Menu

Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar

12 reacties
partneralimentatie

Mensen die gaan scheiden, betalen straks niet meer twaalf jaar alimentatie, maar nog maar vijf. Dat zijn VVD, D66 en PvdA overeengekomen na ruim een jaar praten, overleggen en onderhandelen. De Tweede Kamer steunt de nieuwe versie van de wet op de partneralimentatie.

Je gaat trouwen en denkt dat je voor altijd bij elkaar blijft, totdat het misgaat. Ruim eenderde van de relaties eindigt in een echtscheiding. De partner die het meest verdient, moet dan vaak alimentatie betalen. Nu is die periode nog twaalf jaar, maar dat wordt straks vijf jaar.

Negen jaar geleden scheidde Erik Reissenweber van zijn vrouw. In goed overleg spraken ze af samen voor de kinderen te zorgen. “Ik werkte, zij werkte, we zorgden allebei voor de kinderen. Maar ik kreeg ineens een brief op de mat.”

750 euro per maand

In de brief stond dat hij ruim 750 euro per maand partneralimentatie moest gaan betalen omdat zijn ex haar baan kwijt was en in de bijstand kwam. “We zorgen toch al lang voor ons eigen leven en hebben al duidelijke afspraken kunnen maken”, dacht  Reissenweber. “Nou niet dus.”

Niet van deze tijd

Want zoals het nu in de wet is geregeld, zit je na de scheiding nog twaalf jaar aan elkaar vast. Dat is niet meer van deze tijd, vinden VVD, PvdA en D66.: “Het belemmert mannen en vrouwen om door te gaan met hun leven omdat ze zo lang aan hun partner verbonden blijven”, zegt Attje Kuiken (PvdA).

“Ik kan zelf ook niet goed uitleggen dat iemand zijn ex twaalf jaar moet onderhouden”, vult VVD’er Foort van Oosten aan. “Ik kan me al niet eens meer herinneren dat we wat hadden”, zegt de gescheiden Erik Reissenweber.

Twee uitzonderingsgroepen

De drie partijen hopen dat de nieuwe wet over een jaar al in kan gaan. Wel zijn er twee uitzonderingsgroepen:

 • Stellen die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn en tien jaar voor hun AOW-leeftijd zitten
 • Mensen met jonge kinderen. Zij houden recht op alimentatie totdat het jongste kind twaalf jaar is

De ex van Erik Reissenweber vond weer een baan, waardoor hij niet meer hoefde te betalen. Maar haar contract loopt binnenkort af.  ” Als ze geen nieuwe baan vindt, beginnen de kosten weer.”

 

Bron: RTLnieuws.nl

REACTIES

Profielfoto van Jess

Jess - 11 jun 2018

Gaat dit om mensen die nog gaan scheiden? Of is dit ook toepasbaar op mensen die al gescheiden zijn?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 11 jun 2018

  Dit gaat over mensen die nog gaan scheiden.

Profielfoto van Jess

Jess - 11 jun 2018

Thanks, Had er zelf ook al naar gezocht maar kan dat nergens vinden.

Dick - 14 jun 2018

Mensen die nu al 7 jaar betalen, moeten die wel door naar 12 jaar? Of stopt het?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 14 jun 2018

  Het betreft nu nog een wetsvoorstel. Zodra er meer duidelijk is, houden we je op de hoogte maar dat kan nog wel een hele tijd duren.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 14 jun 2018

  Het betreft nog een wetsVOORSTEL. Zodra er meer duidelijk is, houden we je op de hoogte maar dat kan nog wel even duren.

Ed - 27 jun 2018

Het zou niet meer als normaal zijn als iemand nu al 5 jaar of langer betaald dit per direct stopt . Graag word ik op de hoogte gehouden . Bvd

Hans Groot - 31 jul 2018

Beste Nieuwe Stap, Vreemd dat er twee uitzonderingsgroepen zijn. Mijn ex heeft mij na 30 jaar huwelijk verlaten en ik zit 5 jaar voor mijn AOW. Mijn ex heeft geen werk. Ik ben niet vreemd gegaan en heb haar niet geslagen of wat dan ook. Ik ben ondertussen zonder werk geraakt. Zij krijgt evenveel alimenatie als dat ik uitkering krijg en ik kan er niets aan veranderen. Vreemd dat een ex zoveel rechten heeft dat ze rustig zonder werk alles geregeld krijgt in onze rechtstaat. Dat ze overal de helft van krijgt en hier ook nog mee wegkomt ook.

DG - 28 aug 2018

Het zou toch te gek zijn wanneer dit alleen geld voor nieuwe uitspraken. De argumenten voor de verlaging gelden ook voor bestaande regelingen. Bouw er anders een overgangsregeling in.

Marco - 9 sep 2018

Dit jaar in september 2018 ben ik gescheiden van mijn partner. Is er al vooruitzicht op het wetsvoorstel en wanneer deze van kracht gaat?.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 11 sep 2018

De wet wordt op zijn vroegst 1 juli 2019 van kracht en heeft betrekking op scheidingen van na die datum.

HMI - 28 sep 2018

Gauw afschaffen die alimentatie: er gaat een perverse prikkel van uit voor wat betreft huwelijkszwendelaars! Vrouwen (en misschien ook mannen, maar meestal toch vrouwen omdat die als regel toch de ontvangende partij zijn) die trouwen met het idee te gaan scheiden na verloop van tijd om naast het eigen inkomen een inkomen zonder tegenprestatie te kunnen ontvangen. Hopelijk zijn dit uitzonderingen maar het zou me niet verbazen dat het toch wel vaker voorkomt dan eens. Als man of als meest verdienende partner ben je juridisch en financieel gezien gewoon vogelvrij!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


× negen = 63

Vlog

We kregen de vraag: Waarom verdwijnen liefde en respect uit je relatie? Deze vraag is natuurlijk heel moeilijk te beantwoorden maar Roos Boer heeft een heel mLees verder > scheiding liefde en respect
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.