Menu

Co ouderschap, wat houdt dat precies in?

1 reactie
co-ouderschap wat is dat?

Steeds meer mensen kiezen voor co-ouderschap.Het gezamenlijk opvoeden van je kinderen is het mooiste wat je de kinderen kan geven, ook al woon je niet meer samen.

De belangrijkste voorwaarde is dat je nog goed kan communiceren met elkaar. Communiceren zónder ruzie, en het liefste zonder spanning. Want die spanning wordt natuurlijk altijd gevoeld door de kinderen.

Co ouderschap na echtscheiding

Co ouderschap is geen wettelijke term. Veel ouders verstaan daaronder, dat zij ieder ongeveer een gelijk aandeel hebben in de dagelijkse verzorging en opvoeding. Meestal gaat het om afwisselend één week bij de vader en één week bij de moeder. Maar het kan ook gaan om vaste dagen per week. Kiezen voor co-ouderschap is een ingrijpender keuze dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Het is belangrijk om alle voor- en nadelen van co ouderschap goed tegen elkaar af te zetten.

Kinderalimentatie

Als de kinderen 50% zijn verdeeld tussen beide ouders, dan kan tóch sprake zijn van kinderalimentatie. Dit is onder meer het geval als je niet hetzelfde inkomen geniet: de ene partner moet dan de kinderen onderhouden met een lager inkomen dan de ander. Dit wordt dan gecompenseerd met kinderalimentatie.

Voorwaarden

Co ouderschap moet praktisch worden ingevuld, zodat er een aantal randvoorwaarden zijn:

  1. Beide ouders wonen redelijk dicht bij elkaar;
  2. Grote mate van harmonie tussen beide scheidende ouders; zij dienen ook in de de toekomst nog uitstekend met elkaar te kunnen overleggen;
  3. Beide ouders zijn flexibel in de opvang van de kinderen;
    Ze zijn deels overdag beschikbaar voor de dagelijkse verzorging, opvoeding en opvang.

Belastingen

De Belastingdienst gaat in principe uit van een situatie waarbij het kind bij een van beiden gaat wonen. Criterium voor het toekennen van de heffingskorting is bij wie van u beiden het kind meer dan zes maanden per jaar staat ingeschreven in het bevolkingsregister. Wilt u in verband met co ouderschap toch beiden een korting hebben voor hetzelfde kind, dan dient u de combinatiekorting aan te vragen als u beiden een inkomen geniet. De kinderbijslag, de huursubsidieregeling en de Wet Tegemoetkoming Schoolkosten zijn niet ingericht op co ouderschap. De kindertoeslag bij de huursubsidie en ook de tegemoetkoming schoolkosten wordt per kind maar aan één ouder uitgekeerd.

Lees ook de 7 logistieke tips bij co ouderschap.

 

 

 

 

REACTIES

marja - 22 nov 2016

Mijn dochter is net 18 geworden, haar stiefmoeder kan niet goed opschieten met haar en heeft haar nu voor de tweede keer het huis uit gezet. Vorig jaar duurde dat 3,5 maand, en nu zijn er al weer een maand op weg. Mijn ex en ik hebben co-ouderschap en nog 2 kinderen die wel naar hun vader gaan. Mijn ex betaald geen kinder alimentatie. Kan ik een bijdrage voor het onderhoud (kost en inwoning) van mijn dochter vragen?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 + = acht

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.