Menu

4 Tips om goed voor jezelf te zorgen tijdens je scheiding

1 reactie
voor jezelf zorgen tijdens scheiding

Goed voor jezelf zorgen tijdens je scheiding met deze vier simpele stressaanpakkers

Weet je wat bijzonder is? Iedereen weet dat goed voor jezelf zorgen in een scheiding belangrijk is. Ik merk echter ook in coachtrajecten dat dit vaak het eerste is wat er afvalt:

“Ik ben moe, dus ik ga niet sporten.”

“Ik heb geen zin om uitgebreid te koken voor mij alleen.”

“Ik val om 23.30 piekerend in slaap en wordt om 4.00 weer wakker om weer te piekeren tot ik uit mijn bed moet.”

Tijdens een scheiding is er langere tijd een verhoogd stressniveau. In eerste instantie geen probleem voor een mens, dat kunnen we wel hebben. Maar als het langer duurt zorgt deze stress voor een ontregeling van ons systeem. Plannen en organiseren wordt minder, we onthouden dingen slechter, slapen minder goed en kunnen passiever worden.

Baas in eigen brein

Deze cyclus wil je graag doorbreken om te voorkomen dat je jezelf uiteindelijk ziekmeldt, omdat je het allemaal niet meer trekt.

En laten we nou vier simpele manieren hebben om dit te doen: bewegen, ademen, gezond eten en schrijven.

4 Tips

Bewegen

Door te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, activeren we delen van de hersenen die helpen de stof (cortisol), wat ons het gestreste gevoel geeft, te verminderen. Simpel en effectief.

Ga maar eens een wandeling van 15 minuten maken en ervaar het verschil tussen weggaan en weer thuiskomen. Wat merk je aan de spanning in je lijf en hoe vol zit je hoofd nog?

Ademen

Ademhalingsoefeningen zorgen ook voor een positieve invloed op onder andere focus en herstellen. Hoe werkt het? Ga actief-ontspannen op een stoel zitten, dus niet onderuit tegen een stoelleuning. Observeer je ademhaling; luister/voel hoe je in- en uitademt. Vlieg je even met je gedachten weg? Geen probleem. Als je er van bewust wordt, focus je je weer op je adem.

Begin met 5 minuten en ervaar het verschil. Doe dit een paar keer per dag. Het kan altijd en overal.

Gezond eten

Ik ben zelf 5 kilo afgevallen tijdens mijn scheiding. Ik had weinig zin in eten. Voor anderen is juist over-eten de valkuil. Beiden helpen natuurlijk voor geen meter om die belangrijke stoffen, die we zo hard nodig hebben in deze periode, binnen te krijgen. En eerlijk gezegd is het niet zo moeilijk. Zorg voor een goede basis van wat fruit, voldoende groente en water op een dag.

Eet bij je ontbijt al een stuk fruit. Die heb je alvast in de tas.

Schrijven

Waarom schrijven erbij staat? Het kan je helpen beter te slapen, jouw vooruitgang te zien, doelen te formuleren, wensen inzichtelijk te maken en zo kunnen we nog wel even verder gaan. Die rondjes in je hoofd zijn lastig zelf te doorbreken. Je gedachten in woorden omzetten, zorgt voor rust en ruimte. Raar maar waar.

Leg een noteblok met pen op je nachtkastje. Lig je te piekeren? Neem even de tijd om je hoofd leeg te maken door het op te schrijven en ga dan weer slapen. Probeer maar, het werkt echt.

Just do it!

Deze tips liggen voor het oppakken: gewoon doen!

Yorick Saeijs

Werk&Scheiding

Lees ook de andere blogs van Yorick.

REACTIES

Martin van Winkel - 5 dec 2023

Idd,een scheiding kan zwaar zijn, maar heb zelf ontdekt dat als je niet uitkijkt ook enorm af kan vallen .Ben weer goed en gezond gaan eten,gaan zwemmen,naar de sauna.Beter op m,n lichaam gaan letten.De stress kan je tegengaan door te mediteren.Helpt enorm.Je lichaam word er rustiger van.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 × zeven =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.