Menu

Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding

7 reacties
toestemmingsformulier reizen met je kind

Vakantie!  Tijd voor een ontspannen vakantie met de kinderen. De paspoorten / ID kaarten van de kinderen zijn in orde, de koffers gepakt, maar ……

Als je als ouder alleen wil reizen met een minderjarig kind en het gezag berust bij beide ouders of bij de andere ouder alleen, dan is voor het reizen met de minderjarige de toestemming van die ouder nodig. Zonder deze toestemming kan de vakantie in het honderd lopen, omdat de Marechaussee / grenswacht bij een controle constateert dat er geen (of geen correcte) toestemming is.

Toestemmingsformulier

Voor het geven van toestemming bestaat in Nederland een speciaal toestemmingsformulier dat per kind moet worden ingevuld en ondertekend door de gezagdrager die niet met de kinderen mee reist. Op het formulier moet worden ingevuld waar de kinderen naar toe gaan en wanneer zij waar zullen verblijven. Ook contactgegevens moeten worden ingevuld. Als (gezagdragende)ouders ben je hiertoe verplicht.

Het toestemmingsformulier inclusief gebruikshandleiding is te vinden op de website van de rijksoverheid.

Schengenland

Belangrijk is dat als je reist naar/door/vanuit een land dat géén Schengenland is dat er aan de grens altijd controle plaatsvindt en dat er mogelijk andere regels voor het alleen reizen met een minderjarige gelden dan in Nederland. Het kan dus zo zijn dat er meer of anders nodig is dan het toestemmingsformulier. Het is daarom belangrijk dat je bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land vóór de vakantie informeert of, en zo ja, welke regels er gelden als je alleen reist met een minderjarige.

Visum

Reis je met de kinderen naar een land waarvoor een visum nodig is, dan moeten beide gezagdragers toestemming geven voor de aanvraag van het visum.

Wat kun je nu doen als de andere ouder/gezagdrager geen toestemming geeft voor de reis en het formulier niet wil ondertekenen? Het antwoord op deze vraag is tijdig advies inwinnen bij een familierecht advocaat. Een advocaat kan, indien nodig, een verzoek indienen bij de rechtbank waarbij gevraagd wordt om vervangende toestemming voor de reis.

Handige links:

Het toestemmingsformulier met gebruikshandleiding:

De Schengenlanden:

 

REACTIES

Irene - 14 jul 2016

Enerzijds goed dat er een toestemmingsverklaring is om kidnapping van kinderen door de andere gezagsdragende ouder te voorkomen, want daar hebben we al veel nare verhalen over in de media gezien. Anderzijds weer een nieuw punt van zorg wanneer je een ex-partner hebt die zijn kind geen vakantie met zijn moeder gunt en alles in het werk stelt en heeft gesteld om te voorkomen dat wij (tijdig) op vakantie konden en kunnen gaan. Natuurlijk kan ik naar de Rechtbank blijven rennen voor vervangende toestemming. Dat heb ik ook afgelopen oktober moeten doen om mijn zoon de dringend noodzakelijke medische zorg te kunnen bieden die hij volgens de artsen nodig had. En waarschijnlijk zal ik dit ook weer moeten doen wanneer het paspoort van mijn zoontje verloopt. En nu komt daar de vakantie bij. Wat gaan we nog meer aan belemmeringen opgooien? Wanneer kun je als alleenstaande ouder eindelijk eens je eigen beslissingen nemen en los komen van de ander? Op deze manier blijf je macht geven aan narcisten en psychopaten die er alles aan doen om hun ex-partner te dwarsbomen, meestal omdat hun eigen leven een grote puinhoop is. De gevolgen voor de kinderen zijn niet te overzien. Blijven we dit met zijn allen normaal vinden? Wie betaalt de rekening? Emotioneel en financieel? Vervangende toestemming moet anders en vooral kosteloos worden geregeld. Je kunt alleenstaande moeders en hun minderjarige kinderen niet met deze zorgen (zacht uitgedrukt), emotioneel en financieel, blijven belasten. Bovendien ben ik van mening dat wanneer een vader, tot afgrijzen van de Rechter, toestemming tot dringend noodzakelijke medische zorg voor zijn kind weigert, de moeder eenmalig vervangende toestemming van de Rechtbank krijgt en vanaf dat moment bevoegd is om te beslissen, met of zonder toestemming van een vader. Uit de ervaringen in mijn praktijk blijkt dat veel ouders nauwelijks (goed) met elkaar kunnen communiceren. Dat konden ze al niet tijdens het huwelijk en dat is daarna niet positief veranderd, helaas. Wanneer communicatie tussen de beide ouders verstoord is door het eenzijdig negatief handelen en gedrag van de andere ouder, moet het mogelijk zijn om de andere ouder en het kind te beschermen. Natuurlijk kun je de andere ouder uit het gezag proberen te zetten, maar dat gaat jaren duren. Al die gerechtelijke procedures daar worden slechts 2 mensen beter van: advocaten en rechters. Voor het overige zijn er alleen maar verliezers. Scheiden doe je omdat je niet meer samen door 1 deur kunt. Dankzij de Nederlandse wetgeving worden er echter steeds nieuwe barrières opgeworpen om echt alleen (of met je kinderen) verder te gaan en opnieuw te beginnen.

Mark - 15 jul 2016

Irene, De moeders hebben het nog steeds voor het zeggen.. Dit ben jij nu zelfs aan het verdedigen! Ik zorg voor 1 van mijn kinderen die " officieel" niet van mij is.. Mijn kinderen zijn mijn alles!! Maar het word mij continue moeilijk gemaakt.. De vriend van mijn ex-vrouw slaat mijn kinderen op de billen.. Ik heb haar wel moeten vragen of ze weet wat ze moet doen als ze mijn jongens mee naar het buitenland neemt. Dit zijn maar wat voorbeelden, maar wat jij allemaal verteld komt er op neer dat de vaders het allemaal hebben gedaan.. Precies zoals het rechtssysteem werkt.. Jammer!!

johanna - 29 jul 2016

Beste Mark, Ik begrijp dat je in een heel vervelende situatie zit met je ex vrouw maar uit bovenstaande blijkt ook dat jij dan ook minder rompslomp hebt. Ook in mijn eigen situatie is het zo dat ik moet dealen met een ex man die er altijd Op uit is om mij op alle mogelijke manieren te kleineren, vernederen, en te manipuleren. Helaas is bovenstaande maar helaas al te waar, ouders die uit elkaar gaan doen dat niet omdat ze zo gezellig met elkaar waren. Laten we kinderen die geboren zijn uit Nederlandse ouders met Nederlandse voorouders het niet zo moeilijk maken. En het zou fijn zijn dat de regels makers een keer beseffen dat er binnen een gezin dat uit elkaar is, er 9 van de 10 keer een partner was die niet volgens de gangbare waarden en normen handelde. Dus ook na het huwelijk dit niet doet.

Ersilia - 11 jan 2017

Beste Irene, Het is alsof ik mijn eigen verhaal lees!! Na 4 jaar vechtscheiding waarin mijn ex man 5 mediation trajecten heeft stopgezet, is weggelopen en respectloos met mij en nu met kinderen ook omgaat heb ik nu de OTS gekregen omdat instanties vinden dat we moeten communiseren. Terwijl hij dat niet wil en doet. Ik ben mishandeld op allerlei manieren. Heb nog even fikse schuld van hem gekregen onlangs. Hij betaald niets. Fraudeerd met salarisstroken en niemand spreekt hem aan. Afgelopen jaar geen toestemming voor vakantie van hem om doodmoe van te worden maar he een instantie die nek uitsteekt ho maar!!

Manoushka Sint Jago - 17 apr 2017

bullshit. Na 2 keer naar de antillen te zijn afgereisd en turkije met mijn man en onze 3 kinderen waarvan mijn oudste zoon een andere vader heeft. lees mijn oudste zoon is dan ook de enige met een andere achternaam en de bio vader heeft geen gezag. is er NOOIT maar dan ook NOOIT door de Marechaussee/grenswacht uitleg gevraagd oid. Ook al ben ik alleen belast met het gezag van de oudste, ik heb altijd netjes een uitdraai van het gezagsregister bij. Nooit en te nimmer heeft er een haan gekraaid. Dat ik en mijn partner en 2 kinderen de zelfde naam hebben en 1 kind niet zou al een aandachtspunt moeten zijn, maar nee. En dan vraagt iedereen zich af hoe er nog zoveel ontvoeringen kunnen plaats vinden. Zelfs medicatie die vallen onder de opiumwet en een epi pen opzak uiteraard ook die met een doktersverklaring, maar ook daar is nooit naar gekeken

Corina - 14 jul 2017

Beste Irene, Mijn verhaal heeft veel gelijkenissen...nu gaat mijn vakantie niet door...hij zit nu in Italië met onze kinderen en mijn toestemming en doodleuk tekent hij de onze niet waardoor we nu moeten annuleren...een vakantie...waar wij zo aan toe zijn door al het gedoe van de afgelopen 5 jaar...geschonken door mijn lief...gaat nu niet door...mijn dochters weten nog van nix maar als ze strax terugkomen bij mij zal ik ze het moeten vertellen...hun eerste grotere reis...met het vliegtuig...een x geen camping of low budget...zo sneu voor ze...voor ons...een narcist blijft altijd voor zichzelf op nummer 1. Van een ander kan hij niet houden helaas.

Rob - 14 jul 2017

Ik lig ook in scheiding. Mijn leven wordt tot een hel gemaakt door mijn ex-vrouw. Ik krijg overal de schuld van terwijl zij ons midden in de vakantie heeft verlaten. Nu wilt ze zelfs de vakantie van mij en mijn dochter dwarsbomen ondanks dat ze helemaal niet naar onze dochter omkijkt. Ze beschuldigd mezelf van het feit dat ik haar heb verkracht, mishandeld en heb opgesloten. Ze heeft zelfs niet de zorgplicht voor onze dochter want die verblijft bij mij. Ze heeft enkel in het weekend het recht om onze dochter bij haar te hebben op zaterdag maar zelfs dat doet ze de laatste tijd niet meer.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


vijf × 5 =

Vlog

Ieder jaar krijgen zeventigduizend kinderen in Nederland te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Van het aantal samenwonenden eindigt één op de twee relaties in een scheiding. Van alle huwelijken strandt één op de drie.

echtscheiding en kinderen
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.