Menu

Alimentatie berekenen

alimentatie berekenen

Alimentatie berekenen. Het komt bij vrijwel iedere scheiding naar voren en het is in veel gevallen het onderwerp van flinke discussie. Want geld raakt je. En de zaken die je echt raken wil je niet zo snel kwijtraken.

Daarom hebben we hier natuurlijk ook informatie over het berekenen van alimentatie.

Let er wel op dat een alimentatieberekening ingewikkeld in elkaar zit. Het is dus belangrijk om niet zelf aan de gang te gaan via internet maar om het te laten berekenen door een professional. Zij houden ook rekening met fiscale aspecten en toeslagen. Daarnaast kunnen zij ook alvast berekeningen maken gericht op de toekomst, wat er nodig is bij ouder wordende kinderen.

Hoe wordt de alimentatie berekend?

Alimentatie berekenen doe je aan de hand van normeringen. Dit geldt voor Kinderalimentatie en partneralimentatie. Deze normeringen zijn opgenomen in de Trema normen. Deze trema normen zijn ontwikkeld door rechters. Zij bevatten aanbevelingen hoe je alimentatie kan berekenen maar partijen kunnen van deze normen afwijken dus dit is geen wet.

Bij de berekening van de partneralimentatie en kinderalimentatie houden deskundigen rekening met:

 • Het bedrag dat de alimentatiegerechtigde nodig heeft (de behoefte).
 • Het bedrag dat de alimentatieplichtige kan betalen (de draagkracht).

Behoefte & draagkracht

Voor zowel kinderalimentatie als partneralimentatie geldt;

B = Hoeveel is nodig, de behoefte, hierbij is het welvaartsniveau van tijdens de samenwoning van belang, en ieders huidige draagkracht.

D  = Hoeveel kan maximaal worden betaald, de huidige draagkracht van de alimentatieplichtige.

In eerste instantie is het beschikbare geld bedoeld voor de kinderalimentatie. Als er nog geld over is, wordt dat gebruikt voor de partneralimentatie. Volgens de wet heeft de kinderalimentatie voorrang op de partneralimentatie.

Alimentatie berekenen is maatwerk

Het berekenen van partneralimentatie of kinderalimentatie is afhankelijk van veel financiële factoren. Er zijn circa 50 factoren die de alimentatie bepalen.

Het berekenen van kinderalimentatie en partneralimentatie is dus altijd maatwerk.

Men gaat oa uit van

  • Inkomen
  • Lasten en kosten
  • Gezinssituatie
  • Bruto-Netto methode
  • Kindgebonden budget
  • Inschrijving kinderen
  • Fiscale gevolgen
  • Leeftijden van de kinderen

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− zeven = 0
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Als je de scheiding ingaat met een hoop frustratie, boosheid en een gevoel van wanhoop, loop je het risico in een vechtscheiding te belanden. Roos heeft een nieuwe aanpak. Jullie laten voor een periode van 6 weken het besluit om te gaan scheiden los en gaan met haar onderzoeken wat er mis gaat bij jullie Lees verder > samen verder
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.