Menu

Co ouderschap, wat houdt dat precies in?

1 reactie
co-ouderschap wat is dat?

Steeds meer mensen kiezen voor co-ouderschap. Het gezamenlijk opvoeden van je kinderen is het mooiste wat je de kinderen kan geven, ook al woon je niet meer samen.

De belangrijkste voorwaarde is dat je nog goed kan communiceren met elkaar. Communiceren zónder ruzie, en het liefste zonder spanning. Want die spanning wordt natuurlijk altijd gevoeld door de kinderen.

Co-ouderschap na echtscheiding

Co ouderschap is geen wettelijke term. Veel ouders verstaan daaronder, dat zij ieder ongeveer een gelijk aandeel hebben in de dagelijkse verzorging en opvoeding. Meestal gaat het om afwisselend één week bij de vader en één week bij de moeder. Maar het kan ook gaan om vaste dagen per week. Kiezen voor co-ouderschap is een ingrijpender keuze dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Het is belangrijk om alle voor- en nadelen van co-ouderschap goed tegen elkaar af te zetten.

Kinderalimentatie

Als de kinderen 50% zijn verdeeld tussen beide ouders, dan kan tóch sprake zijn van kinderalimentatie. Dit is onder meer het geval als je niet hetzelfde inkomen geniet: de ene partner moet dan de kinderen onderhouden met een lager inkomen dan de ander. Dit wordt dan gecompenseerd met kinderalimentatie.

Voorwaarden

Co ouderschap moet praktisch worden ingevuld, zodat er een aantal randvoorwaarden zijn:

  1. Beide ouders wonen redelijk dicht bij elkaar;
  2. Grote mate van harmonie tussen beide scheidende ouders; zij dienen ook in de de toekomst nog uitstekend met elkaar te kunnen overleggen;
  3. Beide ouders zijn flexibel in de opvang van de kinderen;
    Ze zijn deels overdag beschikbaar voor de dagelijkse verzorging, opvoeding en opvang.

Communicatie

De wetgever heeft geen regels in de wet opgenomen over het co-ouderschap. Het is heel belangrijk dat ouders hierbij goede afspraken maken. Het is namelijk de bedoeling dat er een regeling wordt getroffen waarbij het kind niet de dupe wordt. Denk hierbij aan regels over de taak- en tijdsverdeling, woonafstand, kosten en ook over wat er moet gebeuren als iets verandert in een bepaalde situatie. In de praktijk verblijft een kind bij co-ouderschap voor de helft van de tijd bij de ene ouder en de andere helft bij de andere ouder.

Daarnaast is het belangrijk dat ouders goed met elkaar blijven communiceren en elkaar op de hoogte blijven houden. Denk hierbij aan hoe het met de gezondheid van het kind gaat of hoe op school wordt gepresteerd. Bovendien werkt een co-ouderschap het beste als beide ouders dicht bij elkaar wonen.

Voorkomen moet worden dat meningsverschillen ontstaan, want dit brengt vooral voor het kind een hoop spanning en onrust met zich mee. De ouders kunnen de afspraken het beste samen maken en eventueel met hulp van een mediator vastleggen in een ouderschapsplan, zodat de ouders niet naar de rechter hoeven te gaan.

Belastingen

De Belastingdienst gaat in principe uit van een situatie waarbij het kind bij een van beiden gaat wonen. Criterium voor het toekennen van de heffingskorting is bij wie van u beiden het kind meer dan zes maanden per jaar staat ingeschreven in het bevolkingsregister. Wilt u in verband met co ouderschap toch beiden een korting hebben voor hetzelfde kind, dan dient u de combinatiekorting aan te vragen als u beiden een inkomen geniet. De kinderbijslag, de huursubsidieregeling en de Wet Tegemoetkoming Schoolkosten zijn niet ingericht op co ouderschap. De kindertoeslag bij de huursubsidie en ook de tegemoetkoming schoolkosten wordt per kind maar aan één ouder uitgekeerd.

Lees ook de 7 logistieke tips bij co ouderschap.

 

 

 

 

REACTIES

marja - 22 nov 2016

Mijn dochter is net 18 geworden, haar stiefmoeder kan niet goed opschieten met haar en heeft haar nu voor de tweede keer het huis uit gezet. Vorig jaar duurde dat 3,5 maand, en nu zijn er al weer een maand op weg. Mijn ex en ik hebben co-ouderschap en nog 2 kinderen die wel naar hun vader gaan. Mijn ex betaald geen kinder alimentatie. Kan ik een bijdrage voor het onderhoud (kost en inwoning) van mijn dochter vragen?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 5 = dertig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Je vrouw gaat vreemd met je beste vriend Wat nu? Je loopt over van verdriet, woede en onbegrip. Marloes geeftLees verder > Je vrouw gaat vreemd met je beste vriend.
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.