Menu

Kinderalimentatie: moet vader meebetalen aan de beugel?

8 reacties
Kinderalimentatie en de beugel

De beugel van Marjolein 

Marjolein, die bij moeder woont, en een omgangsregeling heeft met haar vader, is 13 jaar, en heeft een beugel nodig. De totale kosten zullen 2.000 euro gaan bedragen, De zorgverzekering vergoedt 1.300 euro zodat de moeder zelf het restant van 700 euro moet betalen.

De vraag is nu: moet vader – als alimentatieplichtige- bijdrage in deze extra kosten? Of zit deze uitgave reeds in de kinderalimentatie van 280 euro die vader maandelijks aan moeder betaalt?

Uitgangspunt kinderalimentatie wetgever

Uitgangspunt in de wet is dat kinderen er door een echtscheiding financieel niet op achter uitgaan, oftewel dat zij dezelfde levensstandaard kunnen handhaven als zouden de ouders niet zijn gescheiden.

Bepaling kosten van kinderen

Bij de bepaling van de kinderalimentatie wordt daarom gekeken naar het welvaartsniveau tijdens de samenwoning, en op basis hiervan worden de kosten van de kinderen vastgesteld. Vervolgens worden deze kosten van de kinderen verdeeld tussen beide ouders en eventuele stiefouders. Door deze verdelingsberekening wordt duidelijk welke behoefte de moeder(het kind) heeft; hoeveel kinderalimentatie is nodig..

Daarnaast is er de regel dat de alimentatieplichtige nooit meer hoeft te betalen dan zijn draagkracht toelaat, ook al is de behoefte hoger.

Extra kosten: bijzondere en gebruikelijke

In de uiteindelijk vastgestelde alimentatie zijn alle gebruikelijke kosten van de kinderen begrepen. Bijna alle extra kosten worden gezien als ‘’ gebruikelijke kosten’ waardoor geen extra bijdrage van de vader nodig is.

Maar er zijn uitzonderingen, zoals de zogenaamde ‘’bijzondere kosten’’ Voorbeelden hiervan zijn enkele in de Tremanormering vermelde posten, zoals de extra kosten voor een gehandicapt kind, de kosten van topsport, kosten van privélessen en extra hoge schoolgelden.

Daarnaast kan ook een extra bijdrage naast de kinderalimentatie worden verlangd voor gebruikelijke extra kosten

Omgaan met gebruikelijke extra kosten

Uit het rapport Kosten van Kinderen, waarnaar verwezen wordt in de Tremanormen, blijkt dat gebruikelijke extra kosten voor de kinderen meestal gecompenseerd worden door te bezuinigen op andere kosten voor de kinderen. Dit is namelijk hoe de meeste gezinnen, als zij niet gescheiden zouden zijn, met deze extra kosten om zouden gaan. Dit kan dus per gezin verschillen. Heeft men een ruim gezinsinkomen, dan zijn extra kosten waarschijnlijk geen aanleiding om op andere uitgaven te bezuinigen. Maar kan men doorgaans al moeilijk alle kosten voldoen, dan zal men extra kosten (beugel) compenseren door andere uitgaven, bijvoorbeeld uitgaven voor vakanties, kleding en speelgoed te verminderen. Door het compenseren blijven de kosten van de kinderen uiteindelijk gelijk.

Extra kosten compenseren met andere kosten.

Afhankelijk van de wijze waarop het “oude” gezin met deze extra kostenpost zou zijn omgegaan, ‘’wanneer’’ de scheiding niet had plaatsgevonden, zijn de volgende scenario’s dus mogelijk om te gaan met deze kosten – eventueel rekening houdend met een huidig hoger inkomen van de alimentatieplichtige:

A Compensatie noodzakelijk.

Het budget van de ouders zou geen andere mogelijkheid hebben gehad dan de kosten van de beugel te besparen op andere kosten (bijvoorbeeld op de vakantie)

Totaal kosten kind blijven hierdoor gelijk.

B Geen compensatie nodig.

Ouders zouden voldoende middelen hebben gehad om de extra 700 euro te voldoen zonder bezuinigingen elders.

Totaal kosten kind worden hierdoor hoger.

Conclusie

Men dient het eens te worden ( bijvoorbeeld met behulp van anderen) of -in de oude situatie- de beugelkosten op andere kosten hadden kunnen worden bespaard.

A Compensatie noodzakelijk.

Zou men de kosten hebben moeten compenseren ; dan behoeft de vader niet bij te dragen in de extra kosten.

B Geen compensatie nodig.

Zou het niet nodig zijn geweest de 700 euro extra kosten te besparen op andere uitgaven dan dient de vader wel bij te dragen in de extra beugelkosten.

Is de draagkrachtverhouding tussen vader : moeder bijvoorbeeld 70 % : 30 %, dan dient de vader in dit geval 490 euro bij te dragen, indien zijn draagkracht dit toelaat.

kinderaimentatie

Alimentatiespecialist

REACTIES

Roos - 14 feb 2018

In het convenant staat dat mijn ex de zorgverzekering betaalt voor mijn 3 kinderen. Toen we getrouwd waren, hadden we het aller uitgebreidste pakket. Nu dat de scheiding is uitgesproken heeft hij een basispakket voor de kinderen afgesloten waardoor bril en beugelvergoeding niet meer wordt vergoed. Hij betaalt het minimale aan de zorgverzekering maar nu moet al die extra kosten betalen. Mijn kinderen zijn brildragend en dat wist hij al maar heeft dat er willens en wetens uitgegooid. Moet ik nu de brillen van mijn kinderen betalen? Hij vindt dit een geweldige zet van hem om mij op extra kosten te jagen. Ik krijg geen partneralimentatie, alleen kinderalimentatie. Kan ik die kosten toch op hem verhalen omdat hij mijn kids met voorbedachte rade zo slecht mogelijk heeft verzekerd? 20 jaar hadden we de meest uitgebreide verzekering Ik ga failliet als ik al die kosten moet gaan betalen, beugel, bril, fysiotherapie....

Kees van Lunsen (Concies) - 13 apr 2018

Ik heb er een goede gewoonte van gemaakt om in het ouderschapsplan daaraan een paragraaf te besteden. Bij co-ouderschap laat ik dat meenemen in de berekening van de hoogte van het budget voor het kind en de bijdragen van beide ouders (naar rato van inkomen). Daarmee voorkom ik latere problemen (ook voor schoolgeld en studiekosten, bijvoorbeeld). En dat werkt.

Profielfoto van Joyce

Joyce - 15 apr 2018

Uitgangspunt kinderalimentatie wetgeving is absolute onzin. Hier moet per dag bekeken worden of er nog gegeten kan worden. Bij moeder gaan de kinderen 3x per jaar op vakantie, zien bijna elk pretpark, hebben kleding in de kast met de kaartjes er nog aan... Belang van de kinderen, wat altijd van de daken wordt geschreeuwd, is hier niet meegenomen. Enkel het belang van moeder.

Lianne - 17 apr 2018

Mooi lekker.... vader heeft zijn wsnp verklooit en daardoor de hele schuld op zijn schouder (ik heb hem netjes helemaal afgerond en schone lei) Geen draagkracht word er gezegd.... hij werkt bewust niet want dan moet ie alimentatie betalen en mist ie de belastingstoeslagen maar wel een nieuwe bril kopen, een nieuwe computer, dure reparaties auto, met kids op vk en mij de helft laten rijden.... heel frustrerend omdat alles nogal kost en ik veel moet inleveren on de kids te onderhouden. Richting kids daar wel vanalles kunnen maar ik draai op voor kosten school, tandarts, vervoer naar fysio/therapie etc 3 kids waarvan 2 met extra zorg door beperking Het heeft geen zin: en er is geen draagkracht.... en mij zou het een smak kosten aan advocaat..... je staat machteloos met je rug tegen de muur: gelukkig hebben ee kids het daar iig goed

Nancy - 8 nov 2018

Ook ik heb te maken met extra kosten. Door chemo heeft mijn dochter een pruik moeten aanschaffen. Daarvan is netjes de helft van de bijdrage vergoed door vader. Zelf ben ik 2 jaar geleden in de WIA belandt en zijn we al 16 jr geleden gescheiden. Nu heb ik altijd betaald voor extra's en ook de kinderopvang. Toen had ik nog een baan. Nu heeft ze een bril nodig en wordt er geweigerd mee te betalen... Hoe kan ik berekenen of vader wel moet bijbetalen, aangezien ik zijn inkomen niet weet? Er wordt wel alimentatie betaald. Dus ik moet het daar maar van doen, wordt er gezegd. Hoe kom ik erachter of hij nu wel of niet moet meebetalen?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 12 nov 2018

    Hoi Nancy, Hierbij het antwoord van de alimentatiespecialist.nl: Of de vader extra dient bij te dragen hangt mede af van het volgende; indien vader en moeder zouden samenwonen, zouden de kosten dan wel of niet worden bespaard op andere uitgaven voor het kind? Tevens in huidig inkomen van de vader van belang, zeker gezien jouw lager inkomen sinds twee jaar zou de kinderalimentatie hoger moeten zijn dan daarvoor.

Renske - 7 dec 2018

Bij het berekenen van de hoogte van de kinderalimentatie wordt een bedrag voor levensonderhoud gereserveerd per dag dat het kind bij de vader is. Dan is het toch ook niet meer dan normaal dat je hoge "extra" kosten evenredig verdeelt.

Gerben - 24 dec 2018

Wat hopeloos ouderwets is het alimentatie-systeem! Hoe moeilijk kan het zijn om alle uitgaven voor de kinderen inzichtelijk te maken en naar rato te verdelen. Alles gaat digitaal tegenwoordig dus dit moet geen enkel probleem zijn. En het uitgangspunt dat dezelfde levens-standaard gehandhaafd moet blijven is zo'n grote onzin. Als er 1 van beiden niet werkt zal hij/zij er sowieso op achteruit gaan. Iedereen dient z'n eigen boontjes te doppen en naar rato bij te dragen voor de kinderen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 − twee =

Vlog

Marloes van Succesvol Scheiden Brabant bespreekt vandaag met je de keuze Scheiden of Blijven? Wanneer je denkt aan scheiden maar je bent niet zeker of het de juiste stap is, is het al heel belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan. Marloes denkt met jLees verder > Scheiden of blijven?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.