Menu

Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar

65 reacties
partneralimentatie

Update 21-5-2019

Vandaag is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel herziening partneralimentatie. Door het wetsvoorstel wordt de duur van de partneralimentatie korter. De nieuwe regeling van partneralimentatie zal ingaan op 1 januari 2020 en zal alleen van toepassing zijn op nieuwe alimentatieafspraken.

Drie uitzonderingsgroepen

Wel zijn er drie uitzonderingsgroepen:

 • Stellen die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn en tien jaar voor hun AOW-leeftijd zitten
 • Mensen met jonge kinderen. Zij houden recht op alimentatie totdat het jongste kind twaalf jaar is.
 • Deze uitzondering is de komende 7 jaar geldig: alimentatiegerechtigden ouder dan 50 jaar, die minimaal 15 jaar getrouwd zijn, hebben recht op 10 jaar partneralimentatie.

Update 7-12-2018

Brede steun in Kamer voor afschaffen alimentatieplicht van 12 jaar

De wet om de partneralimentatie na echtscheiding te beperken van twaalf tot hooguit vijf jaar lijkt er eindelijk te komen. In de Tweede Kamer steunt een ruime meerderheid het voorstel. Wie nu al aan alimentatieverplichtingen vast zit, hoeft echter nergens op te rekenen.

Vanavond debatteerde de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van Foort van Oosten (VVD), Maarten Groothuizen (D66) en Attje Kuiken (PvdA) om de partneralimentatie te beperken. Tijdens het debat bleek dat het voorstel de steun van een ruime meerderheid kan verwachten.

Wat staat er in het voorstel?

Om te beginnen dus die maximale termijn van twaalf jaar, die wordt teruggebracht naar vijf jaar. De nieuwe stelregel is dat iemand zijn minder verdienende ex-partner vanaf het moment van echtscheiding de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie moet betalen, met een maximum van vijf jaar. Wie vier jaar getrouwd was, moet dus twee jaar geld overmaken.

Geldt dit voor iedereen?

Er zijn drie uitzonderingen. Als een stel kinderen heeft, kan de partneralimentatie gelden tot het jongste kind twaalf is geworden. Wie langer dan vijftien jaar is getrouwd en op het moment van scheiding binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereikt, kan tot de AOW aanspraak maken op partneralimentatie. Een derde uitzondering vervalt zeven jaar na invoering van de wet: alimentatiegerechtigden boven de vijftig die langer dan vijftien jaar getrouwd waren krijgen tien jaar doorbetaald.

Dit voorstel lag er toch al even?

VVD, D66 en PvdA wilden inderdaad al in 2015 de partneralimentatie beperken. Dat plan was een stuk ingrijpender: ook de manier waarop de alimentatie wordt berekend werd gewijzigd. De Raad van State en ook andere partijen hadden veel kritiek. Daarom ligt er nu een aangepast, eenvoudiger voorstel. Volgens Christiane Verfuurden, advocate in Eindhoven en lid van de vereniging Familierecht Advocaten & Scheidingsmediators, is het tijd dat er een knoop wordt doorgehakt. ,,Iedereen heeft hier al over gehoord. Advocaten krijgen steeds vragen over hoe het nu precies zit. Ik denk ook wel dat de termijn van twaalf jaar niet meer van deze tijd is.”

Hoe zit het met mensen die al alimentatie betalen?

Die hoeven nergens op te rekenen. De nieuwe wet geldt alleen voor toekomstige echtscheidingen (naar verwachting vanaf 1 januari 2020). Overigens krijgt niet iedere ex die minder verdient partneralimentatie. Alimentatie voor kinderen gaat altijd voor, alleen als iemand daarna nog ruimte in de portemonnee over heeft kan er gedacht worden aan partneralimentatie voor de ex. Als die gaat samenwonen met een nieuwe partner, eindigt de verplichting ook.

Zijn alle partijen tevreden met het wetsvoorstel?

De initiatiefnemers lijken steun te krijgen van in ieder geval GroenLinks, de SP en de PVV. De christelijke partijen in de Tweede Kamer lieten weten zich nog te beraden. SGP-leider Kees van der Staaij kondigde al aan dat het wetsvoorstel zijn fractie waarschijnlijk een stap te ver gaat. Volgende week stemt de Kamer over het wetsvoorstel.

Bron: Brabants dagblad

Wetsvoorstel aanpassing partneralimentatie juni 2018

Mensen die gaan scheiden, betalen straks niet meer twaalf jaar alimentatie, maar nog maar vijf. Dat zijn VVD, D66 en PvdA overeengekomen na ruim een jaar praten, overleggen en onderhandelen. De Tweede Kamer steunt de nieuwe versie van de wet op de partneralimentatie.

Je gaat trouwen en denkt dat je voor altijd bij elkaar blijft, totdat het misgaat. Ruim eenderde van de relaties eindigt in een echtscheiding. De partner die het meest verdient, moet dan vaak alimentatie betalen. Nu is die periode nog twaalf jaar, maar dat wordt straks vijf jaar.

Negen jaar geleden scheidde Erik Reissenweber van zijn vrouw. In goed overleg spraken ze af samen voor de kinderen te zorgen. “Ik werkte, zij werkte, we zorgden allebei voor de kinderen. Maar ik kreeg ineens een brief op de mat.”

750 euro per maand

In de brief stond dat hij ruim 750 euro per maand partneralimentatie moest gaan betalen omdat zijn ex haar baan kwijt was en in de bijstand kwam. “We zorgen toch al lang voor ons eigen leven en hebben al duidelijke afspraken kunnen maken”, dacht  Reissenweber. “Nou niet dus.”

Niet van deze tijd

Want zoals het nu in de wet is geregeld, zit je na de scheiding nog twaalf jaar aan elkaar vast. Dat is niet meer van deze tijd, vinden VVD, PvdA en D66.: “Het belemmert mannen en vrouwen om door te gaan met hun leven omdat ze zo lang aan hun partner verbonden blijven”, zegt Attje Kuiken (PvdA).

“Ik kan zelf ook niet goed uitleggen dat iemand zijn ex twaalf jaar moet onderhouden”, vult VVD’er Foort van Oosten aan. “Ik kan me al niet eens meer herinneren dat we wat hadden”, zegt de gescheiden Erik Reissenweber.

Twee uitzonderingsgroepen

De drie partijen hopen dat de nieuwe wet over een jaar al in kan gaan. Wel zijn er twee uitzonderingsgroepen:

 • Stellen die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn en tien jaar voor hun AOW-leeftijd zitten
 • Mensen met jonge kinderen. Zij houden recht op alimentatie totdat het jongste kind twaalf jaar is

De ex van Erik Reissenweber vond weer een baan, waardoor hij niet meer hoefde te betalen. Maar haar contract loopt binnenkort af.  ” Als ze geen nieuwe baan vindt, beginnen de kosten weer.”

Bron: RTLnieuws.nl

REACTIES

Profielfoto van Jess

Jess - 11 jun 2018

Gaat dit om mensen die nog gaan scheiden? Of is dit ook toepasbaar op mensen die al gescheiden zijn?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 11 jun 2018

  Dit gaat over mensen die nog gaan scheiden.

  Erik - 3 jun 2019

  En als de scheiding in 2019 wordt ingezet en de uitspraak in 2020 is?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 4 jun 2019

  De ingangsdatum is nog niet helemaal duidelijk maar waarschijnlijk gaat het gelden voor scheidingen die in 2020 worden aangevraagd.

  kira - 4 jul 2019

  helaas voor je! dan dok je 12 jaar!!

  Peter - 6 jan 2019

  Schandalig dat de alimentatie gerechtigde (meestal de vrouw) gratis zolang op de luie kont kan zitten. Bovendien gaan ze met de huidige wet niet deelnemen aan het arbeidsproces. Waarom werken als je je ex kunt leegtrekken mbv een verouderde wet. Wedden dat in 2019 veel vrouwen nog snel echtscheidingsverzoek indienen.

  Mario - 29 apr 2019

  Grote gelijk heb je Peter. Parasiteren heet dat. Ze gaan niet eens met eigen leven verder met een eventuele nieuwe partner (althans niet officieel samenwonen) zodat ze de "kip met de goud eieren" niet verliezen. Partner alimentatie is dus zelfs beter dan een uitkering. Biedt zelfs meer garantie.

  Ikke - 23 mei 2019

  Nee inderdaad, te lui en te zielig en verdommen om te gaan werken terwijl ze niks mankeren, gewoon verplichten. En na een jaar nog geen werk dan geen alimentatieverplichting meer. Werk zat in de zorg.

Profielfoto van Jess

Jess - 11 jun 2018

Thanks, Had er zelf ook al naar gezocht maar kan dat nergens vinden.

Dick - 14 jun 2018

Mensen die nu al 7 jaar betalen, moeten die wel door naar 12 jaar? Of stopt het?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 14 jun 2018

  Het betreft nu nog een wetsvoorstel. Zodra er meer duidelijk is, houden we je op de hoogte maar dat kan nog wel een hele tijd duren.

  Cees - 24 mei 2019

  Ik betaal al 10 jaar alimentatie terwijl zij bij haar vriend inwoond en 3 werkhuizen heeft dus ik zou graag hebben dat ht stopt

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 14 jun 2018

  Het betreft nog een wetsVOORSTEL. Zodra er meer duidelijk is, houden we je op de hoogte maar dat kan nog wel even duren.

Ed - 27 jun 2018

Het zou niet meer als normaal zijn als iemand nu al 5 jaar of langer betaald dit per direct stopt . Graag word ik op de hoogte gehouden . Bvd

Hans Groot - 31 jul 2018

Beste Nieuwe Stap, Vreemd dat er twee uitzonderingsgroepen zijn. Mijn ex heeft mij na 30 jaar huwelijk verlaten en ik zit 5 jaar voor mijn AOW. Mijn ex heeft geen werk. Ik ben niet vreemd gegaan en heb haar niet geslagen of wat dan ook. Ik ben ondertussen zonder werk geraakt. Zij krijgt evenveel alimenatie als dat ik uitkering krijg en ik kan er niets aan veranderen. Vreemd dat een ex zoveel rechten heeft dat ze rustig zonder werk alles geregeld krijgt in onze rechtstaat. Dat ze overal de helft van krijgt en hier ook nog mee wegkomt ook.

DG - 28 aug 2018

Het zou toch te gek zijn wanneer dit alleen geld voor nieuwe uitspraken. De argumenten voor de verlaging gelden ook voor bestaande regelingen. Bouw er anders een overgangsregeling in.

Marco - 9 sep 2018

Dit jaar in september 2018 ben ik gescheiden van mijn partner. Is er al vooruitzicht op het wetsvoorstel en wanneer deze van kracht gaat?.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 11 sep 2018

De wet wordt op zijn vroegst 1 juli 2019 van kracht en heeft betrekking op scheidingen van na die datum.

HMI - 28 sep 2018

Gauw afschaffen die alimentatie: er gaat een perverse prikkel van uit voor wat betreft huwelijkszwendelaars! Vrouwen (en misschien ook mannen, maar meestal toch vrouwen omdat die als regel toch de ontvangende partij zijn) die trouwen met het idee te gaan scheiden na verloop van tijd om naast het eigen inkomen een inkomen zonder tegenprestatie te kunnen ontvangen. Hopelijk zijn dit uitzonderingen maar het zou me niet verbazen dat het toch wel vaker voorkomt dan eens. Als man of als meest verdienende partner ben je juridisch en financieel gezien gewoon vogelvrij!

  Jack - 17 dec 2018

  Je pist als man altijd buiten de pot , je wordt gewoon niet gehoord Je wordt gediscrimineerd geloof dat maar Dat is een ding dat zeker is

  Cisca - 4 mrt 2019

  Wel grappig dat je het zegt. Ik ben de vrouw en ik moet mijn ex.man alimentatie betalen. Hij werkt parttime en heeft geen zin om meer te werken. Ondanks dat ik in een duur huurhuis zit en hij in de oude wOning is blijven wonen. Daarboven ben ik meer gaan werken , 1 dag extra bovenop mijn fulltime baan om rond te kunnen komen. Vond dit echt bizar

Nahl - 18 okt 2018

Even concreet, dus als ik na 1 jul 2019 langer dan 15 jaar getrouwd ben dan zit ik dus nog wel aan die 12 jaar partneralimentatie vast?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 18 okt 2018

  Dit is nog een wetsvoorstel. Pas als de wet definitief is kunnen we daar concreet antwoord op geven.

  GT - 25 okt 2018

  Wanneer wordt dit ten vroegste geïmplementeerd? Juli 2019 (dat is slechts 8 maanden weg)? Zijn er updates? Dank u wel

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 25 okt 2018

  We houden het in de gaten en als duidelijk wordt wanneer de aanpassingen worden doorgevoerd melden wij dat uiteraard.

  Hth - 11 dec 2018

  Is er al meer duidelijkheid over wanneer ingaan

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 12 dec 2018

  Gisterenmiddag is het wetsvoorstel met grote meerderheid van stemmen aangenomen. Nu gaat de Eerst Kamer zich er nog over buigen. Verwachting is dat de wet vanaf 1 januari 2020 van kracht zal zijn.

Profielfoto van Mirjam

Mirjam - 8 dec 2018

Begrijp ik het goed dat de nieuwe wet zegt: Ook al heb je 13 jaar samen gewoond, daarna 4 jaar getrouwd, kind nu 10 je straks 2 jaar partneralimentatie krijgt? Dit terwijl je samen ooit het besluit hebt genomen dat de vrouw een stap terug doet op gebied van carrière en de man nu een fantastisch betaalde baan heeft en de vrouw en tijdelijke contract en boven de 50 is?

  Ronald - 26 dec 2018

  Mirjan, Dat klopt. Maar er bestaat ook een andere kant van de medaille. Mijn toekomstig ex-vrouw waar ik nu 14 jaar mee samen ben wilde alles altijd groter en duurder. Hiervoor heb ik veel overgewerkt en niet thuis geslapen omdat ik zelfs een moment in het buitenland heb gewerkt om bepaalde dingen voor haar te realiseren. Ze wilden graag snel kinderen en we hebben 4 schattige kinderen die ik nooit had willen missen. Zij wilde graag thuis zitten bij de kinderen en alles bewust meemaken. Ik moest dus nog een tandje erbij zetten om alles te kunnen onderhouden. Na 4 jaar buitenland (1 maand op 1 maand thuis) merkte ik dat onze kinderen hun vader miste. Heb mijn baan opgezegd en werk nu weer in nederland. De stap terug in geld en luxe beviel mijn vrouw niet, zo ook dat ik elke dag thuis was. Nu heeft zij een ander..gevolg. Ik moet 1800 euro voor de kinderen betalen en zolang zij niet samenwoont 800 euro voor haar. Ze heeft de mooiste en duurste ringen, kettingen sjaals en jassen die ze allemaal mag houden..ik,ik had geen dure horloges etc ik gaf daar niet om. Ik heb nu de rekening. De helft van alles ingeleverd, daarbij in de toekomst nog 1500 euro netto p/m aan pensioen over 10 jaar. Zie mijn kinderen nu nog weinig..De rechter deed een uitspraak omdat ik minder ging werken om meer tijd te hebben voor mijn kinderen..uitspraak was "verwijtbaar inkomensverlies" beter gezegd moet het inkomen dat ik nu minder heb compenseren met spaargeld om aan alimentatie te voldoen. Mooie wereld. Prinses op de erwt heeft alles en ik de rekening. Hoop dat onze kinderen over een jaar of 10 erachter komen wat voor parasiet hun moeder is geweest en hun haar volledig de rug toekeren.

  Papa - 26 dec 2018

  Ronald, ik schrik van jouw verhaal , ongelooflijk oneerlijk, ik heb er geen woorden voor .... verwijtbaar inkomens verlies omdat je als vader meer bij je kinderen wilde zijn ? Wedden dat geen enkele vrouw gaat reageren op jouw verhaal ? 1800 kinder Alimentatie en 800 partner alimentatie per maand ? Mijn god.....lk geloof echt mijn oren niet .. Kan dit zomaar in Nederland ???

  Jan - 28 dec 2018

  Ja dat kan dus in Nederland....

  Averall - 25 jan 2019

  Ja dat kan zeker allemaal. Hier nog een verhaal. Mijn ex heeft de helft van mijn vermogen gekregen en heeft daar twee huizen van gekocht. Mijn ex heeft dus geen hypotheek maar ik moet haar wel 1500, - per maand partneralimentatie (12 jaar lang) betalen en 500 kinderallimentatie per kind. Ze heeft zelf een volledige baan en inkomen en al 5 jaar een nieuwe relatie met een goed baan die uiteraard (op papier) niet bij haar in gaat wonen. Ik krijg dus alle rekeningen, zij geniet van haar huizen, weekenden weg, vakanties naar australie, skivakanties etc......Hoe zo parasiteren en pronken met andermans veren. Ik snap niet als de nieuwe wetgeving ingaat waarom dat niet, onder dezelfde condities en voorwaarden, ook wordt toegepast op de lopende alimentatie regelingen.

  Papa - 25 jan 2019

  Averall, ik snap er eerlijk gezegd ook helemaal niets van dat de nieuwe wet niet met terugwerkende kracht alle oneerlijke regelingen qua alimentatie aanpakt . Mag jij wel regelmatig voor je kinderen zorgen ?

  De - 27 feb 2019

  Ik zit in het zelfde schuitje als u maar ik ben een vrouw en kan mijn ex man gaan betalen omdat hij een uitkering heeft. Hij is gezond en 7 jaar jonger dan ik maar wil mij terug pakken vanwege dat hij niet wilde scheiden en heeft gezegt als ik jou niet terug krijg raak jij alles kwijt. Moet nog bloedde tot 2023 helaas en was blij met de wetsvoorstel maar is helaas alleen voor nieuwe scheidingen. De rest kan het uitzoeken. Ik betaal alles onderhoud ook beide Kids die gelukkig bij mij wonen wat ik met alle liefde doe. Maar laat deze wet ook voor de oude scheidingen tellen want mijn Kids hun geld word afgepakt door hem. Ik wens u veel sterkte

  Beppie - 1 mei 2019

  Ik ben het met de mannen eens, ik ben ook gescheiden na 13 jaar huwelijk, heb bedankt voor partneralimentatie en ontvang ook geen kinderalimentatie, omdat 1 kind bij mij woont, 1 kind bij mijn ex. Ik vind het belachelijk dat je als vrouw zijnde je ex een poot uit kunt draaien!!! Je hebt er ooit samen voor gekozen om kinderen te krijgen en misschien iets in te leveren op je carrière, maar als je gaat scheiden, waar vaak ook twee partijen bij betrokken zijn, zul je weer verder moeten met je leven en het goed moeten doen voor je kinderen. En kun je als vrouw zijnde gerust gaan werken in plaats van je hand op te houden bij je ex. Ik ben er trots op dat ik altijd mijn eigen broek heb kunnen ophouden, gelukkig boden hier de toeslagen waar je recht op had uitkomst. Ik zou er niet aan moeten denken dat ik nog weet ik het hoeveel jaar afhankelijk zou moeten zijn van mijn ex. Ik wens alle mannen en vrouwen die hiermee te maken hebben veel sterkte. En gun het elkaar nou gewoon om weer gelukkig te zijn en iets van je leven te maken in plaats van het leven van je ex zuur te maken. En natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op deze regel. Maar kom op, haal je eigen broek op en wees hier trots op!

GT - 18 dec 2018

Hallo, Hoe zit het met het begin van de echtscheiding in 2018 en de beslissing van de rechtbank in 2019? Zullen ze het oude systeem volgen? Wat dacht je van wanneer je in beroep gaat en dan in de nieuwe beslissing zit in januari-2020? Bedankt vriendelijke groeten

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 19 dec 2018

  De nieuwe wet geldt alleen voor scheidingen die uitgesproken worden na het ingaan van de wet (waarschijnlijk jan 2020).

Jan - 28 dec 2018

Schiet mij maar lek, ik betaal meer dan 400€ (bruto) per maand, zij verdiend netto meer dan ik bruto, gerekend per 40 urige werkweek, en moet vanaf 2013 12 jaar gewoon dokken, tenzij zij een nieuwe relatie krijgt (iets wat je zelf moet controleren, handig als je ver uit elkaar woont). Deze alimentatie was uitspraak van de rechtbank zelf, daar de advocaten er niet uitkwamen

Jan - 28 dec 2018

Ja dat kan, zoals eerder hier gezegd, als meest verdienende of als man ben je vogelvrij

Wim - 30 dec 2018

Beste Mannen, Ja het is bijzonder oneerlijk verdeeld in Nederland. Zelfs als je aantoont dat iemand samenwoont waardoor je verlost zou zijn van de maandelijkse verplichting, zeg een rechtbank en het gerechtshof dat het onvoldoende is aangetoond. Zijn ieder dag samen, blijft slapen, gaan op vakantie, maken samen uitstapjes, hij heeft een sleutel van het appartement, een parkeervergunning om bij haar woning te parkeren etc. Zelfs een duidelijk observatieverslag van een detective waar haar reilen en zeilen van haar me vriend wordt beschreven wordt door de rechtbank volledig genegeerd. Zij heeft ruim 250.000 euro aan geld meegekregen, maar klaagt bij de rechtbank dat ze niet kan rondkomen. Daarbij komt nog een ruime erfenis van haar overleden moeder van ruim 100.000 euro nog bij. (Hoewel ze beweerd dat er geen sprake van een erfenis is wee ik wel beter) Kortom heeft ze voor haar alleen me de alimentatie nog ruim 500 euro meer inkomen dan ik nu heb en daarbij het inkomen van haar vriend ( 45 jaar), die bij de rechtbank onder ede loog dat hij nog bij pappie en mammie woonde. Kortom wordt je als man in Nederland gewoon genaaid, en het inkorten van de alimentatieverplichting tot maximaal 5 jaar helpt ook niet voor de bestaande gevallen en ik begrijp niet waarom deze groep buien deze nieuwe wet gaat vallen.

Jim - 8 jan 2019

Ik ben als zoveel andere mannen ontzettend bedonderd en moet veel betalen. Heb jaren niet thuis kunnen wonen ivm werk en heimwee van mijn ex. Nu heeft ze tijdens mijn huwelijk meerdere vriendjes gehad waar ze meer mee deed dan alleen thee drinken. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Aan partneralimentatie valt blijkbaar niet te ontkomen en als man heb je niets in te brengen. Maar wat doen we eraan. We zitten te klagen en gaan gewoon door. We zijn met velen. Gewoon de rijen sluiten dwz organiseren en actie. Het geklaag leidt tot niets. Een grote georganiseerde groep kan op vele manieren invloed gaan uitoefenen. Op wie kan ik rekenen? Of moet ik alleen in mijn onderbroek in hongerstaking voor het gerechtsgebouw gaan zitten met de tekst: "letterlijk en figuurlijk uitgekleed"? Nou desnoods, het maakt mij nl niet meer uit. Ik ben toch al kapot gemaakt. Maar mijn vechtlust blijft zolang ik ademhaal!!!

Papa - 8 jan 2019

Jim, alle begrip voor jouw situatie . Gelukkig zijn niet alle vrouwen zo hoor na een scheiding , maar helaas wel erg veel die hun ex man leeg trekken en zelf thuis blijven zitten bij de kinderen en handje ophouden. Waarom denk je dat de 2e kamer eindelijk besloten heeft de PA van 12 naar max 5 jaar te laten zetten ? En wat betreft je opmerking over gezamenlijk een positie innemen als vaders tegen de instanties, ik wens je heel veel succes maar veel mannen hebben hun handen vol om hun hoofd boven water te houden na een scheiding en niet meer de energie om te vechten tegen alle onrecht . Mannen zijn vaak moe gestreden na een paar jaar in een vechtscheiding . Als ik voor mezelf mag praten : mijn ex vrouw is dus inmiddels aan haar 3e gezin begonnen en verdient zelfs een stuk meer dan ik ! Zelf ben ik mijn baan kwijt geraakt en zit sinds september 2018 in de WW en moet financieel alle zeilen bijzetten om overeind te blijven voor mijn 3 dochters en mijzelf. PA hebben we gelukkig niet , maar we betalen beiden hetzelfde bedrag aan KA terwijl mijn ex al na 5 maanden een nieuwe man ontmoette en daar zelfs een huis mee gekocht heeft binnen 2 jaar na onze scheiding. Maar dacht je dat ze openstond voor een andere kinder alimentatie verdeling ? NEE , stel je voor zeg . Terwijl ze met haar nieuwe vriend een RIANT inkomen en huis hebben, ik moet hetzelfde bedrag aan KA blijven betalen als zij terwijl we inmiddels duizenden euro’s schelen in inkomsten . Voordat ik weer alle vrouwen tegen me krijg door deze post : JA er zijn ook MANNEN die dat soort rot streken uithalen dus het geldt voor beide sexen dit onrecht . Opvallend blijft wel hoeveel vrouwen thuis blijven zitten met handje ophouden en mannen kei en keihard doorwerken en hun kinderen moeten missen door een snel scheidende vrouw, het wordt tijd dat de dames op deze forums eens de hand in eigen boezem steken ipv alleen maar af te geven op hun ex partners, de vaders van hun kinderen ! En ja, ik solliciteer me een ongeluk op mijn 54e met 3 dochters thuis om de week in co ouderschap . Weinig werkgevers die zitten te wachten op gescheiden vaders boven de 50 jaar oud met kinderen thuis . En de ex vrouwen maar zeuren dat de vaders zo weinig voor de kinderen over hebben , ben het ff zat dat geklaag van vrouwen die zelf uit een huwelijk rennen .

Mirjam - 29 jan 2019

De ex van mijn man krijgt iedere maand ruim 600 euro partneralimentatie van ons. Ze heeft een dikke erfenis gebeurd, daarvan een huis gekocht en heeft zelf een baan. En wij maar sappelen. Nu heeft ze een vriend. Van haar geloof mag ze niet samenwonen dus hopelijk gaat ze heel snel trouwen en zijn wij van de alimentatieverplichting af. Ze wilde haar ex man niet maar wel zijn geld.

  Marijke - 4 apr 2019

  De ex van jou man krijgt 600 euro van jou man, niet van jou.

  Wendy - 7 apr 2019

  Mijn ex heeft mij samen met onze mediator opgelicht en vele duizenden euro van ons samen achterover gedrukt Ik ben heel blij dat hij mij 1800,00 per maand moet betalen!! Inwijding waren 31 jaar getrouwd

Ger - 16 feb 2019

Dit moeten ze gelijk afschaffen! De grootste waanzin!! Pure discriminatie!! Voor diegene die al gescheiden zijn is niks geregeld en mogen gewoon door betalen! En de belastingteruggave van partneralimentatie is ook al minder. Maar wel het volle bedrag door betalen! Ik had op z'n minst iets anders verwacht van deze coalitie, dus niet. Zou voor de mensen die nu gescheiden zijn een oplossing zijn om zolang ze nog moeten betalen naar 0€ te gaan. Stel je moet nog 7 jaar betalen, en je betaald 700€ per maand, dan in de 7 jaar ieder jaar 100€ minder zodat je op het einde op 0€ zit. Deze berekening kun je bij iedereen toepassen. maar dit land is hopeloos naar de mallemoer, jammer, had zo mooi kunnen zijn, ben zeer teleurgesteld en financieel leeggezogen.

Sam - 21 feb 2019

Yep, de man wordt leeg getrokken de vrouw zit op haar zuignapje niks te doen zonder enkele inspanning of iets in die trant. Oja wel een ander natuurlijk die inspanning kan er nog wel vanaf Jij vrolijk betalen, zij nul inspanning doen om maar iets te gaan doen. Gratis geld, gratis advocaat. Jij vrolijk 12 jaar dokken, probeer iets van je leven te maken zoals aflossen van je huis of zoiets. Wel nee, is geen rede om je ex partner die je al belazerd heeft om niet te betalen. Mvr moet wel haar nagels laten doen . Jij moet gewoon krom liggen met je oude roestbak. Zij krijgt een nieuwe van haar vriendje. Zo werkt dat, Oja en je kinderen gewoon ook nog even dokken. Ik hoop voor je dat je ze ook nog mag zien.

Rosa Irimis - 21 feb 2019

Hoe zit t met een scheiding waar niet de vrouw maar de man de kinderen toegewezen krijgt. De vrouw werkt zwart en verdient meer dan de man. Helaas geen loonstrook dus ok, niet te bewijzen of er met een nadere manier zijn om dat te kunnen doen. Moet de man dan toch de hoofdprijs betalen aan alimentatie aan zijn ex. Kinderen zijn 4 en 7 Hoe zit het dan met een nieuwe relatie houd het dan ook op.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 22 feb 2019

  Het antwoord van de alimentatiespecialist.nl De vrouw dient aan de man kinderalimentatie te betalen en eveneens mogelijk partneralimentatie. Bij de berekeningen van de hoogte van de alimentatie tellen inkomsten uit zwart werk mee, bedrag dient wel aannemelijk te worden gemaakt. Lukt dat niet dan dient de vrouw ook kinderalimentatie aan de man te betalen en de man mogelijk aan de vrouw partneralimentatie. Hierbij wordt rekening gehouden met de kosten kinderen. Woont de onderhoudsgerechtigde samen als ware men gehuwd, dan stopt de alimentatieplicht voor partneralimentatie.

Profielfoto van Loes

Loes - 17 mrt 2019

Partneralimentatie is niet meer van deze tijd. Ik vind dat iedereen zijn eigen broek moet ophouden en daar ook alle moeite voor moet doen. Net als wanneer je als samenwonenden uit elkaar gaat.

  Wilfred - 19 mrt 2019

  Loes, ik hen het helemaal met je eens. Zit op het ogenblik in een vechtscheding. Mijn aanstaande Ex heeft een schoonheidssalon, maar doet niets meer zodat zij geen inkomsten heeft. Zit nu onderbijstands niveau, en gebruikt dit naar hartelust. Rechter heeft in een tijdelijke voorziening bepaald dat de kids een behoefde hebben van € 400 pp. Ik moet 65% betalen en zij 35% terwijl ik ook de om de wek de kids heb. Kids wonen in het huis en ouder gaan om de week wisselen.Die 65% moet ik aan haar betalen, en dan int zijn nog de kinderbijslag! Ex moet ook energie kosten en zo meebetalen, maar betaald NIETS..! Zij wil scheiden, de kids houden, het huis houden, mijn inkomen houden........alleen ik moet weg.... Wel tot 01.00 uur aan het "Googlen" maar niet willen werken. Zo moeilijk om je eigen broek op te houden. Gelukkig heeft de rechter bepaald dat ik € 115 aan PP moet betalen ipv € 1200 wat zij eiste.... Ik betaal nu €800 huur zomerhuis en €700 aan alimentatie extra in de maand en de volledige kosten van het huis waarin de kids wonen. Ex wil gewoon niets betalen, zelfs niet als ik de kapper van mijn zoon voorschiet.... Ja , het is zooooooo goed geregeld hier in Nederland!

  Frank de Wit - 23 mei 2019

  Partneralimentatie is ervoor om te zorgen dat er geen misbruik ontstaat in de relatie. Bijv. iedere dag dat een getrouwde haar/zijn carrière op een zijlijn zet voor de carrière van de partner wordt beloond met een dag dat de partner voor de getrouwde betaalt, waardoor de getrouwde haar/zijn gemiste carrière-dagen weer kan inhalen. Dus waarom geen wet die zegt: de partner draagt mee aan de kosten die het rijk maakt om een gewillige getrouwde weer inzetbaar te maken op de positie die hij/zij bekleedde voor het trouwen, dan wel wilt bekleden als dit kosten efficiënter is? Omdat ze dat niet durven gezien wat de maatschappij is! Carrière kan je niet inhalen omdat het krijgen van een baan een gedrocht is onder de waanzin van de werkgevers. Vandaar ook de 10-jaar-voor-AOW uitzondering. Let wel: 10 jaar voor de AOW! Als jonge niet-bèta MSc afgestudeerde kan je je binnen een jaar laten inwerken tot een positie in de IT waar menige jaloers op wordt (inclusief de IT'ers). In onze maatschappij schrijft de rechtspraak oude IT’ers ook gewoon af. Partneralimentatie niet van deze tijd? Trouwen en kinderen zijn niet meer van deze tijd, want Nederland (en de wereld) wordt steeds dommer en laat alle normen en waarden verdwijnen met alle gevolgen van dien.

Hendrik - 11 apr 2019

Ik heb een vraag over de nieuwe wet. Ik zit in een vechtscheiding en de rechter heeft in februari een uitspraak gedaan over de scheiding en dus ook over de hoogte van de alimentatie. Mijn ex-vrouw is teleurgesteld en wil meer. Ze wil in hoger beroep gaan. Daarmee kan het zo zijn dat het hoger beroep pas in 2020 wordt behandeld. Gaat dan voor mij dan de oude wet (12 jaar) gelden of juist de nieuwe (5jaar). Maw welke datum is geldig? Graag antwoorden als je zeker weet. Bedankt

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 12 apr 2019

  Beste Hendrik, De datum waarop het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank wordt ingediend bepaalt of de oude of de nieuwe wet van toepassing is. In jouw geval is dat vóór de ingangsdatum van de nieuwe regels, dus is de oude wet van toepassing.

  G - 22 mei 2019

  I am in the same situation (ruled in March). If they were fair, they should make a transition and limit it to something in between 12 (old system) and 5 years (new system). The last time they changed the law it was 1994 and the previous time was 1970. You can bet that after the upcoming change in Jan-2020, they will change it again before 2045.....by that time everyone realises that even 5 years would be too long (for your info Norway is zero years or maximum 3 years). Marriage makes no sense now that people can divorce in a blink of an eye. If you break a contract, you pay a penalty, but for marriages the not working woman can cheat, ask for divorce and get money and alimony....where is the penalty for breaking a contract? What a joke.

Peter - 24 mei 2019

Wel raar dat er nu in een keer een eerbiedigende werking moet zijn en dat je daarom aan de 12 jaar blijft vastzitten maar dat dit niet het geval als de overheid regelingen als belastingaftrek aanpakt. Blijkbaar is het zo dat de man de sterkste partij is, de vrouw iets zwakker en de overheid het meest beschermd moet worden tegen alles.

Ywan - 3 jun 2019

Ook ik ben sociaal vermoord door deze regel. Na 5 jaar en 3 maanden getrouwd te zijn geweest, dus net 3 maand te laat gescheiden.... zit ik ook aan die 12 jaar vast. Ik hoef ik die jaren geen promotie meer te maken, of te gaan samenwonen, want daarmee gaat mijn draagkracht omhoog, en mag ik maandelijks dus nog meer af dragen... M'n ex is door de overheid vrijgesteld van haar sollicitatie-verplichting doordat ze depressief is. Lekker dan... Haar dus vrijaf geven, in de wetenschap dat ze haar uitkering wel bij mij vandaan kunnen halen. Bijzonder kromme regel deze partneralimentatie. In mijn schooltijd hingen er overal van die posters : " een slimme meid is op haar toekomst voorbereid". Waarin werd beoogd om vrouwen in de toekomst zelfstandig voor zichzelf te kunnen zorgen. Bijna gelukt.....

M - 3 jun 2019

Wat als je ex, 24 uur per week werkt, en ik alimentatie betaal, is zij dan verplicht om meer uren (40) te gaan werken, zodat m'n alimentatie gestopt kan worden?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 6 jun 2019

  Het antwoord van de alimentatiespecialist.nl is als volgt: De alimentatie kan worden aangepast aan haar verdiencapaciteit. Voor het berekenen van de alimentatie zijn de inkomens (en daarbij behorende draagkracht) van belang. Behalve van het werkelijk inkomen kan van een huidige of toekomstige verdiencapaciteit worden uitgegaan. Men dient zich volledig in te zetten om de verdiencapaciteit volledig te benutten. Het is aan de man of vrouw in kwestie om aan te tonen dat men deze inspanningen heeft verricht. Dit betekent onder meer dat de men actief moet solliciteren en/of opleidingen moet volgen waardoor de kans op het vinden van een baan groter wordt Daarbij zijn alle omstandigheden van belang, waaronder Opleiding Werkervaring De geboden tijd om werk te zoeken De gezondheid Zorg voor kinderen De arbeidsmarktsituatie ter plekke

A - 15 jun 2019

Hoe zit het als iemand vanwege verlies van baan een sruk minder is gaan verdienen, nog een koophuis heeft en maar een paar honderd eurd overhoudt na aftrek vaste lasten per maand om van te leven? Hierdoor ook niet de mogelijk heeft om het aan te vechten omdat deze persoon niet de middelen heeft om een dure rechtszaak te betalen en maar in het vicueize cirkeltje blijft?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 17 jun 2019

  Beste A, verlies van een baan is een wijziging van de omstandigheden op basis waarvan een herberekening van de alimentatie kan worden aangevraagd.

Jan van E - 25 jul 2019

Vraag; mijn vrouw heeft onlangs (mei 2019) aangegeven te willen gaan scheiden. Wij zijn beide boven de 50 en ruim 25 jaar getrouwd. Begrijp ik het goed dat ik volgens de nieuwe wet (als deze in 2020 wordt uitgesproken) ik geen 12, maar 10 jaar moet betalen? Of is dit dan 7 jaar?

Sandra - 25 jul 2019

Mijn partner heeft in mei 2019 aangegeven te willen scheiden. Wij zijn beide boven de 50 en ruim 25 jaar getrouwd. Begrijp ik goed dat ik nu 10 i.p.v. 12 jaar partneralimentatie moet betalen als de uitspraak na 2020 wordt gedaan?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 25 jul 2019

  Als het verzoek tot scheiding vóór 1 januari aanstaande wordt ingediend, is de oude termijn van toepassing. Wordt het verzoek na 1 januari ingediend, dan geldt de nieuwe termijn. De komende 7 jaar geldt er een uitzondering voor 50plussers die langer dan 15 jaar getrouwd zijn, voor hen wordt de termijn 10 jaar. Die termijn zou dan dus voor jullie gelden. Ik neem aan dat hiermee ook de vraag van Jan beantwoord is.

m.rijkaard - 17 aug 2019

5 jaar is nog lang, zou 1 jaar moeten zijn. Als je op zo'n manier via bijstands bedrijven ineens 750 moet ophoesten terwijl je zelf net rond komt... krankzinnig iets. Dan gaat door jouw ex, jouw leven er aan... bizar land dit.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× negen = 36
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Je vrouw gaat vreemd met je beste vriend Wat nu? Je loopt over van verdriet, woede en onbegrip. Marloes geeftLees verder > Je vrouw gaat vreemd met je beste vriend.
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.