Menu

Een scheiding kost tijd. 3 tips om dat te combineren met je werk

een scheiding kost tijd

Een scheiding is een marathon, geen sprint

Veel mensen in scheiding overschatten zichzelf en onderschatten het scheidingsproces. Ze zien hun scheiding als een sprint en niet als een marathon; schouders eronder en snel oplossen. Welke mindset gaat je helpen tijdens dit life-event?

Veel en lang

Een (echt)scheiding is een enorme berg aan emoties, acties, beslissingen, consequenties, rouw, energielekken en weer herpakken in één. In onze begeleidingen merken we vaak dat medewerkers graag snel willen gaan. Lange halen, snel thuis. Het is echter iets anders in elkaar.

Haastige spoed

“Effe doorbuffelen en dan komt het vast snel weer goed.” Herkenbaar? Voor veel mensen in scheiding is dat de logische modus. Ondertussen vergeten ze even dat het geen proces van enkele weken is, maar eentje is van maanden en zelfs jaren. Ook als een convenant snel tot stand komt, zijn de gevolgen nog lang voelbaar.

Een scheiding kost tijd en is een Life-event

Een scheiding is een echt life-event. Je hebt een ervoor en een erna. En nu zit je in het ondertussen. Wist je dat scheiding op nummer twee staat van levensgebeurtenissen? Op 1 staat het overlijden van een dierbare, op twee scheiding en op drie zelf naar de gevangenis moeten gaan. Dat is niet mis, hè. Niet gek dat het iets met je energie en focus doet.

Verschillende impact

De gevolgen van een scheiding op de werkvloer zijn divers. Bijvoorbeeld hoeveel en wat er gedeeld over de scheiding met collega’s wat sfeerbepalend kan worden. Of er worden veel meer fouten gemaakt. Werk stapelt zich op. Maar ook moeilijk zitten met diensten ivm zorg voor de kinderen zien we vaak terug.

Roze verzuim

Er bestaat zoiets als roze verzuim en is over het algemeen bij elke scheiding aanwezig; je bent wel op je werk, maar je bent er een (flink) deel van de tijd niet echt. Herken je dat?

Lange adem

Daarom is het belangrijk om een marathon-mindset i.p.v. die van een sprinter aan te nemen. De kans dat je goed voor jezelf zorgt is dan groter. Het lukt om je werk goed te doen, ook over 7 maanden.

Drie tips die een marathon mindset ondersteunen

  1. Ga in gesprek met je leidinggevende of hr-adviseur.Heb het niet over je scheiding zelf, maar over het effect ervan op je werk. Maak afspraken over moet- en magwerk. Welk werk moet minimaal gedaan worden? Helderheid hierover zorgt voor rust in verwachtingen.
  2. Pauzes helpen echt. En niet op je telefoon, maar echt even afschakelen. Dat kan door kort te wandelen, een ademhalingstechniek te gebruiken, naar buiten te staren en te kletsen (niet over  de scheiding).
  1. Werk is voor werk. Zorg dat berichten uit je privéomgeving je niet afleiden. Zet meldingen op de telefoon uit, ga niet op Insta of TikTok en open zeker geen privémail. Dit veroorzaakt altijd meer gedoe dan je lief is. 

Het start met de goede mindset. Ga er vanuit dat de volgende maand er weer anders uit kan gaan zien. Een scheiding is een onvoorspelbaar proces. Zorg dat je op een gezonde manier de finish haalt. 

Gratis advies gesprek

Wil je graag je werk goed blijven doen, maar voel je dat het steeds minder lukt? Maak dan gebruik van ons gratis adviesgesprek. Je weet snel wat jou gaat helpen verzuim te voorkomen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 7 = vijfendertig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.