekenen omdat ze vindt dat ze recht heeft op meer. Ook wil zij dat mijn salaris meegerekend wordt omdat mijn man zijn draagkracht niet toereikend lijkt met 4 kinderen om aan de behoefte van dochter te voldoen. Zoon is meerderjarig en woont niet meer thuis. Wordt mijn salaris nu daadwerkelijk meegenomen?

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 20 apr 2017

Het antwoord van de Alimentatiehaven luidt alsvolgt: 'Het inkomen van de vrouw die de vraag heeft gesteld is niet van invloed op de draagkracht van de man, maar wel van invloed op zijn aandeel in de zorg van hun gezamenlijke kinderen, en daarmede mogelijk van invloed op de kinderalimentatie.' Binnenkort verschijnt er een uitgebreidere blog over dit onderwerp.

Anoniem - 26 apr 2017

Ik woon samen met een man die ruim 650 per maand moet betalen voor zijn 3 kinderen 12 13 en 14 jaar,zijn ex vrouw is te lui om te werken en nu vroeg ik me af of alle toeslagen van de belasting (bijna 1000)per maand als inkomen word opgeteld en dus de alimentatie misschien omlaag zou kunnen.Inmiddels woont ze samen dat heeft ze niet opgegeven aan de belasting en kan ze de lasten dus delen..Ook wil ze me verplichten sport voor de kinderen te betalen en dat terwijl ik zelf nog maar 300 per maand over hou voor mijn zorgverzekering en om van te leven..Heeft het nut om achter een wijziging alimentatie aan te gaan,en kan ze mij verplichten sport te betalen

Leenaarts - 8 mei 2017

Dag. MIJN ex is hertrouwdd. Stopt mijn verplichting tot betaling van alimentatie voor de kinderen ?

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 9 mei 2017

Beste Leenaarts, Je verplichting tot betaling van kinderalimentatie stopt niet Mogelijk wijzigt er wel wat. Lees onze blog hierover eens: https://nieuwestap.nl/kinderalimentatie-en-draagkracht-van-de-betaler/

Jess - 10 mei 2017

Hallo, mijn partner heeft een dochtertje met zijn ex en betaald elke maand 200 euro alimentatie. We wonen ongehuwd samen in mijn koopwoning maar willen graag trouwen. Mijn partner heeft een eigen zaak (zzp) en inkomen is altijd wisselend en werk onzeker. Ik heb een eigen inkomen en verdien een zeer goed salaris. Indien wij gaan trouwen (huwelijkse voorwaarden ivm eigen bedrijf van mijn partner), wat veranderd er dan ten aanzien van de alimentatie? Indien mijn partner (tijdelijk) geen werk/inkomen heeft (omdat hij zzp'er is dus ook geen uitkering ontvangt) wie is er dan verantwoordelijk voor betalen van de alimentatie?

Klara - 11 mei 2017

Beste nieuwe stap, ik las de vraag van Jess met interesse mee, uw antwoord gaat over samenwonende mensen. De vraag van jess, reeds samenwonend, is juist of het aangaan van een huwelijk invloed heeft op de kinderalimentatie

Lola - 27 mei 2017

Beste, ik ben 19 jaar en ontvang kinderalimentatie tot mijn 21ste. Nu vroeg ik me af, stopt de alimentatie zodra ik me verloof en ga trouwen? En wanneer ik niet trouw maar wel een kind zelf krijg? Ik hoor graag van u, Groetjes

Magda - 31 mei 2017

Ik heb een vraagje ik heb samen 2 kindren met mijn ex-vriend maar de kindren zijn niet erkent door hem .ik wil alimentatie gaan aanvragen maar hij woon in belgie en heef nu 3kindren met zijn nieuwe vriendin .zal het makkelijk voor mij zijn omdat hij niet in nl woont en de kindren zijn niet erkent .en hij nu nog 3 kindren hoeveel alimentatie zal ik krijgen ik weet niet hoe ik moet beginnen .

Berend - 2 jun 2017

Beste, Sinds 3 jaar zijn wij gescheiden en betaal ik kinder en partneralimentatie. Destijds verdiende is 2850 netto en mijn ex 1950 netto. Ik betaal per kind (3 kinderen) 123 euro kinderalimentatie en 378 euro per maand partneralimentatie. Samen ongeveer 720 euro per maand. Mijn oudste is de helft van de weken bij mij dus 50/50 verdeeld. Mijn overige kinderen zijn gemiddeld 2,5 dagen per week bij mij. Inmiddels verdien ik 3200 netto en mijn ex is minder uren gaan werken waardoor zij nog maar 1650 netto heeft. Mijn oudste kind is inmiddels 20 en mijn middelste wordt 18 in november. Aan hen betaal ik het bedrag rechtstreeks. Echter, binnenkort gaat mijn ex trouwen met iemand die een eigen bedrijf in het buitenland heeft en het grootste gedeelte van het jaar in het buitenland verblijft. Aangezien mijn partneralimentatie verplichting gaat vervallen wil mijn ex nu dat ik meer kinderalimentatie ga betalen met als argument: "je gaat meer overhouden en bovendien ben je meer gaan verdienen!". Kunnen jullie inschatten of zij gelijk heeft? Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de kinderalimentatie nu ik meer ben gaan verdienen en zij minder maar waartegenover staat dat zij trouwt? Daarbij zit er een gevoel van onrecht want ik vind dat zij, mede gezien de leeftijd van de kinderen, best fulltime kan gaan werken. Ze wordt door de huidige regelingen en het trouwen niet gestimuleerd hiertoe! Alvast bedankt! Berend.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 15 jun 2017

Hoi Berend, Je vraag is beantwoord door alimentatiespecialist.nl De antwoorden Huwelijk moeder en de kinderalimentatie. De echtgenoot van de moeder wordt onderhoudsplichtig naar de twee jongste kinderen en daardoor heeft het huwelijk invloed op de kinderalimentatie. Hoger inkomen vader Hierdoor wordt het aandeel van de vader in de kosten kinderen hoger en daarmede ook de kinderalimentatie. Verdiencapaciteit moeder Indien de moeder aannemelijk meer kan verdienen dan zij thans doet wordt deze verdiencapaciteit opgenomen als inkomen, het aandeel van de moeder in de kosten kinderen wordt hierdoor hoger en daarmede wordt de kinderalimentatie lager. Herberekening Een herberekening maakt duidelijk hoeveel kinderalimentatie (aan moeder en kinderen) redelijk is gezien alle eerdere en komende wijzigingen. Met vriendelijke groet, Henk Alimentatie Specialist www.alimentatiespecialist.nl

D. - 16 jun 2017

Geachte. Een vraab mbt herzien van kinderalimentatie. De moeder van mijn dochter is onlangs, of gaat binnenkort scheiden van haar huidige man. Ze woont inmiddels al samen met een andere man, echter qua inkomen heeft zij geen inkomen uit werk. Ze ontvangt alleen het kindgebondenbudget/ kindertoeslag etc. Haar nieuwe vriend waar ze nu mee samenwoont heeft wel inkomen uit werk. Nu wil de moeder van mijn dochter de alimentie die ik nu betaal herberekenen, wat ik begrijp. Mijn vraag is nu, kan het inkomen van de partner waar ze nu mee samenwoont mee worden berekend voor de kinderalimentatie en of danwel welke bedragen qua kindgebondenbudget etc.?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 19 jun 2017

  Hoi D., we willen je graag wijzen op onze nieuwe alimentatieservice Je ontvangt binnenkort bericht van de Alimentatiespecialist!

Mixx - 27 jun 2017

Hallo, Mijn vriend moet alimentatie betalen aan zijn ex. Dit snappen we en gaan we ook wel mee accoord. Maar nu betaalde hij partneralimentatie maar blijkt dat zijn ex al sinds 2011 samen woont hier kwamen we in 2014 achter. Zijn ex had toen een tumor en wou hij haar niet lastig vallen. In 2015 heeft hij verzocht om de alimentatie om te zetten na kinderalimentatie zei ging niet met de bedragen accoord en hij is toen gestopt met betalen. Nu zijn we bij de rechter geweest en daar is uit gekomen dat zij niets hoeft terug te betalen en hij wel. Haar partner waar ze een zoon mee heeft is nergens bij in berekend. En mijn vriend en ik waren in verwachting van een kleintje. Nu is mijn inkomen wel mee gerekend. Nu is de kleine inmiddels geboren en heb ik geen werk meer.. wij kunnen nu zelfs nauwlijks rond komen hoe kan dit in nederland

  janet - 12 okt 2017

  heel veel klopt er niet bij de uitspraken van rechters en ik vind dat ze toch wat schappelijker mogen zijn naar vaders toe.heel veel exen zuigen hun exman leeg zodat vader niet een niew bestaan kan lijden en geen euro overhoud om ook leuke dingen te doen en extra rekeningen zoals eigen risico,,tandarts rekeningen,wasmachine kapot,nieuwe fiets voor de kinderen,ook als er 1 kind bij moeder woont met nieuwe partner die alles maar kunnen doen en vader ook een kind heeft en elke cent om moet draaien,ik heb nou nog nooit meegemaakt als ieder een kind heeft dat moeder juist alimenatie voor het andere kind moet gaan betalen,moeders worden wat dat betreft echt voorgetrokken door de rechters dan vader helaas,en geld voor rechtzaken gaat ook niet want je komt daardoor weer in de schulden met als gevolg,nog minder doen en niks kan,hoop toch echt dat het rechtsisteem het is opneemt voor de vaders die ook een kind onderhouden

Sammetjuhhhhh - 22 jul 2017

Goedemiddag, Ik heb een vraagje. Mijn ex en ik zijn in 2015 gescheiden. In het ouderschapsplan hebben we vast laten leggen dat we co ouderschap hebben en hij betaald 148 euro aan kinderalimentatie. Dit heeft ie over heel 2016 niet betaald. Begin 2017 is hij begonnen met zijn nieuwe baan en hebben wij afgesproken dat hij vanaf januari normaal de alimentatie ging betalen met de wettelijke verhoging. Deze betaald hij niet en door de nieuwe baan kon hij ook niet meer zorgdragen voor de co ouderschap en heb ik volledig de zorg op me genomen. Mijn ex wilt niet het ouderschapsplan om laten zetten omdat er voor hem geen voordelen zijn daarvan en betaald ook niet extra omdat bij mij natuurlijk de kosten hoger zijn geworden. Nu is hij ook gaan samenwonen. Wat is het beste wat ik kan laten doen want we hadden een gezamelijke advocaat maar mijn ex wilt niets aanpassen wat niet in zijn voordeel is. Ik neem aan dat hij meer alimentatie moet betalen omdat hij en een hogere loon krijgt, de co ouderschap niet meer relevant is vanaf januari en hij nu samenwoont.

A. - 23 sep 2017

Goede avond,mijn man heeft 3 kinderen uit een vorig huwelijk en ik heb ook 1 kind uit een vorige relatie,de ex van mijn man heeft ook een nieuwe relatie en hij heeft ook 3 kinderen. De Kinderen van mijn man en mij wonen om de week een hele week bij ons. dus de kinderen wonen evenveel bij ons als bij haar. Mijn man betaald ook nog eens kinderalimentatie naar een kindrekening waar de ex ook nog een bedrag van af mag halen voor woonkosten de rest van de kosten van school, clubjes ect. wordt van de kindrekening betaald. kosten zoals een fiets of spullen voor een slaapkamer vindt de ex dat dat voor eigen kosten is en als mijn man een een kledingstuk koopt voor een van hun kinderen wat zij niet nodig vindt of te duur vindt dan wordt er op gehamerd dat hij het bedrag terug op de kindrekening moet storten.Nou zijn wij van mening dat zij de laatste jaren meer is gaan verdienen gezien haar uitgave patroon (nieuwe auto,verbouwing,grotere aankopen en vakanties) en vinden dat zij even veel kan betalen.Zij heeft een eigen bedrijf samen met een zakelijke partner en heeft de laatste jaren meerdere filialen geopend 3-4 stuks zij zegt dat ze maar een beetje meer is gaan verdienen van €1500,- naar €2000,- netto en dat geen reden is om zelf meer te betalen. Ook zegt ze omdat mijn man en ik getrouwd zijn dat mijn inkomsten (ik ben ook zzper) ook mee tellen voor de draagkracht en dat het zelfs mogelijk is dat wij meer moeten betalen. Haar partner heeft ook een goed inkomen maar zij zijn niet getrouwd wel betaald hij ook kinderalimentatie voor zijn kinderen.Ik zelf betaal en ontvang geen kinderalimentatie mijn ex partner en ik betalen ieder de helft van de kosten van ons kind. Mijn vraag is is de kans dat mijn man (wij) meer kinderalimentatie moeten betalen groot? En als dat zo is mogen wij dan ook eisen dat wij alle kosten van de kinderen betalen(doen we nu eigenlijk ook al) van onze rekening zodat de kinderen ook weten dat wij alles betalen en zij niet denken dat zijn ex ook de helft betaald?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 26 sep 2017

  Beste A, De Alimentatiespecialist heeft het volgende antwoord: Wij kunnen de vraag goed beantwoorden indien wij meer gegevens hebben. Algemeen; De kosten van de kinderen dienen verdeeld te worden tussen de biologische ouders en de stiefouders. Stiefouder is men over de kinderen van de partner waarmee men getrouwd is of een geregistreerd partnerschap mee heeft indien deze kinderen deel uit maken van het gezin; 45 % of meer van de tijd in het gezin verblijven. De verdeling van de kosten vindt plaats naar verhouding van de draagkracht van iedere (stief)ouder. Tevens wordt rekening gehouden met de kosten die iedere (stief)ouder reeds maakt voor deze kinderen. Kosten kinderen kunnen worden verdeeld in verblijfskosten (kosten tijdens het verblijf zoals voeding, en woonlasten en verblijfsoverstijgende kosten zoals schoolkosten, contributies en kleding. Indien men deze kosten zelf niet kan specificeren berekenen wij deze kosten aan de hand van de geldende normeringen. De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van onder andere; • de kosten van de kinderen • de inkomens van de (stief)ouders • de omgangsregeling c.q. co-ouderschap ’s afspraken • de kosten die men heeft voor andere kinderen dan de kinderen waarvoor de alimentatie wordt berekend Indien men de benodigde gegevens doorgeeft aan de Alimentatie Specialist kan (gratis) worden berekend of het huidige alimentatiebedrag hoger of lager wordt. Hoger of lager wordt dan per email doorgegeven Wil men, afhankelijk van de uitkomst, uiteindelijk de rapportage met de berekeningen ontvangen dan (pas) bedragen de kosten € 49,00 voor de rapportage. Met deze rapportage / berekeningen kan men dan trachten met de ex-partner het onderling eens te worden, of middels een advocaat en/of mediator.

R - 23 sep 2017

Hallo Ik ben twee jaar geleden gescheiden en we hebben toen voor co ouderschap gekozen zonder alimentatie verplichtingen. Nu is onze jongste zoon volledig bij mij komen wonen en gaat hij drie tot vier dagen in de maand naar zijn vader. Ik heb aan mijn ex gevraagd of hij wil bijdragen in de kosten voor levensonderhoud van de jongste zoon aangezien deze nu volledig bij mij woont. Ik ben pas gaan samenwonen en mijn ex is van mening dat hij niets hoeft te betalen omdat ik beschik over twee inkomens en hij maar over een. In hoeverre is hij verplicht om nu allimentatie te betalen en in hoeverre kan mijn ex mijn huidige partner verplichten om bij te dragen aan de kosten van het levensonderhoud van mijn kind?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 26 sep 2017

  Beste R, Uw nieuwe partner wordt pas onderhoudsplichtig indien deze stiefouder wordt; Stiefouder is men over de kinderen van de partner waarmee men getrouwd is of een geregistreerd partnerschap mee heeft indien deze kinderen deel uit maken van het gezin; 45 % of meer van de tijd in het gezin verblijven. Is uw nieuwe partner geen stiefouder (ook al woont u samen) dan blijft zijn inkomen buiten beschouwing. Uw ex partner is verplicht kinderalimentatie te betalen. De Alimentatie Specialist kan voor €49,- u de hoogte van de kinderalimentatie berekenen.

Profielfoto van Jan Willem (gastheer)

Jan Willem (gastheer) - 24 sep 2017

Hoi A en R (en eigenlijk ook Sammetje, Kijk even op deze pagina https://nieuwestap.nl/heb-je-een-vraag-over-kinderalimentatie-of-partneralimentatie/ Hier kun je gratis een vraag stellen als ik het goed begrijp.

Alfred - 30 sep 2017

Hoe naief kan men zijn . Mijn (werkeloze) ex-vrouw presenteert aan de rechtbank haar netto inkomsten ad 3.000 euro per maand, terwijl zij voor de hypotheek 1.230 euro per maand moet betalen. Zij woont al tien jaren met een kind (van een andere ex-man) en, niet officieel, een partner, in een koopwoning met vier slaapkamers. Zij verzoekt de rechter om aan mij (mijn netto inkomsten bedragen 2.400 euro) geen kinderalimentatie te hoeven betalen voor onze twee kinderen: te weinig rest-inkomen om zelf van te leven met haar kind. Wat denkt u dat de rechtbank beschikt?

Nellie - 31 okt 2017

Ik krijg naar mijn idee te weinig kinderalimentatie. Waar kan ik dat laten herbereken?

Hanneke - 4 nov 2017

Wij woonden een aantal jaren samen met mijn vriend, zijn zoontje van zijn ex, en ons zoontje van ons samen. In die tijd heeft zijn ex geen alimentatie betaald voor zijn zoontje. Inmiddels woont zijn zoontje bij zijn ex. Mijn vriend is nooit getrouwd geweest met zijn ex. Wij hebben een geregistreerd partnerschap maar wel op huwelijkse voorwaarden (bij schulden kunnen bijvoorbeeld schuldeisers voor mijn vriend niet bij mij aankloppen). Als een rechter nu de kinderalimentatie gaat bepalen, kijkt de rechter dan alleen naar het inkomen van mijn vriend, of ook naar mijn inkomen?

Luciënne - 9 nov 2017

Hallo, Mijn naam is Luciënne en ik heb een vraag aan jullie. De ex-vriendin (tevens moeder van hun drie kinderen) van mijn vriend gaat volgend jaar samenwonen met hun drie kinderen bij haar nieuwe partner in zijn bestaande woning. Zij heeft haar woning verkocht. Deze ex-vriending ontvangt maandelijks kinderalimimentatie (geen partneralimentatie, ze waren niet gehuwd), daarnaast ontvangt ze kindgebonden budget maar dit komt m.i.v. het samenwonen te vervallen in het nieuwe jaar. De kinderen komen om het weekend en om de week op woensdag/donderdag bij ons, incl. 50% van alle schoolvakanties. Zij eist nu (door het wegvallen van het kindgebonden budget en andere toelagen) van mijn vriend dat er een nieuwe berekening wordt gemaakt en dat wellicht de omgangsregeling moet worden aangepast (zij gaat verder weg wonen), want haar financïele situatie verandert per het nieuwe jaar. We weten niet of zij per het nieuwe jaar gaat trouwen of geregistreerd partnerschap aangaat. Haar partner heeft een baan, zij werkt overigens ook. Ik ben op de hoogte dat indien haar vriend niet met haar trouwt/ger. partnerschap aangaat, niet financieel verantwoordelijk is voor de inwonenden kinderen van de partner. Dit zal zij ons dus eerlijk moeten vertellen, want dat maakt het uitgangspunt voor een nieuwe berekening wel degelijk anders. Overigens hebben mijn vriend en ik samen een kindje gekregen in de afgelopen jaren, in de huidige vaststelling van het kinderalimentatiebedrag is hier toentertijd rekening mee gehouden. Onze vraag is nu: Is de reden van het wegvallen van de kinderalimentie een standaard legitieme reden om een herberekening aan te vragen cq. te eisen? En wat als zij bijv. pas over 1 jaar gaan trouwen, kunnen wij hier dan ook een hereberekening eisen? Want hoe kun je dit nagaan? De gemeente maakt deze gegevens niet openbaar. Volgens mij betekent het ook niet automatisch dat bij het wegvallen van het kindgebonden budget, de betalende vader automatisch meer zal moeten betalen, toch? Dit is toch mede afhankelijk van de draagkracht? Hopelijk kunnen jullie ons adviseren! Bedankt alvast! Groetjes, Luciënne

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 20 nov 2017

  Beste Lucienne, jouw vraag is beantwoord in onze vragenrubriek Daar kun je ook andere vragen en antwoorden over alimentatie vinden.

Luciënne - 9 nov 2017

Correctie>> Onze vraag is nu: Is de reden van het wegvallen van het kindgeboden budget een standaard legitieme reden om een herberekening aan te vragen cq. te eisen? En wat als zij bijv. pas over 1 jaar gaan trouwen, kunnen wij hier dan ook een hereberekening eisen?

Steef - 15 nov 2017

Beste, Mijn vriend betaald al een aantal jaar alimentatie voor zijn dochter. Nu hebben wij ondertussen zelf 2 kinderen. Zijn ex vraagt nu meer alimentatie voor zijn dochter en wilt anders weer naar de rechter stappen. Worden onze 2 kinderen hierin mee berekend?. (In zijn uitgave). Aangezien onze kinderen ook geld kosten! Wij zelf zijn samenwonend. Groeten steef

lucy - 20 nov 2017

Sinds juli woon ik samen met mijn vriend. Mijn vriend heeft twee kinderen die bij zijn ex wonen. Nu betaald hij keurig iedere maand zijn KA en laat nooit verstek gaan. Nu wil het geval dat zijn ex minder inkomen krijgt ivm ziektewet en haar nieuwe partner verliest zijn baan en komt in de ww terecht. dus minder inkomen. Nu vraagt zijn ex om meer KA te gaan betalen omdat ze het anders niet gaat redden. Maar moet mijn vriend opdraaien voor het feit dat hun inkomen minder is geworden bij zijn ex thuis. Wij zelf kunnen nu net rondkomen. Ik moet namelijk ook KA betalen aan mijn ex en dus zijn onze kosten mss iets minder geworden sinds wij Samen wonen maar niet zo veel dat hij gelijk mee KA kan betalen.. Mogen ze bij de herberekening mijn salaris erbij rekenen om de KA te bepalen die mijn ex moet beta;en aan zijn ex partner...

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 20 nov 2017

Beste Steef, jouw vraag is beantwoord in onze vragenrubriek Daar kun je ook andere vragen over alimentatie vinden.

Jesse - 23 nov 2017

Hallo, mijn man zijn ex werkt meer en verdient dus meer dan ze heeft opgegeven bij de mediator. Wij zijn nu sinds half jaar getrouwd, ik heb een inkomen en 3 kinderen. Zou het zin hebben om een herberekening te laten maken met voldoende bewijs dat ze meer werkt? Of is de kans groot dat wij alsnog meer moeten gaan betalen ivm onze gewijzigde situatie?

Nick - 9 dec 2017

Bedankt voor dit artikel. Het is belangrijk om te weten hoe de regelgeving ten opzichte van de alimentatie veranderd. Zo te zien moet ik dan maar snel een partner vinden.

Long Nguyen - 10 dec 2017

Hallo, ik betaal nu kinderalimentatie maar nu wil ik gaan samen/trouwen met mijn vriendin. Maar mijn vriendin heeft geen inkomen en ze heeft 2 dochters. Moet ik nu nog steeds kinderalimentatie betalen of niet meer? Bedankt. Mvg, Long Nguyen

Profielfoto van Ruud

Ruud - 10 jan 2018

Goede middag! Allimentatie....... ik heb 1 zoontje en ik betaal netjes iedere maand allimentatie voor HEM, en dit doe ik graag. maar ik begrijp het gewoon niet dat mijn ex vriendin kan blijven profiteren van mijn levensgroei! Ik ben mezelf aan het opwerken in het bedrijf waar ik werk, daar zit ook meer inkomen bij, en ze is natuurlijk niet dom! Als ik opnieuw zou gaan samen wonen of wat dan ook veranderen er financiele dingen, en Nu ik eindelijk na 3 jaar scholing en dergelijke voor mezelf meer financiële ruimte heb gecreeerd zou zij dus het recht op een herberekening hebben als ze kwaad wil en is er kans dat ik meer moet gaan betalen, en dan nog de advocaat kosten die daar weer bij komen! En andersom, dat ze ipv 80€ alleenstaande ouderbijdrage naar bijna €400 kindgebonden budget is gegaan, en van een inkomen van €400 naar €1000 is gegaan, is het niet zo dat ik minder hoef te betalen! Dat is geen haalbare kaart volgens mijn advocaat. En het is niet zo dat ik minder wil betalen voor mijn kind, want ik wil dat hij het goed heeft maar het gaat om het principe, ga ik het beter hebben dan mag ze mee profiteren, maar als zij het beter krijgt mag ik daar niet van profiteren! Oneerlijk! Verder geen vragen hoor maar wilde dit even kwijt!

Janet - 16 jan 2018

Hallo De ex van mijn nichtje heeft tijdens hun relatie ook een kind verwekt bij een ander, zei vraagt zich af wat voor invloed de hoogte van de allimentatie heeft op haar 2 kinderen en bij dit 3 de kind,hij doet er alles aan om er onderuit te komen tekent hoger beroep aan en heeft het kind van haar nu erkent.

Kiki - 18 jan 2018

ik woon al 9 jaar feitelijk samen met een man die co-ouderschap heeft. De ex vrouw leeft ook al 9 jaar met iemand samen maar niet officieel op hetzelfde adres. Nu hebben wij net een eigendom gekocht en ineens wil zij de akte laten ontbinden en wil de zoon niet meer naar zijn vader. Wij gaan ervanuit dat ze het hoederecht gaat opeisen en alimentatie wil,ook al verdiend zij zowiezo als zelfstandige een pak meer en heeft ze al 9 jaar het kindergeld. Draai ik als partner hier mee voor op vermits wij wettelijk gaan samenwonen? Of veranderd de zaak als wij feitelijk blijven samenwonen?

Anoniem - 18 jan 2018

Goedendag. Ik ben gescheiden en heb 2 kinderen van net 19 en 16 jaar. Voor beide wordt alimentatie betaald, mijn dochter krijgt het rechtstreeks. Nu gaat mijn zoon van 16 jaar bij zijn vader wonen. Mijn ex-man zegt gewoon dat hij dan geen alimentatie meer gaat betalen; dat hij voor zijn zoon zorgt en ik voor mijn dochter.. Hij is al een aantal jaar geleden hertrouwd, zijn 2 verdieners en is van baan veranderd waar hij hoogstwaarschijnlijk meer is gaan verdienen. Ik ben nog steeds alleen en erg afhankelijk van alimentatie. Wat is de juiste weg om te nemen. Ik kan met hem niet om 1 tafel en eerder is een mediator ook op niets uitgelopen. Geld voor een advocaat of iets dergelijks heb ik gewoonweg niet.

CGT - 8 mrt 2018

Mijn ex heeft een eigen zaak. Hij betaald nu maandelijks een x bedrag aan salaris aan hemzelf maar ook aan mij . Ik krijg straks geen salaris meer uit zijn bv (wat prima is). Hij wil nu het totaal inkomen gaan verlagen (want als alles op zijn naam komt valt hij in de hoogste schijf)maar dan betaald hij dus ook minder alimentatie. Kan dit zomaar? Wij zijn niet getrouwd, samenlevingscontract en hebben 2 kinderen

DEE - 11 mrt 2018

Hallo Mijn vriend heeft bij zijn ex vrouw een dochter van 12. Nu betaald hij keurig kinderalimentatie(al jaren) Zij is al paar jaar getrouwd en haar nieuwe man heeft een goeie baan. Wij wonen samen en hebben een kleine van 4 maand. Is hij nou nog wel verplicht om kinderalimentatie te betalen? Haar nieuwe man is nu toch verplicht om mee te betalen aan de zorg van hun dochter , zijn stiefdochter?

  DEE - 11 mrt 2018

  Owja.. hij is nu 4 a 5 jaar zzper

Peter - 18 mrt 2018

Mijn ex vrouw is zwanger van haar nieuwe vriend maar woont officieel nog niet samen. Moet ik dan nog steeds partner alimentatie betalen naast kinder alimenatie?

Bennie - 11 apr 2018

Ik ben 8 jaar geleden gescheiden. Heb 2 zonen. 1 van 14 die bij zijn moeder woont en ik niet meer zie. En een zoon van 18 die bij mij woont. Mijn ex en ik hebben allebei een nieuwe relatie en wonen allebei samen. Moet ik dan nog steeds kinderallimentatie betalen?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 12 apr 2018

  Hi Bennie, We hebben je vraag voorgelegd aan de alimentatiespecialist .

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 12 apr 2018

  Alimentatiespecialist.nl antwoordt: Voor de zoon die bij zijn moeder woont ben je nog steeds onderhoudsplichtig, ondanks dat je hem (jammergenoeg) niet meer ziet. De hoogte van deze kinderalimentatie is mede afhankelijk van de draagkracht van jou, de vader, van de moeder en van een eventuele stiefvader, indien de moeder thans is gehuwd of een geregistreerd partnerschap heeft. Voor de zoon die bij jou woont dienen naast jouzelf de moeder en eventuele stiefmoeder (indien jij thans bent gehuwd of een geregistreerd partnerschap hebt) een bijdrage te leveren in zijn kosten tot aan zijn (minimaal) 21ste jaar. De hoogte van ieders bijdrage is afhankelijk van ieders draagkracht. Tevens of deze zoon wel of niet studeert en zo ja welke studie.

Monique - 8 mei 2018

Ik ben 18 jaar geleden gescheiden en inmiddels alweer 12 jaar opnieuw getrouwd met een andere partner. Nu wil mijn dochter studiefinanciering aanvragen, kan ik nu de inkomsten doorgeven van mij en mijn partner.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 14 mei 2018

Alimentatiespecialist.nl antwoordt: Het gaat om de inkomens van de biologische ouders of adoptieouders. Dus jij behoeft alleen jouw inkomen in te vullen.

Pierre-Jan - 22 mei 2018

Goedemiddag, Volgend jaar gaan mijn vriendin en ik trouwen, we wonen sinds juli vorig jaar samen. De dochter uit het vorige huwelijk van mijn vriendin staat sinds juli vorig jaar ingeschreven bij de biologische vader. Klopt het dat de inschrijving van de dochter bepaalt dat de biologische vader geen kinderalimentatie kan gaan eisen? Dit las ik op website alimentatiewijzer.nl maar kan niet achterhalen of deze informatie nog actueel is.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 22 mei 2018

  De alimentatiespecialist antwoordt het volgende: De moeder dient kinderalimentatie te betalen aan de vader, juist als de dochter bij de vader woont.

Hans - 28 mei 2018

Ik heb even een vraagje. Ik ben een aantal jaren geleden gescheiden en heb 2 dochters uit het huwelijk met mijn ex. Onze omgang is gelukkig goed en daar ben ik heel erg blij om. Nu heb ik sinds anderhalf jaar een vriendin en wij willen heel graag samen kinderen en denken er aan om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Wat houdt dit exact in voor de kinderalimentatie die ik voor mijn dochters betaal? Ik lees nl. diverse verhalen op internet. De één zegt dat mijn vriendin dan "stiefouderplichtig" is en onze salarissen op 1 hoop gaan tbv een herberekening. Een ander zegt weer dat dit juist niet het geval is omdat mijn dochters niet op ons adres staan ingeschreven. Ik zie door de bomen het bos niet meer :-) En let wel; ik ben niet te beroerd om mijn verplichtingen na te komen, dat heb ik nog geen dag verzaakt! Echter wil ik wel graag van tevoren weten wat op mij afkomt :-) Alvast bedankt.

MR C - 5 jul 2018

Ik ben gescheiden en betaal alimony aan mijn EXvrouw. Ik heb nu tweeling van een andere vrouw. Moet ik nog geld aan mijn exvrouw betalen ? Ik vind deze geld moet zijn voor mijn kinderen

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 6 jul 2018

Beste MR C, een goed moment om een nieuwe berekening te laten maken.

Alex - 26 jul 2018

Mijn ex en ik zijn uit elkaar en er is een alimentatie berekening gemaakte op basis van dat zij huisje gaat huren, kindgebondenbudget, huursubsidie en zorgtoeslag krijgt, zij moet van de alimentatie 53% betalen en ik 47%. Omdat ze geen huis kan vinden wil ze nu opeens bij haar nieuwe vriend gaan wonen, is het voordelig voor mij om dan de alimentatie dan op basis van het samen wonen te laten berekenen? Ter info ze kent hem 2 maanden dus ik vind het alles behalve slim maar goed

PWS - 26 jul 2018

Hallo, Ik vroeg me af of er iets meer bekend was van de nieuwe wet waar ze mee bezig zijn? Begreep dat daardoor zaken makkelijker worden en daarnaast ook meer duidelijkheid over de eventuele nieuwe partner gegeven wordt. Daarnaast werd de leeftijdsgrens voor de kinderen ook omhoog gedaan. In afwachting van een reactie, Met vriendelijke groet, PWS

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 27 jul 2018

  @PWS Het valt niet te zeggen of en wanneer en in welke vorm het wetsvoorstel herziening kinderalimentatie wellicht uiteindelijk wordt aangenomen.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 27 jul 2018

@Alex Indien jouw ex samenwoont zonder getrouwd te zijn of zonder een geregistreerd partnerschap te hebben, heeft dit geen invloed op de kinderalimentatie. Indien wel getrouwd of met een geregistreerd partnerschap heeft dit wel consequenties, jouw aandeel in de kosten zal dan lager worden. Met vriendelijke groet, Henk De Alimentatiespecialist

Alex - 27 jul 2018

@nieuwe stap dus zodra ze gaat trouwen of gereg partnerschap heeft, laten herberekenen, wordt dan het salaris van haar nieuwe partner in de berekening meegenomen?

Nele - 6 aug 2018

Hallo Ik heb ook is een vraagje. Onlangs ben ik bij mijn vriend gaan wonen. Hij heeft 2kinderen en co ouderschap. Officieel woon ik nog thuis bij mijn ouders. Maar ik vraag me af...is het nadeliger voor de belastingen enzo dat ik mijn domicilie bij hem zet? Groetjes nele

Taveirne Isabelle - 20 aug 2018

Hallo, Ik had ook een vraag...mijn alimentatie voor 2 dochters Werdt in 2006 bepaald. Dochters waren toen 9 en 4 jaar. Op het moment van de scheiding was ik zelfstandige met een goed draaiende zaak. Echter 3jaar geleden heb ik deze moeten stopzetten wegens gezondheidsproblemen waardoor ik ondertussen invalide ben. Wat dus een vermindering van 2/3 van mijn inkomen betekende. De oudste werkt ondertussen,maar de jongste(18) gaat nu verder studeren... Ik heb nog een inkomen van 950€ /maand, draag alle kosten(medisch,school etc) zelf,ex-man komt kinderen al niet meer halen sinds lagere school tijd.... Kan ik verhoging alimentatie verkrijgen?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 21 aug 2018

  Ik heb je vraag doorgestuurd naar de alimentatiespecialist.nl Het antwoord volgt.

Nathalie - 22 aug 2018

Hallo Mijn vriend heeft een dochter van bijna 7. Nou is de allimentatie niet vastgezet. Nou heeft zijn ex een nieuwe vriend en woont daar sinds kort mee samen en hebben allebei een goeie baan. Mijn vriend heeft een normaal inkomen en ik wat minder want ik werk 3 dagen in de week en wij hebben samen ook een dochter, Moet mijn vriend dan nog steeds allimentatie betalen? Mvg nathalie

Jolanda - 2 sep 2018

Ik heb een vraag.mijn man en ik zijn nu 3 jaar getrouwd.hij heeft 2 kinderen uit een eerdere relatie die wij 2 x per jaar zien.ex heeft nog nooit om alimentatie gevraagd en komt nu na 12 jaar ineens met een rechtzaak en eist 250 euro per kind.kan dat nog na zoveel jaar?nog nooit ergens om gevraagd alleen een keer de helft voor de paspoorten.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 10 sep 2018

  Beste Jolanda, Hierbij het antwoord van de alimentatiespecialist.nl Omdat de onderhoudsplicht doorloopt tot 21e jaar van kind kan ook nu nog -na 12 jaar- om alimentatie worden gevraagd.

ferry - 6 sep 2018

Hallo! Laatst zijn mijn vriendin en ik geconfronteerd met het feit dat haar ex-man de alimentatie voor haar twee kinderen wil laten herberekenen (verlagen) omdat zijn nieuwe vrouw in verwachting is. Zijn nieuwe vrouw heeft ook een inkomen en dient bij te dragen in de kosten van de baby toch? Ik heb mij aardig ingelezen in de trema-berekeningen maar ik kom er niet 1-2-3 uit. Draagkracht van haar ex berekenen is eenvoudig op basis van enkel zijn inkomen, maar hoe rekening te houden met het kindje op komst?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 10 sep 2018

  Dit is redelijk complexe materie; Wanneer iemand onderhoudsverplichtingen heeft jegens kinderen uit verschillende relaties, terwijl zijn draagkracht niet voldoende is om aan die verplichtingen volledig te voldoen, het voor onderhoud beschikbare bedrag tussen die kinderen wordt verdeeld, in beginsel gelijkelijk tenzij bijzondere omstandigheden tot een andere verdeling aanleiding geven, zoals bijvoorbeeld het geval kan zijn bij een duidelijk verschil in behoefte. Draagkrachtverdeling naar rato naar rato van behoefte De draagkracht van de man/vrouw dient naar rato van de behoefte verdeeld te worden over zijn al zijn/haar kinderen Vaststellen van ieders aandeel in de kosten gezamenlijke kinderen man en vrouw middels een draagkrachtvergelijking Indien de draagkracht van de man en de vrouw tezamen voldoende is om in de behoefte van de (gezamenlijke) kinderen te voorzien wordt een draagkrachtvergelijking tussen de man en de vrouw vervaardigd. Draagkracht en andere kinderen Indien de draagkracht van de man en de vrouw tezamen voldoende is om in de behoefte van de gezamenlijke kinderen te voorzien, behoeft geen draagkrachtvergelijking gemaakt te worden tussen de man en zijn mede-onderhoudsplichtige (ex)partner(s) voor zijn andere kinderen om te bezien of de man van het bedrag van zijn draagkracht voor die andere kinderen mogelijk een bedrag overhoudt, dat kan worden aangewend om in de behoefte van de gezamenlijke kinderen te voorzien. Indien de draagkracht van de man en de vrouw tezamen onvoldoende is om in de behoefte van de gezamenlijke kinderen te voorzien, wordt een draagkrachtvergelijking gemaakt tussen de man en zijn mede-onderhoudsplichtige partner voor zijn andere kinderen om te bezien of de man van het bedrag van zijn draagkracht voor die andere kinderen mogelijk een bedrag overhoudt, dat kan worden aangewend om in de behoefte van de gezamenlijke kinderen te voorzien. Een berekening geeft uitsluitsel over het nieuwe bedrag. Wij kunnen aanbieden om de juiste bedragen te berekenen voor een bedrag van € 49,00. Dit is inclusief een uitgebreide rapportage. De rapportage is te hanteren om het onderling eens kunnen te worden, maar ook te hanteren voor een rechtszaak of voor mediation. Voor de benodigde gegevens kan een formulier aangevraagd worden via info@alimentatiespecialist.nl .

Frits - 6 sep 2018

Ook ik heb een vraag. Mijn ex zorgde voor onze zoon, ik heb altijd de alimentatie betaald. Zij is hertrouwd en gaat nu scheiden van haar huidige partner. Onze zoon (met wie er geen contact is) zal bij zijn stiefvader gaan wonen. Moeder gaat dus niet meer voor onze zoon zorgen. Hoe gaat dit met de alimentatie en gezag (ik heb immers ook gezag!!)?? Ik heb dit alleen via via te horen gekregen. Moeder reageert niet op contactpogingen van mijn kant.

Eddy - 14 sep 2018

Hoewel ik al jaren (13) kinderalimentatie betaal voor mijn geweldige dochter en dit ook met alle plezier doe, heb ik altijd het gevoel gehad dat ik teveel betaal. Toen wij gescheiden zijn, had mijn ex geen baan en ik wel. De berekening (in 2005 gemaakt) kwam erop neer dat ik € 400 aan kinderalimentatie moest betalen. Mijn draagkracht zou uitkomen op € 525, dus mijn toenmalige advocaat vond dat ik niks te klagen had als er "maar" € 400 werd gevraagd. Wat ik toen nog niet realiseerde is de indicatie elk jaar. Op dit moment zit het bedrag door de indicatie al tegen de € 500 aan. Nu zijn beide situaties sterk verandert. Mijn ex woont weer samen (niet getrouwd), heeft werk en heeft met haar nieuwe partner een kind. Ook ik ben weer samen (getrouwd) en met mijn vrouw 2 kinderen. Zou het lonen om een herberekening te laten maken? En hoe ga je om met je ex als zij niet inzicht wil geven in haar financiële situatie, mocht dit nodig zijn voor de herberekening? Nogmaals ik vind het niet erg om voor mijn dochter te betalen, graag zelfs, maar nu ik mijn leven opgepakt heb en een eigen gezin heb, merk ik soms dat het bedrag aan alimentatie voor mijn dochter niet in verhouding staat mbt hetgeen ik kan besteden aan mijn andere 2 kinderen. Het voelt "oneerlijk".

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 17 sep 2018

  Beste Eddy, Hierbij het antwoord van de alimentatiespecialist.nl De gewijzigde omstandigheden geven aanleiding tot herziening van de alimentatie, waarbij jouw draagkracht verdeeld dient te worden over alle drie de kinderen. Voor onbekende gegevens kunnen wij redelijke stelposten opnemen, indien men het vervolgens niet eens wordt dient de wederpartij alsnog de ontbrekende gegevens aan te leveren. (rechtbank)

Alex - 11 okt 2018

Ook ik zit nu met een vraag; het is 16 jaar goed verlopen. Tot een tijdje geleden. Partner/man van mijn ex stuurt een geemotioneerde e-mail met daarin verschillende berekeningen over hoe kinderalimentatie wordt uitgerekend. In 2010 is er door een advocaat een nihil vaststelling opgesteld en droor mij en ex getekend. Voorwaarden, ik moet aangeven en inzichtelijk makenwanner ik weer werk heb. Akkoord. Maar na deze vaststelling is kind om de week bij ons komen wonen. Dit is 5 jaar zo geweest. Huidige partner raakte zwanger en is het weer naar om het weekend gegaan ivm drukte. Gemiddeld genomen zijn kosten voor het altijd verdeeld. Betaal ik zwemmen, judo, eventueel schoolkosten en schoolreisje, etc, etc.. Nu is er een situatie ontstaan dat er uit "emotie" weer aanspraak wordt gemaakt op de in 2003 vastgestelde alimentatie vanuit de partner van mijn ex. Het gaat niet om een wereld bedrag,en heb ik altijd bijgedragen in bepaalde kosten, maar hoe kan ik dit op een minnelijke manier tegenhouden? Niet dat ik wil stoppen met het betalen van zijn school, hobby's of andere uitgaven. Maar doordat de situatie vanuit een kant is "ge-escaleerd" kan ik hier weinig vrede me hebben.

girl86 - 14 okt 2018

Goedemiddag, Ik ben inmiddels bijna 2.5 jaar gescheiden en heb de zorg voor 2 kleine kinderen. Om het weekend zijn ze bij vader. We waren niet getrouwd maar hadden destijds een samenlevingscontract. We hebben nadat we uit elkaar ging een ouderschapsplan ongesteld en dingen vast gelegd. Hier staat ook in om jaarlijks het ouderschapsplan bij te stellen i.v.m een wijzing in de situatie bijvoorbeeld door samen te gaan wonen. Nu is het moment daar dat mijn ex samen gaat wonen met zijn vriendin die fulltime werkt en zij heeft ook 2 kinderen onder de 18 jaar, zij ontvangt van haar ex man ook alimentatie voor haar 2 kinderen. Ik wil graag nu na bijna 2.5 jaar alimentatie herberekenen, nu hij meer verdiend en nu hij gaat samenwonen met zijn vriendin, ze werken allebei fulltime. mijn inkomsten zijn nu ongeveer gelijk aan 2.5 jaar geleden maar vorig jaar zat ik er onder, kun je dit nog met terugwerkende kracht ontvangen van vorig jaar? En wat als je ex niet met de herberekening eens is, wat kun je dan het beste doen? Bedankt alvast voor je tips

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 15 okt 2018

  Beste girl86, hierbij de reactie van de Alimentatiespecialist. Dat de man nu meer verdient geeft aanleiding tot herziening van de kinderalimentatie. Zolang de man samenwoont maar niet is getrouwd (en geen geregistreerd partnerschap heeft) heeft de samenwoning geen consequenties. Wel als hij trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, hij wordt dan stiefouder en onderhoudsplichtig. Heb jij onvrijwillig lagere inkomsten dan wordt hier rekening mee gehouden, maar met terugwerkende kracht kan eigenlijk alleen als je al langer geleden dit hebt aangegeven maar de ex partner heeft niet willen meewerken.

Nieuwe verbintenis - 16 okt 2018

Beste, Sinds een aantal jaar ben ik gescheiden. De alimentatie hoogte is vastgesteld en daarvan betaal ik 100% omdat mijn ex geen inkomen had. Ik betaal 80% van dat bedrag aan haar en 20% van de tijd zijn ze bij mij. Nu is haar situatie veranderd. Ze heeft inmiddels al enige tijd een baan voor ongeveer 26 uur per week en heeft ook een vast contract. Daarnaast gaat ze vanaf volgende maand een geregistreerd partnerschap aan of een huwelijk (daar zijn zij en haar nieuwe partner nog niet over uit). Wat betekend dit voor de alimentatie? Ik wil graag de opties bekijken voor het herberekenen van de alimentatie gezien ik nu al 4 jaar 100% van alle kosten draag voor onze 2 kinderen. Daarnaast zijn de kinderen meeverzekerd op mijn zorgverzekering. Nu moeten beide een beugel waar ik dan de nodige facturen voor ontvang. Maar ik betaal ook al 100% van de kosten. Hoe kan ik dit regelen gezien er niets verrekend mag worden. Daarnaast verwacht ik dat mijn ex niet bereid is om die kosten te betalen. Verneem graag uw advies en/of tips hierover. Alvast bedankt en met vriendelijke groet

Remco - 18 okt 2018

Een vraag ik ben 4jr gescheiden.. ka was uitgerekend op 70eur per maand en pa op 730eur per maand Mijn ex is gaan samen wonen met nieuwe partner waar door pa is vervallen... en onderling 300eur ka afgesproken Ik verdien 2250eur netto per maand, Mijn ex is nu hertrouwd, ze werkt alleen 9uurtjes per week, en haar nieuwe man heeft een goede baan.. inkomen weet ik niet maar schat 2750euro Alle berekeningen die ik nu online doe gaan alleen uit van haar 9uurtjes werken per maand? Zit ik nu met 300eur aan de hoge kant. Of is dit normaal? Op papier hoef ik namelijk nog maar 70eur te betalen.. dus kan nu nog alle kanten op.. maar wil een lbio berekening doen, maar ben bang dat ik dan ineens nog hoger uit kom????

Lonneke - 21 okt 2018

Goedemorgen, sinds de zomer woont de 17jarige dochter van mijn man bij ons, omdat het bij moeder niet meer ging. Mijn man betaalt nog steeds kinderalimentatie, minus een nibudbedrag voor alle dagen dat ze bij ons is. Aangezien nu besloten is dat ze bij ons blijft wonen, vraag ik me af waarom wij die kinderalimentatie nog zouden moeten betalen. Zijn we dat verplicht, of kan dat stoppen? Moeder woont samen met haar partner. Wij hoeven niks van hun. Maar ik vind het wel terecht dat de kinderalimentatie stopt. Ze wil sowieso dat wij betalen voor iedere dag dat haar dochter bij hun eet en slaapt. Wat zegt de wet?

Lucie - 23 okt 2018

Hallo, Mijn vriend is gescheiden, en zijn ex-partner is vorig jaar opnieuw getrouwd. Mijn vriend heeft 3 kinderen met haar, die bij haar verblijven. Om het weekend en in vakanties zijn ze bij ons. Mijn vriend betaalt kinderalimentatie, partneralimentatie niet omdat mijn vriend destijds niet voldoende draagkracht had daarvoor (zat in de schuldsanering). Mijn vriend zijn expartner heeft met haar nieuwe een dochtertje. Nu loopt het niet lekker meer tussen haar en haar nieuwe man, en gaan ze apart wonen. Man is al uitgeschreven op het adres en mijn vriend zijn ex-partner heeft vorige maand bijstandsalimentatie aangevraagd. Vandaag kregen wij een brief in de bus van de gemeente, formulieren over de ingang van de bijstandsuitkering van de ex-partner met daarin vermeld de verplichte onderhoudsplicht van mijn vriend ten aanzien van de kinderen. Gemeente wil dat mijn vriend de gemeente maandelijks bijdraagt. Mogen ze dit doen aangezien mijn vriend zijn ex hertrouwd is, en de nieuwe man daardoor ook onderhoudsplichtig is? Vermoeden bestaat dat ze apart zijn gaan wonen om er financieel op vooruit te gaan, aangezien ze nog bijna dagelijks bij elkaar zijn en haar man ook blijft slapen.

Hans - 10 nov 2018

Mijn 16 jarige zoon heeft tot nu toe altijd bij zijn moeder gewoond en ik betaal dus kinderalimentatie. Nu wil mijn zoon graag bij mij worden. Ik neem aan dat mijn plicht om kinderalimentatie te betalen vervalt en dat de moeder nu mij kinderalimentatie moet betalen? Dat was mijn vraag.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 12 nov 2018

  Beste Hans, Bij wijziging van de omstandigheden kun je een nieuwe berekening laten maken om te kijken wat de consequenties zijn van die wijziging. Dit kan voor €49,- bij de alimentatiespecialist.nl

Ed - 16 dec 2018

Stel: Man en vrouw gaan scheiden, vrouw vind na 2 jaar een nieuwe partner. Ze gaan samenwonen en het kind uit het eerste huwelijk gaat mee. Ze gaan een samenlevingscontrakt aan, dus in theorie moet de vrouw gewoon kindalimentatie ontvangen (als ze gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap hebben dus niet) Nu krijgt dit nieuwe koppel samen ook een kind. Wat geld dan? Is dan de vader ook gelijk stiefvader over het kind uit de moeders vorige huwelijk waardoor de gescheiden vader niet meer alimentatieplichtig is? Want het zal nogal vreemd zijn als iemand totaal niet meer financieel verandwoordelijk is voor zijn eigen kinderen toch?

Voor de beller bekend - 5 jan 2019

Ik ben heel erg benieuw over de volgende situatie en kan (online) tot nu toe geen lassend antwoord vinden : Mijn partner heeft een kind uit eerdere relatie(nooit getrouwd), wel ooit erkend als ongeboren vrucht maar geen gezag. Gezag ligt bij andere partij. Mijn partner betaalt alimentatie. Zij (ex partner van mijn partner) is in 2013 met een ander getrouwd in gemeenschap van goederen, het kind woont bij haar. Alimentatie is niet herzien sinds dat huwelijk vanwege slechte communicatie tussen ex-partners. Nu zijn wij voornemens te gaan trouwen maar ik wil graag mijn inkomen afschermen van de alimentatie plicht. Klopt het dat door een huwelijk ons alimentatiebedrag omhoog gaat? Ook wanneerhet kind niet inwoont? Alles is tot nu toe notarieel geregeld maar ik wil graag de haken en ogen mbt toekomstig huwelijk afdekken. Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 5 jan 2019

  Ik heb je vraag doorgestuurd. Het antwoord volgt.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 7 jan 2019

  Hierbij het antwoord van de alimentatiespecialist: Jouw inkomen heeft geen invloed op de kinderalimentatie, ook niet na huwelijk. Onderhoudsplichtigen: Moeder, echtgenoot van moeder (vanaf 2013) en jouw partner zijn na jullie huwelijk onderhoudsplichtig naar het kind van jouw partner. Jij bent niet onderhoudsplichtig omdat het kind geen deel uitmaakt van jouw gezin. (niet minimaal drie dagen bij jou verblijft). Wij kunnen jouw partner aanbieden om de actuele juiste bedragen te berekenen voor een bedrag van € 49,00. Dit is inclusief een uitgebreide rapportage. De rapportage is te hanteren om het onderling eens kunnen te worden, maar ook te hanteren voor een rechtszaak of voor mediation. Voor de benodigde gegevens kan een formulier aangevraagd worden via info@alimentatiespecialist.nl of gebruik ons onlineformulier;.

N - 7 jan 2019

Goedemiddag, een vraagje omtrent wijziging kinderalimentatie. Mijn vriend heeft een zoontje en hij betaald hiervoor kinderalimentatie aan zijn ex-partner. Door een nieuwe baan is zijn ingekomen gezakt. Momenteel zijn wij aan het kijken of wij het bedrag kunnen laten wijzigingen. Nu gaan wij, als alles doorgaat, samen wonen. Bij het kopen van het huis komt een samenlevingscontract kijken. Zodra wij samenwonen met een samenlevingscontract, wordt mijn inkomen dan berekend voor kinderalimentatie? Heeft het kopen van een huis effect op de hoogte van de kinderalimentatie? Alvast bedankt voor uw reactie.

Eva - 11 jan 2019

Bij deze enkele vragen wat betreft alimentatie en omgang van onze dochter. Mijn ex partner en ik zijn ondertussen 7 jaar uit elkaar. Voor hem is er destijds een bedrag van 120 EUR vastgesteld aan alimentatie voor onze dochter. Ook heb ik een 17 jarige zoon uit een eerdere relatie waarvoor ik geen alimentatie ontvang aangezien vader de achterbroek heeft aangetrokken en zogenaamd geen vaste woon of verblijfplaats heeft. Dus de zorg van hem is volledig voor onszelf. Mijn ex heeft een nieuwe partner met 3 kinderen weer maar woont niet samen. Ik ben vorig jaar getrouwd. Mijn huidige man heeft een inkomen van 1800 netto en ik verdien zelf rond de 900 netto per maand met een huur van 715. Mijn ex zit aan inkomsten uit 2banen rond de 2100 netto. Met een hypotheek van 600. Maar hij beweerd nu dat ik volgens hem geen recht meer heb op alimentatie van onze dochter. Maar een herziening aanvragen doet ie ook niet. Tevens vind ie omdat ik allimentie ontvang dat onze dochter nog steeds met tasjes kleding op en neer moet aangezien ik alimentatie ontvang. Alles bij elkaar zitten wij regelmatig in zwaar weer terwijl er van de andere kant met de nieuwe partner constant uitjes worden gedaan,weekendjes weg,vakanties. Nou sorry maar wij kunnen dat niet. Hij betaald ook nog steeds hetzelfde bedrag als 7jaar geleden,er is nooit een herziening geweest,terwijl de kosten stijgen en vooral omdat onze dochter volgend jaar na het voortgezet onderwijs gaat. Hoe dan verder?? En moet ik dan ieder jaar weer naar een mediator oid stappen om een herziening aan te vragen? Dit kost ons klauwen vol geld dan. M.v.g Eva

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 11 jan 2019

  Hi Eva, We hebben de vraag doorgestuurd. Het antwoord volgt.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 14 jan 2019

  Het antwoord van de alimentatiespecialist: Jij hebt wel zeker recht op kinderalimentatie, tot 21e jaar dochter. Een berekening kan duidelijk maken hoeveel op dit moment de kinderalimentatie voor jouw dochter behoort te zijn. Van belang hierbij is onder meer; Is hij de biologische vader van de drie vermelde kinderen met zijn partner en het inkomen van zijn partner.

Miertje - 16 jan 2019

Mijn vriend en ik hebben een huis gekocht en willen graag het een en ander op papier zetten. Hij heeft 3 kinderen ik 2. Alle kinderen zijn bij de exen ingeschreven. Komen om het weekend bij ons en de maandagavonden. Wij willen evt voor een geregisteerd partnerschap gaan. Hoe zit dat dan met de alimentatie? Als de kinderen niet bij ons ingeschreven staan moet mijn vriend dan meer alimentatie gaan betalen aan zijn ex als wij geregistreerd partners worden? Of maakt het niet uit waar de kinderen ingeschreven staan?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 17 jan 2019

  Beste Miertje, het maakt niet uit waar de kinderen staan ingeschreven. Maar doordat jullie een geregistreerd partnerschap aangaan worden jullie over en weer onderhoudsplichtig voor de kinderen. Er kan een wijziging in jullie draagkracht optreden, die een wijziging van de kinderalimentatie tot gevolg kan hebben. Het lijkt verstandig een nieuwe berekening te laten maken (bijvoorbeeld bij de Alimentatiespecialist voor € 49).

Eric - 18 jan 2019

Hallo, ik woon samen met mijn partner twee eigen kinderen en een bonus zoon. Ben getrouwd. met alleen mijn inkomen. Vraag 1 De vader van mijn bonus zoon betaald geen allimentatie, nooit vastgelegt. Hij woond ook samen maar is niet getrouwd, wel hebben ze samen twee kinderen. Word er bij het aanvechten van allimentatie ook naar de inkomsten van zijn woon partner gekeken? of alleen naar zijn inkomen aangezien ze niet getrouwd zijn. vraag 2 Als de vader het hoofdverblijf wil wijzigen kan hij dan ook allimentatie vragen van mij? voor de zoon van mijn partner?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 24 jan 2019

  Het antwoord van de scheidingsplanner is als volgt. Vraag 1: Er wordt niet naar het inkomen van de partner gekeken. Vraag 2:Er kan geen kinderalimentatie van u gevraagd worden. Wat belangrijk is bij de vraag over de hoogte ed. van kinderalimentatie, hoe hoog was het inkomen bij scheiden en hoe was het inkomen verdeeld tijdens het huwelijk, op basis daarvan wordt de hoogte van de kinderalimentatie/ behoefte van het kind bepaald. Daarnaast gaat niet alleen om het hoofd verblijf maar ook over de zorg (het aantal zorgdagen) voor het kind

Sanne - 23 jan 2019

Sinds 2 jaar heb ik een nieuwe vriend. Ikzelf ben gescheiden en heb 2 kinderen. Mijn ex betaalt een kleine alimentatie aangezien ik ook werk. Dat is allemaal goed geregeld en het contact is ook goed. Bij mijn vriend is dit een ander verhaal. Hij heeft zelf geen kinderen, maar zijn ex heeft tijdens hun huwelijk besloten dat ze geen zin meer had om te werken en alleen dingen te doen die ze zelf leuk vindt. Mede daardoor is mijn vriend uiteindelijk van haar gescheiden. Doordat ze langer dan 5 jaar getrouwd zijn geweest en het feit dat zijn ex vindt dat ze nog steeds niet kan werken betaalt mijn vriend erg veel partneralimentatie. Hiervoor hebben we inmiddels een advocaat ingeschakeld, echter valt zijn ex momenteel onder bescherming van de gemeente. Ze heeft daar ook een zielig verhaal opgehangen dat ze niet kan werken. Ze mag nu vrijwilligerswerk doen en de gemeente betaalt maar 1/3 van haar inkomen, mijn vriend de rest terwijl hij zelf amper rond kan komen. Deze situatie geschetst te hebben en het hierdoor lastig is om samen te wonen heb ik een aantal aanvullende vragen: - Mochten wij besluiten om toch samen te gaan wonen wat zijn dan de consequenties? Gaat zijn draagkracht omhoog en moet mijn vriend meer alimentatie betalen? Of heeft hij dan ook zorgplicht naar mijn kinderen toe en zou dat van invloed kunnen zijn? - mochten wij nog een kind van ons samen willen, welke gevolgen heeft dit dan voor zijn alimentatie als wij dan samenwonen?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 24 jan 2019

  Hoi Sanne, Het antwoord volgt..

Jannie - 25 jan 2019

Mijn vriend komt bij mij inwonen en heeft co ouderschap met zijn ex. Het is ons verteld dat als hij bij mij woont dat hij 700 euro moet betalen voor de kinderdagverblijf, omdat hij bij mij komt wonen. Zijn ex werkt op dit moment niet. Als me vriend niet komt wonen bij mij dan hoef hij maar een beetje te betalen. Is dat waar?

Pien - 2 feb 2019

Mijn ex heeft besloten dat hij de indexering niet meer wil/kan betalen. Hij heeft een goede baan, dus ik denk dat hij het best kán betalen maar gewoonweg niet wil. Hij heeft inmiddels een nieuwe vriendin, met zoon van 7, een nieuw huis met haar en een baby. Nu is er vorige jaar uitgekomen dat de ex van zijn vriendin (vader van haar zoontje) de alimentatie niets meer hoeft te betalen. Dus hij heeft nu de zorg voor haar zoon en de baby, plus hoge kosten van hypotheek, opvang voor de baby etc. Nu kan zijn vriendin het kennelijk niet meer aan en gaat minder werken. Ik vind het allemaal erg vervelend voor hen, maar ik vind dit niet mijn dochters probleem. Hij heeft me nu een voorstel gedaan om de indexering om het jaar te doen, moet ik hiermee akkoord gaan of me aan de gemaakte afspraken houden?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 4 feb 2019

  Beste Pien, dit is de reactie van de Alimentatiespecialist:De indexering dient gewoon door te gaan, deze kan ook met terugwerkende kracht worden opgeëist. De man is niet onderhoudsplichtig naar de zoon van zijn vriendin door de samenwoning.

Niels - 5 feb 2019

Ik ben ruim 6 jaar geleden gescheiden. Heb 3 kinderen met m’n ex van 15,12 en 9 jaar. Ik ben hertrouwd en heb 2 kinderen met haar, van 4 en 1 jaar. De 3 kinderen van m’n ex komen hier 3 tot 4 dagen per week, heel anders dan toen berekend is. M’n ex heeft ook een nieuwe partner en woont bij haar in. We hebben alle 4 gewoon werk. Hoe zit het nu met mijn draagkracht voor de alimentatie van m’n 3 kinderen van m’n ex?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 6 feb 2019

  Beste Niels, omdat er kennelijk veel veranderd is in jouw situatie is het het verstandigst een herberekening van de alimentatie te laten maken. (Dat kan de bij Alimentatiespecialist al voor € 49).

Femke - 20 feb 2019

Ik heb vanaf 2013 een co-ouderschap met mij ex-partner ivm de zorg voor onze zoon van inmiddels 7 jaar. Altijd in een goed overleg gegaan. In het ouderschapsplan staat dat wij de kosten voor onze zoon naar rato van ons inkomen/draagkracht betalen op de gezamenlijke kindrekening (en/of). Ieder jaar in januari stelde we het bedrag bij op basis van onze loonstrook van januari. Dit deden we op grond van het bruto loon (begrijp nu dat dit eigenlijk netto loon moet zijn). De verdeelsleutel is nagenoeg altijd 60/40 geweest (60% voor hem en 40% voor mij). We zijn inmiddels ook allebei gaan samenwonen met een nieuwe partner (niet getrouwd) en hebben nooit een wijziging aangevraagd vanwege draagkrachtwijziging. Momenteel gaat het om een gezamenlijk bedrag van 300 euro per maand wat we op de kindrekening storten. Ik heb besloten om vanaf 1/1/19 een dag in de week onbetaald ouderschapsverlof op te nemen en daarom heb ik om bijstelling van de verdeelsleutel verzocht. Mijn ex-partner wilt geen bijstelling, omdat hij zegt dat ik vrijwillig gekozen heb voor minder inkomen en ik tevens de zorg heb voor de 2 kinderen van mijn nieuwe partner die niet mijn kinderen zijn, wat mede de reden is van het opnemen van het ouderschapsverlof. Ik wilde en meer tijd voor mijn zoon, maar ook was de zorg voor 3 kinderen in combinatie met full-time werken even teveel. - Nu zou ik graag vernemen of de reden van mijn inkomenswijziging van belang is? - En dient het bedrag te worden gewijzigd op basis van mijn inkomensdaling? - Mochten we er samen niet uitkomen, waar kan ik dan het beste een herberekening aanvragen?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 22 feb 2019

  Het antwoord van de alimentatiespecialist.nl Ja, in deze zaak lijkt dat redelijk, maar jouw nieuwe partner kan wel ook dan een rol spelen bij bepalen van jouw draagkracht, die lager is geworden omdat je ook voor zijn kinderen zorgt. - En dient het bedrag te worden gewijzigd op basis van mijn inkomensdaling? Ja, op basis van ieder netto inkomen en kindregelingen, waarbij dus jouw nieuwe partner deels bij kan worden betrokken. - Mochten we er samen niet uitkomen, waar kan ik dan het beste een herberekening aanvragen? Wij kunnen je aanbieden om de juiste bedragen te berekenen voor een bedrag van € 49,00. Dit is inclusief een uitgebreide rapportage. De rapportage is te hanteren om het onderling eens kunnen te worden, maar ook te hanteren voor een rechtszaak of voor mediation. Voor de benodigde gegevens kan een formulier aangevraagd worden via info@alimentatiespecialist.nl of gebruik ons onlineformulier;.

Sonja - 21 feb 2019

Ik ben weduwe en heb sinds bijna 3 jaar een vriend , deze is gescheiden. Ze zijn uit elkaar gegaan en hebben daarbij beiden een schuld bedrag mee genomen. Mijn vriend betaald €250,- kinderalimentatie per maand, vanaf het begin. Nu is zijn dochter echter sinds oktober uit huis geplaatst, omdat moeder zegt de opvoeding niet meer aan te kunnen. Moeder is inmiddels verhuist naar andere provincie en woont samen met haar vriend. Ook zijn zij samen een (klus) bedrijf begonnen. Elke maand op de dag dat m’n vriend zijn loon word gestort, krijgt hij binnen no time een app van ex, wanneer hij de alimentatie stort!! Mijn gevoel zegt dat dit geld voor andere dingen gebruikt word, vooral merkwaardig dat zij er op de stort datum om loopt te springen?!?! ik maak mij daar boos/verdrietig om. Daar mijn vriend nog schulden betaald is het in de arm nemen van een advocaat eigenlijk financieel gezien niet mogelijk! Wij vragen ons echter wel af of de alimentatie niet kan stoppen, minderen of wellicht naar de instantie waar de dochter verblijft gestort kan worden. Zodat het ook daadwerkelijk gebruikt word voor haar benefits!

Papa - 26 feb 2019

Wat voor gevolgen heeft het als je bij iemand ingaat wonen die kinderen heeft uit vorige relatie en bijstand. En kinderalimemtatie betaald voor je eigen 3 kinderen wat nu haast niet meer te doen is kan ik dan een verlaging aanvragen.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 26 feb 2019

  Het antwoord volgt..

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 28 feb 2019

  Het antwoord van de alimentatiespecialist.nl Of de samenwoning aanleiding geeft tot wijziging van de door jou te betalen kinderalimentatie is afhankelijk van jouw samenlevingsvorm; Alleen als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat kan dit consequenties hebben, je wordt dan wellicht stiefvader over de in jouw nieuwe gezin verblijvende kinderen, en daarmede onderhoudsplichtig. .Als dan jouw totale draagkracht niet voldoende is om aan de verplichtingen naar al jouw (stief)kinderen volledig te voldoen, wordt jouw draagkracht verdeeld (naar behoefte) tussen alle kinderen, hierbij wordt rekening gehouden met de andere onderhoudsplichtigen.

nicoline - 7 mrt 2019

Mijn partner betaald kinderal. wij zijn officieel gaan samen wonen. Zijn ex heeft een herberekening aangevraagd gezien het feit deze verandering. Nu is het wel zo dat ik weduwe ben en 100% verantwoordelijke ben voor mijn zoon. In de uitleg wordt er aangegeven dat beide ouders voor hun zoon verantwoordelijk zijn..maar dat gaat nogal lastig omdat mijn partner dood is.. Wordt hier dan niet op 1 of andere manier rekening mee gehouden?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 8 mrt 2019

  Beste Nicoline, dit is het antwoord van de Alimentatiespecialist: Daar kan waarschijnlijk rekening mee worden gehouden, het gaat om de ouders (1 in jouw situatie) en om stiefouders. Of de samenwoning aanleiding geeft tot wijziging van de te betalen kinderalimentatie is afhankelijk van jouw samenlevingsvorm; Alleen als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat kan dit consequenties hebben, jouw vriend wordt dan wellicht stiefvader over de in jouw nieuwe gezin verblijvende kinderen, en daarmede onderhoudsplichtig. Als dan de totale draagkracht van jouw partner niet voldoende is om aan de verplichtingen naar alle (stief)kinderen volledig te voldoen, wordt de draagkracht verdeeld (naar behoefte) tussen alle kinderen, hierbij wordt rekening gehouden met de andere onderhoudsplichtigen.

Rosa - 11 mrt 2019

Ik woon samen met een man, we hebben samen geen kinderen. Zijn 8 jarige zoon is elk weekend bij ons. Zijn ex heeft woont samen met een nieuwe partner met een laag tot geen inkomen. Zij hebben recentelijk samen een dochter gekregen. Hij heeft zijn dochter erkend. Heeft de komst van het halfzusje van mijn bonus-kind invloed op de kinderalimentatie die mijn partner nu betaalt aan zijn ex?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 11 mrt 2019

  Beste Rosa, hierbij het antwoord van de Alimentatiespecialist: Dit kan wel invloed hebben, dit is met name afhankelijk van het inkomen van jouw partner en het inkomen van de ex-partner van jouw partner. Van ieders inkomen is de draagkracht afhankelijk. De verdeling van ieders draagkracht is redelijk complex; Indien de totale draagkracht van de ex-partner voldoende is voor beide kinderen verandert er niets, maar is deze onvoldoende dan dient haar draagkracht verdeeld te worden naar rato van de behoefte van ieder kind. De kinderalimentatie zou dan hoger kunnen worden Hierbij is eveneens de verdiencapaciteit van de huidige partner van de ex-partner van belang. De kinderalimentatie zou lager kunnen worden indien ex-partner gaat trouwen.

Loes - 10 apr 2019

Mijn man is overleden. We hebben 2 kinderen. Mijn nieuwe partner betaald alimentatie voor zijn 2 kinderen.We wonen samen met mijn 2 kinderen en samen hebben we nog 1 kindje gekregen. Nu wil zijn ex meer alimentatie. Wat doet deze situatie met de alimentatie die hij voor zijn kinderen moet betalen?

Kelly reid - 10 mei 2019

Mijn ex moet maar 120 euro allimentatie betalen per maand. Ookal liet hij ons met 10 duizend euro schuld achter. Hij heeft nog geen enkele keer betaald. Sinds oktober 2018. Wel LBIO ingeschakeld. Maar ookal werkt hij nog steeds alleen sinds 4 maanden een andere baan via een uitzendbureau... Hij werkt en leert nu. BBL studie werken en leren voor vrachtwagen chauffeur. Hij krijgt dus wek gewoon loon binnen via dat uitzendbureau die hem aan die baan heeft geholpen voor zijn studie. Ik vind het allemaal raar en vaag maar oké, hij werkt daar nu dus 4 maanden bevestiging gekregen van hemzelf het bedrijf waar hij werkt plus van het uitzendbureau. Maar volgens het LBIO kunnen ze nog steeds niets omdat zijn inkomen niet geregistreerd staat. Dat kan toch niet? Oké zelf zal hij nooit papierwerk doen of belastingaangifte doen of ergens iets invullen. Maar hoe kan het dat hij er al 4 maanden werkt en geen loonbeslag gelegd kan worden omdat volgens het LBIO hij geen geregistreerd inkomen heeft? Wat kan ik daar mee?

Jasmine - 29 jun 2019

Beste, Mijn man heeft 4 kinderen bij 3 verschillende ex partners. Leeftijden 14,10,10 en 5 jaar. Wij zijn getrouwd en krijgen een kind. Netto inkomen van mijn man is 2000€ en ik week ook. Hoeveel allimentatie per kind moet hij betalen? 2 van de moeders krijgen uitkering en 1 ro!d 2300€ per maand.

  Papa - 7 jul 2019

  4 kinderen bij 3 vrouwen en nu kind nummer 5 bij vrouw nummer 4 ? Lees ik dit echt ? Of is dit een droom dat vrouwen de zoveelste in de rij willen zijn ? In wat voor wereld leven we hier .....

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 8 jul 2019

  Weinig respectvol Papa...

  Profielfoto van Eline Stap

  Eline Stap - 8 jul 2019

  Gewoon respectloos. Niet helpend, niet ondersteunend, alleen veroordelend.

anoniem - 4 jul 2019

Beste nieuwestap, Ik heb een vraag over alimentatie berekening mijn ex heeft in de berekening niet gemeld dat ze een samenleving contract heeft. ( huis gekocht en een baby lijkt me dat daar wel onder duurzaam gezamenlijke huishouding valt ook zonder een samenlevingscontract) .Ook zijn de woonlasten niet gedeeld door 2 aangezien ze samenwoont zou dat wel meegenomen moeten worden in de draagkracht volgens internet bronnen alimentatie berekeningen. Zij hebben samen een baby en ze heeft geen recht meer op kindgebondenbuget daardoor wordt haar draagkracht minder en is dat door berekend aan mij. Ik mag mijn kinderen nu 3 dagen per 2 weken meer zien maar moest door de situatie ineens 248 meer betalen dan toen ik ze 1 keer per 2 weken zag. In het proces ben ik mijn baan verloren waardoor het vermeerderde bedrag niet kan betalen aangezien ik de WW ingegaan ben.Ik heb een vso meegekregen met een geheimhoudingsplicht zij wil nu aanspraak maken in de berekening op het ontvangen bedrag. zonder alimentatie moet ik al 400 euro gebruiken om mijn vaste lasten te betalen. Als ik het berekende bedrag moet aanhouden komt daar nog 848 euro bij aan alimentatie die berekend is zonder rekening te houden met haar woonsituatie zoals boven beschreven. Daarnaast zijn mijn woonlasten 60% van mijn inkomen in plaats van de 30% die aangehouden wordt in de standaard berekening. Ook weigert ze mij de omgang met de kinderen ik zou ze dolgraag meer dan 5 dagen per 2 weken willen zien.( ze liet ze naar de bso gaan terwijl ik thuis zit en mijn kind jarig was op die dag) ben 170 km verhuisd om ze meer te kunnen zien en woon nu nog geen 8 km bij mijn kinderen vandaan.Ze weigert dit om de volgende reden: het is niet praktisch voor mij en ik vind dit meer dan genoeg. Dit is in mijn menig geen gegronde reden om omgang van meer dagen te verbieden. Daarnaast heeft ze aangegeven (op papier) maar 20% van de alimentatie daadwerkelijk aan de kinderen te spenderen de rest heeft ze gespaard voor als de kinderen het huis verlaten. Dit is natuurlijk een goede insteek alleen betekend het wel dat mijn kinderen dus niet dezelfde leefstandaard hebben, waar de alimentatie voor bedoeld is, toen wij nog een gezamenlijk huishouden deelde. Ik weet dat ik geen recht heb op inzage hierin maar dit lijkt mij niet juist aangezien ik de dure dingen zoals telefoon abonnementen en aanschaf en ipads ook maar voor mijn rekening heb genomen omdat zij daar geen geld aan wil uitgeven. mijn vraag is wat zijn nu mijn rechten? moet het opnieuw berekend worden op de daadwerkelijke situatie ( samenwonen met samenlevingscontract, vermindering woonlast ex, mijn daadwerkelijke woonlasten, wel of niet meenemen vso, wel of geen fictief kindgebondenbudget) Of moet de standaard berekening worden aangehouden? en laatste vraag mag mijn ex meer dagen weigeren op de bovengenoemde rede die zij aandraagt?

Advies - 7 jul 2019

Wat als er een kind is met andere vrouw als waar de man mee getrouwd is, hoe word dan alimentatie berekend vrouw van vader kind werkt, man werkt voor zichZelf. Koophuis hier koophuis buitenland dure auto’s beide hier en nog 1 buitenland. Eigen stacaravan op vakantie park etc. Hebben samen 1 kind ( Moeder die niet getrouwd is met vader en wel nu de zorg voor het kind heeft loop juist inkomsten mis was mondeling alvast bedrag Pm besproken om dat te compenseren gebeurd al niet dus wil weten wat zijn daar ne rechten in en berekenen ze haar inkomsten en eigen vermogen ook om bedrag vast te stellen van kind alimentatie hoor graag van u

Mariska - 9 jul 2019

Mijn partner heeft met zijn ex een 40/60% regeling. De kinderen staan bij haar ingeschreven en zij ontvangt dus de kinderbijslag en ook nog kinderalimentatie. Bij scheiding waren de kinderen 3 en 6 jaar. Zij ging al vrij snel illegaal samenwonen. Heeft nog wel geruime tijd de toeslagen van alleenstaande ouder ontvangen. Mijn partner en ik zijn onlangs gaan samenwonen en binnen een paar weken vroeg ze om de indexering op de alimentate. Dit met terugwerkende kracht. Ze heeft hier recht op en dit heeft ze dan ook gekregen. De kinderen zijn inmiddels 9 en 12 jaar. Zijn ex wil nu dat het ouderschapsplan opnieuw bekenen wordt. Jarenlang heeft ze ruim voldoende geld ontvangen en dit zeker niet allemaal aan de kinderen besteedt. Nu gaan de kinderen geld kosten en zelfstandiger worden en wil ze e.e.a. aanpassen zodat ze meer alimentatie kan krijgen. Kan dit zomaar? Wat als ze de oudste dochter zo manipuleert dat de dochter ook wil dat het ouderschapsplan wordt aangepast?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 9 jul 2019

  Beste Mariska, hierbij het antwoord van de Alimentatiespecialist: Bij gewijzigde omstandigheden (zoals wijziging van inkomen, lasten, de samenwoningssituatie en de omgangsregeling) kan telkens opnieuw de alimentatie worden herzien. Indien het tot een rechtszaak zou komen (over bijvoorbeeld de omgangsregeling) dan kunnen kinderen vanaf 12 jaar door een rechter in de gelegenheid worden gesteld om hun mening kenbaar te maken, vervolgens houdt de rechter hiermee rekening met zijn uitspraak. Dit betekend dus niet dat een kind (jonger dan 18 jaar) zelf kan bepalen hoe de omgangsregeling eruit ziet.

  Mariska - 9 jul 2019

  Hartelijk dank voor uw reactie.

Mark v Berkel - 7 aug 2019

Mijn expartner woont sinds oktober 2018 weer samen, we hebben samen een zoon van 11 jaar, waar we co ouderschap over hebben afgesproken. Vanaf November 2019 gaat mijn expartner minimaal 36 uur werken. Ook haar partner werkt full-time. Door deze verandering gaat de hoogte van kinderaliminentatie veranderen, dit wil mijn expartner niet accepteren en wil nu het convenant aan laten passen, waar in zij ook aanspraak wil maken op de kinderbijslag en kindgebonden budget. Ik betaal nu nog € 136 kinderalimentatie. Mijn vraag is of dit wel zo maar kan daar ik in het convenant de kinderbijslag en kindgebonden budget toegewezen heb gekregen

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 8 aug 2019

  Het antwoord van de alimentatiespecialist.nl: Wijziging van omstandigheden is vaak aanleiding tot wijziging van de alimentatie. In deze zaak geeft het hogere inkomen van uw -ex-partner aanleiding tot verlaging van de kinderalimentatie. De kindregelingen die u ontvangt zijn voor u bedoeld en behoeven niet perse verdeeld te worden. Dit kan/mag wel, maar dan met uw instemming, eventueel op te nemen in een nieuw convenant. Ook dan wijzigt de kinderalimentatie (wordt lager) Indien uw ex-partner gaat trouwen (of geregistreerd partnerschap aangaat) wordt haar partner onderhoudsplichtig naar uw kind en wijzigt de alimentatie wederom.

bas - 4 sep 2019

Mijn vrouw en ik waren 10 jaar getrouwd haar ex man betaalde geen allematiatie voor zijn dochter die bij ons woonde Nu erfde hij flink wat geld en via de lbo kreeg mijn vrouw tijden ons huwelijk over 10 jaar achterstallige kinder allematiatie 38000 euro Na dat zij het geld kreeg gingen we uit elkaar en ze eist nu een deel van de meerwaarde van het huis ondanks dat we op de koude huwelijksvoorwaarden waren getrouwd. ik wou zonder gezeur uit elkaar en wou ook geen aanspraak op de helft van de achterstallige kinderallematatie. ik heb ook 10 jaar gezorgd en kosten gemaakt voor de opvoeding van haar kind (toen ons kind) tijdens ons huwelijk. en als zij een stukje meer waarde van het huis eist kan ik dan ook de helft van de door haar ontvangen achterstallige kinderallematie eisen..

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 6 sep 2019

  Hierbij het antwoord van de Alimentatiespecialist: Indien sprake is van alimentatie is ook de boedelscheiding van belang voor bepaling ieders eigen vermogen. T.a.v. de vraag van de man; hangt af van op wiens naam de eigen woning staat / stond; indien van de man heeft de vrouw waarschijnlijk geen recht op deel meerwaarde. Inzage in de huwelijkse voorwaarden zal meer duidelijkheid verschaffen.

Angelique - 5 sep 2019

Mijn vriend betaalt 400 per maand aan kinderallimentatie voor 2 kinderen van 8 en 11 jaar. Nu is zijn salaris het zelfde gebleven, wonen we nu samen met een hypotheek van bijna 800 euro kaal. Zijn ex partner is na de scheiding meer gaan werken, namelijk van 3 naar 4 dagen. Nu hebben ze co ouderschap en hebben wij elke week van donderdag tot en met zondag ochtend de kinderen. Is dit bedrag niet te hoog per kind. Nu wij zelf ook meerdere lasten hebben nu we zelf ook net een kindje hebben gekregen?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 5 sep 2019

  Er zijn zoveel wijzigingen in de situatie dat het handig lijkt om een nieuwe alimentatieberekening te laten maken. Dat kan bijvoorbeeld voor € 49 bij de Alimentatiespecialist.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− vijf = 2
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Je vrouw gaat vreemd met je beste vriend Wat nu? Je loopt over van verdriet, woede en onbegrip. Marloes geeftLees verder > Je vrouw gaat vreemd met je beste vriend.
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.