Menu

Alimentatie berekenen

alimentatie berekenen

Alimentatie berekenen. Het komt bij vrijwel iedere scheiding naar voren en het is in veel gevallen het onderwerp van flinke discussie. Want geld raakt je. En de zaken die je echt raken wil je niet zo snel kwijtraken.

Daarom hebben we hier natuurlijk ook informatie over het berekenen van alimentatie.

Let er wel op dat een alimentatieberekening ingewikkeld in elkaar zit. Het is dus belangrijk om niet zelf aan de gang te gaan via internet maar om het te laten berekenen door een professional. Zij houden ook rekening met fiscale aspecten en toeslagen. Daarnaast kunnen zij ook alvast berekeningen maken gericht op de toekomst, wat er nodig is bij ouder wordende kinderen.

Hoe wordt de alimentatie berekend?

Alimentatie berekenen doe je aan de hand van normeringen. Dit geldt voor Kinderalimentatie en partneralimentatie. Deze normeringen zijn opgenomen in de Trema normen. Deze trema normen zijn ontwikkeld door rechters. Zij bevatten aanbevelingen hoe je alimentatie kan berekenen maar partijen kunnen van deze normen afwijken dus dit is geen wet.

Bij de berekening van de partneralimentatie en kinderalimentatie houden deskundigen rekening met:

  • Het bedrag dat de alimentatiegerechtigde nodig heeft (de behoefte).
  • Het bedrag dat de alimentatieplichtige kan betalen (de draagkracht).

Behoefte & draagkracht bij alimentatie berekenen

Voor zowel kinderalimentatie als partneralimentatie geldt;

B = Hoeveel is nodig, de behoefte, hierbij is het welvaartsniveau van tijdens de samenwoning van belang, en ieders huidige draagkracht.

D  = Hoeveel kan maximaal worden betaald, de huidige draagkracht van de alimentatieplichtige.

In eerste instantie is het beschikbare geld bedoeld voor de kinderalimentatie. Als er nog geld over is, wordt dat gebruikt voor de partneralimentatie. Volgens de wet heeft de kinderalimentatie voorrang op de partneralimentatie.

Alimentatie berekenen is maatwerk

Het berekenen van partneralimentatie of kinderalimentatie is afhankelijk van veel financiële factoren. Er zijn circa 50 factoren die de alimentatie bepalen.

Het berekenen van kinderalimentatie en partneralimentatie is dus altijd maatwerk.

Men gaat oa uit van

    • Inkomen
    • Lasten en kosten
    • Gezinssituatie
    • Bruto-Netto methode
    • Kindgebonden budget
    • Inschrijving kinderen
    • Fiscale gevolgen
    • Leeftijden van de kinderen

kinderalimentatie laten berekenen

Kinderalimentatie berekenen

Ook het berekenen van kinderalimentatie is maatwerk. Er wordt geprobeerd om de levensstandaard van de kinderen zo min mogelijk te laten dalen. Kinderen kunnen er immers niets aan doen dat hun ouders uit elkaar gaan. Er zijn richtlijnen op basis waarvan men de kosten van de kinderen kan berekenen. Dit wordt uitgerekend op basis van het gezamenlijk gezinsinkomen ten tijde van de relatie.

Tool kinderalimentatie berekenen

Je kan de kinderalimentatie ook laten berekenen bij een onafhankelijke berekenaar. Kinderalimentatie berekenen is niet gemakkelijk. Bij het maken van een kinderalimentatie berekening wordt er met veel factoren rekening gehouden. Hierdoor is het best lastig om zelf een berekening te maken.

Kinderalimentatie laten berekenen

Kinderalimentatie berekenen. Een standaard kinderalimentatieberekening gaat uit van een vrij standaard situatie. Zijn er hoge schulden of is er een dure hypotheek? Dit soort gegevens kun je niet meenemen in onze berekening. Hetzelfde geldt voor nieuwe partners en kinderen. Deze kunnen wel degelijk een belangrijke rol spelen in de alimentatieberekening, maar kunnen hier niet worden opgevoerd. Is één van jullie zzp’er? Dan is het ook lastiger om je inkomen vast te stellen en kan het invullen van de berekening behoorlijk lastig zijn. Wijkt jouw situatie af van de standaard, dan is het slim om een officiële alimentatieberekening te laten maken door een professional.

Hoe wordt kinderalimentatie bij scheiding berekend?

Kinderalimentatie berekenen heeft voorrang boven partneralimentatie berekenen. Wanneer het bedrag voor de kinderalimentatie is berekend, kijkt men naar de overgebleven draagkracht. Op basis daarvan wordt de hoogte van de  partneralimentatie bepaald.

Zelf de kinderalimentatie bepalen

Je kan ook, in onderling overleg, zelf bepalen wat de kinderalimentatie zal zijn. Je kan dit vast (laten) leggen in het convenant en dan zijn de afspraken bindend. Wanneer je het er samen over eens bent, is dit een goede oplossing. Toch is het raadzaam om te (laten) berekenen wat de kinderkosten zijn.  En wat het effect van de kinderalimentatie is op je toeslagen. Dan ben je goed voorbereid op je toekomst.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 − = vijf




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.