Menu

Rechten van het kind (13-18 jaar) bij de scheiding

11 reacties
Rechten van het kind

Als je ouders gaan scheiden wil je natuurlijk weten welke rechten jíj hebt.
Als je ouders gaan scheiden moeten ze in een ouderschapsplan afspraken maken over waar jij gaat wonen, hoe vaak je je ouders ziet, wie er verantwoordelijk is voor jou (het ouderlijk gezag heet dat) en hoeveel alimentatie er aan wie betaald wordt. Alimentatie is geld dat je vader of moeder krijgt om voor jou te kunnen zorgen, bijvoorbeeld voor je eten en schoolspullen. Bij het maken van deze afspraken moeten je ouders kijken naar wat voor jou het beste is. Meestal maken ouders deze afspraken samen, soms komen ze er niet uit. Dan beslist de kinderrechter. De kinderrechter vindt jouw mening belangrijk! Als er iets in jullie situatie verandert, kunnen ook afspraken in het ouderschapsplan veranderd worden.

Rechten van het kind tussen de 12 en de 16

Als je tussen de 12 jaar en 16 jaar bent dan moeten jouw ouders luisteren naar jouw mening, maar uiteindelijk beslissen zij dingen als: bij wie je gaat wonen, wanneer en hoe vaak je de ouder ziet waar je niet woont etc. Als je ouders er niet uitkomen, dan beslist de kinderrechter wat goed voor jou is. De kinderrechter vindt jouw mening belangrijk. Hij of zij zal vragen wat jij het liefste wilt. Het praten met de kinderrechter is een recht en geen plicht. Het is dus niet verplicht. Je kunt de kinderrechter ook een brief schrijven, waarin je vertelt wat jij graag wilt of wat jij belangrijk vindt. De kinderrechter moet de afspraken die jouw ouders maken goedkeuren. Als je ouders afspraken maken en je bent het er niet mee eens en het lukt je niet om er zelf uit te komen, dan kan je zelf een brief schrijven aan de kinderrechter.

Een brief sturen
Wil je de rechter een brief sturen? Dan kan deze website je daar bij helpen: www.ouders-uit-elkaar.nl en klik op hoorrecht bij jouw leeftijdscategorie. Als je meer hulp wilt bij het schrijven van zo’n brief, kunnen de mensen van de kinderrechtswinkel je helpen. Als jij het wilt, kunnen zij zelfs met je mee naar de rechter.

Rechten van het kind ouder dan 16

Als je 16 jaar of ouder bent, mag je veel zelf bepalen over bij wie je wilt wonen bijvoorbeeld of over het blijven zien van je ouders.

Tot je 18e jaar krijgt je vader of moeder de alimentatie voor jou op zijn of haar rekening gestort. De alimentatie is voor jouw levensonderhoud en studie. Stel dat je voor je 18e jaar uit huis gaat, dan mag je de alimentatie rechtstreeks op jouw rekening laten storten. Maar dan moet de ouder die de alimentatie ontvangt daarmee akkoord zijn. Na je 18e ontvang je zelf de alimentatie op jouw rekening. In principe krijg je tot je 21e alimentatie, tenzij je zelf een betaalde fulltime baan hebt.

Wat nu als jij en je ouders het niet eens worden over een belangrijke keuze in jouw leven. Bijvoorbeeld een keuze voor een studie. Probeer zelf je ouder(s) te overtuigen waarom jij deze keuze maakt. Lukt het niet, schakel dan de hulp van een familielid in of een goede vriend(in) van je ouder(s). Tot slot is het mogelijk om via de kantonrechter een curator aan te laten stellen. Deze beslist dan voor jouw ouders en kijkt naar jouw belang.

Een brief sturen
Wil je de rechter een brief sturen? Dan kan deze website je daar bij helpen: www.ouders-uit-elkaar.nl en klik op hoorrecht bij jouw leeftijdscategorie. Als je meer hulp wilt bij het schrijven van zo’n brief, kunnen de mensen van de kinderrechtswinkel je helpen. Als jij het wilt, kunnen zij zelfs met je mee naar de rechter.

Bron: www.jongehelden.nl

REACTIES

Familierecht - 9 aug 2016

Ondanks dat er onwijs duidelijke richtlijnen zijn bij een scheiding, komt het toch te vaak voor dat het kind bij de verkeerde ouder gaat wonen. Ik kom dit zelf vaak tegen en vind het verschrikkelijk om te zien dat een kind doodongelukkig bij zijn/haar moeder komt te wonen daar de vader bijna geen input heeft.

Harriette de Vries - 9 jan 2017

Mijn dochter Lisa is nu 12 jaar oud en woont zowel bij haar vader als bij mij. Zij ziet mij iets minder dan haar vader doordat ik ben verhuisd naar een andere stad. Nu is zij 12 en wil het liefst bij mij gaan wonen. Zo erg zelfs dat ze onlangs de trein gepakt heeft en naar mij toe is gereisd. ( ze gaat ook met de trein naar school). De reden dat ze bij mij wil wonen ligt vooral in het feit dat ze de nieuwe vriendin van haar vader niet leuk vindt. Haar vader wil van niets weten en praat elke keer op haar in, hoe slecht ik wel niet ben en dat ik altijd lieg, maar ook dat ze totaal nog niets te zeggen heeft over waar ze wil wonen. Ik probeer elke keer erop aan te sturen dat er naar Lisa geluisterd wordt door hem en mij en wij van daaruit een beslissing moeten nemen over wat het beste is voor Lisa. Dit duurt nu al meer dan 3 jaar, want sinds groep 6 van de basisschool is er al elke keer onenigheid, maatschappelijk werk etc. Ik heb sterk het gevoel dat de vader het geluk van zijn eigen kind hier niet voorop zet.

Dennis - 26 apr 2017

Hallo, ik heb een vraag. Ik heb een dochter van 16 die al 2 jaar geen contact met mij wil. Nu hoor ik van haar moeder dat ze bij een psycholoog onder behandeling is en mij niet wil vertellen welke psycholoog zodat ik ook mijn verhaal kan doen of kan vragen hoe het met mijn dochter gaat.. Mag dit zomaar.? Groeten van een bezorgde vader.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 9 mei 2017

Hoi Dennis, Lees onze blog: https://nieuwestap.nl/deze-informatie-mag-een-arts-gescheiden-ouders-geven/ Als ze ouder is dan 16 hoeft een arts geen info te geven.

M - 10 mei 2017

Daarmee bepaal jij dus dat de moeder de verkeerde ouder is?

Nina - 4 jul 2017

Mijn vriendin heeft precies hetzelfde, ze moet huilen en k kan niet gwn toekijken. Ik wil helpen maar dit is allemaal zo onduidelijk op internet, weer u mischien wat ik kan doen of wie ik kan inlichten?

EeGee - 31 aug 2017

In Nederland gaat het kind standaard altijd naar de moeder, die ook de alimentatie krijgt. Wat zij ermee doet maakt voor de wet totaal niet uit. Dus steekt ze het in haat eigen zak en dat mag allemaal. Niemand die dit controleert. Maar wel blijven beweren dat de moeder beter is voor het kind !!! Mijn kind wil leuke dingen doen, maar de alimentatiedruk wordt te groot voor mij. Daarom wil ik dat mijn kind bij mij komt wonen, zodat ik van die last af ben en mijn kind kan geven wat zij verdient. Gegarandeerd dat dit voor de rechter in Nederland geen argument is, want zo zit onze wet in elkaar. De vader mag betalen, maar heeft geen rechten.

M Onbekend - 17 sep 2017

Als de alimentatie te hoog is kun je ook gewoon aan de rechter vragen om deze te herzien. Andere omgangsregeling omdat je dan van de alimentatie af bent klinkt nier echt alsof je kijkt naar het belang van je kind. Zoals je het hier omschrijft is je motivatie puur financieel. Het is in dit land helemaal niet zo dat kinderen bij scheiding automatisch bij de moeder gaan wonen, co-ouderschap is vaak de norm. Je bent dus of zelf akkoord gegaan met de omgangsregeling of een rechter vond deze regeling het beste voor je kind.

Danielle - 4 okt 2017

Hoi ik heb een vraag: Wij hebben co-ouderschap over mijn dochters..maar nu is het zo dat de verhoudingen tussen vader en dochter niet lekker lopen, zeg maar gerust slecht. Kan hier op terug gekomen worden, omdat dit eerst door de rechter is goed gekeurd.. Graag zie een reactie tegemoet...

Denise - 16 okt 2017

Heb een vraag. Mijn dochters zijn 19 en 16. Het ouderschapsplan is 3,5 jaar geleden geschreven. Mijn kinderen hebben helaas weinig tot geen contact met hun vader. Hun vader dwingt mij om informatie te geven over de kinderen. Ik vind gezien hun leeftijd dat ze zelf kunnen aangeven wat ze willen vertellen. Nu geeft hij mij iedere x terug dat ik dit moet doen en dreigt nu dat als ik dit niet doe hij de partnerallimentatie stopt. Jammer dat het zo gaat vooral omdat praten niet gaat.

P - 2 feb 2018

Mijn zoon is 16 jaar, woont nu 2 weken bij mij in huis en ik merk dat hij voorlopig geen zin heeft terug bij zijn moeder te gaan wonen. Helaas is de relatie tussen zijn moeder en mij niet goed na de scheiding en dit is 1 van de zaken waar mijn zoon mee zit. Nu stuurt moeder mij een bericht, waarin zij eist datik onze zoon voor 1 maart ‘terug stuur’ naar haar. Wanneer ik dit niet zou doen dreigt ze met een rechtzaak. Beetje vreemd en agressief maar goed dat zin we wel gewend, daar zij groot aantal symptomen van Borderline vertoont. Voor mij is het belangrijk dat mijn zoon zich goed voelt, of hij nu bij mij of bij moeders woont. Ook vwb de omgangsregeling ben ik zo ingesteld. Wanneer de kinderen aangeven een dinsdag of een weekend even niet willen komen (om wat voor reden dan ook) dan respecteer ik dit en maak hier nooit een probleem van. Gezien kinderen vanaf 16 jaar mogen kiezen waar zij willen wonen en hij zelf aangeeft bij mij te willen wonen (voorlopig), denk ik dat ik de ‘dreiging’van een rechtzaak naast mij neer kan leggen, maar ik denk ik stel toch even de vraag hier Iemand een idee?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


zeven × 4 =

Vlog

Wat is Nieuwe Stap nou eigenlijk? Dat wordt heel simpel uitgelegd in dit filmpje van ongeveer een minuut. Wil jij ons helpen om zoveel mogelijk mensen te bereiken? Deel dan dit filmpje op Facebook, Twitter of Linkedin  

alles over scheiden en gescheiden zijn
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.

Download de Gratis Checklist Scheiden en maak je scheiding overzichtelijk