Menu

Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar

87 reacties
partneralimentatie

Zoals bekend gaat de Wet Herziening Partneralimentatie per 1 januari 2020 van kracht. In deze blog leggen we uit wat de wet inhoudt, voor wie de wet van toepassing is en wat het betekent voor de partneralimentaties die reeds lopen.

Wat houdt de wet in?

Door de nieuwe wet wordt de duur van de partneralimentatie korter. Waar de maximale termijn tot en met 31 december 2019, 12 jaar is, wordt de maximale termijn van de partneralimentatie daarna 5 jaar.

De nieuwe stelregel is dat iemand zijn minder verdienende ex-partner vanaf het moment van echtscheiding de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie moet betalen, met een maximum van vijf jaar. Wie vier jaar getrouwd was, moet dus twee jaar geld overmaken.

4 uitzonderingen

Langer dan 15 jaar

Stellen die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn en tien jaar voor hun AOW-leeftijd zitten

Kinderen tot 12 jaar

Mensen met jonge kinderen. Zij houden recht op alimentatie totdat het jongste kind twaalf jaar is.

Ouder dan 50

Deze uitzondering is de komende 7 jaar geldig: alimentatiegerechtigden ouder dan 50 jaar, die minimaal 15 jaar getrouwd zijn, hebben recht op 10 jaar partneralimentatie.

Schrijnende gevallen

Wanneer de beeïndiging van de partneralimentatie zeer ingrijpend is zoals bij langdurige ziekte of blijvende arbeidsongeschiktheid.

Ingangsdatum

Deze nieuwe wet geldt alleen voor echtscheidingen die aangevraagd zijn bij de rechtbank in of na januari 2020. Het heeft dus geen invloed op alimentaties die reeds lopen.

Beperkte aftrekbaarheid in 2020

Bovenop deze wijziging komt ook de wijziging van de aftrekbaarheid van de partneralimentatie in 2020. Momenteel is de betaalde partneralimentatie aftrekbaar op het belastbaar inkomen tegen een percentage van max 52%. Dit wordt in de komende jaren geleidelijk afgebouwd naar 37,5% in 2023.

Op basis van de beperkte aftrekbaarheid zullen, naar alle verwachtingen, veel bestaande partneralimentaties opnieuw moeten worden bekeken.

Vragen mbt bovenstaande informatie kun je stellen via onze gratis vragenrubriek

Onderstaand het chronologisch verloop van de Wet herziening Partneralimentatie.

Update 21-5-2019

Vandaag is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel herziening partneralimentatie. Door het wetsvoorstel wordt de duur van de partneralimentatie korter. De nieuwe regeling van partneralimentatie zal ingaan op 1 januari 2020 en zal alleen van toepassing zijn op nieuwe alimentatieafspraken.

Drie uitzonderingsgroepen

Wel zijn er drie uitzonderingsgroepen:

  • Stellen die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn en tien jaar voor hun AOW-leeftijd zitten
  • Mensen met jonge kinderen. Zij houden recht op alimentatie totdat het jongste kind twaalf jaar is.
  • Deze uitzondering is de komende 7 jaar geldig: alimentatiegerechtigden ouder dan 50 jaar, die minimaal 15 jaar getrouwd zijn, hebben recht op 10 jaar partneralimentatie.

Update 7-12-2018

Brede steun in Kamer voor afschaffen alimentatieplicht van 12 jaar

De wet om de partneralimentatie na echtscheiding te beperken van twaalf tot hooguit vijf jaar lijkt er eindelijk te komen. In de Tweede Kamer steunt een ruime meerderheid het voorstel. Wie nu al aan alimentatieverplichtingen vast zit, hoeft echter nergens op te rekenen.

Vanavond debatteerde de Tweede Kamer over het wetsvoorstel van Foort van Oosten (VVD), Maarten Groothuizen (D66) en Attje Kuiken (PvdA) om de partneralimentatie te beperken. Tijdens het debat bleek dat het voorstel de steun van een ruime meerderheid kan verwachten.

Wat staat er in het voorstel?

Om te beginnen dus die maximale termijn van twaalf jaar, die wordt teruggebracht naar vijf jaar. De nieuwe stelregel is dat iemand zijn minder verdienende ex-partner vanaf het moment van echtscheiding de helft van het aantal huwelijksjaren partneralimentatie moet betalen, met een maximum van vijf jaar. Wie vier jaar getrouwd was, moet dus twee jaar geld overmaken.

Geldt dit voor iedereen?

Er zijn drie uitzonderingen. Als een stel kinderen heeft, kan de partneralimentatie gelden tot het jongste kind twaalf is geworden. Wie langer dan vijftien jaar is getrouwd en op het moment van scheiding binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereikt, kan tot de AOW aanspraak maken op partneralimentatie. Een derde uitzondering vervalt zeven jaar na invoering van de wet: alimentatiegerechtigden boven de vijftig die langer dan vijftien jaar getrouwd waren krijgen tien jaar doorbetaald.

Dit voorstel lag er toch al even?

VVD, D66 en PvdA wilden inderdaad al in 2015 de partneralimentatie beperken. Dat plan was een stuk ingrijpender: ook de manier waarop de alimentatie wordt berekend werd gewijzigd. De Raad van State en ook andere partijen hadden veel kritiek. Daarom ligt er nu een aangepast, eenvoudiger voorstel. Volgens Christiane Verfuurden, advocate in Eindhoven en lid van de vereniging Familierecht Advocaten & Scheidingsmediators, is het tijd dat er een knoop wordt doorgehakt. ,,Iedereen heeft hier al over gehoord. Advocaten krijgen steeds vragen over hoe het nu precies zit. Ik denk ook wel dat de termijn van twaalf jaar niet meer van deze tijd is.”

Hoe zit het met mensen die al alimentatie betalen?

Die hoeven nergens op te rekenen. De nieuwe wet geldt alleen voor toekomstige echtscheidingen (naar verwachting vanaf 1 januari 2020). Overigens krijgt niet iedere ex die minder verdient partneralimentatie. Alimentatie voor kinderen gaat altijd voor, alleen als iemand daarna nog ruimte in de portemonnee over heeft kan er gedacht worden aan partneralimentatie voor de ex. Als die gaat samenwonen met een nieuwe partner, eindigt de verplichting ook.

Zijn alle partijen tevreden met het wetsvoorstel?

De initiatiefnemers lijken steun te krijgen van in ieder geval GroenLinks, de SP en de PVV. De christelijke partijen in de Tweede Kamer lieten weten zich nog te beraden. SGP-leider Kees van der Staaij kondigde al aan dat het wetsvoorstel zijn fractie waarschijnlijk een stap te ver gaat. Volgende week stemt de Kamer over het wetsvoorstel.

Bron: Brabants dagblad

Wetsvoorstel aanpassing partneralimentatie juni 2018

Mensen die gaan scheiden, betalen straks niet meer twaalf jaar alimentatie, maar nog maar vijf. Dat zijn VVD, D66 en PvdA overeengekomen na ruim een jaar praten, overleggen en onderhandelen. De Tweede Kamer steunt de nieuwe versie van de wet op de partneralimentatie.

Je gaat trouwen en denkt dat je voor altijd bij elkaar blijft, totdat het misgaat. Ruim eenderde van de relaties eindigt in een echtscheiding. De partner die het meest verdient, moet dan vaak alimentatie betalen. Nu is die periode nog twaalf jaar, maar dat wordt straks vijf jaar.

Negen jaar geleden scheidde Erik Reissenweber van zijn vrouw. In goed overleg spraken ze af samen voor de kinderen te zorgen. “Ik werkte, zij werkte, we zorgden allebei voor de kinderen. Maar ik kreeg ineens een brief op de mat.”

750 euro per maand

In de brief stond dat hij ruim 750 euro per maand partneralimentatie moest gaan betalen omdat zijn ex haar baan kwijt was en in de bijstand kwam. “We zorgen toch al lang voor ons eigen leven en hebben al duidelijke afspraken kunnen maken”, dacht  Reissenweber. “Nou niet dus.”

Niet van deze tijd

Want zoals het nu in de wet is geregeld, zit je na de scheiding nog twaalf jaar aan elkaar vast. Dat is niet meer van deze tijd, vinden VVD, PvdA en D66.: “Het belemmert mannen en vrouwen om door te gaan met hun leven omdat ze zo lang aan hun partner verbonden blijven”, zegt Attje Kuiken (PvdA).

“Ik kan zelf ook niet goed uitleggen dat iemand zijn ex twaalf jaar moet onderhouden”, vult VVD’er Foort van Oosten aan. “Ik kan me al niet eens meer herinneren dat we wat hadden”, zegt de gescheiden Erik Reissenweber.

Twee uitzonderingsgroepen

De drie partijen hopen dat de nieuwe wet over een jaar al in kan gaan. Wel zijn er twee uitzonderingsgroepen:

  • Stellen die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn en tien jaar voor hun AOW-leeftijd zitten
  • Mensen met jonge kinderen. Zij houden recht op alimentatie totdat het jongste kind twaalf jaar is

De ex van Erik Reissenweber vond weer een baan, waardoor hij niet meer hoefde te betalen. Maar haar contract loopt binnenkort af.  ” Als ze geen nieuwe baan vindt, beginnen de kosten weer.”

Bron: RTLnieuws.nl

REACTIES

Profielfoto van Jess

Jess - 11 jun 2018

Gaat dit om mensen die nog gaan scheiden? Of is dit ook toepasbaar op mensen die al gescheiden zijn?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 11 jun 2018

    Dit gaat over mensen die nog gaan scheiden.

    Erik - 3 jun 2019

    En als de scheiding in 2019 wordt ingezet en de uitspraak in 2020 is?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 4 jun 2019

    De ingangsdatum is nog niet helemaal duidelijk maar waarschijnlijk gaat het gelden voor scheidingen die in 2020 worden aangevraagd.

    kira - 4 jul 2019

    helaas voor je! dan dok je 12 jaar!!

    Peter - 6 jan 2019

    Schandalig dat de alimentatie gerechtigde (meestal de vrouw) gratis zolang op de luie kont kan zitten. Bovendien gaan ze met de huidige wet niet deelnemen aan het arbeidsproces. Waarom werken als je je ex kunt leegtrekken mbv een verouderde wet. Wedden dat in 2019 veel vrouwen nog snel echtscheidingsverzoek indienen.

    Mario - 29 apr 2019

    Grote gelijk heb je Peter. Parasiteren heet dat. Ze gaan niet eens met eigen leven verder met een eventuele nieuwe partner (althans niet officieel samenwonen) zodat ze de "kip met de goud eieren" niet verliezen. Partner alimentatie is dus zelfs beter dan een uitkering. Biedt zelfs meer garantie.

    Ikke - 23 mei 2019

    Nee inderdaad, te lui en te zielig en verdommen om te gaan werken terwijl ze niks mankeren, gewoon verplichten. En na een jaar nog geen werk dan geen alimentatieverplichting meer. Werk zat in de zorg.

    Merel - 13 okt 2019

    Beste Peter. Het zit genuanceerder in elkaar. Gratis op je luie kont zitten is denk ik niet hoe het in veel gevallen gaat. Een heteroseksueel echtpaar als voorbeeld. Als het echtpaar ooit heeft afgesproken dat de vrouw de taken van het huis en de kinderen op zich neemt en dat de man buitenshuis werkt, en de vrouw door deze afspraak nooit een carrière heeft opgebouwd, is het heel moeilijk om na de scheiding nog te studeren / werken en geld te verdienen. Ze heeft simpelweg niks om op terug te vallen. Dan lijkt het me eerlijk dat de man haar ondersteund zolang als nodig. Voor het huis en de kinderen zorgen is misschien nog wel harder werken dan een 'echte baan' hebben. Vijf jaar alimentatie is een korte tijd om opeens wel ergens aangenomen te worden, zeker als je door het opvoeden van de kinderen nergens anders ervaring op hebt kunnen doen.

    Peter - 22 okt 2019

    Merel Ik (man) lig in echtscheiding. Mijn vrouw heeft altijd tijdens huwelijk gewerkt. We hebben 3 kinderen, en zorgverdeling was altijd 50/50. Mijn vrouw is net voor echtscheiding 'ziek' geworden. Zit nu nog steeds in ziektewet. Het is nog steeds altijd zo dat echstscheidingsrechters (vaak vrouwen - helaas) denken dat de vrouw beter kan zorgen voor kinderen dan de man. Kinderen worden doorgaans automatisch toevertrouwd een de moeder - helaas. Advocaat heeft mij vertelld dat in 90% van de gevallen dit zo gaat. Als jonge kinderen in het spel zijn - en kind of kinderen worden toevertrouwd aan de vrouw - en vrouw is 'ziek' of vrouw zegt dat ze voor haar jonge kind moet 'zorgen' (want vaak wordt er zwart bijverdiend als er eigenlijk voor jonge kind gezorgd moet worden) - zal de rechter (meestal vrouw!) haar een lagere draagkracht toekennen. Ook als de vrouw tijdens huwelijk gewerkt heeft en zorg was 50/50! Lagere draagkracht = hogere kans op bijstanduitkering = verhalen op de ex. We leven in een beschaafd land, maar rechters denken nog steeds in oude rollenpatronen, Er zou een gelijke verdeling moeten komen in toevertrouwen van kinderen aan moeder/man. Als er jonge kinderen in het spel zijn, zou er automatisch co ouderschapregeling moeten komen, zodat de andere partner (meestal moeder) niet thuis komt te zitten of zwart bijklussen. Dus ook al heeft moeder wel gewerkt - in mijn situatie 24 uren per week - betekent het niet dat rechter ervan uitgaat dat moeder na echtscheiding nog steeds moet werken.

    Svetlana - 30 dec 2020

    Hellemaal eens. Of een buitenlandse vrouw halen die nog jaren lang bezig is om taal te leren en in het arbeidssysteem te kunnen komen, opnieuw studeren , kinderen krijgen en verlaten worden doof de man en alleen boor het kind zorgen en nog wat verdienen... dus er moet toch apart belenen worden naar de situaties.

    Laura Scholten - 13 sep 2023

    Maar als er geen kinderen ben je gewoon een profiteur

    Johanna - 16 nov 2023

    Je kunt ook ziek zijn. Of na je 50e solliciteren, heb meer dan 85 brieven in nog geen 10 maanden geschreven en 4 reacties! Maar ze konden beter die jongeren een kans geven, zeiden ze dan?? Daar word ik kotsmisselijk van! En daar word je depri van!!

    susanne - 17 nov 2021

    Nou niet dus. Ik ben vrouw 5 jaar getrouwd geweest met een relatie van 18 jaar met desbetreffende man en hij heeft de scheiding aangevraagd: meneer heeft nooit gewerkt was hij te lui voor- en diende de scheiding in op 30 december 2019. Ik was kostwinner met een hoog salaris dus scheiding is uitgesproken met partneralimentatie (hoger dan duizend euro per maand) terwijl ik voor ons kind zorg. En dat voor 12 jaar. Het is dat ik een kind heb maar zeg me nou niet dat ik hier niet doodsneigingen van mag krijgen: zum kotsen! Ik heb ook nul respect voor luie niet werkende vrouwen of minder verdienende vrouwen die dit van hun ex man vragen. Allemaal losers zijn het in mijn ogen

Profielfoto van Jess

Jess - 11 jun 2018

Thanks, Had er zelf ook al naar gezocht maar kan dat nergens vinden.

Dick - 14 jun 2018

Mensen die nu al 7 jaar betalen, moeten die wel door naar 12 jaar? Of stopt het?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 14 jun 2018

    Het betreft nu nog een wetsvoorstel. Zodra er meer duidelijk is, houden we je op de hoogte maar dat kan nog wel een hele tijd duren.

    Cees - 24 mei 2019

    Ik betaal al 10 jaar alimentatie terwijl zij bij haar vriend inwoond en 3 werkhuizen heeft dus ik zou graag hebben dat ht stopt

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 14 jun 2018

    Het betreft nog een wetsVOORSTEL. Zodra er meer duidelijk is, houden we je op de hoogte maar dat kan nog wel even duren.

Ed - 27 jun 2018

Het zou niet meer als normaal zijn als iemand nu al 5 jaar of langer betaald dit per direct stopt . Graag word ik op de hoogte gehouden . Bvd

Hans Groot - 31 jul 2018

Beste Nieuwe Stap, Vreemd dat er twee uitzonderingsgroepen zijn. Mijn ex heeft mij na 30 jaar huwelijk verlaten en ik zit 5 jaar voor mijn AOW. Mijn ex heeft geen werk. Ik ben niet vreemd gegaan en heb haar niet geslagen of wat dan ook. Ik ben ondertussen zonder werk geraakt. Zij krijgt evenveel alimenatie als dat ik uitkering krijg en ik kan er niets aan veranderen. Vreemd dat een ex zoveel rechten heeft dat ze rustig zonder werk alles geregeld krijgt in onze rechtstaat. Dat ze overal de helft van krijgt en hier ook nog mee wegkomt ook.

DG - 28 aug 2018

Het zou toch te gek zijn wanneer dit alleen geld voor nieuwe uitspraken. De argumenten voor de verlaging gelden ook voor bestaande regelingen. Bouw er anders een overgangsregeling in.

Marco - 9 sep 2018

Dit jaar in september 2018 ben ik gescheiden van mijn partner. Is er al vooruitzicht op het wetsvoorstel en wanneer deze van kracht gaat?.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 11 sep 2018

De wet wordt op zijn vroegst 1 juli 2019 van kracht en heeft betrekking op scheidingen van na die datum.

HMI - 28 sep 2018

Gauw afschaffen die alimentatie: er gaat een perverse prikkel van uit voor wat betreft huwelijkszwendelaars! Vrouwen (en misschien ook mannen, maar meestal toch vrouwen omdat die als regel toch de ontvangende partij zijn) die trouwen met het idee te gaan scheiden na verloop van tijd om naast het eigen inkomen een inkomen zonder tegenprestatie te kunnen ontvangen. Hopelijk zijn dit uitzonderingen maar het zou me niet verbazen dat het toch wel vaker voorkomt dan eens. Als man of als meest verdienende partner ben je juridisch en financieel gezien gewoon vogelvrij!

    Jack - 17 dec 2018

    Je pist als man altijd buiten de pot , je wordt gewoon niet gehoord Je wordt gediscrimineerd geloof dat maar Dat is een ding dat zeker is

    Cisca - 4 mrt 2019

    Wel grappig dat je het zegt. Ik ben de vrouw en ik moet mijn ex.man alimentatie betalen. Hij werkt parttime en heeft geen zin om meer te werken. Ondanks dat ik in een duur huurhuis zit en hij in de oude wOning is blijven wonen. Daarboven ben ik meer gaan werken , 1 dag extra bovenop mijn fulltime baan om rond te kunnen komen. Vond dit echt bizar

Nahl - 18 okt 2018

Even concreet, dus als ik na 1 jul 2019 langer dan 15 jaar getrouwd ben dan zit ik dus nog wel aan die 12 jaar partneralimentatie vast?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 18 okt 2018

    Dit is nog een wetsvoorstel. Pas als de wet definitief is kunnen we daar concreet antwoord op geven.

    GT - 25 okt 2018

    Wanneer wordt dit ten vroegste geïmplementeerd? Juli 2019 (dat is slechts 8 maanden weg)? Zijn er updates? Dank u wel

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 25 okt 2018

    We houden het in de gaten en als duidelijk wordt wanneer de aanpassingen worden doorgevoerd melden wij dat uiteraard.

    Hth - 11 dec 2018

    Is er al meer duidelijkheid over wanneer ingaan

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 12 dec 2018

    Gisterenmiddag is het wetsvoorstel met grote meerderheid van stemmen aangenomen. Nu gaat de Eerst Kamer zich er nog over buigen. Verwachting is dat de wet vanaf 1 januari 2020 van kracht zal zijn.

Profielfoto van Mirjam

Mirjam - 8 dec 2018

Begrijp ik het goed dat de nieuwe wet zegt: Ook al heb je 13 jaar samen gewoond, daarna 4 jaar getrouwd, kind nu 10 je straks 2 jaar partneralimentatie krijgt? Dit terwijl je samen ooit het besluit hebt genomen dat de vrouw een stap terug doet op gebied van carrière en de man nu een fantastisch betaalde baan heeft en de vrouw en tijdelijke contract en boven de 50 is?

    Ronald - 26 dec 2018

    Mirjan, Dat klopt. Maar er bestaat ook een andere kant van de medaille. Mijn toekomstig ex-vrouw waar ik nu 14 jaar mee samen ben wilde alles altijd groter en duurder. Hiervoor heb ik veel overgewerkt en niet thuis geslapen omdat ik zelfs een moment in het buitenland heb gewerkt om bepaalde dingen voor haar te realiseren. Ze wilden graag snel kinderen en we hebben 4 schattige kinderen die ik nooit had willen missen. Zij wilde graag thuis zitten bij de kinderen en alles bewust meemaken. Ik moest dus nog een tandje erbij zetten om alles te kunnen onderhouden. Na 4 jaar buitenland (1 maand op 1 maand thuis) merkte ik dat onze kinderen hun vader miste. Heb mijn baan opgezegd en werk nu weer in nederland. De stap terug in geld en luxe beviel mijn vrouw niet, zo ook dat ik elke dag thuis was. Nu heeft zij een ander..gevolg. Ik moet 1800 euro voor de kinderen betalen en zolang zij niet samenwoont 800 euro voor haar. Ze heeft de mooiste en duurste ringen, kettingen sjaals en jassen die ze allemaal mag houden..ik,ik had geen dure horloges etc ik gaf daar niet om. Ik heb nu de rekening. De helft van alles ingeleverd, daarbij in de toekomst nog 1500 euro netto p/m aan pensioen over 10 jaar. Zie mijn kinderen nu nog weinig..De rechter deed een uitspraak omdat ik minder ging werken om meer tijd te hebben voor mijn kinderen..uitspraak was "verwijtbaar inkomensverlies" beter gezegd moet het inkomen dat ik nu minder heb compenseren met spaargeld om aan alimentatie te voldoen. Mooie wereld. Prinses op de erwt heeft alles en ik de rekening. Hoop dat onze kinderen over een jaar of 10 erachter komen wat voor parasiet hun moeder is geweest en hun haar volledig de rug toekeren.

    Papa - 26 dec 2018

    Ronald, ik schrik van jouw verhaal , ongelooflijk oneerlijk, ik heb er geen woorden voor .... verwijtbaar inkomens verlies omdat je als vader meer bij je kinderen wilde zijn ? Wedden dat geen enkele vrouw gaat reageren op jouw verhaal ? 1800 kinder Alimentatie en 800 partner alimentatie per maand ? Mijn god.....lk geloof echt mijn oren niet .. Kan dit zomaar in Nederland ???

    Jan - 28 dec 2018

    Ja dat kan dus in Nederland....

    Averall - 25 jan 2019

    Ja dat kan zeker allemaal. Hier nog een verhaal. Mijn ex heeft de helft van mijn vermogen gekregen en heeft daar twee huizen van gekocht. Mijn ex heeft dus geen hypotheek maar ik moet haar wel 1500, - per maand partneralimentatie (12 jaar lang) betalen en 500 kinderallimentatie per kind. Ze heeft zelf een volledige baan en inkomen en al 5 jaar een nieuwe relatie met een goed baan die uiteraard (op papier) niet bij haar in gaat wonen. Ik krijg dus alle rekeningen, zij geniet van haar huizen, weekenden weg, vakanties naar australie, skivakanties etc......Hoe zo parasiteren en pronken met andermans veren. Ik snap niet als de nieuwe wetgeving ingaat waarom dat niet, onder dezelfde condities en voorwaarden, ook wordt toegepast op de lopende alimentatie regelingen.

    Papa - 25 jan 2019

    Averall, ik snap er eerlijk gezegd ook helemaal niets van dat de nieuwe wet niet met terugwerkende kracht alle oneerlijke regelingen qua alimentatie aanpakt . Mag jij wel regelmatig voor je kinderen zorgen ?

    De - 27 feb 2019

    Ik zit in het zelfde schuitje als u maar ik ben een vrouw en kan mijn ex man gaan betalen omdat hij een uitkering heeft. Hij is gezond en 7 jaar jonger dan ik maar wil mij terug pakken vanwege dat hij niet wilde scheiden en heeft gezegt als ik jou niet terug krijg raak jij alles kwijt. Moet nog bloedde tot 2023 helaas en was blij met de wetsvoorstel maar is helaas alleen voor nieuwe scheidingen. De rest kan het uitzoeken. Ik betaal alles onderhoud ook beide Kids die gelukkig bij mij wonen wat ik met alle liefde doe. Maar laat deze wet ook voor de oude scheidingen tellen want mijn Kids hun geld word afgepakt door hem. Ik wens u veel sterkte

    Beppie - 1 mei 2019

    Ik ben het met de mannen eens, ik ben ook gescheiden na 13 jaar huwelijk, heb bedankt voor partneralimentatie en ontvang ook geen kinderalimentatie, omdat 1 kind bij mij woont, 1 kind bij mijn ex. Ik vind het belachelijk dat je als vrouw zijnde je ex een poot uit kunt draaien!!! Je hebt er ooit samen voor gekozen om kinderen te krijgen en misschien iets in te leveren op je carrière, maar als je gaat scheiden, waar vaak ook twee partijen bij betrokken zijn, zul je weer verder moeten met je leven en het goed moeten doen voor je kinderen. En kun je als vrouw zijnde gerust gaan werken in plaats van je hand op te houden bij je ex. Ik ben er trots op dat ik altijd mijn eigen broek heb kunnen ophouden, gelukkig boden hier de toeslagen waar je recht op had uitkomst. Ik zou er niet aan moeten denken dat ik nog weet ik het hoeveel jaar afhankelijk zou moeten zijn van mijn ex. Ik wens alle mannen en vrouwen die hiermee te maken hebben veel sterkte. En gun het elkaar nou gewoon om weer gelukkig te zijn en iets van je leven te maken in plaats van het leven van je ex zuur te maken. En natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op deze regel. Maar kom op, haal je eigen broek op en wees hier trots op!

    Profielfoto van Edwin

    Edwin - 25 jun 2020

    Beste Ronald, Treurig genoeg heel herkenbaar voor mij. Bijna exact dezelfde situatie en redelijk vergelijkbare bedragen.. Tel bij die kosten nog je vaste lasten in een dure woningmarkt op en je wordt zo goed als financieel leeggetrokken. Het is in één woord schofterig.... Daarbij heb ik ook nog het geluk om in de oude 12-jaarsregeling te vallen waarvoor ook geen overgangsregeling in het leven is geroepen na ingang 5 jaars-regeling. Onbegrijpelijk dat dit in deze tijd en in deze woningmarkt allemaal wettelijk wordt gesteund. Ik begrijp dat hier mensen door op straat belanden. Het is echt om gek van te worden. Je leven lang geploeterd om iets op te bouwen waar mijn ex ook al die jaren van heeft meegeprofiteerd, uiteindelijk op de bodem eindigen en tot en met je pensioen financieel worden geterroriseerd door je ex.....

GT - 18 dec 2018

Hallo, Hoe zit het met het begin van de echtscheiding in 2018 en de beslissing van de rechtbank in 2019? Zullen ze het oude systeem volgen? Wat dacht je van wanneer je in beroep gaat en dan in de nieuwe beslissing zit in januari-2020? Bedankt vriendelijke groeten

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 19 dec 2018

    De nieuwe wet geldt alleen voor scheidingen die uitgesproken worden na het ingaan van de wet (waarschijnlijk jan 2020).

Jan - 28 dec 2018

Schiet mij maar lek, ik betaal meer dan 400€ (bruto) per maand, zij verdiend netto meer dan ik bruto, gerekend per 40 urige werkweek, en moet vanaf 2013 12 jaar gewoon dokken, tenzij zij een nieuwe relatie krijgt (iets wat je zelf moet controleren, handig als je ver uit elkaar woont). Deze alimentatie was uitspraak van de rechtbank zelf, daar de advocaten er niet uitkwamen

Jan - 28 dec 2018

Ja dat kan, zoals eerder hier gezegd, als meest verdienende of als man ben je vogelvrij

Wim - 30 dec 2018

Beste Mannen, Ja het is bijzonder oneerlijk verdeeld in Nederland. Zelfs als je aantoont dat iemand samenwoont waardoor je verlost zou zijn van de maandelijkse verplichting, zeg een rechtbank en het gerechtshof dat het onvoldoende is aangetoond. Zijn ieder dag samen, blijft slapen, gaan op vakantie, maken samen uitstapjes, hij heeft een sleutel van het appartement, een parkeervergunning om bij haar woning te parkeren etc. Zelfs een duidelijk observatieverslag van een detective waar haar reilen en zeilen van haar me vriend wordt beschreven wordt door de rechtbank volledig genegeerd. Zij heeft ruim 250.000 euro aan geld meegekregen, maar klaagt bij de rechtbank dat ze niet kan rondkomen. Daarbij komt nog een ruime erfenis van haar overleden moeder van ruim 100.000 euro nog bij. (Hoewel ze beweerd dat er geen sprake van een erfenis is wee ik wel beter) Kortom heeft ze voor haar alleen me de alimentatie nog ruim 500 euro meer inkomen dan ik nu heb en daarbij het inkomen van haar vriend ( 45 jaar), die bij de rechtbank onder ede loog dat hij nog bij pappie en mammie woonde. Kortom wordt je als man in Nederland gewoon genaaid, en het inkorten van de alimentatieverplichting tot maximaal 5 jaar helpt ook niet voor de bestaande gevallen en ik begrijp niet waarom deze groep buien deze nieuwe wet gaat vallen.

Jim - 8 jan 2019

Ik ben als zoveel andere mannen ontzettend bedonderd en moet veel betalen. Heb jaren niet thuis kunnen wonen ivm werk en heimwee van mijn ex. Nu heeft ze tijdens mijn huwelijk meerdere vriendjes gehad waar ze meer mee deed dan alleen thee drinken. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Aan partneralimentatie valt blijkbaar niet te ontkomen en als man heb je niets in te brengen. Maar wat doen we eraan. We zitten te klagen en gaan gewoon door. We zijn met velen. Gewoon de rijen sluiten dwz organiseren en actie. Het geklaag leidt tot niets. Een grote georganiseerde groep kan op vele manieren invloed gaan uitoefenen. Op wie kan ik rekenen? Of moet ik alleen in mijn onderbroek in hongerstaking voor het gerechtsgebouw gaan zitten met de tekst: "letterlijk en figuurlijk uitgekleed"? Nou desnoods, het maakt mij nl niet meer uit. Ik ben toch al kapot gemaakt. Maar mijn vechtlust blijft zolang ik ademhaal!!!

Papa - 8 jan 2019

Jim, alle begrip voor jouw situatie . Gelukkig zijn niet alle vrouwen zo hoor na een scheiding , maar helaas wel erg veel die hun ex man leeg trekken en zelf thuis blijven zitten bij de kinderen en handje ophouden. Waarom denk je dat de 2e kamer eindelijk besloten heeft de PA van 12 naar max 5 jaar te laten zetten ? En wat betreft je opmerking over gezamenlijk een positie innemen als vaders tegen de instanties, ik wens je heel veel succes maar veel mannen hebben hun handen vol om hun hoofd boven water te houden na een scheiding en niet meer de energie om te vechten tegen alle onrecht . Mannen zijn vaak moe gestreden na een paar jaar in een vechtscheiding . Als ik voor mezelf mag praten : mijn ex vrouw is dus inmiddels aan haar 3e gezin begonnen en verdient zelfs een stuk meer dan ik ! Zelf ben ik mijn baan kwijt geraakt en zit sinds september 2018 in de WW en moet financieel alle zeilen bijzetten om overeind te blijven voor mijn 3 dochters en mijzelf. PA hebben we gelukkig niet , maar we betalen beiden hetzelfde bedrag aan KA terwijl mijn ex al na 5 maanden een nieuwe man ontmoette en daar zelfs een huis mee gekocht heeft binnen 2 jaar na onze scheiding. Maar dacht je dat ze openstond voor een andere kinder alimentatie verdeling ? NEE , stel je voor zeg . Terwijl ze met haar nieuwe vriend een RIANT inkomen en huis hebben, ik moet hetzelfde bedrag aan KA blijven betalen als zij terwijl we inmiddels duizenden euro’s schelen in inkomsten . Voordat ik weer alle vrouwen tegen me krijg door deze post : JA er zijn ook MANNEN die dat soort rot streken uithalen dus het geldt voor beide sexen dit onrecht . Opvallend blijft wel hoeveel vrouwen thuis blijven zitten met handje ophouden en mannen kei en keihard doorwerken en hun kinderen moeten missen door een snel scheidende vrouw, het wordt tijd dat de dames op deze forums eens de hand in eigen boezem steken ipv alleen maar af te geven op hun ex partners, de vaders van hun kinderen ! En ja, ik solliciteer me een ongeluk op mijn 54e met 3 dochters thuis om de week in co ouderschap . Weinig werkgevers die zitten te wachten op gescheiden vaders boven de 50 jaar oud met kinderen thuis . En de ex vrouwen maar zeuren dat de vaders zo weinig voor de kinderen over hebben , ben het ff zat dat geklaag van vrouwen die zelf uit een huwelijk rennen .

Mirjam - 29 jan 2019

De ex van mijn man krijgt iedere maand ruim 600 euro partneralimentatie van ons. Ze heeft een dikke erfenis gebeurd, daarvan een huis gekocht en heeft zelf een baan. En wij maar sappelen. Nu heeft ze een vriend. Van haar geloof mag ze niet samenwonen dus hopelijk gaat ze heel snel trouwen en zijn wij van de alimentatieverplichting af. Ze wilde haar ex man niet maar wel zijn geld.

    Marijke - 4 apr 2019

    De ex van jou man krijgt 600 euro van jou man, niet van jou.

    Wendy - 7 apr 2019

    Mijn ex heeft mij samen met onze mediator opgelicht en vele duizenden euro van ons samen achterover gedrukt Ik ben heel blij dat hij mij 1800,00 per maand moet betalen!! Inwijding waren 31 jaar getrouwd

Ger - 16 feb 2019

Dit moeten ze gelijk afschaffen! De grootste waanzin!! Pure discriminatie!! Voor diegene die al gescheiden zijn is niks geregeld en mogen gewoon door betalen! En de belastingteruggave van partneralimentatie is ook al minder. Maar wel het volle bedrag door betalen! Ik had op z'n minst iets anders verwacht van deze coalitie, dus niet. Zou voor de mensen die nu gescheiden zijn een oplossing zijn om zolang ze nog moeten betalen naar 0€ te gaan. Stel je moet nog 7 jaar betalen, en je betaald 700€ per maand, dan in de 7 jaar ieder jaar 100€ minder zodat je op het einde op 0€ zit. Deze berekening kun je bij iedereen toepassen. maar dit land is hopeloos naar de mallemoer, jammer, had zo mooi kunnen zijn, ben zeer teleurgesteld en financieel leeggezogen.

Sam - 21 feb 2019

Yep, de man wordt leeg getrokken de vrouw zit op haar zuignapje niks te doen zonder enkele inspanning of iets in die trant. Oja wel een ander natuurlijk die inspanning kan er nog wel vanaf Jij vrolijk betalen, zij nul inspanning doen om maar iets te gaan doen. Gratis geld, gratis advocaat. Jij vrolijk 12 jaar dokken, probeer iets van je leven te maken zoals aflossen van je huis of zoiets. Wel nee, is geen rede om je ex partner die je al belazerd heeft om niet te betalen. Mvr moet wel haar nagels laten doen . Jij moet gewoon krom liggen met je oude roestbak. Zij krijgt een nieuwe van haar vriendje. Zo werkt dat, Oja en je kinderen gewoon ook nog even dokken. Ik hoop voor je dat je ze ook nog mag zien.

Rosa Irimis - 21 feb 2019

Hoe zit t met een scheiding waar niet de vrouw maar de man de kinderen toegewezen krijgt. De vrouw werkt zwart en verdient meer dan de man. Helaas geen loonstrook dus ok, niet te bewijzen of er met een nadere manier zijn om dat te kunnen doen. Moet de man dan toch de hoofdprijs betalen aan alimentatie aan zijn ex. Kinderen zijn 4 en 7 Hoe zit het dan met een nieuwe relatie houd het dan ook op.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 22 feb 2019

    Het antwoord van de alimentatiespecialist.nl De vrouw dient aan de man kinderalimentatie te betalen en eveneens mogelijk partneralimentatie. Bij de berekeningen van de hoogte van de alimentatie tellen inkomsten uit zwart werk mee, bedrag dient wel aannemelijk te worden gemaakt. Lukt dat niet dan dient de vrouw ook kinderalimentatie aan de man te betalen en de man mogelijk aan de vrouw partneralimentatie. Hierbij wordt rekening gehouden met de kosten kinderen. Woont de onderhoudsgerechtigde samen als ware men gehuwd, dan stopt de alimentatieplicht voor partneralimentatie.

Profielfoto van Loes

Loes - 17 mrt 2019

Partneralimentatie is niet meer van deze tijd. Ik vind dat iedereen zijn eigen broek moet ophouden en daar ook alle moeite voor moet doen. Net als wanneer je als samenwonenden uit elkaar gaat.

    Wilfred - 19 mrt 2019

    Loes, ik hen het helemaal met je eens. Zit op het ogenblik in een vechtscheding. Mijn aanstaande Ex heeft een schoonheidssalon, maar doet niets meer zodat zij geen inkomsten heeft. Zit nu onderbijstands niveau, en gebruikt dit naar hartelust. Rechter heeft in een tijdelijke voorziening bepaald dat de kids een behoefde hebben van € 400 pp. Ik moet 65% betalen en zij 35% terwijl ik ook de om de wek de kids heb. Kids wonen in het huis en ouder gaan om de week wisselen.Die 65% moet ik aan haar betalen, en dan int zijn nog de kinderbijslag! Ex moet ook energie kosten en zo meebetalen, maar betaald NIETS..! Zij wil scheiden, de kids houden, het huis houden, mijn inkomen houden........alleen ik moet weg.... Wel tot 01.00 uur aan het "Googlen" maar niet willen werken. Zo moeilijk om je eigen broek op te houden. Gelukkig heeft de rechter bepaald dat ik € 115 aan PP moet betalen ipv € 1200 wat zij eiste.... Ik betaal nu €800 huur zomerhuis en €700 aan alimentatie extra in de maand en de volledige kosten van het huis waarin de kids wonen. Ex wil gewoon niets betalen, zelfs niet als ik de kapper van mijn zoon voorschiet.... Ja , het is zooooooo goed geregeld hier in Nederland!

    Frank de Wit - 23 mei 2019

    Partneralimentatie is ervoor om te zorgen dat er geen misbruik ontstaat in de relatie. Bijv. iedere dag dat een getrouwde haar/zijn carrière op een zijlijn zet voor de carrière van de partner wordt beloond met een dag dat de partner voor de getrouwde betaalt, waardoor de getrouwde haar/zijn gemiste carrière-dagen weer kan inhalen. Dus waarom geen wet die zegt: de partner draagt mee aan de kosten die het rijk maakt om een gewillige getrouwde weer inzetbaar te maken op de positie die hij/zij bekleedde voor het trouwen, dan wel wilt bekleden als dit kosten efficiënter is? Omdat ze dat niet durven gezien wat de maatschappij is! Carrière kan je niet inhalen omdat het krijgen van een baan een gedrocht is onder de waanzin van de werkgevers. Vandaar ook de 10-jaar-voor-AOW uitzondering. Let wel: 10 jaar voor de AOW! Als jonge niet-bèta MSc afgestudeerde kan je je binnen een jaar laten inwerken tot een positie in de IT waar menige jaloers op wordt (inclusief de IT'ers). In onze maatschappij schrijft de rechtspraak oude IT’ers ook gewoon af. Partneralimentatie niet van deze tijd? Trouwen en kinderen zijn niet meer van deze tijd, want Nederland (en de wereld) wordt steeds dommer en laat alle normen en waarden verdwijnen met alle gevolgen van dien.

Hendrik - 11 apr 2019

Ik heb een vraag over de nieuwe wet. Ik zit in een vechtscheiding en de rechter heeft in februari een uitspraak gedaan over de scheiding en dus ook over de hoogte van de alimentatie. Mijn ex-vrouw is teleurgesteld en wil meer. Ze wil in hoger beroep gaan. Daarmee kan het zo zijn dat het hoger beroep pas in 2020 wordt behandeld. Gaat dan voor mij dan de oude wet (12 jaar) gelden of juist de nieuwe (5jaar). Maw welke datum is geldig? Graag antwoorden als je zeker weet. Bedankt

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 12 apr 2019

    Beste Hendrik, De datum waarop het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank wordt ingediend bepaalt of de oude of de nieuwe wet van toepassing is. In jouw geval is dat vóór de ingangsdatum van de nieuwe regels, dus is de oude wet van toepassing.

    G - 22 mei 2019

    I am in the same situation (ruled in March). If they were fair, they should make a transition and limit it to something in between 12 (old system) and 5 years (new system). The last time they changed the law it was 1994 and the previous time was 1970. You can bet that after the upcoming change in Jan-2020, they will change it again before 2045.....by that time everyone realises that even 5 years would be too long (for your info Norway is zero years or maximum 3 years). Marriage makes no sense now that people can divorce in a blink of an eye. If you break a contract, you pay a penalty, but for marriages the not working woman can cheat, ask for divorce and get money and alimony....where is the penalty for breaking a contract? What a joke.

Peter - 24 mei 2019

Wel raar dat er nu in een keer een eerbiedigende werking moet zijn en dat je daarom aan de 12 jaar blijft vastzitten maar dat dit niet het geval als de overheid regelingen als belastingaftrek aanpakt. Blijkbaar is het zo dat de man de sterkste partij is, de vrouw iets zwakker en de overheid het meest beschermd moet worden tegen alles.

Ywan - 3 jun 2019

Ook ik ben sociaal vermoord door deze regel. Na 5 jaar en 3 maanden getrouwd te zijn geweest, dus net 3 maand te laat gescheiden.... zit ik ook aan die 12 jaar vast. Ik hoef ik die jaren geen promotie meer te maken, of te gaan samenwonen, want daarmee gaat mijn draagkracht omhoog, en mag ik maandelijks dus nog meer af dragen... M'n ex is door de overheid vrijgesteld van haar sollicitatie-verplichting doordat ze depressief is. Lekker dan... Haar dus vrijaf geven, in de wetenschap dat ze haar uitkering wel bij mij vandaan kunnen halen. Bijzonder kromme regel deze partneralimentatie. In mijn schooltijd hingen er overal van die posters : " een slimme meid is op haar toekomst voorbereid". Waarin werd beoogd om vrouwen in de toekomst zelfstandig voor zichzelf te kunnen zorgen. Bijna gelukt.....

M - 3 jun 2019

Wat als je ex, 24 uur per week werkt, en ik alimentatie betaal, is zij dan verplicht om meer uren (40) te gaan werken, zodat m'n alimentatie gestopt kan worden?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 6 jun 2019

    Het antwoord van de alimentatiespecialist.nl is als volgt: De alimentatie kan worden aangepast aan haar verdiencapaciteit. Voor het berekenen van de alimentatie zijn de inkomens (en daarbij behorende draagkracht) van belang. Behalve van het werkelijk inkomen kan van een huidige of toekomstige verdiencapaciteit worden uitgegaan. Men dient zich volledig in te zetten om de verdiencapaciteit volledig te benutten. Het is aan de man of vrouw in kwestie om aan te tonen dat men deze inspanningen heeft verricht. Dit betekent onder meer dat de men actief moet solliciteren en/of opleidingen moet volgen waardoor de kans op het vinden van een baan groter wordt Daarbij zijn alle omstandigheden van belang, waaronder Opleiding Werkervaring De geboden tijd om werk te zoeken De gezondheid Zorg voor kinderen De arbeidsmarktsituatie ter plekke

A - 15 jun 2019

Hoe zit het als iemand vanwege verlies van baan een sruk minder is gaan verdienen, nog een koophuis heeft en maar een paar honderd eurd overhoudt na aftrek vaste lasten per maand om van te leven? Hierdoor ook niet de mogelijk heeft om het aan te vechten omdat deze persoon niet de middelen heeft om een dure rechtszaak te betalen en maar in het vicueize cirkeltje blijft?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 17 jun 2019

    Beste A, verlies van een baan is een wijziging van de omstandigheden op basis waarvan een herberekening van de alimentatie kan worden aangevraagd.

Jan van E - 25 jul 2019

Vraag; mijn vrouw heeft onlangs (mei 2019) aangegeven te willen gaan scheiden. Wij zijn beide boven de 50 en ruim 25 jaar getrouwd. Begrijp ik het goed dat ik volgens de nieuwe wet (als deze in 2020 wordt uitgesproken) ik geen 12, maar 10 jaar moet betalen? Of is dit dan 7 jaar?

Sandra - 25 jul 2019

Mijn partner heeft in mei 2019 aangegeven te willen scheiden. Wij zijn beide boven de 50 en ruim 25 jaar getrouwd. Begrijp ik goed dat ik nu 10 i.p.v. 12 jaar partneralimentatie moet betalen als de uitspraak na 2020 wordt gedaan?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 25 jul 2019

    Als het verzoek tot scheiding vóór 1 januari aanstaande wordt ingediend, is de oude termijn van toepassing. Wordt het verzoek na 1 januari ingediend, dan geldt de nieuwe termijn. De komende 7 jaar geldt er een uitzondering voor 50plussers die langer dan 15 jaar getrouwd zijn, voor hen wordt de termijn 10 jaar. Die termijn zou dan dus voor jullie gelden. Ik neem aan dat hiermee ook de vraag van Jan beantwoord is.

    Profielfoto van Edwin

    Edwin - 25 jun 2020

    Begrijp ik goed dat dit dus alleen van toepassing is als je beiden boven 50 jaar bent en niet alleen de betalende partij?

m.rijkaard - 17 aug 2019

5 jaar is nog lang, zou 1 jaar moeten zijn. Als je op zo'n manier via bijstands bedrijven ineens 750 moet ophoesten terwijl je zelf net rond komt... krankzinnig iets. Dan gaat door jouw ex, jouw leven er aan... bizar land dit.

joep - 5 sep 2019

wat mij tegen de borst stuit is niet het feit dat ik PA en zeker niet KA moet betalen. maar ik verdien netto 16 euro per 4 weken en de mediator (gelukkig zijn mijn exvrouw en ik nog redelijk on speaking terms) heeft uitgerekend dat dmv toeslagen en teruggaves ik dan 300 KA kan betalen en 500 PA....op 1600 euro netto! ik word dus 12 jaar lang in leven gehouden door toeslagen waardoor ik betere functie op mijn werk niet heb kunnen accepteren omdat ik er 150 bruto per 4 weken op vooruit ging maar er netto door verminderingen van toeslagen 150 euro op achteruit ga! dit is toch van de zotten? ik mag nu dus nog 11 jaar rondkomen met 75 euro per week.

james - 8 sep 2019

weet je ik betaal ook mijn ex die heb een andre man daar gaat ze 3 keer per jaar mee op vak daar woon ze ook en haar huis woon haar dochter ook doe net of ze samen daar wonen en ik maar betalen er totaal geen of iemand waar ze mee te maken hebben mijn ex ga echt niet meer werken om dat ik dan minder kan betalen wel nee er is geen toe zicht op heel alimentatie van de vrouw woord zo mooi gezegt je ben verplicht om meer uren gaan werken dayt denk toch niet kreeg een grote mond en zij jij ben gek ga niet meer werken voor jou nou boel shit heel deze gereling

Dré - 22 sep 2019

Mijn vrouw en ik hebben beiden een advocaat in de armen genomen om de alimentatie vast te stellen.Aanvankelijk hadden we bij de mediator afgesproken geen alimentatie van elkaar te vragen met de opmerking dat partner in eigen onderhoud kan voorzien.Een volwassen uitspraak. Twee week later kreeg ik een alimentatieberekening onder mijn neus geschoven met de mededeling dat mijn vrouw iets te vroeg ja had gezegd. De mediator heb ik verteld dat ze partijdig is en heb de mediation ontbonden. Mijn vrouw heeft toen een advocaat in de armen genomen en ik daarop ook. Mijn advocaat zegt geen haast te hebben met een eventuele uitspraak want ons huis waarin ik woon wordt binnenkort verkocht en ik ga weer een nieuw huis kopen. Pas dan wordt zichtbaar wat mijn maandlasten zijn en daarop wordt de alimentatie gebaseerd. Mijn advocaat wil van haar advocaat weten wat het maakt dat ik mijn vrouw alimentatie moet gaan betalen. M.a.w ze zal moeten bewijzen dat ze niet geheel in eigen onderhoud kan voorzien. Ze heeft ervoor gekozen mij te verlaten en in het zuiden van het land te gaan wonen. Ze heeft ervoor gekozen vijf dagen in de week te gaan werken terwijl ze voorheen drie dagen werkte in de week, toen we nog samen waren. Ze heeft ervoor gekozen een dure flat te accepteren om zo snel mogelijk zelfstandig te kunnen leven want ze was zeer ongelukkig. Wat is er over gebleven van deze daadkrachtige vrouw die voor haar geluk heeft gekozen om alleen te zijn? Bij de mediation zei ze op de vraag: "Wat ga je missen?" Ik ga iemand missen die me steunt". "Nou vrouwtje:" Als ik alimentatie moet gaan betalen aan jou dan ga je me financiëel niet missen hoor!" Misschien kun je dan van de alimentatie weer drie dagen gaan werken! Dat verstaat de overheid waarschijnlijk onder onderhoudsplicht! Ervoor zorgen dat de vrouw het beter krijgt dan voorheen.Dus meebetalen aan luxe! In de 25 jaar dat we getrouwd waren heb ik alle kosten van ons voor het merendeel gedragen.Ze betaalde het levensonderhoud en de energierekening.Koopwoning,verzekeringen , autokosten was alles voor mij. Daar had ik geen problemen mee omdat ik nu eenmaal meer verdien dan haar.Naar evenredigheid zeg maar. Na scheiding(wat nog gaat komen) is het toch niet meer dan normaal als beide partijen er niet op achter uit gaan? Nu gaat mijn vrouw erop vooruit en ik moet nu alles in het werk stellen om een goedkoper huis te vinden vanwege het feit dat ik rekening moet houden met alimentatie die op kan lopen tot 700 euro per maand! Dit voelt niet goed! In een land waar vrouwenemancipatie toegejuigd wordt om gelijke kansen te creëren slaat het nu door in profiteren van deze situatie. Was ik maar niet de steun en toeverlaat van mijn vrouw geweest die 25 jaar dan was ze nu wellicht wat minder afhankelijk van me geweest. Die afhankelijkheid van haar gaat mij in tien jaar tijd ca. 50.000 euro kosten. Pensioenen worden verevend, verzekeringen worden gesplitst , overwaarde wordt verdeeld etc waardoor mijn vrouw er op dit moment financieel goed voor staat. Meer dan ooit tijdens ons huwelijk! Natuurlijk ga je uit elkaar als je niet meer van elkaar houdt. Er is ook geen sprake van schuld.Het is ons gewoon overkomen. Daarom heeft ze aanvankelijk gezegd geen alimentatie te willen van mij. Ze kan in eigen onderhoud voorzien. Onze dochter die bij haar in woont heeft een lening van 1000 euro per maand voor haar HBO-opleiding.Een thuiswonend studerend kind van 23 jaar wordt geacht mee te betalen in de lasten. Dat zou onze dochter heel normaal vinden. Voordat de alimentatie uitgesproken wordt betaal ik mijn dochter 150/maand en mijn vrouw 75 euro per maand voor de onkosten die zij aan onze dochter heeft! Geen probleem omdat onze dochter volgend jaar naar Amerika gaat voor een halfjaar en ik haar dat gun. Dat kost 6000 euro en dan zou ze daarnaast niets meer over hebben tot die tijd. Vandaar de 150 euro. Maar 75 euro per maand vragen voor de kosten die je hebt aan je bloedeigen dochter? Ik zou me doodschamen! Mijn dochter zou zonder aarzelen 250 euro aan mijn vrouw kunnen geven voor inwoning en levensonderhoud. Dat betaalde ze voorheen ook voor haar studentenflat. De mediation had allang een feit kunnen zijn en we hadden inmiddels ook al gescheiden kunnen zijn voor de wet. Mijn vrouw heeft anders beslist en nu zitten we beide met een advocaat. Ik zit in therapie om hier uit te komen(beslist niet goedkoop)maar dat doe ik voor mezelf. Aangezien ik van mijn vrouw niet te horen krijg waarom ze toch alimentatie wil is het contact verwaterd. We zien elkaar nog bij de rechtbank en dat was het dan. Mijn advocaat wil bewijs voor het niet kunnen voorzien in eigen onderhoud van mijn vrouw. Ik heb niet de hoop dat ik onder de alimentatie uit kom. Daarvoor hebben we een te slappe overheid.

    IK - 31 okt 2019

    Inderdaad, heel krom allemaal. Als je ex-vrouw toch een volledige baan heeft, zou ze toch in staat moeten zijn in haar eigen onderhoud te voorzien. En o, wee, als jij ooit zou willen besluiten minder te gaan werken of anderszins minder gaat verdienen...

IK - 31 okt 2019

Gelukkig voor mij is mijn ex vrijwel direct na onze scheiding gaan samenwonen met zijn nieuwe liefje. Hoewel ze elkaar nog maar heel kort kenden, heb ik hem dat niet uit z’n hoofd gepraat... Hoe kort/lang die relatie ooit zou duren, hij zou iig nooit meer bij mij kunnen aankloppen om een bijdrage. Hij wou weg, dan moet hij ook zelf maar zien hoe hij zich redt.

Lisa - 11 nov 2019

Ik(vrouw) ben in 2015 gescheiden en omdat mijn ex- partner destijds geen werk had moest ik partneralimentatie gaan betalen( 600 per maand). Mijn studerend kind woont nog thuis en krijgt van haar vader 25 euro per maand aan kinderalimentatie. Mijn ex kreeg na de scheiding een bijstandsuitkering en was in staat om te werken( gezond van lijf en leden). Maar wilde dit niet, had er geen zin in (eigen woorden). Nu zit ik maandelijks met de kosten van de alimentatie en de kosten voor de studie van mijn kind. Het is echt ongelooflijk oneerlijk.

Bor - 22 nov 2019

Eerder werd aangegeven dat er gekeken wordt wanneer de scheiding wordt aangevraagd. Of dat na of voor 1 januari plaatsvinden. Wat betekent dat precies? Indien er een voorlopige beschikking wordt aangevraagd geldt dat dan ook als scheidingsaanvraag? Of is dat het moment dat het scheidingsconvenant wordt ingediend?

Richard - 10 dec 2019

En hoe is het met de "alimentatie plicht" richting de gemeente, veranderd dit ook? De vader van mijn vriendin moet 12 jaar betalen aan de gemeente Rotterdam, aangezien zij ex-vrouw, met wie hij iets meer dan 5 jaar getrouwd was, in de bijstand zit. Belachelijk, de man 84 jaar, nu al 6 jaar aan het betalen, kan niet eens van zijn pensioen genieten, hopelijk geeft de overheid het goede voorbeeld en passen ze de nieuwe termijn van 5 jaar ook toe op scheidingen voor 01-01-2020.

Ed - 11 jan 2020

Helemaal mee eens, Richard! Lekker, zo'n "eerlijke" wet, waar alleen nieuwe gevallen profijt van hebben. Ik voel me toch enigszins gediscrimineerd! Wanneer gaan we in Den Haag protesteren op een aanpassing van de wet, zodat die voor _iedereen_ geldt, zonder te discrimineren op basis van scheidingsdatum? Die van mij zit op "op d'r luie reet" en voert geen (piep) uit. Ze solliciteert niet eens en d'r uitkering wordt er niet op gekort. Als de stelling van de Tweede Kamer is dat het "niet van deze tijd" is, dan geldt dat ook voor ALLE Nederlanders. De luie profiteurs moeten aangepast worden. Ja, deze wet is een stap in de goede richting, maar allimentatie is inderdaad niet meer van deze tijd: iedereen gewoon z'n eigen boontjes doppen, en er moet volledig afgestapt worden van de verplichte partnerallimentatie (kinderalimentatie heb ik geen problemen mee en dan liefst naar een rekening op naam van het kind, waar beide ouders inzicht in hebben. Plus een verplichting om desgevraagd aan te tonen waar grote bedragen tbv. het kind aan zijn besteed).

Danny - 27 apr 2020

Theoretisch is er een inspanningsverplichting als je ex in de bijstand zit, maar als de gemeente de bijstand kan verhalen op jou, waarom zou de gemeente dan nog veel moeite doen om haar aan het werk te krijgen? Het is een ordinaire kostenbesparing kwestie die voor heel veel ellende zorgt en kwaad bloed zet. Heb zelf ook zo'n brief van de advocaat van de gemeente gehad - hen fijntjes gewezen op deze inspanningsverplichting inclusief lijst van alle relevante vacatures in haar woonplaats, en het verzoek om een overzicht met alle sollicitatie inspanningen die mijn ex heeft gedaan om aan werk te komen. Nooit meer iets van gehoord. Inmiddels schijnt mijn ex toch weer werk te hebben (hoorde ik van mijn kinderen), dus ben er voorlopig weer even vanaf. Nog 9 jaar te gaan met dit bijstandsverhaal risico...

Dann - 20 jun 2021

Ik ben aan het zoeken hoe de volgende situatie in elkaar steekt. Wij zijn langer dan 20 jaar samen en gaan scheiden. Initiatief van mijn kant. Echter mijn partner heeft 6 jaar geleden een abrupte ziekte gekregen waardoor zij als onderneemster niet door kon gaan toen. Ik ben zelf ook ondernemer geweest en per vorig jaar in dienstverband gegaan. Nu dat we gaan scheiden ben ik op zoek voor haar waar ze recht zou moeten hebben als alleenstaande (straks) op een WIA uitkering want mijn partner kan echt niet meer werken. Heb haar ongeacht de situatie beloofd, dat ik haar nooit laat vallen. Want ik ben er bang voor dat ze tussen het wal en schip gaat vallen. Termijnen maken me niet uit. Maar heeft iemand ervaring hiermee?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 21 jun 2021

    Als ondernemer heb je normaal gesproken geen recht op een uitkering via het UWV. Dus geen WW, ziektewet of WIA. Hier kan je alleen aanspraak op maken als je je hier als ondernemer ook voor verzekerd hebt. Heeft zij geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan kan zij eigenlijk qua uitkering alleen nog aanspraak maken op de bijstand. Daarnaast is de kans groot dat zij partneralimentatie van u zal gaan ontvangen na de scheiding. Mocht u hulp nodig hebben met het regelen van de scheiding, dan kunnen wij jullie eventueel in contact brengen met een goede advocaat of mediator in de buurt. Heeft u daar behoefte aan of heeft u andere vragen, laat het dan gerust even weten. Wilt u liever telefonisch contact, dan kan dat via deze weg: https://www.echtscheiding-wijzer.nl/echtscheidingsbemiddeling/contact-opnemen.html

Nikky - 15 mei 2023

Ik ben een vrouw van 52 jaar, lig op dit moment in scheiding, 25 jaar getrouwd en een dochter van 18. Begrijp ik het goed dat ik recht heb op 10 jaar partneralimentatie?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 17 mei 2023

    Het antwoord van alimentatiewijzer.nl: Ik hoop je met onderstaande link/beslisboom wegwijs te kunnen maken in hoe lang je recht hebt op partneralimentatie: https://portal.ina-pfr.nl/beslisboom-duur-partneralimentatie/ Als ik je geboortejaar goed heb, dan kom je uit op 5 jaar. Ik hoop dat je hier wijzer uit wordt.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 + zeven =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.