Menu

5 tips voor een ontspannen vakantie voor jullie en je puber!

ontspannen vakantie met puber

Heerlijk het is zomervakantie!! Lekker welverdiende rust voor jullie.

 Toch?

Ik hoor regelmatig bij ouders maar ook pubers in mijn praktijk dat de vakantie ook iets is waar tegenop wordt gezien. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. In deze blog geef ik je een aantal tips en bonustip.

Hoog tijd voor een heerlijke  vakantie met je kinderen. Zijn jullie eruit waar je naar toe gaat? Wordt het nederland of toch het buitenland? Willen je kinderen nog mee? En heb je afspraken kunnen maken met de andere ouder? Misschien is het wel de eerste keer dat je na je scheiding met je pubers op vakantie gaat. Voel je veel stress en zie je er huizenhoog tegen op om afspraken te maken en alleen met de kinderen weg te gaan?

Om je te helpen heb ik 5 tips opgesteld die jullie kunnen helpen om een relaxte vakantie te hebben en tot rust te komen die je zo verdiend hebt.

Ik wens jullie allemaal een hele fijne zomervakantie.

Tip 1 Bespreek het met je kinderen

 Het is fijn voor jullie allemaal om afspraken te maken over wie wanneer met de kinderen op vakantie gaat.  Bepreek dat ook met je kinderen hoe het voor hun is. Voor pubers is het ook belangrijk dat ze aangeven wat hun wensen zijn. Pubers willen graag betrokken worden bij de beslissing. Kinderen beslissen uiteraard niet maar willen wel graag gehoord worden. Vraag je ook eens af of het voor jullie  kinderen fijn is als ze de hele zomervakantie op vakantie zijn? Ieder kind reageert daar anders op. Zorg dat je als ouders van jullie kinderen weet waar en wanneer je met de kinderen bent.

Tip 2 Communiceer niet via de kinderen

Communiceer met  de andere ouder en niet via de kinderen om afspraken te maken en betrek  jullie kinderen  niet in eventuele conflicten die er ontstaan.

Zorg dat jullie als ouders beide weten waar je puber is en wanner.

Focus je voordat je een gesprek over afspraken aangaat op de positieve eigenschappen van je ex. En die zijn er altijd. Jullie zijn tenslotte ooit verliefd geweest en de andere is ook ouder van jullie kind(eren). Ervaar wat een positieve mindset op het contact met de ander doet.

Tip 3 Gun je kinderen contact met de andere ouder

Ook al zijn je kinderen dan al puber en kunnen ze onverschilligheid laten zien of boos doen, contact met de andere ouder is heel belangrijk voor je kind. Gun ze het contact met die andere ouder ook op vakantie. Laat ze bellen of skypen wanneer ze daar behoefte aan hebben. Heb je het idee dat 3 weken te lang is voor je kind kijk dan naar andere mogelijkheden. Is er een mogelijkheid dat de een bijvoorbeeld in de meivakantie weggaat en de andere ouder in de zomervakantie weggaat?

Tip 4 geef je kind de ruimte

Geef je kinderen ook de ruimte om hun eigen activiteiten  te doen op vakantie. Ik snap heel goed dat je het je een hele uitdaging vindt om als alleenstaande ouder de eerste keren alleen met je kinderen op vakantie te gaan. Maar geef je kinderen de ruimte om hun eigen activiteiten te doen en eigen vrienden te maken. Ook al betekent dat je dan af en toe alleen bent.

Tip 5 Voor jezelf zorgen

Focus  je op  de vakantie! Probeer de stress en conflicten die er waren thuis te  laten. Neem tijd voor jezelf, Waar laad jij van op? Wat heb jij nodig? Ook als het jullie eerste vakantie alleen is. Lees dat boek of ga heerlijk wandelen, je meditaties doen of sporten of in je hangmat liggen. Neem je ruimte in en geef je grenzen aan. Heb je last van schuldgevoel en de neiging om naar je kinderen te gaan compenseren omdat ze zielig zijn?  Weet dat je kinderen als jij het aankan de situatie ook aankunnen. En het laatste waar pubers op zitten te wachten is een ouder die ze zielig vindt of zielig is.

Neem de verantwoordelijkheid voor het verwerken van jouw eigen emoties. Je zal zien dat je er dan voor je kind kan zijn en je kind, kind kan blijven. Ook je puber is nog een  kind😊  Vraag je zelf regelmatig af welk voorbeeld wil ik voor mijn kind zijn?

 Bonustip! Positieve overdracht

De overdracht En dan gaat je kind weer naar de andere ouder of komt van de andere ouder. Herken je dat je kind of dat jullie dan altijd even moeten wennen of schakelen? Of dat je eindeloos moet horen dat het met de andere ouder veel leuker en beter was? Mijn tip voor jou is erken de gevoelens van je kind. En als het iets bij jou triggert ga daar dan zelf mee aan de gang op een ander moment, dat is van jou en niet van je kind. Helpend kan zijn dat jullie nog even een bewust moment nemen om alle leuke herinneringen door te nemen van ofwel jullie vakantie ofwel van de vakantie met de andere ouder. Dan voelt je kind zich gezien en gehoord en zal dat de overdracht makkelijker en milder maken.

Merk jij dat je na deze tips  nog steeds  veel stress voelt of onvermogen of angst dat lukt mij nooit of  de andere ouder gaat dit nooit doen of voel je zelf niet de kracht om dit aan te gaan  boek dan een coachsessie. Samen kijk ik graag met jou naar wat er speelt en wat er nodig is om neutraler om te gaan met de andere ouder en zelf op een fijne manier door te kunnen gaan met je leven.

Als scheidingscoach,  verbonden aan Succesvol Scheiden Nederland en puberspecialist, begeleid ik je graag  zodat jullie allemaal een fijne, ontspannen en zorgeloze vakantie kunnen hebben, dat hebben jullie allemaal verdiend en nodig.

Fijne vakantie!

Harte groet,

Angèle Babeliowsky| Scheidingscoach| puber- en gezinscoach|

tel: 06-41912628  www.angelebabeliowsky.nl

Lees ook de andere blogs van Angèle.

Nieuw! Naast coaching ook trainingen in kleine groepen & 1 days en ouder-kinddagen

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht + = 14




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.