Menu

Wat doet een mediator nou eigenlijk?

9 reacties
mediator

Je gaat scheiden, de beslissing is genomen, maar wie schakel je in om je te helpen de scheiding te regelen? Een mediator, een advocaat of misschien wel 2 advocaten? We leggen je in deze blog uit wat een mediator precies doet.

Wat doet een mediator?

Een misverstand is dat je naar een mediator gaat als je je relatie wilt ‘redden’. Dat is niet echt het doel van mediation bij echtscheiding. Dat neemt niet weg dat ik zelf als mediator regelmatig in een intake gesprek heb meegemaakt dat mensen (eindelijk weer eens) echt met elkaar in gesprek kwamen en de beslissing om te gaan scheiden voor zich uit schoven. Prima! Ik adviseerde deze mensen dan om eerst maar weer eens met elkaar te gaan ‘daten’. Ik vind sowieso dat je de beslissing om te gaan scheiden pas moet nemen als je écht alles geprobeerd hebt. Dus op naar de relatietherapeut!

Als je verder leest ben je dit stadium waarschijnlijk al gepasseerd…

Een mediator helpt je bij het regelen van je scheiding

Een mediator begeleidt je dus bij het regelen van je scheiding. Hij (of zij) neemt je mee door het hele proces, geeft informatie en zorgt dat alle onderwerpen waar afspraken over moeten worden gemaakt aan bod komen. De mediator zal de afspraken die jullie maken uiteindelijk in een convenant en (indien nodig) een ouderschapsplan vastleggen. Voor de uiteindelijke formele afwikkeling van de echtscheiding bij de rechtbank zal de mediator samenwerken met een advocaat.

Als je kiest voor een mediator ga je samen met je toekomstige ex je scheiding regelen. Het is de bedoeling dat je samen naar de gesprekken met de mediator gaat. Dat wil overigens niet zeggen dat je alleen bij een mediator terecht kan als alles tussen jullie koek en ei is. Maar er moet wel een bereidheid zijn om samen aan tafel te gaan zitten.

De meeste mediators werken met een intakegesprek om kennis te maken. Het is belangrijk dat je allebei een goed gevoel hebt bij de persoon die je inhuurt.

Een mediator is neutraal

Een mediator is neutraal. Een mediator geeft wel informatie maar geen advies. Een mediator is ook geen rechter en spreekt geen oordeel uit. Een mediator handelt in jullie beider belang. Het is belangrijk dat je je allebei gehoord voelt en vrij voelt om je uit te spreken, zodat je goed kan onderzoeken wat voor jou belangrijk is. De mediator zal jullie begeleiden om tot afspraken te komen die het best bij jullie situatie passen.

Op zoek naar belangen

De mediator zal jullie allebei de gelegenheid geven om jullie verhaal te doen, met ruimte voor emoties. Maar de blik is op de toekomst gericht. Jullie wensen komen op tafel. En er wordt gezocht naar wat nou voor jullie beide belangrijk is. Als er ruimte komt om naar elkaars belangen te luisteren, en mooier nog daar begrip voor op te brengen, ben je goed op weg om samen tot oplossingen te komen.

Voordelen mediation

Regie in eigen hand

Een voordeel van mediation is dat je de afspraken die je wilt maken in eigen hand houdt. Je draagt de verantwoordelijkheid om een beslissing te nemen, over bijvoorbeeld de kinderen, niet over aan een rechter. Je houdt zelf zeggenschap en regie, gezamenlijk dan natuurlijk.

Je werkt aan je relatie

Een ander voordeel is dat je tijdens de mediation aan je relatie werkt. Dit klinkt misschien vreemd, maar door de gesprekken die plaatsvinden verwerk je vaak al een deel van je scheidingsverdriet en krijg je (doorgaans) meer begrip voor elkaar. Dat is fijn voor ouders die, na het beëindigen van hun relatie als partners, wel als ouders met elkaar verder moeten. Dat dat ook voor de kinderen veel beter is spreekt voor zich.

Maar ook voor mensen die geen kinderen hebben is het natuurlijk prettiger om na de scheiding nog goed samen door een deur te kunnen.

Kosten beperkt

Hoeveel uur je daadwerkelijk van de diensten van de mediator gebruik maakt, ligt natuurlijk helemaal aan jullie situatie. Maar een mediator zal daar in een intakegesprek doorgaans een goede inschatting van kunnen maken. De Raad voor Rechtsbijstand geeft een inschatting van 2 tot 8 uur, verdeeld over een aantal gesprekken.

Het uurtarief van een mediator ligt gemiddeld op € 180, inclusief btw. En dat is lager dan dat van een advocaat.

Let wel, de kosten van de mediator deel je samen! Dus als je beide een advocaat inschakelt is dat zeker duurder.

Kan snel geregeld zijn

Ik ben er niet persé voor om al te snel een scheiding te regelen. Het is een traject dat emotioneel veel van je vergt en alles heeft tijd nodig om te bezinken. Het is belangrijk dat je afspraken maakt die ook op termijn voor iedereen werkbaar zijn. Maar goed, het kan snel geregeld zijn. Dat ligt vooral aan jullie bereidheid om er uit te komen en hoe financieel gecompliceerd de situatie is. De formele procedure duurt, vanaf het moment dat de handtekeningen op het convenant en het ouderschapsplan zijn gezet, doorgaans 6 weken.

Valkuil mediation

Zoals gezegd moet er een bereidheid zijn om er samen uit te komen. Als je eenmaal samen bij de mediator aan tafel zit is er sprake van een zekere bereidheid, anders zat je daar niet. Maar soms zitten mensen vooral aan tafel om gelijk te krijgen, blijven ze vasthouden aan hun eigen standpunten en ontbreekt de bereidheid om te onderzoeken wat de wederzijdse belangen en mogelijke oplossingen zijn.

Het is heel verleidelijk om dan zelf als mediator oplossingen aan te dragen, maar daarmee raak je snel je neutraliteit en het vertrouwen van één van beide partijen kwijt. Partijen moeten er zelf uit willen komen, een opgelegde oplossing is geen duurzame oplossing.

Als de mediation stagneert en de mediator geen kans meer ziet om partijen richting een oplossing te bewegen, zal hij dat ook aangeven en de mediation stopzetten.

Dan rest partijen niets anders dan ieder een advocaat in de arm te nemen en de rechter te vragen de knoop door te hakken.

Financieel juridische kennis

Mediators hebben diverse achtergronden, veel zijn jurist, financieel deskundige of gedragswetenschapper. Vanuit deze achtergrond kunnen mediators informatie geven en bepalen welke onderwerpen aan bod moeten komen. Maar voor inhoudelijk advies zal een mediator partijen verwijzen naar derden, zoals een financieel specialist, een notaris of een advocaat. Een mediator moet immers zijn neutraliteit bewaken en zal geen inhoudelijke adviezen geven.

In de praktijk is dat soms heel lastig en er is zeker een grijs gebied. Een mediator kan immers wel algemene informatie geven, zoals de wettelijke grenzen, jurisprudentie en algemene gebruiken.

De meeste mediators werken samen met goede deskundigen waar ze je naar kunnen doorverwijzen.

MfN-registermediator

Iedereen mag zich mediator noemen, het is geen beschermde titel. Het is daarom aan te raden een mediator in te schakelen die is ingeschreven bij het MfNregister. Deze MfN-registermediators voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen, volgen permanente educatie en vallen onder een klachtenregeling. Zij zijn erkend door de Raad voor Rechtsbijstand en kosten komen mogelijk voor vergoeding in aanmerking.

Een advocaat kan ook mediator zijn. Let er dan op dat deze is aangesloten bij de Vereniging van Familierecht Advocaten.

We hopen dat deze blog je helpt om een goede keuze te maken. Als je nog vragen hebt horen we dat graag, laat gerust een bericht achter onder deze blog!

REACTIES

Lk - 24 mei 2019

Ik heb genoeg ellende gezien in de familierechtpraktijk om zelf niet verzeild te willen raken in ellenlange en een kostbare procedure, waarbij al je spaargeld op gaat aan de rekeningen van je advocaat. Ook mijn ex wou zo min mogelijk geld daaraan spenderen en had bovendien haast om met zijn nieuwe lief een andere stulp te kopen. Dat laatste kon niet eerder dan na de officiële scheiding. Dus mooi een paar stokken achter de deur op het moment dat de mediation soms spaak dreigde te lopen door zijn opstelling. Gelukkig koos hij toch eieren voor zijn geld en hebben we de scheiding op papier goed kunnen regelen

Rick - 28 mei 2019

Helaas heb ik echt slechte ervaring met een mediator. Zij wilde ons sturen naar een oplossing die haar het beste lijkt. Dat werkte niet. Wat ook niet werkte dat de andere partij geen oplossing wilde, na vele extra uren heb ik de stekker eruit getrokken. Dit alles heeft dus onnodig veel tijd en geld gekost. De mediator staat ingeschreven bij MfNregistor, dus nu kan ik een klacht indienen, maar of dat me gaat helpen?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 28 mei 2019

    Dat is jammer Rick. Je kan inderdaad een klacht indienen maar dat brengt jou niet verder. Je hebt pech gehad, er zijn veel goede mediators. Succes!

Natalie - 29 jul 2019

Een nuttig advies over mediation. Bij een scheiding komen inderdaad emoties kijken en daarom is het beste, op zo zakelijk mogelijk te schakelen. Dan kan mediation een goede uitkomst bieden en een snelle afhandeling bewerkstelligen, vooral wanneer er geen kinderen in het spel zijn.

Inez - 18 feb 2020

Ook erg slechte ervaring met mediation. Een erg partijdige dame die graag wilde verdienen en alles liet voortslepen. Na 2 jaar geen stap verder gekomen. Zou echt iedereen aanraden direct naar een Advocaat te gaan. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Die krijgen extra last door slepende trajecten. Mediators zijn ook bepaald niet goedkoop en werken uitsluitend voor hun eigen commerciële belangen.

Denise - 29 feb 2020

Ik ben 5 jaar geleden gescheiden van de vader van mijn 2 oudste kinderen. Dat kwam als een klap in mijn gezicht. Zijn vader heeft,had of misschien wel helemaal niemand die mediator zou zijn em diegene zou een vriend van de familie zijn. Zelf heb ik tot op heden deze beste man nog nooit ontmoet. Ik wist niet eens wat een mediator inhield. Ik ging met volle vertrouwen mee in dit "aanbod: van mijn toenmalige schoonvader. Ik vertrouwde mijn ex-schoonouders met mijn leven, erg grote fout achteraf. Het ging niet goed met mij in die periode,ik was verslaafd aan de alcohol en de kinderen gingen daarom "tijdelijk " samen met hun vader bij zijn ouders. Ik was zwaar depressief toen en toen het ouderschapsplan ondertekend moest worden (tegelijk met het convenant). Kreeg ik wel een volle 10 minuten om dit door te lezen en te tekenen. Dit plan is zo ten nadele van mij,maar daar kwam ik na het tekenen pas achter. Ik heb binnenkort weer een rechtzaak om de omgangsregeling uit te breiden. Er staat alleen in het ouderschapsplan dat dit met hulp van een mediator is opgesteld. Er staat geen naam of handtekening op van deze man. Ik heb nooit gesproken met een mediator (wist toen ook niet dat dit wel zou moeten gebeuren, nu wel). Mijn ex-man heeft ook toegegeven dat hij nooit met een mediator gesproken heeft (ontkent hij nu weer). Mijn advocaat eist nu de naam van deze man omdat wij zijn vader er van verdenken dat hij zelf dit plan heeft opgesteld. Als dit echt zo is dan is het vervalsing van een document, is dan ook het ouderschapsplan ongeldig? Weet iemand dit?

    R.W.J. Simon MA - 31 jul 2020

    Beste Denise, Bij mediation is het de bedoeling dat partijen samen met de mediator om tafel zitten en in gesprek gaan om zaken te regelen. Wat jij beschrijft is absoluut geen mediation. Voor een overeenkomst geldt dat er voldaan dient te zijn aan een aantal voorwaarden, o.a. naam partijen, datum ondertekening, waar het over gaat en de handtekening van de partijen. Iedereen kan een overeenkomst opstellen en van het internet afhalen en dat is volledig legaal. Het belangrijkste is dat je goed nadenkt over wat je ondertekent. Bij een MfN-mediator dien je altijd de tijd te hebben om het document na te lezen en te overdenken voor je het ondertekend. Soms hebben partijen daarvoor ook nog een jurist die hen daarbij helpt.

G. Feenstra - 6 mrt 2020

Wat schrik ik van de negatieve ervaringen bij de mediator. Zelf werk ik ook als o.m. familie mediator en probeer in tempo van mijn cliënten te werken. Dat lukt vrijwel altijd. Een mediator geeft wel informatie maar zeker geen advies en al helemaal niet hoort zij de eigen voorkeur voor afspraken uit te spreken. In de situatie dat partijen echt veel van elkaar verschillen in keuzes over besluiten en dus afspraken moet de mediator verder met haar werk en dat is partijen vragen naar hun visie en belang.

Ine - 19 jan 2023

Mmmm, geen advies, maar hoe weet je dan of jouw belang voldoende tot z'n recht komt? Want mijn ex is als 'tegenstander' medogenloos en zal alles al tot in de puntjes uitgezocht hebben. Als medestander is hij handig, maar niet per sé prettig. Maar nu met een nieuwe vriendin en dus belanghebbende, zal hij alles doen om er zelf zo goed mogelijk van af te komen. Moet je bij mediation zelf al helemaal weten wat je wilt? En ik wil uiteraard wel met mijn ex om de tafel, maar ik hoef geen gesprekken om nader tot elkaar te komen. Gewoon zakelijk vriendelijk tot alles is afgehandeld en dat is dan ook genoeg.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 × acht =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.