Menu

Vragen over Alimentatie

Stel gratis je vraag over partner- of kinderalimentatie!

Partneralimentatie en kinderalimentatie zijn precaire onderwerpen bij een echtscheiding. Onzekerheid over je financiële situatie geeft veel spanning. Bovendien zijn het gecompliceerde onderwerpen die veel vragen oproepen. Hoe fijn is het om een plek te hebben waar je vragen over alimentatie aan een deskundige kan voorleggen. Dat kan hier, aan Alimentatiewijzer.nl. De beantwoording van je vraag is gratis! Tenzij er echt een dossier moet worden bestudeerd, maar dan geeft Alimentatiewijzer.nl dat aan.

Voorkom discussie en laat de alimentatie (her)berekenen door Alimentatiewijzer.nl. Vul hieronder jullie gegevens in en de alimentatiespecialist van De Nationale Adviesbalie neemt zo spoedig mogelijk contact met je op. Meer weten, je mag ook altijd even bellen op 088-6002803 (bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 – 17.15, gebruikelijke belkosten)

Mail je vraag naar info@nieuwestap.nl en ontvang meteen wekelijks onze Gouden Tips.

Reeds ingezonden en beantwoorde vragen:

Mijn zoon heeft een bijbaan. Moet ik nog betalen? 

Mijn ex-vrouw en ik hebben vast gelegd de alimentatie. Ik betaal voor mijn zoon 200 euro alimentatie aan mijn ex-vrouw. Mijn zoon zit op het MBO en werkt daarnaast en  heeft een goed inkomen. Hij moet ook 300 euro kostgeld betalen aan zijn moeder. Contact met mijn ex-vrouw is slecht, maar ik heb zoiets van, mijn zoon verdiend genoeg en dan hoef ik niet meer in zijn levensonderhoud bij te dragen. Is dat correct. Ik heb geen idee wat hij precies verdient, dat mag hij niet van zijn moeder zeggen. Hij wilde de alimentatie van mij niet direct op zijn rekening ontvangen. Hij wil niet tussen ons in zitten, anders moet hij het meteen weer overmaken. Mag ik stoppen met betalen van de alimentatie?

Helaas staat er niet in jouw verhaal hoe oud de zoon is. Ik gok 18 jaar of ouder. In dat geval is het zo dat er geen behoefte meer is aan alimentatie als het kind een inkomen heeft op bijstandsniveau. Dat betekent een inkomen rond de 1100 euro netto. Met alleen een bijbaan red je dit niet. Is er sprak van een school-werk traject, dan wellicht wel. Alleen dan kan de alimentatie wellicht worden stopgezet. Het geld dat hij verdient met een bijbaan heeft in principe geen invloed op de alimentatie en is dus extra. Dit neemt niet weg dat het jou wel vrij staat om met de zoon andere afspraken te maken (tenminste als hij 18 is). Zet deze afspraken dan wel altijd samen op papier. Hetzelfde geldt als hij inderdaad een inkomen op bijstandsniveau heeft. Ook dan is het belangrijk om samen op papier te zetten dat je mag stoppen met betalen. Wil hij dit niet, dan kan je dit alleen via de rechter regelen. Een advocaat kan je hier bij helpen. Neem hiervoor gerust even contact met ons op. https://www.alimentatiewijzer.nl/advies-aanvraag-alimentatie.html

Zonder berekening hoor ik dat ik niks krijg

Ik heb een vraag mijn vrouw is 7 weken geleden bij mij weggegaan en heeft mij en mijn dochter van 18 jaar verlaten, met mijn dochter heeft zij nog wel contact.

Ik heb die periode niets van haar vernomen nu heeft ze met mij contact opgenomen met de mededeling dat ze met een echtscheiding bezig is.

Ze zei tegen mij dat ik geen Partneralimentatie kreeg en dat ze alleen Kinderalimentatie ging betalen klopt dat.

Ik ben huisman dus heb geen inkomen ik blijf in het huis en moet dus na de scheiding een bijstanduitkering gaan aanvragen.

Dat is wel erg kort door de bocht van de ex. Er zal berekend moeten worden of je aanspraak kan maken op partneralimentatie. Als zij degene is met het inkomen is de kans groot dat er wel degelijk sprake zal zijn van partneralimentatie. Ik denk dat dit een poging is om hier onderuit te komen. Als je in de bijstand terecht komt zal de gemeente sowieso van jullie eisen dat jullie de alimentatie op een goede manier regelen. Ik denk dan ook dat het verstandig is om in deze situatie een advocaat in de arm te nemen die jou kan helpen om hier zo goed mogelijk uit te komen. Doordat jij geen inkomen hebt is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een pro deo advocaat. De overheid betaalt dan de kosten. Zelf betaal je alleen een eigen bijdrage.

Indexering alimentatie, het inkomen van de ontvanger is ook gestegen.

Hallo, ik heb een vraag. Ik werk parttime omdat de kids bij mij wonen en nog jong zijn. Mijn ex partner betaalt alleen kinderalimentatie.
De alimentatie wordt jaarlijks geïndexeerd, maar ik kan nergens terugvinden hoe het zit met de inkomsten van de ontvanger (ik in dit geval). Ik werk ook, mijn salaris stijgt ook (mondjesmaat helaas 😜) Zou daar niet ook rekening mee gehouden moeten worden? Ik kan daar dus nergens iets over terugvinden.

Jouw inkomen staat verder los van de indexering. Je hebt hier dus altijd recht op ook als jouw inkomen door indexering ook gestegen is.

Ex in de bijstand

Mijn ex en ik zijn inmiddels bijna 11 jaar uit elkaar. Mijn ex heeft moeite een baan vast te houden en eens in de zoveel tijd krijg ik bericht van de gemeente dat ze de uitkering bij mij willen verhalen. Mijn dochter is inmiddels 12 jaar. Tot wanneer kan de gemeente bij mij aankloppen?

Op het moment dat de ex in de bijstand komt, kan de gemeente inderdaad bij jou aankloppen. Dit kan tot het moment dat jouw dochter 18 is. Vanaf dat moment is het de bedoeling dat je de alimentatie rechtstreeks naar de dochter overmaakt en staat de ex en de gemeente hier los van. Het is lastig dat iedere gemeente zijn eigen regeltjes erop na houdt. De ene gemeente komt zelf met een bedrag op de proppen. De andere gemeente vraagt jullie dit zelf te regelen. Let er altijd op dat er een eerlijke berekening gemaakt wordt. De berekeningen van de gemeente zelf zijn meestal behoorlijk in hun voordeel en dus in jou nadeel. Komt de gemeente met een berekening, dan raden wij eigenlijk altijd aan om zelf een tegenberekening te laten maken.

Alimentatiewijzer.nl

Mijn zoon heeft een eigen inkomen. Moet ik hem nog betalen? 

Hallo ik heb een vraag. Mijn zoon wordt in februari 18 jaar en werkt 4 dagen in de week en 1 dag school
Hierdoor heeft hij een groot eigen inkomen
nu begrijp ik dat ik dan geen alimentatie hoeft te betalen.
Klopt dit en waar kan ik dit terug vinden?

Het is inderdaad zo dat de zoon geen alimentatiebehoefte meer heeft als hij in zijn eigen onderhoud kan voorzien. Dit is het geval als hij een maandelijks inkomen heeft op bijstandsniveau (rond de 1000 euro netto).

De alimentatie is dan dus niet meer nodig. Je kan kijken of jullie hier samen afspraken over kunnen maken. Lukt dit niet, dan zal je de alimentatie via de officiele weg moeten stopzetten. Dat betekent dat je een verzoek bij de rechter in moet dienen om de alimentatie op nihil te stellen. Een advocaat kan je daarbij helpen. Wil je hiervoor in contact komen met een advocaat die hierin gespecialiseerd is, dan kan je altijd even een berichtje achterlaten op: https://www.alimentatiewijzer.nl/advies-aanvraag-alimentatie.html

Mijn dochter is bij haar vader gaan wonen. Wat wijzigt er? 

Mijn dochter (september 18 geworden) is recentelijk bij haar biologische vader gaan wonen. 

Vooralsnog lijkt dit geen tijdelijke situatie te zijn en zijn er wat vragen opgekomen betreffende de financiële kant van deze keuze van haar.

Mijn ex partner betaalde tot nu toe de kinderalimentatie aan mij. Mijn dochter studeert nog en ik ben nu sinds december niet meer de verzorgende ouder.

Ik heb van DUO laatst bij de berekening van de aanvullende studiefinanciering een brief gekregen waarin vermeld was dat ik €0 zou kunnen bijdragen aan haar studie.

Mijn vragen voor nu:Ben ik nu verplicht alimentatie te gaan betalen? Zo ja, aan wie en hoe wordt de hoogte van de alimentatie dan bepaald?

Nu de dochter bij haar vader is gaan wonen, is hij degene die alle kosten draagt. Als moeder heb je ook een onderhoudsplicht. Juridisch gezien zou jij dus inderdaad ook een bijdrage moeten leveren in de vorm van kinderalimentatie. Doordat de dochter ondertussen 18 is geworden, staat het jou vrij om samen met haar afspraken te maken over de kinderalimentatie en is het ook de bedoeling dat je het uiteindelijke bedrag rechtstreeks naar haar overmaakt. Uit de berekening van DUO blijkt dat jouw draagkracht niet erg hoog is. De minimale bijdrage qua kinderalimentatie is 25 euro per maand. Er is dus inderdaad een alimentatieplicht. Jullie mogen hier samen afspraken over maken. Lukt dit niet, dan kan de dochter hiervoor naar de rechter stappen. Deze zal dan aan de hand van een berekening de hoogte van de alimentatie bepalen.

Vraag: 1 dochter komt bij mij wonen, moet ik voor haar nog alimentatie betalen

Mijn oudste dochter, 18 is door omstandigheden bij mij komen wonen. Jongste, woont nog wel bij haar moeder. Nu maakte ik voor twee kinderen kinderalimentatie over naar mijn ex. Zij gaf de oudste kleedgeld hiervan, rest kostgeld. Kan ik nu deel van de oudste rechtstreeks naar haar overmaken en deel kost en inwoning voor mezelf afhouden? Oudste is vooralsnog ingeschreven bij moeder.

In dit geval is het inderdaad niet meer nodig om dit geld over te maken naar de ex. In dit geval ben jij degene die de kosten draagt voor de dochter. Dus dat betekent dat je helemaal niet meer verplicht bent om alimentatie te betalen voor de oudste dochter. Jij zorgt er immers voor dat de koelkast gevuld is, dat zij een dak boven haar hoofd heeft enz. Natuurlijk mogen jullie hier samen een afspraak over maken. Wel kan het zo zijn dat de dochter recht heeft op een stukje alimentatie van moeder. Maar dat zou dan eigenlijk berekend moeten worden, aangezien moeder nog de zorg voor de jongste heeft.

Mocht je een nieuwe berekening willen laten maken, dan kunnen wij hier eventueel bij helpen:https://www.alimentatiewijzer.nl/complete-herberekening-alimentatie.html

 

Vraag: Ex is meer gaan verdienen

Mijn partner heeft drie en een half  jaar geleden getekend voor een partneralimentatie die boven zijn draagkracht was, waardoor het te besteden inkomen voor beide partijen gelijk was. Kan hij een nieuwe berekening laten maken en afzien van de jusvergelijking en betalen naar draagkracht? De ex-partner is ±33% meer gaan verdienen en wil haar nieuwe inkomstengegevens niet verstrekken.

Om de alimentatie te kunnen veranderen moet er altijd een wijziging van omstandigheden zijn. In dit geval is die er. De ex is meer gaan verdienen. Dat betekent inderdaad dat jouw partner een goede reden heeft om aan de bel te trekken en de alimentatie opnieuw te laten berekenen. Wel jammer dat de ex niet mee wil werken. Helaas is dat vaak zo. Je komt toch aan iemands portemonnee. In dit geval kunnen jullie een advocaat inschakelen om een verlaging voor elkaar te krijgen. De advocaat zal de gegevens opvragen bij de ex en op basis hiervan opnieuw aan het berekenen gaan. Het nieuwe bedrag dat hieruit komt wordt vervolgens voorgelegd aan de ex. Het is aan haar om te bepalen of zij hiermee akkoord gaat of dat zij een eigen advocaat in de arm neemt om een tegenberekening te maken. Als je het prettig vindt, kan ik jullie wel even vrijblijvend laten bellen door een goede advocaat bij jullie in de buurt die hier goed bij kan helpen. Deze kan dan met jullie doorspreken wat de mogelijkheden zijn en hoe het kosten- batenplaatje er ongeveer uit zal gaan zien. Is dat een idee

Alimentatiewijzer.nl

 

Vraag: Samenwonen ex en kindgebondenbudget

Nu mijn ex samenwoont met geregistreerd partnerschap hoort hij toch meer alimentatie te betalen? Ziij verdienen 8200 netto samen en ik 2000. Ik krijg 430 alimentatie en hij betaalt 450 ong op de kinderrekening.  Onze oudste wordt in juni 18 en ik krijg daar geen kindgbondenbudget of kinderbijslag meer voor. Kan ik laten herberekenen?

Ik ben bang dat het inkomen van de nieuwe partner alleen wordt meegenomen in een berekening als een van de kinderen bij die ouder staat ingeschreven. Ik vermoed dat dit in dit geval niet zo is. Staat geen van de kinderen bij hen ingeschreven, dan is dit een wijziging waar je eigenlijk niets mee kan. Het wegvallen van het kindgebonden budget is wel een goede reden om aan de bel te trekken. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel van de alimentatieberekening.

Alimentatiewijzer.nl

 

Vraag: spaargeld kind

Kan ik nadat mij vriendin en ik uit elkaar zijn gegaan ( we hadden geen samenlevingscontract maar zij is wel de andere gerechtelijke ouder). Het spaargeld van ons kind verdelen over onze rekeningen? Ik ben nl bang dat het geld tot mijn kapitaal wordt gerekend waardoor mijn huursubsidie bv in t geding zal komen. Ik hoop dat je/ jullie mij verder kunnen helpen.

Het is aan jullie samen om te bepalen wat jullie met het spaargeld voor de kinderen gaan doen. In dit geval is het inderdaad slim om het te verdelen. Wel is het slim om hier op papier even een duidelijke afspraak over te maken om te voorkomen dat het geld opgaat aan iets anders.

Alimentatiewijzer.nl

Vraag: zorgvergoeding

Mijn zoon wordt 18, er is via beschikking een alimentatiebedrag afgesproken, waarin een zorgvergoeding en reiskosten afgetrokken werden van het deel van vader omdat kind daar om het weekend was en deel zomervakantie/herfstvakantie, kerstvakantie. Nu wordt hij 18 en wil niet meer naar zijn vader. Dient zijn vader dan de zorgvergoeding alsnog over te maken aan zoon?

Bij het berekenen van de alimentatie wordt inderdaad rekening gehouden met de omgangsregeling. Hoe meer omgang, hoe lager de alimentatie. Dit heet de zorgkorting. Als de omgang verandert, dan is dat dus een goede reden om het alimentatiebedrag aan te passen. In dit geval heb je een goede reden om de alimentatie aan te passen. Jouw zoon is immers meer bij jou, waardoor jij meer kosten hebt. Dit kan echter alleen in goed overleg of via de officiële weg met een advocaat… Het lastige hierbij is wel dat jouw zoon zo meteen 18 is en jij hier dus eigenlijk geen partij mee in bent. Jouw zoon zal zelf met zijn vader om tafel moeten of zal zelf een advocaat in de arm moeten nemen. Dit betekent overigens wel dat dit een pro-deo advocaat kan zijn. Dat scheelt weer. Mocht jouw zoon in contact willen komen met een goede advocaat bij jullie in de buurt om dit te regelen, dan helpen wij daar graag bij. Jullie mogen ons altijd even bellen op 088-6002803 of een berichtje achterlaten op ons contactformulier.

Alimentatiewijzer.nl

 

Vraag: Mijn kind wordt 4 Juni 2021 21 jaar, moet ik voor die maand nog steeds alimentatie betalen?

Het recht op kinderalimentatie vervalt op het moment dat jouw dochter 21 wordt. Op 4 juni kun je dus stoppen met betalen. Dit betekent dat je voor de maand juni nog maar een klein deel hoeft te betalen. Natuurlijk staat het je vrij om die laatste maand gewoon het hele bedrag over te maken, maar dit ben je niet verplicht.

Alimentatiewijzer.nl

 

Vraag: Kan ik kostgeld vragen aan mijn kind

Wat fijn dat ik mijn vraag kan stellen want ik zit hier behoorlijk mee en heb er zeer heftige discussies over met mijn zoon. Hij wordt namelijk binnenkort 18, hij zit nog op de middelbare school. Ik ben alleenstaande moeder en krijg alimentatie van mijn ex. Dit gaat dan naar mijn zoon zodra hij 18 wordt. (Is geen optie dat het naar mij blijft gaan helaas). Ik mis dan dus ook kinderbijslag en kindgebonden budget. Het is al lastig om rond te komen, dat wordt straks nog moeilijker. Ik wil dan ook dat mijn zoon een groot deel van de alimentatie aan mij geeft om in de kosten van huur, andere vaste lasten en boodschappen te voorzien. Hij gebruikt de rest dan voor kleding, telefoon abonnement en sport. Daarnaast heeft hij ook nog een bijbaantje.

Mijn ex en zoon vinden het erg raar dat mijn zoon “kostgeld” moet gaan betalen aan mij. Dat zou dan betekenen dat hij maandelijks de alimentatie op zijn rekening krijgt en ik dus evengoed de kosten voor mijn zoon moet betalen. Ze zijn hier zo stellig in dat ik begin te twijfelen aan mijn voorstel. Is het zo vreemd dat ik kostgeld ga vragen aan mijn zoon? En wat zou een goede verdeling zijn als hij wel kostgeld zou gaan betalen?

Dit is een lastig onderwerp. De vraag aan jouw zoon om kostgeld te betalen is alles behalve raar. Misschien kan je het ze als volgt uitleggen… De kinderalimentatie die jij nu krijgt is bedoeld om jou tegemoet te komen in alle kosten die jij hebt voor jouw zoon. Hierbij gaat het niet alleen om kleding, schoenen, een nieuwe rugtas en dat soort dingen, maar ook om een gevulde koelkast, gas, water, licht en een dak boven het hoofd. Nu jouw zoon 18 wordt valt deze tegemoetkoming weg. Dit kan er soms best wel flink inhakken. Misschien kun je op deze manier aan jouw zoon duidelijk maken dat het toch wel fijn zou zijn als hij iets bij zou dragen. Kinderen beseffen vaak niet hoeveel kosten zij met zich meebrengen. Je zou een excel-bestandje kunnen maken waarin je een overzicht van de kosten op een rijtje zet. Wie weet helpt dat. Het hele kostgeld-verhaal is overigens wel iets waar jullie samen uit moeten komen. Je kunt zoiets niet afdwingen via bijvoorbeeld de rechter.

Hopelijk kom je hier iets verder mee.

Alimentatiewijzer.nl

 

Vraag: Stopzetten kinderalimentatie

Ik betaal kinderalimentatie mijn zoon is 20 jaar maar heeft een fulltime baan mag ik die kinderalimentatie zomaar stopzetten of niet ?

Op het moment dat een kind 18 jaar of ouder is en in zijn/haar eigen levensonderhoud kan voorzien, is er eigenlijk geen reden meer om alimentatie te betalen.

Je hebt dus inderdaad een goede reden om de alimentatie stop te zetten. Het is echter wel belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Helaas schrijf je niet of je nog goed contact hebt met jouw zoon.

Is dit het geval, dan kunnen jullie samen afspreken dat de alimentatie komt te vervallen. Zet dit altijd wel even op papier met een handtekening eronder.

Is er geen contact, dan zou je kunnen kijken wat er gebeurt als je de alimentatie stopzet. Houd het bedrag nog wel even apart, want het kan zijn dat de zoon het LBIO gaat inschakelen.

Besluit de zoon inderdaad om het LBIO in te schakelen, dan zal je de alimentatie via de officiële weg stop moeten zetten. In dat geval heb je een advocaat nodig en zal de rechter uiteindelijk besluiten dat er geen alimentatieplicht meer is.

Alimentatiewijzer.nl

 

Vraag: Is stiefouder financieel mede verantwoordelijk voor de kinderen

Mijn partner heeft 2 kinderen. Ze wonen bij zijn ex en komen in de weekeinden bij ons. En nu zegt zij steeds dat we 2 verdieners zijn, dus wil ze de alimentatie herzien dat mijn inkomen wordt meegenomen. Nu is de vraag mag dit. Ben ik als stiefouder financieel mede verantwoordelijk voor zijn kinderen. 

Dit onderwerp is in de wet een beetje lastig geregeld. Zijn jullie getrouwd, dan telt jouw inkomen mee, maar alleen als de kinderen ook bij jullie staan ingeschreven. Alleen dan heb jij op financieel vlak een onderhoudsplicht naar de kinderen. In dit geval vermoed ik dat de kinderen bij de moeder staan ingeschreven. In dat geval speelt jouw inkomen een minimale (bijna geen) rol bij de berekening. Er wordt alleen gekeken naar het feit dat jullie vaste lasten kunnen delen. Dit heeft over het algemeen een minimaal effect op de hoogte van de alimentatie.

De ex kan hier dus niets mee.

Alimentatiewijzer.nl

 

Vraag: Bijstandsverhaal na 12 jaar

Mijn ex man heeft 12 jaar lang iedere maand partneralimentatie betaald. Dat was dit jaar in juli klaar, nu had ik gelijk een bijstandsuitkering aangevraagd maar nu wil de gemeenten dat ik een advocaat inschakel om bij mijn ex de uitkering of een gedeelte te verhalen.(ik sta niet achter dit verzoek) Dus nu was mijn vraag kan de gemeenten dit eisen om bij hem te gaan verhalen? Ik heb geen goed contact met mijn ex en zie er enorm tegen op om bij hem aan te moeten kloppen.

Kom je in de bijstand en ben je gescheiden, dan zal de gemeente altijd kijken of zij een deel van de bijstand kunnen verhalen op de ex (hierover kun je meer lezen op: https://www.alimentatiewijzer.nl/alimentatie-bijstandsuitkering.html)  Het is echter wel zo dat ook in dit geval de wettelijke 12 jaar van toepassing is. Na die 12 jaar kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op partneralimentatie. Ook niet door de gemeente. Heb je de gemeente erop gewezen dat de 12 jaar voorbij zijn? Zo niet, dan zou ik dat zeker even doen. Check daarbij ook even of jullie de juiste datum hebben aangehouden. De partneralimentatieduur gaat in op het moment dat de scheiding wordt ingeschreven bij de gemeente. Klopt dit allemaal, dan kan de gemeente hier juridisch gezien niets mee.  

Blijven ze aanhouden, neem dan even contact met ons op. Wellicht kunnen wij je dan verder helpen.

 

Vraag: Ex is werkeloos geworden, kan hij stoppen met alimentatie betalen

Mijn ex had een goede baan maar is werkeloos geworden en komt volgende maand in de ww terecht. Hij heeft wel een vergoeding meegekregen. Ik vraag me af of hij dan ook zomaar kan stoppen met alimentatie te betalen? Hij geeft aan anders de hypotheek niet meer te kunnen betalen van het nieuwe huis.  Ook denkt hij dat als er een herberekening komt van mijn salaris dat het er op neer komt dat ik hém alimentatie zou moeten betalen, wat hij overigens niet zou willen. 

Wat een lastige situatie. Het feit dat jouw ex zijn inkomen is kwijtgeraakt is een goede reden voor het aanpassen van de alimentatie. Het helemaal stopzetten van de alimentatie gaat echter wel heel ver. Hij heeft nog steeds een inkomen. Daarnaast heeft hij een transitievergoeding gekregen. Dat betekent dat er geen goede reden is om de alimentatie stop te zetten. Het is aan jou om te besluiten of je hierover met hem in onderhandeling wil gaan. Je zou hem een tegenvoorstel kunnen doen, waarin je hem voorstelt tijdelijk een lager bedrag te gaan betalen. Kijk hierbij zelf ook even wat je nodig hebt om rond te kunnen komen. Staat hij hier niet voor open of wil jij hier eigenlijk niet over overleggen, dan zal hij het oude bedrag gewoon moeten blijven betalen. Het enige dat hij dan nog kan doen is naar de rechter stappen om via die weg de alimentatie te verlagen. Daarbij is het maar de vraag of hem dat ook zal lukken. De meeste rechters zullen hierbij aangeven dat hij eerst zijn transitievergoeding op moet maken voor hij aan de bel mag trekken. Is de transitievergoeding eenmaal verdwenen, dan is dat het moment waarop hij actie kan ondernemer. Maar wellicht heeft hij tegen die tijd alweer een andere baan… Realiseer je ook dat het hier gaat om een tijdelijke situatie (als het goed is). De vraag is dan natuurlijk ook of hij bereid is hier kosten voor te maken, want zo’n alimentatieprocedure kan flink in de papieren lopen.

Al met al sta je dus best sterk. Ga je nergens mee akkoord, dan kan hij op dit moment niet zoveel. Hij is dus eigenlijk afhankelijk van jou medewerking. Dat maakt jouw onderhandelingspositie een stuk sterker.

Kijk maar even of jullie eruit komen. Het zou ook nog een optie kunnen zijn om samen een herberekening te laten maken. Meer daarover lees je hier: https://www.alimentatiewijzer.nl/complete-herberekening-alimentatie.html. Neem daarvoor gerust even contact met ons op en ook als hij toch naar een advocaat stapt kunnen wij je verder helpen!

 

Vraag: Aanschaf studiemateriaal

Mijn dochter van 19 jaar is gaan studeren. Ik krijg alimentatie voor haar. Aangezien de aanschaf voor studiemateriaal erg hoog is wordt ik zonder enig overleg verplicht daar aan mee te dragen. De studiekosten betalen wij gezamenlijk.

Ik ben bang dat jij als verzorgende ouder (de ouder wij wie het kind staat ingeschreven en die de alimentatie ontvangt) inderdaad verantwoordelijk bent voor de aanschaf van het studiemateriaal en de kosten hiervan. Deze kosten vallen niet onder studiekosten en als jullie hier geen concrete afspraken over hebben gemaakt, ben jij inderdaad degene die dit moet betalen. Natuurlijk kun je jouw ex vragen om hier een bijdrage in te doen, maar hij is niets verplicht.

Alimentatiewijzer.nl

 

Vraag: Inschrijving kinderen, kindgebondenbudget en kinderbijslag

Moet je co ouderschap hebben om de kinderen op 2 adressen in te schrijven en beide voor 1 kind kbs en kgb te ontvangen? Of kan dit ook bij een omgangsregeling?

In Nederland kunnen personen maar op 1 adres ingeschreven staan in de gemeentelijke basisregistratie. Dus of er sprake is van co-ouderschap of een omgangsregeling maakt daarvoor niet uit. Wel wordt soms, als er bijvoorbeeld 2 kinderen zijn, gekozen om ieder een kind op het adres in te schrijven. Deze keuze kan natuurlijk alleen gemaakt worden bij een co-ouderschap. Misschien bedoelde je dat ook wel met jouw vraag, maar voor de zekerheid heb ik het toch even uitgelegd.

Als jullie een alimentatieberekening hebben laten maken dan wordt eventueel kindgebonden budget en kinderbijslag meegenomen in de berekening. Onderling deze bedragen verdelen hoeft dan niet meer. Mocht dit niet het geval zijn dan moeten jullie afspraken maken over hoe jullie de toeslagen en kinderbijslag zullen verdelen.

Je kunt via onderstaande link meer informatie vinden over co-ouderschap en alimentatie:
https://www.alimentatiewijzer.nl/alimentatie-co-ouderschap.html

Vraag: UWV en kinderalimentatie

Mijn partner betaalt alimentatie aan zijn 20-jarige dochter. In overleg met haar moeder is het oorspronkelijke bedrag verlaagd. Dochter woont bij moeder thuis doet geen vervolgopleiding en werkt niet. Zij heeft uitkering aangevraagd. Uwv wil dat dochter advocaat neemt  om volledige bedrag te ontvangen. Als dit doorzet komt mijn partner opnieuw in financiële problemen. Wat kan hij er aan doen?

Het kan inderdaad zo zijn dat een uitkeringsinstantie wil dat er aanspraak gemaakt wordt op alimentatie. Dit kan dan namelijk worden gezien als een voorliggende voorziening. Helaas kan jouw partner hier niets tegen doen.

Wel wordt bij een herberekening uitgegaan van de huidige situatie. Dit betekent dat, indien er wijzigingen zijn geweest in de situatie van jouw partner, een herberekening lager uit zou kunnen vallen dan de oorspronkelijke alimentatie. Daar komt bij dat zijn dochter niet werkt en niet naar school gaat. Zij wordt dan in staat geacht te kunnen werken en daarmee in haar eigen levensonderhoud te voorzien. Dat kan al een reden zijn om de rechter te vragen de alimentatie te matigen. Daar komt bij dat, indien zij een uitkering gaat ontvangen, dat ook nog kan betekenen dat zij in haar eigen levensonderhoud kan voorzien.

Al met al, mocht dochter via een advocaat een herberekening laten uitvoeren welke ongunstig uitpakt, adviseer ik jouw partner om op dat moment zelf ook een advocaat in de arm te nemen om bovenstaande aan te voeren. Wel is het de vraag, gezien ze 20 is, of de kosten voor een advocaat opwegen tegen wat het hem eventueel die laatste maanden nog op gaat leveren, gezien hij tot haar 21e moet betalen. Dat kan hij, mocht het zo ver komen, het beste overleggen met een advocaat.

Meer informatie over matigen van de kinderalimentatie kun je via de volgende link vinden:
https://www.alimentatiewijzer.nl/alimentatie-jongmeerderjarigen.html

 

Vraag: Moet kindgebonden budget worden gedeeld

Ik heb een vraag over het kind gebonden budget. Ik ontvang het kind gebonden budget en het is dus berekend op mijn inkomen. Nu vind mijn ex dat hij recht heeft op de helft daarvan, klopt dat?  Wij hebben een co- ouderschap met een 50-50 verdeling. De kinderbijslag hebben wij opgesplitst.

Normaal gesproken wordt het kindgebonden budget meegenomen in een alimentatieberekening. Je zou dus de berekening erbij kunnen pakken en kijken of dat bij jullie ook is gebeurd. Mocht het zijn meegenomen dan hoef je deze niet te delen. Hiermee is dan immers in de berekening al rekening gehouden.
Als dit niet is meegenomen dan kan het inderdaad wat lastiger worden want dan zullen jullie afspraken moeten maken over de eventuele verdeling. Komen jullie daar onderling niet uit dan is het verstandig om een herberekening te laten maken en het kindgebonden budget hierin mee te nemen. Zo kan daarover (hopelijk) geen discussie meer ontstaan. Meer informatie over een herberekening kun je vinden via de volgende link: https://www.alimentatiewijzer.nl/complete-herberekening-alimentatie.html.

 

Vraag: opschorten alimentatie

Ik heb een vraag over alimentatie. Vorig jaar augustus heeft mijn man een herseninfarct gekregen. Hij werkt als zzp-er en had daardoor een aantal maanden geen inkomen. Dus heeft hij tijdelijk geen kind alimentatie aan zijn ex betaald. Inmiddels werkt hij weer en word de alimentatie weer betaald.
Nu is mijn vraag of dat half jaar wat hij niet kon betalen alsnog betaald moet worden of niet?
 
Wat een vervelende situatie.
Wel geldt, als er een alimentatieafspraak is, dat deze gewoon nagekomen zal moeten worden. Als jouw man, om welke reden dan ook, geen alimentatie heeft betaald zou hij dit dus inderdaad alsnog moeten doen.
Uiteraard is het wel mogelijk deze situatie met de ontvangende partij te bespreken en te kijken of er mogelijkheden zijn om over die periode van een half jaar afwijkende afspraken te maken. Als dat lukt dan is het wel verstandig dat ze die afspraak samen op papier zetten. Als dat niet lukt dan moet hij dus, hoe begrijpelijk de situatie ook is, alsnog betalen.
 

 

Vraag: Gevolgen voor alimentatie bij samenwonen met zus

Mijn ex partner wil bij haar zus gaan wonen. Ze woont nu bij haar moeder en moeder heeft bijstand.
Zus heeft werk dus een normaal inkomen. Ook pas een groot huis toe gewezen gekregen van de huur corporatie ondanks dat ze alleen is. Dus hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen dat weet ik niet.
Maar mijn vraag is is die zus nu verplicht om in het onderhoud van mijn dochter bij te springen en moet ik meer of minder alimentatie gaan betalen omdat ze 1 huishouden gaan voeren. Ex partner werkt niet en heeft ook geen bijstand aangevraagd.
 
Bedankt voor jouw vraag. Ik kan niet helemaal opmaken of er al een officiële alimentatieberekening is gemaakt. Mocht dit wel het geval zijn, dan geldt dat sommige wijzigingen eventueel reden kunnen zijn voor een herberekening.
Voor kinderalimentatie is enkel samenwonen geen reden voor een herberekening. Daarbij heeft de zus van jouw ex geen onderhoudsplicht naar jouw ex of jullie dochter toe. De onderhoudsplicht naar kinderen geldt voor de ouders of eventueel de stiefouder(s). Dus dat jouw ex bij haar zus woont is op zich geen reden voor een herberekening. Wel kan het zijn dat bepaalde lasten (zoals woonlasten) voor haar wegvallen die destijds wel in de berekening meegenomen zijn maar uit jouw verhaal begrijp ik dat ze inmiddels een woning toegewezen heeft gekregen, dus vermoedelijk gaat het maar om een tijdelijke situatie. Dan zou een herberekening misschien niet zinvol zijn.
Meer informatie over een herberekening en de redenen voor een herberekening kun je via de volgende link vinden: https://www.alimentatiewijzer.nl/alimentatie-wijziging.html.

 

Vraag: Zorgkorting

Ik had een vraag over kinderalimentatie, ik hoop dat jullie mij duidelijkheid kunnen geven.
1. Is er ook sprake van zorgkorting (voor de vader) als hij alleen met de lunch en na schooltijd in mijn huis voor de kinderen zorgt. Of is dit pas als ze daar daadwerkelijk zijn en een nacht slapen.
2. Voor hoe lang stel je het bedrag vast? wijzigt deze bij verandering van inkomen of bij oplopende studiekosten?

Er kan sprake zijn van zorgkorting wanneer de ouder die alimentatie betaalt een deel van de zorg op zich neemt. Als hij bij jou thuis voor de kinderen zorgt en daar (al dan niet in natura) geen kosten voor maakt dan zou van zorgkorting geen sprake zijn. De kinderen verblijven dan immers niet bij hem.

In principe wordt het bedrag vastgesteld voor een onbepaalde periode. Dit bedrag geldt totdat er een nieuwe afspraak over de hoogte is gemaakt.
Als er wijzigingen zijn in de situatie dan zou er eventueel een herberekening kunnen plaatsvinden. Meer informatie hierover is te vinden via onderstaande link:

https://www.alimentatiewijzer.nl/alimentatie-wijziging.html

 

Vraag: alimentatieplicht 21 jaar

Mijn oudste dochter is reeds 21 jaar, ze woont bij mij en bij mijn partner. Nu krijg ik inmiddels geen alimentatie meer voor mijn 21 jarige dochter, maar zij eet, woont en slaapt wel bij mij en moet nog 2 jaar een hbo-opleiding volgen. Ik vind het raar dat mijn ex-partner, totaal geen bijdragen meer hoeft te leveren in het onderhoud van onze oudste dochter! Als we nog samen waren geweest, hadden we deze kosten nl ook gedeeld! Kan ik evt nog aanspraak maken bij hem hier op?

Met 21 jaar zijn kinderen volwassen en ben je hier als ouder niet meer verantwoordelijk voor. Je kunt de ex dus niet dwingen om iets bij te dragen. Zelf staat het jou natuurlijk vrij om ook afspraken met de dochter te maken over kost en inwoning. De ene ouder wil dit wel, de ander vindt het onzin. Dat is iets heel persoonlijks. Misschien wel goed om haar iets te laten bijdragen. Op die manier leren ze ook met geld omgaan.

Alimentatiewijzer.nl

 

Vraag: Wordt kinderalimentatie gezien als inkomen

Ik heb een dochter uit een eerder huwelijk, mijn ex partner en ik hebben een goed ouderschapsplan met een vast maandelijks bedrag aan kinderalimentatie. Intussen heb ik een tweede dochter, maar ook de relatie met haar vader is in april stuk gelopen. Met hem was ik samenwonend, niet getrouwd.  Nu wil hij bij het vaststellen van het door hem te betalen bedrag aan kinderalimentatie, de alimentatie van mijn eerdere dochter mee laten berekenen. Kan en mag dit? Mijn eerste ex partner heeft hier namelijk grote moeite mee,  hij wilt dat zijn kinderalimentatie alleen ten goede komt aan zijn dochter en niet wordt meegerekend.  Hij vindt dat dit iets persoonlijks is tussen ons beiden. Ben ik verplicht dit bedrag door te geven? Wordt dit dan meegerekend als  inkomen waarop de door hem te betalen alimentatie wordt berekend?

Kinderalimentatie wordt niet gezien als inkomen en wordt dus ook niet meegenomen in een alimentatieberekening. De alimentatie die jij dus al ontvangt speelt in de berekening geen enkele rol. Hopelijk ben je hierdoor een beetje gerustgesteld. Mocht je nog verdere vragen hebben over de alimentatie, dan mag je altijd even contact met ons opnemen. Dit kan het makkelijkst via https://www.alimentatiewijzer.nl/advies-aanvraag-alimentatie.html.

 

 

Vraag: moet rekening worden gehouden met kindgebonden budget en kinderbijslag

Bij mijn scheiding is door de mediator voor de kinderalimentatie alleen gekeken naar de lonen en niet naar de overige inkomsten die mijn ex krijgt. Zij krijgt een paar honderd euro kindgebonden budget, kinderbijslag krijgt zij volledig. Is dit destijds wel goed berekend door de mediator?

Toeslagen worden niet gezien als inkomen en worden dus niet meegenomen in de berekening van de alimentatie. Hetzelfde geldt voor kinderbijslag. De enige toeslag die wel wordt meegenomen in de berekening is het kindgebonden budget. Is jullie berekening eind 2015 of later gemaakt, dan is daar als het goed is rekening mee gehouden. Mocht je hier over twijfelen, dan kun je natuurlijk altijd de mediator even bellen. Lukt dat niet en blijf je toch zo je twijfels houden, dan kunnen wij ook altijd een alimentatiecheck voor je doen. Hier kun je meer informatie vinden over zo’n alimentatiecheck: https://www.alimentatiewijzer.nl/alimentatiecheck.html

 

Vraag: Heb ik recht op partneralimentatie als ik tijdelijk bij een vriendin ga wonen

Ik heb een vraag over partneralimentatie. Mijn man en ik zitten midden in onze scheiding en ik heb, nog, geen eigen woonruimte. Als alles achter de rug is kan ik tijdelijk bij een vriendin gaan wonen. Mijn vraag is, heb ik dan wel recht op partneralimentatie? Omdat zodra ik een eigen woonruimte heb, heb ik dat geld hard nodig. Hoe gaat dit in z’n werk? 

Je verliest jouw recht op partneralimentatie als je met een nieuwe partner gaat samenwonen en er sprake is van een duurzame relatie.

In dit geval trek je eigenlijk uit nood tijdelijk in bij een vriendin. Je hebt hier verder geen relatie mee en het is ook niet jouw intentie om hier te blijven.

Dat betekent dus dat er geen sprake is van samenwonen en je dus gewoon recht hebt op partneralimentatie.  

Alimentatiewijzer.nl

 

Vraag: Mogen kosten van niet noodzakelijke spullen in mindering worden gebracht op kinderalimentatie

Mijn ex wil dure spullen aanschaffen voor de vakantie die hij met de kinderen gaat ondernemen. Hij wil de kosten hiervan delen, want het zijn spullen voor de kinderen. Het zijn echter “voor de vakantie noodzakelijke spullen”, niet spullen die ze sowieso nodig hebben. Ik vind niet dat ik hoef mee te betalen. Immers, als ik op wintervakantie ga met hen en ik besluit hen nieuwe skispullen te geven, dan zijn de kosten daarvan toch ook voor mij. Hij vond het een rare redenatie. Ik ben benieuwd of hier advies in te geven is, of hoe anderen dit regelen, of wat ‘fair’ is.

Het is niet de bedoeling dat de ex dit soort kosten gaat verrekenen met de alimentatie. Sterker nog… eigenlijk mag de alimentatie nooit iets inhouden op de alimentatie. Staat jouw alimentatie officieel op papier en besluit hij toch minder alimentatie over te maken, dan kun je het resterende bedrag altijd vorderen als dat nodig is. Over het vorderen van alimentatie kun je meer lezen op https://www.alimentatiewijzer.nl/alimentatie-innen-ex.html. Je staat dus volledig in je recht als je bij hem aangeeft dat je niet aan deze kosten zult meebetalen.

 

Vraag: Recht op partneralimentatie als kinderalimentatie stopt

Is er een handige indicatie voor kinderalimentatie gebaseerd op 50/50 co ouderschap en twee kinderen? Is er recht op partneralimentatie pas ingaande nadat er tot 21 jaar kinderalimentatie is betaald? De rechter heeft bij scheiding vastgelegd dat er geen ruimte meer was voor partner alimentatie.

Hebben jullie een co-ouderschap en wordt de zorg voor de kinderen 50/50 verdeeld, dan zal degene met het hoogste inkomen toch nog een stukje kinderalimentatie moeten betalen. Dit om ervoor te zorgen dat de omstandigheden in beide huishoudens niet teveel uiteen lopen. Hoeveel er betaald moet worden is afhankelijk van de inkomens en de uiteindelijke draagkracht en zal per situatie verschillen. Het kan slim zijn om hier een alimentatieberekening voor te laten maken. Zo weet je zeker dat jullie een eerlijk bedrag afspreken en dat hier geen discussie meer over kan ontstaan. Kijk voor meer informatie over zo’n berekening eens op https://www.alimentatiewijzer.nl/complete-onafhankelijke-alimentatieberekening.html

Dan de vraag over partneralimentatie. Zodra de draagkracht van de ex het toelaat, kun je hier aanspraak op maken. Dit kan zijn doordat de kinderalimentatie wegvalt als de kinderen 21 zijn, maar kan ook doordat de ex bijvoorbeeld een hoger inkomen krijgt of gaat trouwen. Zodra de draagkracht verandert, is het goed om de situatie even opnieuw te bekijken. Heb je hier verdere vragen over, dan kun je voor gratis juridisch advies altijd even contact opnemen. Dat kan via: https://www.alimentatiewijzer.nl/advies-aanvraag-alimentatie.html

Vraag: Moet laptop voor school uit kinderalimentatie worden betaald

Mijn ex vrouw ontvangt kinderalimentatie van mij. Vastgesteld in het convenant. Nu is het zo dat onze dochter naar het voortgezet onderwijs gaat en daar zijn schoolspullen voor nodig o.a. een chromebook. Voor zover ik begrijp zitten die bedragen in de alimentatie. Nu wil mijn ex met haar advocaat in de arm ervoor zorgen dat ik toch mee moet betalen daaraan omdat ze in een uitkering zit. En zegt dat ze dit niet kan betalen. Maar zij  geniet ook van alle toeslagen. Is dit mogelijk? Dat ze dit bij de rechter voor elkaar krijgt?

Hebben jullie aparte afspraken over schoolkosten gemaakt in het convenant? In dat geval zal je je daaraan moeten houden en kan het dus zijn dat je naast de alimentatie nog iets extra’s moet betalen. Zijn deze afspraken er niet, dan vallen schoolkosten gewoon onder de alimentatie en kan niemand jou verplichten om hier verder nog aan mee te betalen. De ex kan dus alleen met succes een advocaat inschakelen als er iets in het convenant is opgenomen. 

Alimentatiewijzer.nl

 

Vraag: Geen gezag, toch alimentatie

Ik wil graag weten of mijn partner (ex) alimentatie plicht heeft aangezien hij niet het gezag heeft over onze dochter hij heeft haar wel erkend. En hoe kom ik er achter hoeveel hij zou moeten gaan betalen.

Of een ex gezag heeft of niet is wat betreft de alimentatie eigenlijk niet van belang.

Als biologische vader heeft de ex sowieso een onderhoudsplicht. Dat betekent dat hij kinderalimentatie moet betalen tot jouw 21 jaar oud is.

Het staat jullie vrij om samen afspraken te maken over de hoogte van de alimentatie. Ik kan mij echter voorstellen dat dit misschien best lastig kan zijn.

Het kan helpen om hiervoor een onafhankelijke alimentatieberekening te laten maken. Wij helpen je hier graag bij. Meer informatie over zo’n berekening kun je vinden op https://www.alimentatiewijzer.nl/complete-onafhankelijke-alimentatieberekening.html.

 

Vraag: Geen BSO meer, effect kinderalimentatie

Kinderen gaan niet meer naar de BSO. Hierdoor zijn er geen BSO kosten meer (netto ongeveer 40 euro per maand). Verandert er iets in de alimentatie die vader maandelijks betaalt? Kan hij eisen (een deel van) deze kosten in mindering te brengen op de alimentatie?

Indien bij de eerdere berekening zijn aandeel in de BSO kosten zijn opgenomen, wordt de alimentatie thans lager. Met zijn eerder berekend aandeel in de € 40,00.

Wellicht is het kindgebonden budget lager geworden dan bij de eerdere berekeningen -nu kinderen ouder zijn-  dat is weer een reden voor verhoging van de kinderalimentatie.

Alimentatiespecialist

 

Vraag: Kinderalimentatie, opnieuw samenwonen en een nieuw kindje

Mijn vriend heeft twee dochters van 9 en 11 en heeft een co-ouderschap regeling met zijn ex. Inmiddels ben ik zwanger en hebben we plannen om officieel te gaan samenwonen en mijn huis te verkopen.
Kan zijn ex meer geld eisen omdat wij gaan samenwonen?

Indien jouw vriend en zijn ex ieder een kind hebben ingeschreven gaat de kinderalimentatie omlaag, Zijn beide kinderen bij de moeder ingeschreven dan heeft jullie samenwoning geen gevolgen.

Gaan jullie trouwen (of geregistreerd partnerschap) dan heeft dit wel gevolgen jij wordt dan onderhoudsplichtig naar zijn twee dochters en dan gaat de kinderalimentatie omhoog.

Wanneer jij en jouw vriend een kind hebben wordt hij ook naar jullie kind onderhoudsplichtig, waarschijnlijk gaat de kinderalimentatie dan omlaag.

Alimentatiespecialist

 

Vraag: Kosten kinderopvang

Mijn vriend heeft een zoontje met zijn ex. Hij woont bij haar en is regelmatig bij ons (volgens afspraken). Zij is gaan samenwonen en gaat minder werken. Ze heeft recht op minder uren kinderopvang, volgens de kinderopvangtoeslag. Als het zoontje op onze dagen naar de BSO gaat en dit boven het aantal uren kinderopvang komt waar zij recht op heeft, moeten wij dan deze uren betalen? Of dient dit betaald te worden vanuit de kinderalimentatie? Telt studiefinanciering mee als inkomen? De ex van mijn vriend kreeg studiefinanciering toen zij uit elkaar gingen. Nu niet meer. Haar huidige salaris is lager dan de studiefinanciering destijds was.

Of in de oude situatie studiefinanciering meetelt als inkomen is mede afhankelijk van de toenmalige kosten, de gehele situatie is van belang.

Huidige situatie

Door de samenwoning worden waarschijnlijk de toeslagen lager (kindgebonden budget / opvangtoeslag, en daarmede de draagkracht van de moeder, hierdoor wordt dan meestal de kinderalimentatie hoger. Echter;

Wanneer de moeder niet is gehuwd met de nieuwe partner en geen geregistreerd partnerschap heeft, is de nieuwe partner niet onderhoudsplichtig naar haar kinderen. In deze situaties is het echter niet redelijk de niet verzorgende ouder de dupe te laten worden van de samenwoning, vaak wordt dan voor de berekeningen de moeder nog steeds als alleenstaande ouder aangemerkt met de oude (fictieve) toeslagen.

Vrijwillige inkomensvermindering wordt genegeerd. Van belang is de verdiencapaciteit, oftewel hoeveel men zou kunnen verdienen, wel rekening houdende met de mate van zorg voor de kinderen en opleiding en werkervaring, gezondheid en marktomstandigheden. Met een redelijke verdiencapaciteit wordt dan bij de berekening rekening gehouden, eventueel per komende periode. (bijvoorbeeld een aantal maanden de tijd krijgen om een baan te vinden waarbij de capaciteit benut kan worden.

De noodzakelijke (netto) kosten kinderopvang dienen door beide ouders op basis van draagkracht te worden gedeeld, naast de kinderalimentatie. Het inkomen zou wel hoger dienen te zijn dan de bijbehorende opvangkosten waardoor voor ieder een positief saldo overblijft.

Alimentatiespecialist

 

Vraag: ik ben meer gaan verdienen, kan ik minder gaan werken terwijl de partneralimentatie gelijk blijft

Ik betaal partneralimentatie. Dit kan volgens het echtscheidingsconvenant gewijzigd worden. Als ik 20% meer verdien, kan ik dan 4 i.p.v. 5 dagen per week gaan werken, zodat mijn inkomsten gelijk blijven, en dus ook de partneralimentatie gelijk kan blijven? Of ben ik op de een of andere manier verplicht om deze situatie 100% te blijven werken?  

Een vrijwillig lager inkomen, zoals in geschetste situatie, is geen reden tot verlaging alimentatie. Mogelijkheden tot een hoger inkomen (verdiencapaciteit) bij beide partijen, kan wel reden zijn tot wijziging.

Alimentatiespecialist

 

Vraag: Waar is zorgkorting voor

De situatie is al enige tijd zo dat mijn ex vind dat de kleding die ik mijn kinderen aantrek en meegeef niet goed vind qua pasvorm/maat. Ik heb hem aangegeven dat dit een eindeloze discussie kan blijven.  Want wat hij vind, vind ik niet en andersom. Ik zou graag een einde maken aan deze disscussies. Nu is mijn vraag waar dient de zorgkorting voor? Hij krijgt nl 25% zorgkorting. Is dit alleen voor voeding of ook voor kleding?

De zorgkosten zijn de kosten die de man maakt (en u bespaart) tijdens het verblijf van de kinderen bij de man tijdens de omgangsregeling. Verblijfskosten zijn de woonlasten en voeding.

De kinderalimentatie is het aandeel van de man in uw kosten, uw verblijfskosten en tevens zijn aandeel in de schoolkosten, kleding enzovoort die u betaalt. Verzorgende ouder beslist ook meestal welke kleding wordt gekocht.

Alimentatiespecialist

 

Vraag: Kosten beugel

Dit artikel kwam ik bij u op de site tegen. Dit toen ik informatie aan het zoeken was over de kosten van een beugel. Volgens mijn advocate klopt het artikel niet direct. Het is een voorstel hoe kosten verdeeld kunnen worden maar werkt de ex partner daar niet aan mee dan behoren de kosten van een beugel gewoon betaald te worden uit de kinderalimentatie.

Kosten dienen te worden aangetoond, en,

I  Zou men de beugelkosten vroeger hebben bespaard op andere kosten; ex-partner behoeft niet bij te dragen in de extra kosten.

II Zou men beugelkosten net hebben behoeven te besparen op andere uitgaven dan dient de ex-partner wel bij te dragen in de extra beugelkosten.  Is de draagkrachtverhouding tussen vader : moeder bijvoorbeeld 70 % : 30 %, dan dient de vader 70 % bij te dragen, indien zijn draagkracht dit toelaat.

Het is dus meer dan een voorstel.

Alimentatiespecialist

 

Vraag: Vervalt kindgebonden budget bij (hogere) kinderalimentatie

Mijn ex vriend en ik zijn voor de geboorte van ons kind al uit elkaar gegaan.  Ik heb tot nu toe financieel alleen voor hem gezorgd omdat mijn ex er financieel niet toe in staat was. We hebben dus geen alimentatie afspraken gemaakt en zijn met wederzijds goedkeuren uit elkaar gegaan zonder verdere kinderalimentatie regeling  Nu geeft hij aan €300 per maand te kunnen / willen gaan betalen. Maar heeft dat effect op mijn toeslag: kind gebonden budget van 384 euro per maand? Ik vind het eerlijk gezegd zonde om die ouder bijdrage van €300 aan te nemen als ik dan het kind gebonden budget kwijtraak… Dan schiet ik er alsnog niks mee op.  Wat is wijsheid…?

De kinderalimentatie heeft geen invloed op het kindgebonden budget, dus kan je beide bedragen geheel behouden.

Alimentatiespecialist

 

Vraag: Kinderalimentatie bij 18 jaar, eigen inkomsten kind

Ik ben alimentatieplichtig. Mijn dochter wordt 18. Gaat werken (wil niet studeren) en woont nog thuis.  Dochter gaat dus zelf een inkomen hebben. Wordt financieel zelfstandig(er). Minimaal jeugdloon als ze fulltime werkt telt als ” jezelf financieel kunnen onderhouden”; correct? Bij 18 jaar in 2020 Bruto €826.80 / Netto € 759.63. Stel dat ze besluit parttime te gaan werken, waardoor ze 4 bank-hang dagen overhoudt…  Dien ik dan (maximaal) maandelijks 300,49 euro bij te storten? (Cq aan te vullen tot netto minimum jeugdloon?) Als ze zorgtoeslag ontvangt a €94 of eindejaarsuitkering/ vakantiegeld…wordt dat dan ook als ‘besteedbaar inkomen’ gezien? Dus kan dat bij het salaris van haar worden opgeteld?  En zou het dan theoretisch dus zo kunnen zijn dat elke maand mijn bijstorting kan verschillen afhankelijk van wat zij maandelijks netto verdient?  (Mits ze uiteraard gewoon full time werkt en minimum jeugdloon verdient, want dan hoef ik geen alimentatie te betalen toch?)

De dochter behoeft niet te gaan werken om in eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Soms kan wel rekening gehouden worden met eigen inkomsten van de jongmeerderjarige indien jongmeerderjarige niet studeert.

Ouders hebben beiden de verplichting om tot het 21e levensjaar van hun kinderen bij te dragen in minimaal het levensonderhoud, meestal aan te vullen tot de kosten van het kind behorend bij het (oude) gezins-welvaartsniveau voorafgaand aan de scheiding van de ouders.

Of als alternatief tot het niveau van de kosten die behoren bij de WSF-normeringen voor studerenden, eventueel te corrigeren indien kind niet studeert.

Een tweede alternatief is dat het kind een overzicht maakt van zijn/haar kosten.

Nadat de kosten van het kind zijn vastgesteld worden deze kosten op basis van de draagkrachtverhouding tussen de ouders verdeeld.  Vanaf 18e jaar kan jongmeerderjarige zelf de alimentatie regelen met de ouders of dit overdragen  aan de verzorgende ouder.

Wijziging van  bestaande kinderalimentatie

Indien de ‘oude’ kinderalimentatie eerder is bepaald op basis van een gerechtelijke beslissing

Een door de rechter vastgesteld bedrag kinderalimentatie voor minderjarig kind blijft bij het bereiken van 18e jaar kind gelijk zolang geen verzoek tot wijziging wordt ingediend, of, totdat men het onderling (kind / ouder of ouder /ouder)  eens is over een nieuw bedrag.

Indien de ‘oude’ kinderalimentatie is bepaald op basis van een onderlinge overeenkomst

Een onderlinge overeenkomst eindigt wanneer kind 18 jaar wordt. De verplichting om tot 21e jaar van het kind kinderalimentatie te betalen loopt wel door, wordt men het niet eens over de hoogte van het bedrag dan moet een verzoek tot vaststelling bij de rechter worden ingediend.

Alimentatiespecialist

 

Vraag: Vervallen combinatiekorting

Tijdens de scheiding waren de kinderen 11 en 10 jaar en werd bij de berekening van de alimentatie de combinatiekorting in zijn geheel bij mijn inkomen opgeteld. Nu zijn de kinderen 14 en 13 jaar en is de combinatiekorting komen te vervallen. Dit is van invloed op mijn inkomen. Moet er nu opnieuw gekeken worden naar de kinderalimentatie, in die zin dat deze opnieuw berekend moet worden? 

Dit geeft inderdaad aanleiding tot aanpassing (verhoging) van de alimentatie.

Alimentatiespecialist

 

Vraag: Wordt huurkorting gezien als partneralimentatie

Ex vraagt geen alimentatie maar in plaats daarvan een forse korting op de huurprijs voor 5 jaar.  Is de korting op de huurprijs te zien als bijdrage in levensonderhoud en mogen deze kosten in de aangifte IB 2019 door de man worden vermeld bij het onderwerp “Uitgaven” in  de aangifte IB? Het is een vervanging van alimentatie en de huurprijs is niet meer marktconform.

De huurkorting wordt niet gezien als partneralimentatie en kan dus niet fiscaal verrekend worden. Over de ontvangen huur (x 70%) dient belasting te worden betaald.

Alimentatiespecialist

 

Vraag: inkomenskorting

Ik heb hopelijk een simpele vraag; voor de belastingaangifte wil ik in aanmerking komen voor de inkomenskorting omdat mijn kinderen gemiddeld 3 dagen in de week bij mij zijn. Mijn ex vrouw is wat huiverig hiervoor omdat ze denkt dat zij dan minder inkomenskorting krijgt. Wat ik er over lees, is dit niet het geval en staan de beide inkomenskortingen los van elkaar.

Indien u recht heeft op de inkomenskorting door co-ouderschap, heeft dit inderdaad geen invloed op het de hoogte van de inkomenskorting bij uw ex-partner.

Alimentatiespecialist

 

Vraag: is afkoopsom als alimentatie aftrekbaar

In een samenlevingscontract zijn wij overeengekomen dat bijdrage levensonderhoud plaatsvinden naar rato netto arbeidsinkomen. Inmiddels zijn wij uit elkaar en tegenpartij eist via advocaat (eenmalig) middels een berekening een bedrag, dat ik naar haar mening te weinig zou hebben bijgedragen in de gezamenlijke kosten levensonderhoud.  Mijn vraag is; wordt dit eenmalige bedrag, indien door mij alsnog maar betaald, als een afkoopsom van levensonderhoud(alimentatie) aangemerkt, hetgeen misschien dan fiscaal aftrekbaar is. 

Dit afkoopbedrag is geen alimentatie en daarmede niet aftrekbaar.

Alimentatiespecialist

Vraag: Hoelang kan je alimentatie met terugwerkende kracht eisen

Een aantal jaar geleden zijn er nieuwe afspraken gemaakt dat mijn partner en ik de helft betalen van de schoolkosten en andere kosten van zijn kinderen. Nu komt zijn ex dat ze met terugwerkende de alimentatie wilt ontvangen. Is dit mogelijk? Zo ja hoeveel maanden of jaren. De alimentatie is ooit vastgesteld in een convenant de nieuwe afspraak in een whatsapp gesprek. Gaan er dus vanuit dat dit niet rechtsgeldig is. 

Van belang is onder meer; de beschikking en het convenant en of dit convenant wel of niet geheel of gedeeltelijk is opgenomen in de beschikking.

Een convenant is in onderling overleg en overéénstemming te wijzingen, vast te leggen in een aanvullende overéénkomst.

Indien men geen aanvullende overéénkomst heeft opgemaakt is wellicht uit overige correspondentie en betaalde bedragen mede aan te tonen dat men het eens is geweest over de wijziging.

Normaliter kan men tot vijf jaar met terugwerkende kracht alimentatie vorderen indien niet is voldaan aan de opgelegde alimentatiebedragen.

Alimentatiespecialist

 

Vraag: Heeft overgang naar voortgezet onderwijs effect op kinderalimentatie

Mijn dochter gaat volgend jaar naar het voortgezet onderwijs. Ze is dan 12 jaar.  Mijn ex partner vraagt om meer alimentatie per maand. Omdat de studie bekostigd moet worden. En krijgt mijn ex partner geld van de belastingdienst voor de studie van onze dochter? Ex partner is alleenstaande moeder. 

Normaliter zijn er geen (extra) kosten verbonden aan voortgezet onderwijs. Maar mochten er in uw situatie wel extra kosten zijn;

Invloed van extra kosten op de kinderalimentatie
Hierbij is het van belang op welke wijze de ouders, als zij niet waren gescheiden, met deze extra (internaat) kosten zouden zijn omgegaan.

Bij een ruim gezinsinkomen geven extra kosten waarschijnlijk geen aanleiding om op andere uitgaven te bezuinigen. Maar kan men doorgaans al moeilijk alle kosten voldoen, dan zal men extra kosten (internaat) compenseren door op andere uitgaven, bijvoorbeeld vakanties, kleding en speelgoed te bezuinigen.

Afhankelijk van bovenstaande dient de huidige alimentatie wel of niet te worden aangepast, waarbij de extra kosten -evenals alle overige kosten- pro rato ieders draagkracht dienen worden gedeeld.

Alimentatiespecialist

 

Vraag: Mijn zoon woont nu bij mij, kan ik stoppen met betalen van kinderalimentatie

Mijn zoon woont sinds een paar maanden bij mij. Ik probeer onderling met mijn ex een regeling te treffen omdat ik tot op heden de alimentatie voor mijn zoon ook nog overmaak aan mijn ex partner.  Mijn zoon heeft op dit moment nog steeds geen enkel contact met zijn moeder en geeft aan dit ook niet te willen.  Kan ik de verschuldigde alimentatie ( maandelijks) naar een aparte rekening zetten ( mijn eigen rekening ) zonder dat ik daar problemen mee ga krijgen? Ik heb namelijk wel gewoon alle kosten van onderhoud van hem . Wat zijn eventuele vervolgstappen en hoe moet ik dat aanpakken ?  

In deze situatie dient de moeder bij te dragen in de kosten van jullie zoon welke jij nu geheel draagt. Dus kan jij stoppen met de kinderalimentatie, berekend kan worden of de moeder kan bijdragen en zo ja hoeveel er nodig is. Advies is om de moeder direct hiervan op de hoogte te stellen.

Alimentatiespecialist

 

Vraag: Kinderalimentatie en extra kosten beugel en schoolreis

Er is wat onduidelijkheid over wat er onder de kinderalimentatie valt. De zorg van de kinderen ligt bij mijn ex en laatst vroeg zij aan mij of ik de helft van de kosten van een schoolreis naar het buitenland wilde betalen omdat zij ook al de beugelkosten voor de kinderen had betaald. Graag wil ik alles netjes doen en in ons convenant zijn er destijds geen extra afspraken gemaakt over schoolkosten, en voor de beugels is zij toch verzekerd?  Kunt u duidelijk geven? 

Hierbij is het van belang op welke wijze de ouders, als zij niet waren gescheiden, met deze extra kosten zouden zijn omgegaan.

Bij een ruim gezinsinkomen geven extra kosten waarschijnlijk geen aanleiding om op andere uitgaven te bezuinigen. Maar kan men doorgaans al moeilijk alle kosten voldoen, dan zal men extra kosten (steunzolen, beugel) compenseren door op andere uitgaven, bijvoorbeeld vakanties, kleding en speelgoed te bezuinigen.

Door het compenseren blijven de kosten van de kinderen uiteindelijk gelijk.

Afhankelijk van de wijze waarop het “oude” gezin met de extra kostenposten zou zijn omgegaan, als had de scheiding niet plaatsgevonden, zijn de volgende scenario’s mogelijk hoe om te gaan met deze extra kosten – eventueel rekening houdend met een huidig hoger inkomen van de alimentatieplichtige:

  • Zouden er geen kostenbesparingen zijn gedaan (niet bezuinigd op andere uitgaven), dan is een bijdrage van de andere ouder, in verhouding tot ieders draagkracht, redelijk.
  • Zouden er wel kosten elders bespaard worden, dan is geen aanvullende bijdrage nodig. Immers, per saldo worden dan geen extra kosten worden gemaakt.

Indien de kosten dus elders worden bespaard, is er dus geen extra bijdrage van de alimentatieplichtige nodig, anders wel

Alimentatiespecialist

 

Vraag: Kinderalimentatie en bijstandsuitkering

Mijn zoon is jong meerderjarig. Zijn vader heeft jaren kinderalimentatie betaald. Dat kwam op mijn rekening en werd vervolgens weer gekort op mijn bijstandsuitkering; uitkomst nul.  Het blijft voor mij, gevoelsmatig, niet kloppen. Dit bedrag is om te besteden aan mijn zoon. We kunnen het goed gebruiken want hij heeft een tweevoudige handicap en er is nog weleens wat extra’s nodig.  Hij heeft dus al die jaren geen stuiver van het maandelijkse bedrag gezien.
Er wordt gemeld “een kind mag niet slechter uit zijn na een scheiding”, maar hij heeft er totaal geen voordeel van gehad.  Nu is hij dus 19 en kan het bedrag op zijn eigen rekening gestort worden maar het blijft me toch steken. Zijn er mensen die hier meer van weten; ik ben benieuwd!

Wij kunnen uw gevoelens voorstellen, enkele opmerkingen vanuit standpunt overheid;

Ad ‘’Er wordt gemeld “een kind mag niet slechter uit zijn na een scheiding”, maar hij heeft er totaal geen voordeel van gehad.’’ Op basis hiervan wordt de kinderalimentatie vastgesteld en aan u / de moeder betaald.

Daarnaast is er de bijstandsuitkering, deze vult uw inkomen aan om minimaal uit te komen op het bijstandsniveau, indien u minder inkomsten heeft, inclusief alimentatie, vult de bijstand aan. Daardoor komt het gezinsinkomen, ondanks de alimentatieontvangsten lager uit dan tijdens de voorgaande samenwoning en zijn kinderen ‘toch financieel slechter af na de scheiding.

Indien uw jongmeerderjarig kind nog steeds bij u inwoont adviseren wij u de regels na te kijken van de gemeente waar u woont  ten aanzien van zijn inkomensinvloed op uw uitkering / kostendelersnorm / zelfstandig recht op een uitkering.

Tevens de mogelijkheden voor een  aanvullende uitkering i.v.m. zijn handicap.

Alimentatiespecialist

 

Vraag: Zitten studiekosten in de kinderalimentatie

Dochter is gaan studeren en moet het eerste schoolgeld betalen. Ex geeft minder uit aan kinderkosten dan zij krijgt. Mijn dochter gaat nu een schuld aan want ex wenst niets te betalen, heeft eigen bedrijf maar is achterover gaan hangen en dus nauwelijks inkomsten.

Extra kosten voor 18e jaar kind dienen bovenop de eerder bepaalde alimentatie te komen, vader en moeder ieder een deel pro rato draagkracht. Rekening dient te worden gehouden met mogelijkheden studiefinanciering en consequenties voor de kinderbijslag en het kindgebonden budget.

Uitzondering, zouden de ouders de extra studiekosten- indien nog samenwonend- hebben moeten besparen op andere kosten kinderen dan wordt de kinderalimentatie niet verhoogd.

Zodra dochter 18 jaar wordt dient een geheel nieuwe berekening te worden vervaardigd.

Alimentatiespecialist

 

Vraag: Kan ik zorgkorting aan mijn ex terugvragen als de kinderen niet bij hem zijn

Zoals het er naar uit ziet zullen mijn kinderen voorlopig niet naar vader toe gaan, zoals beschreven in het ouderschapsplan. Maar uiteraard heeft hij wel zorgkorting gekregen. Heb ik recht om de zorgkorting terug te vragen aan hem? En zo ja hoe kan ik dat dan het beste aanpakken? 

Voor de verrekening van de zorgkorting gaat het om de werkelijke situatie. De huidige kinderalimentatie zal berekend zijn op basis van het ouderschapsplan en is dus onjuist (te laag).

Een berekening kan helderheid verschaffen in de actuele juiste kinderalimentatie sinds de wijziging van het aantal dagen uit de omgangsregeling.  Aanpassing kan vervolgens (ook met terugwerkende kracht, wel zsm vader inlichten) in onderling overleg worden afgesproken en als dat niet lukt, via een rechtszaak (verzoekschrift via advocaat) waarbij berekeningen worden ingebracht.

De Alimentatiespecialist

Vraag: vermindering aftrek partneralimentatie 2020 en het niet-wijzigingsbeding

In het convenant is een zogenaamd niet-wijzigingsbeding opgenomen, kan vermindering van de aftrekbaarheid van partneralimentatie dan leiden tot wijziging van de partneralimentatie?

Het belastingplan 2020 houdt onder meer een vermindering van de aftrek van partneralimentatie in. De aftrek wordt stapsgewijs beperkt, zoals volgt uit onderstaande tabel.

Tabel aftrekbaarheid partneralimentatie

2019      51,75%

2020      46 %

2021      43 %

2022      40 %

2023      37,10%

Invloed op draagkracht

Dit voorstel is van grote invloed op de draagkracht van de alimentatieplichtige, immers de netto alimentatielast wordt door dit voorstel hoger.

De alimentatieplichtige heeft minder fiscaal voordeel met als gevolg dat de draagkracht afneemt, waardoor er feitelijk minder alimentatie betaald kan worden indien de overige omstandigheden gelijk blijven.

Opgemerkt moet worden dat de wijziging met name grote gevolgen heeft voor de hogere inkomens van boven de € 68.500,-. De middeninkomens en lagere inkomens zullen minder of geen nadeel van deze regeling ondervinden.

Wijziging partneralimentatie ondanks niet wijzigingsbeding

Het is de vraag of de vermindering van de aftrekbaarheid van partneralimentatie kan leiden tot wijziging van de partneralimentatie, ondanks het feit dat partijen een niet-wijzigingsbeding zijn overeengekomen.

In artikel 1:159 lid 3 van het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat het niet-wijzigingsbeding op verzoek van een partij door de rechter kan worden gewijzigd indien er sprake is van zo ingrijpende wijziging van omstandigheden, dat de alimentatieplichtige naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet langer aan het beding mag worden gehouden.

Veranderde omstandigheden?

Het is de vraag of de vermindering van de aftrekbaarheid van partneralimentatie een omstandigheid oplevert zoals bedoeld in artikel 1:159 lid 3 BW. Indien de rechter oordeelt dat dit het geval is, kan het zijn dat de partneralimentatie wordt verlaagd indien alle overige omstandigheden van het geval daar eveneens aanleiding voor geven.

Uit vaste rechtspraak blijkt dat een wijziging slechts in uitzonderingsgevallen is toegelaten en dat in de procedure zware eisen worden gesteld aan de stelplicht van de verzoekende partij alsmede aan de motivering van de rechter. Daarbij is het van belang dat de partijen ten tijde van het overeengekomen van de partneralimentatie geen rekening hebben gehouden met deze mogelijke wijziging. Tevens houdt de rechter rekening met hetgeen partijen bij het sluiten van de overeenkomst voor ogen stond.

Niet te voorspellen

Op dit moment is nog niet te voorspellen hoe rechters zullen omgaan met de gevolgen van de vermindering van de aftrekbaarheid van de partneralimentatie en of deze wijziging zal vallen onder artikel 1:159 lid 3 BW.

Indien het belastingplan 2020 grote gevolgen voor u met zich brengt, is het aan te bevelen om zo snel mogelijk een procedure tot wijziging te starten. Rechters zijn in het algemeen zeer terughoudend met het vaststellen van alimentatie met terugwerkende kracht. Het verzoek zal goed onderbouwd moeten zijn, nu uit de huidige rechtspraak volgt dat er zware eisen worden gesteld aan de stelplicht van de verzoekende partij. Of de rechter het verzoek zal toewijzen is afhankelijk van alle omstandigheden van het geval.

De Boorder Advocaten

Vraag: Zoon wordt 21, krijgt jongere dochter dan meer kinderalimentatie

Mijn zoon wordt 21, moet ik wat ik aan beide kinderen betaalde (ieder € 400) nu volledig aan mijn jongste kind betalen? Bij mij zijn er geen gewijzigde omstandigheden, salaris is hetzelfde gebleven. 

Van belang is de behoefte (kosten) van het jongste kind, deze kosten zijn wellicht eerder al berekend. Beide ouders dienen pro rato draagkracht bij de te dragen in deze kosten. Indien jouw aandeel € 400 bedraagt behoef je nu niet meer te gaan betalen ook al wordt jouw draagkracht hoger door minder kosten voor oudste kind. Maar is jouw aandeel bijvoorbeeld € 550, maar kon je eerder niet meer betalen dan € 400, dan moet de kinderalimentatie wel worden verhoogd.

De Alimentatiespecialist

Vraag: Eigen inkomsten kind van 18

Mijn oudste kind wordt 18 jaar en volgt een opleiding volgens het BBL principe. 4 dagen werk en 1 dag school in zijn geval. Nu verdient hij daar een loon mee. Nu vraag ik mij het volgende af: ben ik nog verplicht om zijn deel van de kinderalimentatie te betalen? Stel dat ik door zou moeten betalen: kan ik, ondanks dat anders aangegeven wordt, het geld naar hem privé overmaken of ben ik verplicht het geld over te maken naar de rekening die hij of mijn ex aangeeft?

De kinderalimentatie dient te worden overgemaakt naar de rekening die uw kind aangeeft. Wanneer een kind 18 jaar wordt houdt de verplichting om financieel voor uw kind te zorgen nog niet op. Voor kinderen van 18, tot en met 20 geldt een ‘voortgezette onderhoudsplicht’. Dat betekent dat de ouders de kosten van levensonderhoud en studie van het kind moeten betalen.

Vanaf het moment dat een kind 18 jaar wordt kan de alimentatie aan het kind zelf worden betaald. Afspraken over alimentatie kunnen vanaf de leeftijd van 18 jaar met het kind zelf worden gemaakt maar kind kan dit ook overdragen aan één van de ouders. Ouders hebben dus de verplichting om tot het 21e levensjaar van hun kinderen bij te dragen in minimaal het levensonderhoud.  Ook indien een kind gaat werken blijft deze plicht bestaan.

De rechtspraak is hier heel duidelijk over. In afzonderlijke gevallen kan de rechter kijken of het gezien de omstandigheden van het geval redelijk is ‘de hoogte van het bedrag te herzien. Hierbij zijn onder meer de volgende factoren van belang; Behoefte kind, eigen inkomen kind (indien kind niet studeert) en inkomen (stief)ouders.  Het gebeurt niet vaak dat een alimentatieverplichting geheel komt te vervallen, ondanks eigen inkomsten van het kind.

Vaststelling kosten kind. Voorbeelden op welke manieren de behoefte per kind kan worden bepaald;

Op basis van eerder (huidig) overééngekomen kinderalimentatie/ kosten kind)

Op basis van het (gezins-)inkomen van de ouders (welvaartsniveau) , voorafgaand aan de (toenmalige) verbreking samenwoning of op basis van het huidig netto inkomen van één der ouders indien dit inkomen hoger is dan het oude welvaartsniveau. Wellicht kan rekening kan worden gehouden met eventuele inkomsten kind indien kind niet meer studeert. Of en wanneer de eigen inkomsten van de jongmeerderjarige mogen worden afgetrokken is telkens maatwerk.

Rapport alimentatienormen meldt dat structurele inkomsten kunnen worden verrekend met de kosten. Jurisprudentie hierover is steeds wisselend, soms wordt volledig rekening gehouden met eigen inkomsten, soms deels en soms geheel niet. Elke (stief)ouder dient een bijdrage te leveren in de behoefte van de jongmeerderjarige, op basis van ieders draagkracht. Eventuele wijziging van de kinderalimentatie voor uw oudste kind kan consequenties hebben voor hoogte kinderalimentatie jongste kind.

De Alimentatiespecialist

Vraag: Kan ik alsnog alimentatie aanvragen? 

Ik ben sinds 1 1/2 jaar uit elkaar met mijn ex partner. Samen hebben wij een zoon. Alles is netjes verdeelt en er zijn mondelinge afspraken gemaakt. Later zijn deze op papier gezet met behulp van een mediator. 1 van de afspraken was dat degene die heen en weer rijd geen alimentatie betaald. Zoon woonde eerst bij papa nu bij mij(mama).Sinds hij bij mij woont haalt papa hem op, maar ik moet de terugreis rijden. Om dat te compenseren zou hij geld op de spaarrekening van zoon storten. Tot op heden(nu een jaar verder) is er nog geen euro binnen gekomen. Ondertussen is er bij ons een kleine bijgekomen en lopen de kosten voor de zoon te hoog op. Kan ik nu alsnog alimentatie aanvragen en hoe kan ik dat doen?

U vraagt zich af u  alimentatie kunt aanvragen nadat de omstandigheden anders zijn geworden en hoe u dit kan doen . In eerste instantie heeft u afspraken gemaakt over halen en brengen van jullie zoon en betaling van kinderalimentatie. Nadat de situatie gewijzigd is, jullie zoon is bij u gaan wonen, hebben jullie mondeling een afspraak gemaakt over geldelijke compensatie.

De geboorte van een kindje in uw gezin en de wijziging in woonplaats van uw zoon maken dat dit omstandigheden zijn waardoor de gemaakte afspraken over de alimentatie niet meer aan de maatstaven voldoen. Een wijziging/aanvraag of verhoging van de kinderalimentatie kan door jullie onderling in overleg, en met eventuele hulp van een scheidingsbemiddelaar nieuwe afspraken overeen komen en deze ook vast laten leggen in een aanvullend convenant zodat bij achterwege blijven van betalingen er een getekend stuk aan ten grondslag ligt.

Als de verhouding tussen u en uw ex-partner niet goed is kan er voor gekozen worden de wijziging via juridische weg te laten lopen. U kunt zich dan wenden tot de Raad voor Rechtsbijstand om na te gaan of u in aanmerking komt voor  gesubsidieerde rechtsbijstand, Een en ander onder voorbehoud van de door u gemaakte afspraken omtrent gewijzigde omstandigheden zoals vastgelegd in uw convenant. 

De scheidingsplanner.nl

Vraag: Kan alimentatie met terugwerkende kracht worden geeist

Mijn ex en ik zijn een paar jaar geleden uit elkaar gegaan. We hebben 1 jonge zoon. Mijn ex heeft nog nooit iets betaald voor onze zoon. Kan alimentatie ook met terug werkende kracht worden geëist? In ieder geval kan vanaf heden alimentatie gevraagd worden.

Met terugwerkende kracht kan ook maar dat is afhankelijk van meerdere factoren, zoals: wat staat er in het convenant/ouderschapsplan; redenen waarom niet eerder is betaald; is reeds  eerder een verzoek gedaan enzovoort. 

De Alimentatiespecialist

Vraag: Kosten procederen over kinderalimentatie

Mijn dochters zijn student HBO/MBO. Zij hebben voor studie en kosten meer geld nodig van hun vader dan hij nu betaalt, praten is geen optie. Is er een goedkope mogelijkheid voor hen om hem een hogere bijdrage te laten betalen?

U, of uw dochters nadat zij 18 zijn geworden kunnen trachten in overleg een nieuw alimentatiebedrag met de vader overeen te komen, wij kunnen de nieuwe alimentatiebedragen berekenen, tot 18e jaar en na 18e jaar. De nieuwe bedragen zijn afhankelijk van uw huidig inkomen en het actuele inkomen van vader.  Wil de vader niet meewerken dan kunt u (kunnen uw dochters) een rechtszaak starten. Wellicht komt u (uw dochters)  in aanmerking voor een toevoeging, dan betaal je zelf alleen een eigen bijdrage aan de advocaat. De rest van de kosten worden betaald door de overheid. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen, maximum inkomen om in aanmerking te komen bedraagt (2019) € 27.300,00. 

De Alimentatiespecialist  

Vraag: Kosten BSO/VSO

Op de school van ons kind is er een regeling voor BSO en VSO. Op de vrijdag dat mijn dochter bij mij is gaat zij altijd naar de VSO. Mijn ex wil de VSO eenzijdig stopzetten of de kosten hiervan op mij verhalen. Ik betaal maandelijks alimentatie,  daar is dit toch in meegenomen?

Beide ouders betalen naar draagkracht mede aan de kosten BSO, meestal is dit verrekend in de kinderalimentatie. Wijzigt de BSO dan wijzigt ook de bijdrage door ieder c.q. de kinderalimentatie. De kinderalimentatie dient eveneens aangepast te worden bij wijziging van de omgangsregeling.

De Alimentatiespecialist

Vraag: Verdiencapaciteit

Wat als je ex 24 uur per week werkt en ik alimentatie betaal, is zij dan verplicht om meer uren (40) te gaan werken, zodat m’n alimentatie gestopt kan worden?

De alimentatie kan worden aangepast aan haar verdiencapaciteit. Voor het berekenen van de alimentatie zijn de inkomens (en daarbij behorende draagkracht) van belang. Behalve van het werkelijk inkomen kan van een huidige of toekomstige verdiencapaciteit worden uitgegaan. Men dient zich volledig in te zetten om de verdiencapaciteit volledig te benutten. Het is aan de man of vrouw in kwestie om aan te tonen dat men deze inspanningen heeft verricht. Dit betekent onder meer dat de men actief moet solliciteren en/of opleidingen moet volgen waardoor de kans op het vinden van een baan groter wordt. Daarbij zijn alle omstandigheden van belang, waaronder: Opleiding Werkervaring De geboden tijd om werk te zoeken De gezondheid Zorg voor kinderen De arbeidsmarktsituatie ter plekke

De Alimentatiespecialist  

Vraag: mag vader stoppen met kinderalimentatie als kind 18 wordt

Mijn dochter van 19 is sinds eind februari klaar met haar opleiding. Op 1 september start zij met haar vervolg opleiding (vavo) om de kosten voor deze opleiding van 2 jaar te kunnen betalen (zij ontvangt bij de vavo geen studiefinanciering van duo) is zij bij haar laatste stageplek blijven werken tot augustus. Dan heeft ze een maandje vakantie en begint dan aan de vavo. Nu haar vader weet dat haar opleiding klaar is en zij nu tijdelijk werkt betaalt hij geen alimentatie meer. Hij heeft dit zelf beslist. Mag dit zomaar en wat zijn de regels betreft betalen van alimentatie bij een tijdelijke baan?

Het antwoord op jouw vraag behoeft enige toelichting vooraf. Zodra een kind 18 jaar wordt is het kind wettelijk gezien volwassen. Dat betekent dat het ouderlijk gezag ophoudt. Daardoor kunnen de ouders het kind niet meer vertegenwoordigen en is het kind, jullie nu 19-jarige dochter, zelf onderhandelingspartij. Dat wil zeggen dat vanaf het moment dat jullie dochter meerderjarig is geworden ieder van de ouders een eigen afspraak dient te maken over een bijdrage in de kosten van levensonderhoud en scholing. Dit tegen de achtergrond dat ouders een zorgplicht hebben.

Voor jong-volwassenen (kinderen van 19 tot 21 jaar) geldt dat zij geen behoeftigheid hoeven aan te tonen om een beroep te kunnen doen op de zorgplicht van de ouders. Voor kinderen vanaf 21 jaar is dat wel het geval.

Kort door de bocht betekent dit: de vader kan zelf beslissen of hij stopt met het betalen van de regeling uit het verleden, maar hij heeft een zorgplicht, waardoor hij in overleg met jullie dochter dient mee te betalen aan de kosten voor levensonderhoud en scholing.

Jullie dochter dient dus te overleggen met haar vader over een financiële ondersteuning, zoals zij dat ook met jou, haar moeder, dient te doen. Jullie als ouders kunnen alleen maar voor elkaar/met elkaar bepalen wat  ieder moet bijdragen in de kosten voor jullie dochter als jullie dochter met deze afspraken instemt. Uiteraard mogen/kunnen ouders wel overleg met elkaar voeren wat zij redelijk vinden, maar uiteindelijk dient het meerderjarig kind daarmee in te stemmen. 

Rudi Mertens De Scheidingsplanner

Vraag: wanneer stopt belasting over partneralimentatie

Op 1 mei 2008 ontving ik de eerste partneralimentatie. De alimentatie stopt in 2020. Mijn vraag is stopt dan ook gelijk de belasting in mei die ik daarover betaal of loopt het dat jaar door. En krijg ik dat later terug.

De partneralimentatie die u van uw ex ontvangt is bruto inkomen (Box 1). Hierover bent u nog inkomstenbelasting en ZVW premie (5,7% /2019) verschuldigd. In overleg met de Belastingdienst kunt u dit maandelijks of 1x per jaar betalen. U geeft aan dat u in mei belasting betaalt. Dit zal naar verwachting betrekking hebben op het voorliggende jaar. Als uw ex tot 2020 zal betalen zal u naar verwachting in mei 2021 het laatste verzoek tot betaling hiervoor ontvangen. 

Marco den Otter De Scheidingsplanner  

Vraag: telt mijn inkomen mee voor de alimentatie als mijn vriend en ik gaan samenwonen

Graag wil ik met mijn vriend gaan samenwonen en een samenlevingscontract aangaan. Hij heeft met zijn ex 2 kinderen. Die wonen bij zijn ex, haar nieuwe partner en haar andere 2 kinderen. Mijn vriend betaalt op dit moment geen alimentatie, omdat op het moment van berekening hij te weinig inkomen had om het te kunnen betalen. Wat gebeurt er als ik bij hem intrek en de alimentatie evt. opnieuw berekend wordt? Wordt er dan ook naar mijn inkomen gekeken en ben ik verplicht daaraan mee te betalen? Aangezien het niet mijn kinderen zijn.

In de wet is een onderhoudsverplichting opgenomen van de stiefouder voor de kinderen van zijn of haar partner tot dat de kinderen 21 jaar zijn. Wanneer de ouder en de nieuwe partner samenwonen, maakt dat de nieuwe partner nog niet direct onderhoudsplichtig. Ook niet als er als samengesteld gezin wordt samengeleefd en er ‘family life’ is tussen de stiefouder en de kinderen.

Wanneer de ouder en de nieuwe partner met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, dan is de nieuwe partner ‘stiefouder’ en ontstaat er wél een onderhoudsverplichting. Hetgeen effect kan hebben op de hoogte van de kinderalimentatie.

De verplichting voor de stiefouder om bij te dragen in de kosten van de kinderen geldt alleen tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap met de ouder van de kinderen. Eindigt het huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan eindigt ook de onderhoudsplicht voor de stiefouder.

De onderhoudsplicht geldt alleen voor kinderen die ‘tot het gezin’ van de stiefouder en de ouder behoren. Hieronder vallen ook kinderen die op kamers wonen in verband met studie.

Wanneer de stiefouder en de ouder van de kinderen uit elkaar gaan en feitelijk niet meer samenwonen (er hoeft nog geen formele echtscheiding te zijn), eindigt ook de onderhoudsplicht. De kinderen behoren dan niet meer ‘tot het gezin’ en de stiefouder is niet meer verplicht om bij te dragen in de kosten van de kinderen. 

Hendrik van den Berg De Scheidingsplanner

Vraag: effect nieuwe belastingschijven

Mijn ex-man heeft de alimentatie naar beneden bijgesteld ivm met de nieuwe belastingschijven. Hij betaalt ook nooit de indexering met ingang van het nieuwe jaar, ik krijg al genoeg volgens hem. Ik wil graag weten of het klopt dat ik minder alimentatie krijg mbt de nieuwe belastingschijven.

Toepassing van de indexering is verplicht, alimentatie die niet is verhoogd conform de indexeringen is 5 jaar lang (het verschil) met terugwerkende kracht alsnog op te eisen. Door de wijzigingen in het fiscaal systeem kan uw ex-partner een lager fiscaal voordeel genieten over betaalde partneralimentatie, dit kan invloed hebben op de huidige alimentatie, maar hoeft niet. Is afhankelijk of thans de maximale draagkracht wordt aangewend voor de alimentatie en van de hoogte van ieders inkomen.

De Alimentatiespecialist  

Vraag: mag alimentatie verlaagd omdat ondernemer slecht jaar heeft gehad

Ik heb een vraag over kinderalimentatie.  Deze is een paar  jaar geleden berekend.  Met mij als parttime werker en mijn ex als ondernemer.  Kinderen wonen bij mij.  Nou geeft ex aan de alimentatie te willen verlagen omdat hij een slecht jaar achter de rug heeft. Mag hij dat zomaar? Want als hij een goed jaar achter de rug zou hebben gehad zou het ook niet omhoog zijn gegaan. Ik heb de kosten van de opvang al weten te drukken en heb voorgesteld de partneralimentatie te laten vervallen. Neemt hij helaas geen genoegen mee.

Bij gewijzigde omstandigheden (wijziging van inkomen bijvoorbeeld) kan de alimentatie worden aangepast, afhankelijk van eerdere vastlegging in onderling overleg of via een rechtszaak. Bij een goed jaar dus hogere alimentatie en bij een minder jaar lagere alimentatie, gebruikelijk is om met 3 jaarsgemiddelde te rekenen, die dan ieder jaar wijzigt.

De Alimentatiespecialist  

Vraag: kinderalimentatie en nieuwe baby

Mijn ex man betaalt kinderalimentatie voor ons kind. Ik ben een geregistreerd partnerschap aangegaan met mijn huidige partner. Hij heeft een kind uit een vorig huwelijk en betaalt kinderalimentatie. Mijn nieuwe partner en ik verwachten een baby. Mijn ex man wil de kinderalimentatie verlagen, kan dat?
 
Voor het kind van jou en je ex man zijn drie personen onderhoudsplichtig, vader, moeder en stiefvader (jouw partner). Ieders aandeel is afhankelijk van ieders draagkracht. Bij de stiefvader wordt rekening gehouden met de kinderalimentatie die hij aan zijn ex betaalt. Zodra de baby is geboren wordt bij jou en bij de stiefvader ook rekening gehouden met de kosten van het nieuwe kindje. Er zal een nieuwe berekening moeten worden gemaakt.
 

Vraag: bijstandsverhaal en co-ouderschap

Ik heb een verhaalsbesluit ontvangen van de gemeente. Mijn ex partner (nooit getrouwd of samenwoningscontract) heeft een bijstandsuitkering, mede voor onze 2 kinderen. Ik ben de vader van de 2 kinderen en met mijn ex partner heb ik een 50/50 co-ouderovereenkomst. De kinderen zijn bij haar ingeschreven en zij ontvangt alle toeslagen, ik ontvang geen toeslagen. Nu wil de Gemeente het grootste deel van de zorgbehoefte van de kinderen op mij verhalen. Nu is mijn vraag, moet de gemeente niet meerekenen dat de kids 50% bij mij wonen?

Op het moment dat één van u een beroep dient te maken op een bijstandsuitkering heeft de betreffende gemeente een verhaalrecht op de andere partner. De gemeente voert hiertoe een alimentatieberekening uit. De daaruit voortvloeiende alimentatieverplichting kan afwijken van hetgeen onderling is vastgesteld dan wel is overeengekomen door u beiden en is dan ook bindend. De gemeente dient uiteraard rekening te houden met de dagen dat de kinderen bij u zijn. Co-ouderschap wil echter niet zeggen dat de kosten van de kinderen daadwerkelijk 50/50 worden gedeeld. Dit is afhankelijk van het inkomen. Nu uw ex-partner nauwelijks inkomsten heeft, zal het grootste deel van de kosten van de kinderen inderdaad bij u komen te liggen. Ik adviseer u om de berekening van de gemeente op te vragen, zodat dit voor u ook inzichtelijk is. 
 
Stefanie van Poppel De Scheidingsplanner

Vraag: effect op kinderalimentatie van wijziging inkomen

Sinds een aantal jaren betaal ik kinderalimentatie. Mijn ex heeft in de Bijstand gezeten. Nu werkt ze inmiddels weer. Heeft dit invloed op de kinderalimentatie.

Dit heeft invloed, door haar nieuwe inkomen wijzigt jullie draagkrachtsverhouding en daarmee de kinderalimentatie.

De Alimentatie Specialist

Vraag: moet naast kinderalimentatie een bijdrage in studiekosten worden betaald

Mijn ex man betaalt elke maand keurig zijn kinderalimentatie en daar houdt het dan ook mee op, alle extra kosten zoals schoolkosten, schooluitjes, zakgeld, orthodontie etc  zijn voor mijn rekening (geweest). Mijn huidige partner betaalt daar ook aan mee.   Ons oudste kind gaat volgend jaar een mbo- opleiding volgen en die school en bijkomende kosten zijn aanzienlijk hoger als dat wat ik nu moet betalen. Nu is mijn vraag kan ik van mijn ex verwachten om in die kosten mee te betalen. Helaas is er toentertijd niks over vastgelegd in het Convenant.

De kinderalimentatie is bedoeld alle kosten te dekken. Het delen van de studiekosten is behoudens andere afspraken, dus in beginsel niet aan de orde. Bij een MBO-studie blijft voor je kind tot 18 jaar de kinderbijslag ed. meestal bestaan. 

Jaap van der Meer De Scheidingsplanner

Vraag: mijn ex is opnieuw gaan samenwonen ik wil stoppen met partneralimentatie

Ik heb door eigen observatie en meerdere getuigen kunnen dit bevestigen vastgesteld dat de nieuwe vriend in mijn koophuis woont bij mijn mijn ex vrouw. Daarnaast heeft hij zelf nog een huurwoning waar hij weinig verblijft (vastgesteld door medebewoner). Maar kan geen bewijs geven van gezamenlijke huishouding omdat ik de bankrekening niet kan inzien. Hoe communiceer ik dat ik wil stoppen met de partner alimentatie ?

Indien uw ex-vrouw samenwoont, alsof zij gehuwd is, dan betekent dat dat uw verplichting tot het betalen van partneralimentatie eindigt. Direct en definitief. Dat is de theorie. De praktijk is vaak anders. En dat is precies waar u mee geconfronteerd wordt.

U noemt terecht al dat u geen inzicht heeft in de bankzaken en er moet aangetoond worden dat er een duurzame gezamenlijk financiële huishouding is. Dat lukt niet met de middelen die u nu heeft. Bovendien heeft de nieuwe vriend nog een eigen huurwoning.

Het bewijzen van samenwonen is dus erg lastig. Ik adviseer u het volgende: Vraag per e-mail aan uw ex-vrouw of zij samenwoont. Als zij ontkent dan houdt het voor nu even op. Overweeg om een gebruiksvergoeding te vragen voor het feit dat zij in de gezamenlijke woning woont. 

Frank van Boxtel De Scheidingsplanner  

Vraag: zoon neemt tussenjaar en werkt niet, moet kinderalimentatie worden betaald

Moet alimentatie betaald blijven als het kind er zelf voor kiest te stoppen met opleiding (en werk). – En zo ja, mag deze verlaagd worden in overleg? Enig idee wat eventueel gebruikelijk zou zijn? Dit ook om het kind te leren dat men met ‘zitten op de bank’ geen geld verdiend wordt. Hopelijk kunt u ons informeren.

Er geldt een onderhoudsverplichting voor kinderen tot 21 jaar. Indien een kind 18 jaar of ouder is, dan is het kind meerderjarig en in die zin zelfstandig gesprekspartner met de ouders. Het overleg dient dus tussen ouders en kind te zijn, in plaats van tussen in beginsel de ouders zelf indien het om minderjarige kinderen gaat.

In eerste instantie lijkt het verstandig dat er dus een gesprek komt tussen ouders en zoon. Vervolgens kunnen de ouders en zoon dan bespreken wat op dat moment bij de situatie past. Wat maakt dat er bepaalde keuzes gemaakt zijn en welke keuzes worden er nog verwacht? Wat zijn de toekomstplannen? En wat kan er in redelijkheid van de zoon zelf worden verwacht tijdens het tussenjaar? En uiteraard wat vinden de ouders zelf redelijk.

Kortom: een goed gesprek met elkaar waarin ruimte is om vrij van gedachten te wisselen om van alle betrokkenen duidelijk te krijgen wat eenieder wensen en verwachtingen zijn. Indien 1 gesprek niet voldoende kan zijn, dan wel dat gesprekken  moeizaam gaan, probeer dan wat ruimte en rust te creëren  door e.e.a. te verspreiden over ongeveer 3 gesprekken.

Een eerste gesprek waarin eenieder zegt wat hij/ zij zeggen wil, zonder dat daar direct over en weer op gereageerd wordt.  Eerst luistern naar elkaar dus. In een 2e gesprek kan dan nog een keer herhaald worden wat er in het eerste gesprek is gezegd om te toetsen of datgene nog steeds actueel en juist is. Dan wel dat er nog zaken zijn die niet gezegd zijn. Vervolgens kan er dan ruimte gemaakt worden om eenieder op elkaar te laten reageren, zonder dat daar dan weer direct op gereageerd wordt.

Kortom: weer eerst luisteren naar eenieders 1e reactie  op elkaar. Op die manier, dus  niet te lange gesprekken, geef je elkaar de ruimte om goed over de onderwerpen een ieders verwachtingen na te denken. Het voorkomt mogelijk impulsieve reacties waardoor gesprekken kunnen stagneren.

In een 3e gesprek kunnen er dan mogelijk afspraken worden gemaakt waar zowel ouders en kind  zich in kunnen vinden.

Een “gebruikelijk” bedrag bestaat er in mijn ogen niet. Ieder gezin, kind en betreffende situatie is weer anders. En blijft veranderen. De enige juiste aanpak is een manier vinden om op een voor ieder passende manier met elkaar te kunnen blijven communiceren en gezamenlijk besluiten te kunnen nemen. Ik hoop dat je hier mee uit de voeten kunt. 

Richard Komen De Scheidingsplanner

Vraag: per welke datum stopt partneralimentatie bij samenwonen

Mijn ex-partner is officieel sinds afgelopen zaterdag gaan samenwonen met hier nieuwe partner. Op welke datum vervalt de partneralimentatie? Moet ik deze maand dan nog (voor de laatste keer) partneralimentatie betalen, betaal ik nog omgerekend voor een week, of vervalt de partneralimentatie per direct?

Jouw verplichting om uit hoofde van echtscheiding levensonderhoud aan jouw ex-partner te verschaffen is geëindigd op het tijdstip dat zij is gaan samenleven met haar nieuwe partner als ware zij gehuwd.   (artikel 1: 160 van het Burgerlijk Wetboek (BW)). Je kunt het te betalen bedrag berekenen tot afgelopen zaterdag (7/31 maal maandbedrag) en dit bedrag dan (als laatste maal) overmaken. Een en ander kan wijzigen indien convenant hier aanleiding toe geeft of een geschil (wel/niet kunnen aantonen) inzake ‘samenwoning als ware men gehuwd’’.

De Alimentatiespecialist

Vraag: kind woont nu bij vader moet hij nog kinderalimentatie betalen

Sinds de zomer woont de dochter van mijn man bij ons, omdat het bij moeder niet meer ging.  Mijn man betaalt nog steeds kinderalimentatie, minus een nibudbedrag voor alle dagen dat ze bij ons is.  Aangezien nu besloten is dat ze bij ons blijft wonen, vraag ik me af waarom wij die kinderalimentatie nog zouden moeten betalen.  Zijn we dat verplicht, of kan dat stoppen?

Nu de dochter bij de vader woont dient de moeder alimentatie aan de vader te betalen, bij de berekening van de hoogte hiervan wordt rekening gehouden met de omgangsregeling. De vader kan in ieder geval met de kinderalimentatiebetalingen aan de moeder stoppen.

De Alimentatie Specialist

Vraag: moet ik kostgeld betalen

Dit mailtje stuur ik i.v.m een vraag over alimentatie. Ik krijg kinderlimentatie van mijn vader en mijn moeder vraagt hier een deel van. Mijn vader zegt dat dit niet hoeft en mijn moeder van wel. ik krijg hier dus geen duidelijk antwoord op en vraag mij af hoe dit zit.  Ik ben 18 jaar en krijg … euro. Ook betaal ik alles zelf zoals: zorgverzekering, sport, kleren. Mijn zus van 19 betaalt dit deel niet aan mijn moeder en is ook nog thuiswonend.  Ik hoop dat u mij hier bij kan helpen.

Zowel jouw vader als jouw moeder zijn verplicht ieder mee te betalen in de kosten die jij hebt, totdat je 21 jaar bent. Vanaf jouw 18e jaar is de kinderalimentatie een zaak tussen jou en je vader. De kinderalimentatie van jouw vader is voor jou bedoeld en mag je besteden zoals jezelf wilt, deze hoef je dus niet (deels) af te staan aan je moeder. Echter, jouw moeder kan kostgeld aan jou vragen voor de kosten die jouw moeder voor jou heeft, daarbij rekening houdend met jouw inkomen (werk, studiefinanciering, alimentatie) en de kosten die jij zelf voor je rekening neemt.

De Alimentatie Specialist

Vraag: krijg ik nog kinderalimentatie als ik opnieuw ga trouwen

Mijn ex en ik hebben 2 kinderen. Ze wonen bij mijn en mijn nieuwe partner en gaan ongeveer 4 dagen per maand naar hun vader. Mijn nieuwe partner en ik willen heel graag trouwen, we weten dat dat gevolgen heeft voor de kinderalimentatie. Kan het zo zijn dat mijn ex helemaal niks meer hoeft te betalen? Of blijft hij altijd wel wat betalen? Het klinkt totaal niet romantisch maar als ik geen recht meer heb op kinderalimentatie dan stellen we het trouwen nog even uit. Mijn ex heeft ook een nieuwe partner, zij krijgen samen een kindje en gaan in november trouwen. Mijn vraag is dus eigenlijk, kan het zo zijn dat hij helemaal niks meer voor onze kinderen hoeft te betalen zodra ik trouw?

De vader blijft kinderalimentatie betalen, zijn aandeel wordt waarschijnlijk wel lager in de nieuwe situatie. Indien je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat kan dit consequenties hebben voor de bijdrage in de kosten voor de kinderen die 3 dagen of meer per week deel uit maken van jouw gezin,  tot aan hun 21e jaar. Jouw nieuwe partner wordt dan stiefouder en daarmede onderhoudsplichtig naar zijn stiefkinderen.

De Alimentatie Specialist

Vraag: financieel voordeel co-ouderschap

Wij zijn twee jaar terug gescheiden en hebben een omgangsregeling voor onze twee kinderen van ‘’één weekend’’ om en om, elke woensdag en ieder 50 % van de vakanties, hetgeen uiteindelijk uitkomt op gemiddeld 2.5 dag per week. We overwegen nu om van mijn weekenden een lang weekend te maken, dus 3 dagen voor elke weekend dat de kinderen bij mij zijn in plaats van twee dagen per weekend. Hierdoor verzorg ik de kinderen gemiddeld 3 dagen per week. Klopt het deze omgangsuitbreiding voor ieder een financieel voordeel biedt?

Dit is juist, al is de mate van voordeel wel afhankelijk van de hoogte van ieders inkomen en de hoogte van ieders vermogen en de gezinssamenstelling (wel of niet alleenstaand / een toeslagpartner) en bij wie de   kinderen ingeschreven staan. Van co-ouderschap is sprake indien ieder minimaal drie dagen per week een kind verzorgt. Co-ouderschap kan een financieel voordeel opleveren bij onder meer de volgende regelingen; * De inkomensafhankelijke combinatiekorting * Het kindgebonden budget (en de alleenstaande ouderkop) Hierdoor kunnen jullie beiden ieder uiteindelijk ruim € 200,00 per maand meer ontvangen dan bij de huidige omgangsregeling. Daarnaast zijn voordelen mogelijk bij toeslagen zoals huurtoeslag en kinderopvangtoeslag.

De Alimentatie Specialist

Vraag: verplichting tot betalen van kinderalimentatie

Mijn man en ik zijn nu 3 jaar getrouwd. Hij heeft 2 kinderen uit een eerdere relatie die wij 2 x per jaar zien. ex heeft nog nooit om alimentatie gevraagd en komt nu na 12 jaar ineens met een rechtzaak en eist 250 euro per kind.  Kan dat nog na zoveel jaar? Nog nooit ergens om gevraagd alleen een keer de helft voor de paspoorten.

Omdat de onderhoudsplicht doorloopt tot 21e jaar van kind kan ook nu nog -na 12 jaar- om alimentatie worden gevraagd.

De Alimentatie Specialist

Vraag: ik wil graag gaan samenwonen met mijn huidige vriend. Kan LBIO beslagleggen op ons huis?

Wij willen graag een huis kopen waarbij ik meer eigen geld inbreng als dat hij doet. Dit geld komt uit een erfenis van mijn ouders. Hij betaalt niet voor zijn dochter, er is nooit een betalingsregeling geweest en is sinds 2010 al weg bij haar moeder.- kan de ex van mijn vriend met terugwerkende kracht vanaf 2010 alimentatie gaan vragen- kan het LBIO beslag leggen op ons huis-kan het LBIO het geld opeisen wat ik in het huis heb geïnvesteerd.

Op basis wat je schrijft lijkt mij niet mogelijk met terugwerkende kracht alimentatie op te eisen, maar is wel mede afhankelijk van eerdere afspraken / uitspraken. Normaal gesproken dienen beide ouders bij te dragen in de kosten van de kinderen dus maar tot 21e jaar kind kan alsnog om een bijdrage -vanaf aanvraagdatum) worden verzocht. In principe kan het LBIO kan beslag leggen, ook op een huis.

De Alimentatie Specialist

Vraag: moet ik meebetalen aan reis van kinderen 

Ik ben een tijd geleden gescheiden. Mijn ex partner betaalt iedere maand netjes alimentatie voor de kinderen.  De kinderen gaan dit jaar voor het eerst met hun vader, zijn vrouw en hun kinderen mee op vakantie. Hij wil ze graag meenemen naar zijn geboorteland zodat ze hun opa kunnen bezoeken die daar woont. Al jaren roept hij dat hij ze ooit wil meenemen maar de tickets zijn te duur voor zes personen. Hij gaat regelmatig met zijn nieuwe gezin maar nu wil hij de ‘andere twee’ ook eens meenemen.  Maar een ticket kost rond de €900. Nu vindt hij dat ik moet meebetalen aan de vakantie. Of hij stopt voor de betreffende drie weken de alimentatie.  Ik ben het hier niet mee eens. En financieel lukt me dat ook niet. Ben ik verplicht hiervoor mee te betalen? 

De hoogte van een eerder onderling overeengekomen kinderalimentatie of door de rechter vastgestelde bedrag aan kinderalimentatie kan niet éénzijdig gewijzigd worden. U bent dus niet verplicht mee te betalen en de alimentatie kan ook niet tijdelijk worden stilgelegd. Wijziging kan in onderling overleg overééngekomen worden of één partij kan een (wijzigings-)verzoekschrift (via een advocaat) indienen bij de rechtbank, waarna de wederpartij in verweer kan gaan, vervolgens beslist de rechter.

De Alimentatie Specialist

Vraag ex en ik hebben nieuwe partner moet ik nu nog kinderalimentatie betalen

Ik ben 10 jaar geleden gescheiden. Ik heb 2 zonen. Eén van 14 die bij zijn moeder woont en die ik niet meer zie. En één van 18 die bij mij woont. Mijn ex en ik hebben allebei een nieuwe relatie en wonen allebei samen. Moet ik dan nog steeds kinderalimentatie betalen?

Voor de zoon die bij zijn moeder woont ben je nog steeds onderhoudsplichtig, ondanks dat je hem (jammergenoeg) niet meer ziet. De hoogte van deze kinderalimentatie is mede afhankelijk van de draagkracht van jou, de vader, van de moeder en van een eventuele stiefvader, indien de moeder thans is gehuwd of een geregistreerd partnerschap heeft. Voor de zoon die bij jou woont dienen naast jouzelf de moeder en eventuele stiefmoeder (indien jij thans bent gehuwd of een geregistreerd partnerschap hebt) een bijdrage te leveren in zijn kosten tot aan zijn (minimaal) 21ste jaar. De hoogte van ieders bijdrage is afhankelijk van ieders draagkracht. Tevens of deze zoon wel of niet studeert en zo ja welke studie.

De Alimentatie Specialist

Vraag over wisselende inkomsten

Ik ben zzp-er en heb wisselende inkomsten. De ene maand kan het meer zijn dan de andere maand. Daarnaast zijn er bepaalde maanden per jaar dat ik geen inkomsten heb. Hoe ga ik dit aanpakken? Ik begrijp dat ik mijzelf een salaris moet betalen maar wat als het een maand heel weinig is? Wat doen andere mensen met zo’n onzeker salaris? Heb ik hiermee recht op een bepaalde uitkering of zo? Als aanvulling?  Ik weet ook niet of ik hiermee bevoordeeld in aanmerking kom voor een huurhuis? 

Wisselend inkomen

Voor de alimentatieberekeningen (hoeveel alimentatie je kan krijgen) wordt gerekend met een gemiddeld inkomen, meestal gerekend over de afgelopen drie jaar. Vervolgens kan ieder jaar, zodra de nieuwe gegevens bekend zijn, de alimentatie worden herberekend.

Onvoldoende inkomsten

Indien men niet genoeg inkomen (loon /winst / uitkering /alimentatie) of vermogen heeft om in eigen levensonderhoud te voorzien heeft men recht op bijstand, onder meerdere voorwaarden.

Huisvesting

Je kan je inschrijven voor een sociale huurwoning, je kan het beste naar jouw gemeente gaan om dit in gang te zetten.

Huurtoeslag

Daarnaast kom je wellicht in aanmerking voor huurtoeslag; De inkomensgrenzen voor de huurtoeslag zijn in 2018: € 22.400 voor eenpersoonshuishoudens; € 30.400 voor meerpersoonshuishoudens.

De Alimentatie Specialist

Vraag over zorgkorting

Ik heb twee dagen per week de zorg over de kinderen en ontvang volgens de tabel 25% zorgkorting. Dat in mindering mag worden gebracht op de alimentatie. Dit is maximaal € 82. Nu heeft mijn ex een berekening laten maken en daarin staat keurig de € 82,- maximale zorgkorting, maar ze rekenen verder met een bedrag van € 52. Kan dit zomaar? En wat is de reden van deze toegepaste zorgkorting, waarom niet de maximale korting?

Dit kan voorkomen; indien de totale draagkracht van de ouders lager is dan de totale kosten van de kinderen, wordt een korting op de zorgkorting toegepast. De hoogte van de korting is gerelateerd aan het tekort; 50 % hiervan.

De Alimentatie Specialist

Vraag heeft het zin voor mij om partneralimentatie aan te vragen

Sinds januari 2016 ben ik gescheiden van de vader van mijn kinderen. De kinderen wonen bij mij en mijn ex-partner betaalt kinderalimentatie.  In het convenant is opgenomen, dat ‘Ofschoon er op dit moment aan de zijde van de vrouw behoefte bestaat aan partneralimentatie, zijn partijen van oordeel zijn dat de man op dit moment niet in staat is om -mede gezien de door hem te betalen bijdragen ten behoeve van de kinderen- alimentatie aan de vrouw te betalen. Partijen behouden zich echter het recht voor om op elk gewenst moment aanspraak te maken op partneralimentatie.’ Inmiddels zijn we 2 jaar verder en is de situatie behoorlijk veranderd (mijn lasten zijn behoorlijk veel hoger geworden) en vraag ik mij af of ik nu wel in aanmerking kan komen voor het aanvragen van partneralimentatie. Veranderingen in de situatie zijn als volgt: – Vanaf onze scheiding heb ik met onze dochters nog ruim anderhalf jaar in onze gezamenlijke woning gewoond. Mijn ex-partner droeg daarvoor de kosten van de hypotheek. Deze kosten vielen voor mij onder uitbetaalde partneralimentatie. Dat wist ik niet en had ik dus ook niet opgegeven bij de belasting. Met terugwerkende kracht moet ik daar nu alsnog belasting over betalen. – Inmiddels woont mijn ex-partner in de woning (hij heeft mij uitgekocht) en ben ik in augustus 2017 met onze dochters verhuisd naar een huurwoning met een stevige huurprijs. Mijn maandelijkse lasten zijn daardoor met ongeveer €600 toegenomen. – Mijn ex-partner heeft sinds december 2017 een nieuwe baan, waardoor hij nu meer inkomsten heeft. – Mijn ex-partner is gaan samenwonen met iemand die ook bijdraagt in zijn huishoudelijke kosten en woonkosten. Kunt u op basis van deze gegevens inschatten of het redelijk voor mij is om partneralimentatie aan te vragen?

Op basis van uw verhaal is het nagenoeg zeker dat uw ex-partner thans partneralimentatie kan betalen. T.a.v. de door u te betalen belasting over door uw ex-partner betaalde hypotheekrente; dit betreft alleen belasting over uw deel (% eigenaarsverhouding) van de totale rente. Indien gewenst  kunnen wij voor u  een (her)berekening verzorgen. De kosten daarvan bedragen € 49.

De Alimentatie Specialist

Vraag terugbetalen combinatiekorting

Ik heb een regeling met mijn ex dat ik kinderen 1X in de 2 weken heb. Dus geen co-ouderschap. Nu heb ik in 2015 inkomstenbelasting ingevuld en heb aan gegeven dat ik recht heb op combinatiekorting omdat mijn jongste zoon vaker bij mij is. Oftewel 3 dagen in de week. Nu heb ik bericht gekregen van belasting dat ik dit deel moet terug betalen(1900euro)tenzij ik kan aantonen dat het ook daadwerkelijk zo is. Ik heb dit overlegd met mijn ex en heb het op papier gezet om samen te ondertekenen en terug te sturen. Alleen nu  ik het heb geschreven wil ze het niet tekenen omdat ze bang is dat ze belasting geld moet terug betalen over 2015. Mijn vraag is; is het ook zo dat ze minder belastinggeld (combinatiekorting )krijgt als ik er alsnog recht op heb? En of ze dat geld(of gedeelte ervan) van haar terug kunnen eisen?

De hoogte van de  korting die de moeder kan ontvangen staat los van het feit of u wel of geen korting ontvangt. Om in aanmerking te komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting moet worden  voldaan aan onder meer de volgende voorwaarden: (Bron belastingdienst)

  • Uw kind is op 1 januari jonger dan 12 jaar.
  • Uw kind staat ten minste 6 maanden in 1 kalenderjaar bij de Basisregistratie Personen ingeschreven op uw woonadres.
  • Als u en uw kind korter dan 6 maanden op hetzelfde woonadres staan ingeschreven omdat 1 van u beiden overlijdt, krijgt u toch de korting.
  • Uw arbeidsinkomen is hoger dan een vastgesteld bedrag. Of u krijgt de zelfstandigenaftrek of kunt deze krijgen.
  • U bent alleenstaand en u werkt. Of u hebt een fiscale partner,  u werkt beiden en u hebt het laagste arbeidsinkomen.

Bent u co-ouder? En staat uw kind bij de Basisregistratie Personen ingeschreven op het woonadres van de andere ouder? Dan hebt u toch recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting als uw kind doorgaans ten minste 3 hele dagen per week in elk van de huishoudens verblijft. U voldoet ook aan deze eis als het kind om de week bij de ene en de andere ouder verblijft.

De Alimentatie Specialist

Enkele vragen wijziging gezinssituatie

Situatie op dit moment: – man heeft kind uit eerdere relatie, co-ouderschap, betaalt alimentatie aan ex-partner (geen aanvrager kinderbijslag) – vrouw heeft twee kinderen uit eerdere relatie, co-ouderschap, ontvangt kinderalimentatie van ex-partner en kindgebonden budget. (aanvrager kinderbijslag) Wij willen op dit moment apart maar willen gaan samenwonen, niet trouwen, geen geregistreerd partnerschap. Zodra wij gaan samenwonen verliest de vrouw haar kindgebonden budget, ons gezamenlijke inkomen als toeslagpartners wordt te hoog. Dit scheelt 420 euro in de maand. Onze woonlasten zullen uiteraard wel met de helft dalen. Zoals ik begrijp word ik niet onderhoudsplichtig naar haar kinderen, en zij niet naar de mijne? Klopt. Als we de kinderalimentatie opnieuw laten bereken tellen onze inkomens dan gezamenlijk voor de berekening? Neen, voor de te betalen partneralimentatie, inkomen van uzelf, Voor de te ontvangen kinderalimentatie;  inkomen vrouw. Met andere woorden, raken we het kindgebonden budget kwijt en gaan we beide betalen voor het onderhoud van onze “stief” kinderen?

Hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van totaal inkomen ieder en toeslagpartner, de alleenstaande ouderkop vervalt. en gaan we beide betalen voor het onderhoud van onze “stief” kinderen? In de door u geschetste situatie is (nog)geen sprake van stiefkinderen,  pas na trouwen of geregistreerd partnerschap. Ik begrijp dat ook de zogenoemde “eenouderkorting” van de belastingdienst wegvalt? Dit scheelt ook enorm in ons uiteindelijk totaalinkomen. De inkomensafhankelijke combinatie korting vervalt inderdaad.

De Alimentatie Specialist

Vraag kinderalimentatie en nieuwe partner zonder inkomen

Hallo, ik betaal nu kinderalimentatie maar nu wil ik gaan samen/trouwen met mijn vriendin. Maar mijn vriendin heeft geen inkomen en ze heeft 2 dochters. Moet ik nu nog steeds kinderalimentatie betalen of niet meer?

U dient nog steeds kinderalimentatie te betalen.

Gedurende de periode dat u wel samenwoont maar niet bent getrouwd of geen geregistreerd partnerschap bent aangegaan;

Het inkomen van uw partner is niet van belang voor de hoogte van de kinderalimentatie, dit inkomen blijft buiten beschouwing. • Kinderalimentatie blijft gelijk.

Gedurende de periode nadat u  bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan;

Het inkomen van uw partner is wel van belang voor de hoogte van de kinderalimentatie, u bent namelijk tevens onderhoudsplichtig nar de stiefkinderen die deel uitmaken van uw gezin. Ieders inkomen is van belang bij de vaststelling van uw draagkracht voor al uw kinderen. • Kinderalimentatie wordt wellicht lager.

Vraag over co ouderschap en samenwonen

Ik heb co ouderschap met mn ex over onze 2 kinderen.  Wij storten elk een bijdrage op de kinderrekening.dit is naar rato van inkomen, hij €100,- ik €65,-  nu ben ik gaan samenwonen en wil mn ex dat ik meer ga bijdragen en hij minder….omdat ik de woonlasten kan delen.  Mn nieuwe partner heeft zelf drie kinderen waarvoor hij ook alimentatie moet betalen.moet ik meer gaan betalen nu ik samenwoon en kan mn ex minder betalen omdat ik samenwoon?

Neen,  bij  ‘’alleen’’ maar samenwonen ga jij niet meer betalen, waarschijnlijk juist meer ontvangen. Samenwoning op zich geeft geen aanleiding tot wijziging kinderalimentatie, wel indien één van de verzorgende ouders  trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Door de samenwoning ontvang jij minder kindgebonden budget (bijv. geen alleenstaande ouder korting meer)  waardoor jouw draagkracht minder wordt en de kinderalimentatie dus hoger (het aandeel dat de vader moet storten op de gezamenlijke rekening).

Vraag over inkomen alimentatiegerechtigde

Mijn man zijn ex werkt meer en verdient dus meer dan ze heeft opgegeven bij de mediator. Wij zijn nu sinds half jaar getrouwd, ik heb een inkomen en 3 kinderen. Zou het zin hebben om een herberekening te laten maken met voldoende bewijs dat ze meer werkt? Of is de kans groot dat wij alsnog meer moeten gaan betalen ivm onze gewijzigde situatie?

De hoogte van de nieuwe kinderalimentatie is afhankelijk van het actuele inkomen van  moeder, vader en stiefvader. Uw partner is alleen onderhoudsplichtig voor uw kinderen die meer dan 50 % in uw gezin verblijven. Betreft het een omgangsregeling voor minder dan 50 % van de tijd, dan is het inkomen van uw man niet van belang. De kinderalimentatie wordt dan lager. 

De Alimentatie Specialist

Vraag over ongelijke verdeling van het vermogen bij echtscheiding

Mijn vraag is de volgende: als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, maar beide echtgenoten willen om hun moverende redenen beiden het eigen verdiende vermogen houden, waardoor een scheve verdeling ontstaat (scheelt enkele tienduizenden euro’s), hoe kunnen ze dat regelen zonder dat de fiscus zich ermee bemoeit dan wel zonder al te grote fiscale gevolgen?


En als 1 van de echtgenoten een eigen BV heeft (in dienstverlenende sector): moet dan de helft van het geld wat daarin staat aan de andere echtgenoot worden toegerekend, of gelden er dan bepaalde uitgangspunten, bijvoorbeeld dat een aanzienlijk aandeel van het geld wat in de bv staat kan worden aangemerkt als een voorziening voor het geval er in de toekomst sprake is van werkloosheid?

Vermogens- en boedelscheiding De fiscale consequenties van de vermogens- en boedelscheiding worden vaak onderschat. Het is daarom van belang om zich goed te laten adviseren, zowel vooraf als achteraf wanneer ieder het jaar na de scheiding de aangiften gaat verzorgen. Hier een zeer beknopt overzicht van de onderwerpen welke van invloed kunnen zijn. Bij  een huwelijk in gemeenschap van goederen worden bij scheiding alle bezittingen en schulden aan ieder voor 50% toebedeeld. Er zijn een aantal uitzonderingen, zoals bezittingen verkregen middels de uitsluitingsclausule, oftewel bezit door schenking of  erfenis ontvangen, waarbij door de schenker of de overledene bepaald is dat de betreffende schenking of het erfdeel buiten het huwelijkse vermogen blijft. En, bezittingen die op een zeer persoonlijke wijze aan een van de huwelijkspartners verbonden zijn, de zogenaamde verknochte goederen. ( voorbeeld; immateriële schadevergoeding ) De aandelen van een  B.V.  behoren tot de gemeenschap van goederen en daarom dient een waarde aan de aandelen te worden toegekend. Er zijn meerdere waarderingsmethoden welke tot aanzienlijke verschillende uitkomsten kunnen leiden. In de onderneming opgebouwde pensioen  moet worden verdeeld. Van belang is dat bij de bepaling van de verrekeningen de continuïteit van de onderneming niet in gevaar mag komen. Overbedeling; bij een overbedeling moet misschien schenkbelasting worden betaald. Er gelden echter vrijstellingen, zoals een éénmalig verhoogde vrijstelling van € 100.000 voor een woning. (2017) Er kunnen nog vele andere aspecten van belang zijn welke van invloed zijn op de verdeling en fiscale consequenties; enkele voorbeelden;

  • Een lijfrentepolis is eigendom van beide partners en dient bij de verdeling te worden betrokken..
  • Een pensioendeel dat voor de ex-partner is bestemd kan worden geruild tegen een ander waardevol bestanddeel.
  • Toedeling onder- of onderwaarde eigen woning.
  • Overbedeling te bepalen als (gedeeltelijke) afkoop partneralimentatie.

Het afzien van een vordering bij een overbedeling kan worden aangemerkt als een afkoopsom van alimentatieverplichtingen. Deze ‘afkoopsom’ dient verrekend te worden met de inkomstenbelasting. Per zaak en ieders persoonlijke omstandigheden dient gezocht te worden naar de voor ieder meest gunstige afspraken.  

Vraag over effect van huidige gezinssituatie

Mijn vriend betaalt al een aantal jaar alimentatie voor zijn dochter. Nu hebben wij ondertussen zelf 2 kinderen. Zijn ex vraagt nu meer alimentatie voor zijn dochter en wil anders weer naar de rechter stappen. Worden onze 2 kinderen hierin mee berekend?. (In zijn uitgave). Aangezien onze kinderen ook geld kosten! Wij zelf zijn samenwonend.

De behoefte aan kinderalimentatie van de vader voor zijn dochter wordt berekend door de kosten van de dochter op in verhouding van zijn draagkracht en de draagkracht van de moeder en eventuele stiefvader  te verdelen, vervolgens wordt rekening houdende met de omgangsregeling. Daarnaast behoeft te vader nooit meer te betalen dan zijn draagkracht toelaat, hierbij wordt ook rekening gehouden met zijn twee kinderen in de huidige gezinssituatie. In zijn draagkracht per kind dan lager dan zijn eerdere berekend aandeel, dan is de uiteindelijke kinderalimentatie zijn ‘lagere maximale draagkracht’’.

De Alimentatie Specialist  

Vraag over kindgebonden budget en kinderalimentatie

De ex-vriendin (tevens moeder van hun drie kinderen) van mijn vriend gaat volgend jaar samenwonen met hun drie kinderen bij haar nieuwe partner in zijn bestaande woning. Zij heeft haar woning verkocht. Deze ex-vriendin ontvangt maandelijks kinderalimimentatie (geen partneralimentatie, ze waren niet gehuwd), daarnaast ontvangt ze kindgebonden budget maar dit komt m.i.v. het samenwonen te vervallen in het nieuwe jaar. De kinderen komen om het weekend en om de week op woensdag/donderdag bij ons, incl. 50% van alle schoolvakanties. Zij eist nu (door het wegvallen van het kindgebonden budget en andere toelagen) van mijn vriend dat er een nieuwe berekening wordt gemaakt en dat wellicht de omgangsregeling moet worden aangepast (zij gaat verder weg wonen), want haar financïele situatie verandert per het nieuwe jaar. We weten niet of zij per het nieuwe jaar gaat trouwen of geregistreerd partnerschap aangaat. Haar partner heeft een baan, zij werkt overigens ook. Ik ben op de hoogte dat indien haar vriend niet met haar trouwt/ger. partnerschap aangaat, niet financieel verantwoordelijk is voor de inwonenden kinderen van de partner. Dit zal zij ons dus eerlijk moeten vertellen, want dat maakt het uitgangspunt voor een nieuwe berekening wel degelijk anders. Overigens hebben mijn vriend en ik samen een kindje gekregen in de afgelopen jaren, in de huidige vaststelling van het kinderalimentatiebedrag is hier toentertijd rekening mee gehouden. Onze vraag is nu: Is de reden van het wegvallen van de kinderalimentie een standaard legitieme reden om een herberekening aan te vragen cq. te eisen? En wat als zij bijv. pas over 1 jaar gaan trouwen, kunnen wij hier dan ook een hereberekening eisen? Want hoe kun je dit nagaan? De gemeente maakt deze gegevens niet openbaar. Volgens mij betekent het ook niet automatisch dat bij het wegvallen van het kindgebonden budget, de betalende vader automatisch meer zal moeten betalen, toch? Dit is toch mede afhankelijk van de draagkracht?

In de  vraagstelling komen de volgende  (relevante) wijzigingen van omstandigheden naar voren welke allemaal aanleiding kunnen geven tot wijziging van de huidige (eerder vastgelegde) alimentatie; Wijziging van inkomen, hoger inkomen of hogere verdiencapaciteit dan bij eerdere vaststelling kinderalimentatie.  Wijziging van inkomen door wijziging hoogte van het kindgebonden budget / alleenstaande ouderkop. ( is een relevante wijziging) Wellicht hoger inkomen bij moeder door de mogelijkheid van inkomsten uit vermogen na verkoop eigen woning. Wellicht wordt nieuwe partner moeder stiefvader (na huwelijk of geregistreerd partnerschap) en daardoor ook onderhoudsplichtig naar de kinderen Wijziging in de omgangsregeling heeft een wijziging in ieders zorgkosten tot gevolg. Middels berekeningen worden de wijzigingen in ieders draagkracht duidelijk en daarmede de nieuwe alimentatie. Omdat de alimentatieplichtige nooit meer behoeft te betalen dan de maximale draagkracht toelaat hebben wijzigingen niet altijd een hogere alimentatie tot gevolg. Bewijslasten wijzigingen; partijen kunnen elkaar informeren en/of op verzoek de consequenties daarvan aannemelijk maken. Indien men het onderling niet eens kan worden en men naar de echtbank gaat, dient ieder de rechtbank in staat te stellen (bewijstukken) om ieders argumenten goed te kunnen beoordelen  

Vraag over kinderalimentatie en een nieuwe partner

Wij woonden een aantal jaren samen met mijn vriend, zijn zoontje van zijn ex, en ons zoontje van ons samen. In die tijd heeft zijn ex geen alimentatie betaald voor zijn zoontje. Inmiddels woont zijn zoontje bij zijn ex. Mijn vriend is nooit getrouwd geweest met zijn ex. Wij hebben een geregistreerd partnerschap maar wel op huwelijkse voorwaarden (bij schulden kunnen bijvoorbeeld schuldeisers voor mijn vriend niet bij mij aankloppen). Als een rechter nu de kinderalimentatie gaat bepalen, kijkt de rechter dan alleen naar het inkomen van mijn vriend, of ook naar mijn inkomen?

Het  inkomen ( of verdiencapaciteit) van de vader, moeder en van de stiefmoeder is van belang. De vragenstelster is stiefmoeder indien het zoontje van haar man minimaal drie dagen per week (gemiddeld over  periode van 1 jaar) deel van haar gezin uitmaakt.

Vraag over bijstandsverhaal

Mijn ex en ik zijn al een tijdje uit elkaar. Wij waren niet getrouwd. Hebben 2 kinderen waarvoor wij een co-ouderschap hebben afgesproken. Omdat hij vrijwel geen inkomsten had betaalde ik vrij veel kosten voor de kinderen. Nu heeft mijn ex blijkbaar onvoldoende inkomen meer en heeft hij bij de sociale dienst een uitkering aangevraagd. De sociale dienst komt nu bij mij om een deel van de uitkering van mijn ex, voor de onderhoudskosten van onze kinderen terug te vorderen. Hoe kan het zijn dat wanneer wij een co-ouderschap hebben afgesproken ik toch ook de kosten, waarvoor hij verantwoordelijk is, moet ophoesten?

Gemeenten kunnen er voor kiezen om (een deel) van de verstrekte  bijstand te verhalen op de ex-partner, dit wordt het bijstandsverhaal genoemd. Het gaat hierbij om de kosten kinderen die de man heeft waarvoor u wellicht verantwoordelijk bent. Gemeenten behoeven hierbij geen rekening te houden met onderling gemaakte afspraken. Indien eerder door de rechtbank is bepaald dat de ex=partner niet (volledig) in staat is alimentatie te betalen dient de gemeente hier wel rekening mee te houden. Het gaat hierbij om de kosten kinderen die de man heeft waarvoor u wellicht verantwoordelijk bent. Bij de vaststelling van de hoogte van het bijstandsverhaal dienen de gebruikelijke alimentatienormeringen te worden gevolgd. In uw zaak is onder meer van belang; Welke bedragen zijn door de rechtbank vastgesteld c.q. worden vermeld in de beschikking. Berekend dient te worden hoeveel de kinderen kosten  tijdens verblijf bij de vader en welke kosten de vader nog meer noodzakelijk voor de kinderen maakt. Het aandeel van de vader wordt berekend op basis van vaststelling totaal kosten kinderen en ieders aandeel hierin. Tevens dient berekend te worden hoeveel u maximaal kunt betalen voor een bijstandsverhaal.

Vraag over kinderalimentatie en nieuwe partner

Hallo Ik ben twee jaar geleden gescheiden en we hebben toen voor co ouderschap gekozen zonder alimentatie verplichtingen. Nu is onze jongste zoon volledig bij mij komen wonen en gaat hij drie tot vier dagen in de maand naar zijn vader. heb aan mijn ex gevraagd of hij wil bijdragen in de kosten voor levensonderhoud van de jongste zoon aangezien deze nu volledig bij mij woont. Ik ben pas gaan samenwonen en mijn ex is van mening dat hij niets hoeft te betalen omdat ik beschik over twee inkomens en hij maar over een. In hoeverre is hij verplicht om nu allimentatie te betalen en in hoeverre kan mijn ex mijn huidige partner verplichten om bij te dragen aan de kosten van het levensonderhoud van mijn kind?

Uw nieuwe partner wordt pas onderhoudsplichtig indien deze stiefouder wordt; Stiefouder is men over de kinderen van de partner waarmee men getrouwd is of een geregistreerd partnerschap mee heeft indien deze kinderen deel uit maken van het gezin; 45 % of meer van de tijd in het gezin verblijven. Is uw nieuwe partner geen stiefouder (ook al woont u samen) dan blijft zijn inkomen buiten beschouwing. Uw ex partner is verplicht kinderalimentatie te betalen. 

De Alimentatie Specialist kan voor €49,- u de hoogte van de kinderalimentatie berekenen.  

 







Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.