Menu

Het hoorrecht van het kind, ouder dan 12, bij de scheiding

hoorrecht scheiding

In de wet staat het volgende geschreven: “Ieder kind heeft het recht zijn of haar mening te vormen en te uiten in alle aangelegenheden die het kind betreffen.”

Hoorrecht vanaf 12 jaar

Vanaf 12 jaar vallen kinderen onder het zogeheten hoorrecht. Een belangrijk recht voor elk kind. Maar tussen het hebben van dit hoorrecht en om als kwetsbaar kind de vrijheid te voelen om waarachtig te kunnen spreken zit helaas nog al te vaak een levensgroot verschil.

Angst

De kinderen die deze vrijheid en ruimte wel voelen om hun verdriet, belangen en hun zorgen rond de scheiding te uiten naar hun beide ouders, verzorgers, familie etc. zullen zich ongetwijfeld beter gehoord en gesteund voelen dan de grote groep lotgenootjes die Nederland telt, die net als zij de scheiding van hun ouders moeten meemaken maar waarvan hun belangen niet of nauwelijks nog in het oog gehouden wordt door hun strijdende ouders. Ouders die allebei precies weten wat het beste is voor hun kind maar daarover niet met elkaar kunnen overleggen. Ex-Partners die gekwetst, verlaten en/of bedrogen zijn door de ander. Exen, waarbij kwijtgeraakt vertrouwen, boosheid, verdriet en angst de boventoon voert. De angst om na scheiding de kinderen te moeten delen met de ex-partner, angst om de opvoeding deels aan de andere ouder te moeten overlaten. Allesoverheersende angst om hun kind zelfs volledig door de scheiding te kunnen verliezen.

Angst is een slechte raadgever. En je kunt een kind niet delen, een mens is immers van zichzelf. Je kunt een kind wel verliezen door een scheiding. Daaraan voorafgaand verliezen strijdende ouders doorgaans eerst zichzelf in een oneerlijke strijd om het kind. Een strijd die veel te vaak (uitzonderingen daargelaten) helemaal niet gaat over wat het beste is voor het kind maar vooral gaat over de boosheid en verdriet van de ouder zelf om wat de ander hem of haar heeft aangedaan.

Het kind

En terwijl die strijd toeneemt om bijvoorbeeld de wekelijkse zorgverdeling, kinderkostenverdeling, vakanties, nagels knippen, tandenpoetsen, haren wassen, wiens schuld de luizen dit keer zijn, bedtijden, een gat in de maillot, uitgaanstijden, wekelijkse friet, papa’s nieuwe vriendin die onmogelijk aardig kan zijn, mama’s nieuwe vriend die de kinderen nog niet mogen ontmoeten, bij wie de kinderverjaardag wordt gevierd en ga zo maar door. En terwijl ouders elkaar voor het aanvragen van een ID kaart voor de Rechter dagen, vergeten zij in werkelijkheid het kind waarvoor dit identiteitsbewijs bestemd is.

Recht om stem te laten horen

Hetzelfde kind dat het recht heeft om zijn of haar stem te laten horen in de scheiding en aanhoudende strijd om grote en kleine zaken. Inmiddels kan het kind onvoldoende of helemaal niet meer bij de ouders terecht en hopelijk wordt het dan nog wel gezien en gehoord door een leerkracht, familielid, buurvrouw of een professional. Als het kind in kwestie zich tenminste nog kan of durft uit te spreken.

Want de manieren waarop je je als kind staande kunt houden in al je prachtige loyaliteit naar je vader en je moeder, met alle liefde die je bij je draagt voor allebei je ouders vragen zoveel energie.

… en recht om kind te zijn

Het is met strijdende ouders een onmogelijke opgave om niet het gevoel te hebben dat wat je ook zegt, dit nooit voor beide ouders het juiste zal zijn. Wanneer de mensen om je heen je zeggen dat jij niet hoeft te kiezen maar er aan alle kanten tegelijkertijd een beroep op jouw loyaliteit en liefde wordt gedaan. Of wanneer zij je juist influisteren dat jij wel mag of erger, zelfs moet kiezen tussen je beide ouders. Hoe verscheurend, ingrijpend en verwarrend zijn deze overwegingen voor een kind, zozeer, dat hun ontwikkeling hierdoor serieuze schade oploopt.

Om te kunnen zien hoe zwaar deze kinderen worden belast met zorgen die niet bij een kind thuis horen, hen belemmeren met alle gevolgen van dien en hoe dit voor hen zal voelen, daarvoor is kennis en inlevingsvermogen nodig van de ouders en de omgeving. Inlevingsvermogen en kennis van de loyaliteit en liefde van een kind voor de beide ouders.

En kennis van nog een belangrijk recht: Het recht om kind te zijn.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 3 = zevenentwintig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.