Menu

Co ouderschap, wat houdt dat precies in?

5 reacties
co-ouderschap wat is dat?

Steeds meer mensen kiezen voor co-ouderschap. Het gezamenlijk opvoeden van je kinderen is het mooiste wat je de kinderen kan geven, ook al woon je niet meer samen.

De belangrijkste voorwaarde is dat je nog goed kan communiceren met elkaar. Communiceren zónder ruzie, en het liefste zonder spanning. Want die spanning wordt natuurlijk altijd gevoeld door de kinderen.

Co-ouderschap na echtscheiding

Co ouderschap is geen wettelijke term. Veel ouders verstaan daaronder, dat zij ieder ongeveer een gelijk aandeel hebben in de dagelijkse verzorging en opvoeding. Meestal gaat het om afwisselend één week bij de vader en één week bij de moeder. Maar het kan ook gaan om vaste dagen per week. Kiezen voor co-ouderschap is een ingrijpender keuze dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Het is belangrijk om alle voor- en nadelen van co-ouderschap goed tegen elkaar af te zetten.

Kinderalimentatie

Als de kinderen 50% zijn verdeeld tussen beide ouders, dan kan tóch sprake zijn van kinderalimentatie. Dit is onder meer het geval als je niet hetzelfde inkomen geniet: de ene partner moet dan de kinderen onderhouden met een lager inkomen dan de ander. Dit wordt dan gecompenseerd met kinderalimentatie.

Voorwaarden

Co ouderschap moet praktisch worden ingevuld, zodat er een aantal randvoorwaarden zijn:

  1. Beide ouders wonen redelijk dicht bij elkaar;
  2. Grote mate van harmonie tussen beide scheidende ouders; zij dienen ook in de de toekomst nog uitstekend met elkaar te kunnen overleggen;
  3. Beide ouders zijn flexibel in de opvang van de kinderen;
    Ze zijn deels overdag beschikbaar voor de dagelijkse verzorging, opvoeding en opvang.

Communicatie

De wetgever heeft geen regels in de wet opgenomen over het co-ouderschap. Het is heel belangrijk dat ouders hierbij goede afspraken maken. Het is namelijk de bedoeling dat er een regeling wordt getroffen waarbij het kind niet de dupe wordt. Denk hierbij aan regels over de taak- en tijdsverdeling, woonafstand, kosten en ook over wat er moet gebeuren als iets verandert in een bepaalde situatie. In de praktijk verblijft een kind bij co-ouderschap voor de helft van de tijd bij de ene ouder en de andere helft bij de andere ouder.

Daarnaast is het belangrijk dat ouders goed met elkaar blijven communiceren en elkaar op de hoogte blijven houden. Denk hierbij aan hoe het met de gezondheid van het kind gaat of hoe op school wordt gepresteerd. Bovendien werkt een co-ouderschap het beste als beide ouders dicht bij elkaar wonen.

Voorkomen moet worden dat meningsverschillen ontstaan, want dit brengt vooral voor het kind een hoop spanning en onrust met zich mee. De ouders kunnen de afspraken het beste samen maken en eventueel met hulp van een mediator vastleggen in een ouderschapsplan, zodat de ouders niet naar de rechter hoeven te gaan.

Belastingen

De Belastingdienst gaat in principe uit van een situatie waarbij het kind bij een van beiden gaat wonen. Criterium voor het toekennen van de heffingskorting is bij wie van u beiden het kind meer dan zes maanden per jaar staat ingeschreven in het bevolkingsregister. Wilt u in verband met co ouderschap toch beiden een korting hebben voor hetzelfde kind, dan dient u de combinatiekorting aan te vragen als u beiden een inkomen geniet. De kinderbijslag, de huursubsidieregeling en de Wet Tegemoetkoming Schoolkosten zijn niet ingericht op co ouderschap. De kindertoeslag bij de huursubsidie en ook de tegemoetkoming schoolkosten wordt per kind maar aan één ouder uitgekeerd.

Lees ook de 7 logistieke tips bij co ouderschap.

 

 

 

 

REACTIES

marja - 22 nov 2016

Mijn dochter is net 18 geworden, haar stiefmoeder kan niet goed opschieten met haar en heeft haar nu voor de tweede keer het huis uit gezet. Vorig jaar duurde dat 3,5 maand, en nu zijn er al weer een maand op weg. Mijn ex en ik hebben co-ouderschap en nog 2 kinderen die wel naar hun vader gaan. Mijn ex betaald geen kinder alimentatie. Kan ik een bijdrage voor het onderhoud (kost en inwoning) van mijn dochter vragen?

Annelies - 10 sep 2019

Wanneer er aan alle voorwaarden kan worden voldaan is co-ouderschap een mooie manier. Kinderen zien beide ouders. Beide ouders blijven betrokken. Ik ben benieuwd naar de ervaringen uit de praktijk? Wat vinden de kinderen er van? In mijn praktijk zie ik regelmatig toch een verschuiving vanuit het kind komen. Praktisch is het soms ingewikkeld. Denk aan boeken op de juiste plek hebben. Ook het schakelen kost enige tijd. Anderzijds ben je er langer. Voor mij lijkt het boek verhelderend om aan kinderen uit te leggen hoe het werkt. Voor ouders om bewust te worden wat dit voor kinderen betekent. Uiteindelijk is er geen ideale situatie. Elke keer moet je kijken naar de situatie en de levensfase waarin je als gezin bevindt.

    Temp - 7 dec 2019

    Er hoeft helemaal niet aan allerlei voorwaarden worden voldaan. Uit scandinavisch onderzoek, jaren geleden al, is gebleken dat zelfs als de verhoudingen tussen ouders zeer slecht is, een 50% regeling voor kinderen het beste werkt. Alleen in situaties waarin één van de ouders niet (voldoende) in staat blijkt om aan de zorgplichten (en veiligheid, etc.) te kunnen voldoen worden het afgeraden. Ouders hoeven dus helemaal niet met elkaar door een deur te kunnen. Er zijn ook voldoende scheidingen waar een grondslag aanwezig is waarbij het vertrouwen totaal onder een relatie is weggeslagen. Het is handig als er aan praktische zaken voldaan kan worden (bijv. wonen in dezelfde plaats i.v.m. school, sport, sociale contacten, etc.). Een voorwaarde is dat echter niet. Je ziet dat dit vooral voor oudere kinderen relevanter wordt. In Nederland is er overigens nog steeds te weinig oog voor de rol van de vader en de verhouding tijd die het kind bij hem door brengt als er sprake is van een vechtscheiding. Veel vaders komen er dan vaak bekaaid af en er is weinig aandacht voor de mannelijke energie die zich vaak uit in bitterheid, kwaadheid, gevoel van onrecht doordat direct financiën alle aandacht krijgt (man meestal moet betalen) en niet direct aandacht is voor omgang vader/kind, gevoel uitgesloten en afgesloten van je kind te worden, een oppasrolletje te krijgen, etc.

Roy - 7 dec 2019

Elke ouder kan een deel van de kinderbijslag krijgen. Bij co-ouderschap bijv. beide 50%. Echter, co-ouderschap is geen voorwaarde. Er kan ook een andere verdeelsleutel worden toegepast. Je moet dit wel onderling regelen. Je kunt het dan bij het SVB aanvragen. Tsjaa, als de onderlinge verhoudingen niet zo goed zijn en de andere partner wil niet meewerken heb je wel een issue. Helaas zijn de instanties daar nog steeds een beetje naïef in, men gaat er vrij snel van uit dat de verhoudingen wel redelijk of goed zijn.

Temp - 7 dec 2019

Zaken als kinderbijslag kunnen verdeeld worden. Bij co-ouderschap kan dit bijv. 50% zijn. Dat is echter geen voorwaarde, mag ook andere verhouding zijn. Je moet dit onderling afstemmen als ouders en aanvragen bij het SVB. Ook moet duidelijk zijn waar het kind staat ingeschreven en wie het eventuele kindgebondenbudget krijgt (want dat kan niet gedeeld worden, behalve als je dat onderling afstemt). Tsjaa als de verhoudingen niet zo goed zijn dan heb je wel een probleempje, dit soort instanties zijn vaak nog naïef en gaan ervan uit dat de onderlinge verhoudingen wel redelijk of goed zijn ...

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 1 = negen




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.