Menu

Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding

26 reacties
toestemmingsformulier reizen met je kind

Vakantie!  Tijd voor een ontspannen vakantie met de kinderen. De paspoorten / ID kaarten van de kinderen zijn in orde, de koffers gepakt, maar ……

Als je als ouder alleen wil reizen met een minderjarig kind en het gezag berust bij beide ouders of bij de andere ouder alleen, dan is voor het reizen met de minderjarige de toestemming van die ouder nodig. Zonder deze toestemming kan de vakantie in het honderd lopen, omdat de Marechaussee / grenswacht bij een controle constateert dat er geen (of geen correcte) toestemming is.

Toestemmingsformulier

Voor het geven van toestemming bestaat in Nederland een speciaal toestemmingsformulier dat per kind moet worden ingevuld en ondertekend door de gezagdrager die niet met de kinderen mee reist. Op het formulier moet worden ingevuld waar de kinderen naar toe gaan en wanneer zij waar zullen verblijven. Ook contactgegevens moeten worden ingevuld. Als (gezagdragende)ouders ben je hiertoe verplicht.

Het toestemmingsformulier inclusief gebruikshandleiding is te vinden op de website van de rijksoverheid.

Schengenland

Belangrijk is dat als je reist naar/door/vanuit een land dat géén Schengenland is dat er aan de grens altijd controle plaatsvindt en dat er mogelijk andere regels voor het alleen reizen met een minderjarige gelden dan in Nederland. Het kan dus zo zijn dat er meer of anders nodig is dan het toestemmingsformulier. Het is daarom belangrijk dat je bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land vóór de vakantie informeert of, en zo ja, welke regels er gelden als je alleen reist met een minderjarige.

Visum

Reis je met de kinderen naar een land waarvoor een visum nodig is, dan moeten beide gezagdragers toestemming geven voor de aanvraag van het visum.

Wat kun je nu doen als de andere ouder/gezagdrager geen toestemming geeft voor de reis en het formulier niet wil ondertekenen? Het antwoord op deze vraag is tijdig advies inwinnen bij een familierecht advocaat. Een advocaat kan, indien nodig, een verzoek indienen bij de rechtbank waarbij gevraagd wordt om vervangende toestemming voor de reis.

De Boorder Schoots

Handige links:

Het toestemmingsformulier met gebruikshandleiding:

De Schengenlanden:

 

REACTIES

Irene - 14 jul 2016

Enerzijds goed dat er een toestemmingsverklaring is om kidnapping van kinderen door de andere gezagsdragende ouder te voorkomen, want daar hebben we al veel nare verhalen over in de media gezien. Anderzijds weer een nieuw punt van zorg wanneer je een ex-partner hebt die zijn kind geen vakantie met zijn moeder gunt en alles in het werk stelt en heeft gesteld om te voorkomen dat wij (tijdig) op vakantie konden en kunnen gaan. Natuurlijk kan ik naar de Rechtbank blijven rennen voor vervangende toestemming. Dat heb ik ook afgelopen oktober moeten doen om mijn zoon de dringend noodzakelijke medische zorg te kunnen bieden die hij volgens de artsen nodig had. En waarschijnlijk zal ik dit ook weer moeten doen wanneer het paspoort van mijn zoontje verloopt. En nu komt daar de vakantie bij. Wat gaan we nog meer aan belemmeringen opgooien? Wanneer kun je als alleenstaande ouder eindelijk eens je eigen beslissingen nemen en los komen van de ander? Op deze manier blijf je macht geven aan narcisten en psychopaten die er alles aan doen om hun ex-partner te dwarsbomen, meestal omdat hun eigen leven een grote puinhoop is. De gevolgen voor de kinderen zijn niet te overzien. Blijven we dit met zijn allen normaal vinden? Wie betaalt de rekening? Emotioneel en financieel? Vervangende toestemming moet anders en vooral kosteloos worden geregeld. Je kunt alleenstaande moeders en hun minderjarige kinderen niet met deze zorgen (zacht uitgedrukt), emotioneel en financieel, blijven belasten. Bovendien ben ik van mening dat wanneer een vader, tot afgrijzen van de Rechter, toestemming tot dringend noodzakelijke medische zorg voor zijn kind weigert, de moeder eenmalig vervangende toestemming van de Rechtbank krijgt en vanaf dat moment bevoegd is om te beslissen, met of zonder toestemming van een vader. Uit de ervaringen in mijn praktijk blijkt dat veel ouders nauwelijks (goed) met elkaar kunnen communiceren. Dat konden ze al niet tijdens het huwelijk en dat is daarna niet positief veranderd, helaas. Wanneer communicatie tussen de beide ouders verstoord is door het eenzijdig negatief handelen en gedrag van de andere ouder, moet het mogelijk zijn om de andere ouder en het kind te beschermen. Natuurlijk kun je de andere ouder uit het gezag proberen te zetten, maar dat gaat jaren duren. Al die gerechtelijke procedures daar worden slechts 2 mensen beter van: advocaten en rechters. Voor het overige zijn er alleen maar verliezers. Scheiden doe je omdat je niet meer samen door 1 deur kunt. Dankzij de Nederlandse wetgeving worden er echter steeds nieuwe barrières opgeworpen om echt alleen (of met je kinderen) verder te gaan en opnieuw te beginnen.

  Corina - 14 jul 2017

  Beste Irene, Mijn verhaal heeft veel gelijkenissen...nu gaat mijn vakantie niet door...hij zit nu in Italië met onze kinderen en mijn toestemming en doodleuk tekent hij de onze niet waardoor we nu moeten annuleren...een vakantie...waar wij zo aan toe zijn door al het gedoe van de afgelopen 5 jaar...geschonken door mijn lief...gaat nu niet door...mijn dochters weten nog van nix maar als ze strax terugkomen bij mij zal ik ze het moeten vertellen...hun eerste grotere reis...met het vliegtuig...een x geen camping of low budget...zo sneu voor ze...voor ons...een narcist blijft altijd voor zichzelf op nummer 1. Van een ander kan hij niet houden helaas.

Mark - 15 jul 2016

Irene, De moeders hebben het nog steeds voor het zeggen.. Dit ben jij nu zelfs aan het verdedigen! Ik zorg voor 1 van mijn kinderen die " officieel" niet van mij is.. Mijn kinderen zijn mijn alles!! Maar het word mij continue moeilijk gemaakt.. De vriend van mijn ex-vrouw slaat mijn kinderen op de billen.. Ik heb haar wel moeten vragen of ze weet wat ze moet doen als ze mijn jongens mee naar het buitenland neemt. Dit zijn maar wat voorbeelden, maar wat jij allemaal verteld komt er op neer dat de vaders het allemaal hebben gedaan.. Precies zoals het rechtssysteem werkt.. Jammer!!

  John - 15 mei 2018

  Bij de praktijk van Irene hoef je kennelijk niet aan te kloppen. Ze heeft weinig ervaring met vechtscheidingen en is ook zeker niet neutraal. Zij bekijkt het vanuit moeders kant en laat dit ook erg duidelijk merken.

johanna - 29 jul 2016

Beste Mark, Ik begrijp dat je in een heel vervelende situatie zit met je ex vrouw maar uit bovenstaande blijkt ook dat jij dan ook minder rompslomp hebt. Ook in mijn eigen situatie is het zo dat ik moet dealen met een ex man die er altijd Op uit is om mij op alle mogelijke manieren te kleineren, vernederen, en te manipuleren. Helaas is bovenstaande maar helaas al te waar, ouders die uit elkaar gaan doen dat niet omdat ze zo gezellig met elkaar waren. Laten we kinderen die geboren zijn uit Nederlandse ouders met Nederlandse voorouders het niet zo moeilijk maken. En het zou fijn zijn dat de regels makers een keer beseffen dat er binnen een gezin dat uit elkaar is, er 9 van de 10 keer een partner was die niet volgens de gangbare waarden en normen handelde. Dus ook na het huwelijk dit niet doet.

Ersilia - 11 jan 2017

Beste Irene, Het is alsof ik mijn eigen verhaal lees!! Na 4 jaar vechtscheiding waarin mijn ex man 5 mediation trajecten heeft stopgezet, is weggelopen en respectloos met mij en nu met kinderen ook omgaat heb ik nu de OTS gekregen omdat instanties vinden dat we moeten communiseren. Terwijl hij dat niet wil en doet. Ik ben mishandeld op allerlei manieren. Heb nog even fikse schuld van hem gekregen onlangs. Hij betaald niets. Fraudeerd met salarisstroken en niemand spreekt hem aan. Afgelopen jaar geen toestemming voor vakantie van hem om doodmoe van te worden maar he een instantie die nek uitsteekt ho maar!!

Manoushka Sint Jago - 17 apr 2017

bullshit. Na 2 keer naar de antillen te zijn afgereisd en turkije met mijn man en onze 3 kinderen waarvan mijn oudste zoon een andere vader heeft. lees mijn oudste zoon is dan ook de enige met een andere achternaam en de bio vader heeft geen gezag. is er NOOIT maar dan ook NOOIT door de Marechaussee/grenswacht uitleg gevraagd oid. Ook al ben ik alleen belast met het gezag van de oudste, ik heb altijd netjes een uitdraai van het gezagsregister bij. Nooit en te nimmer heeft er een haan gekraaid. Dat ik en mijn partner en 2 kinderen de zelfde naam hebben en 1 kind niet zou al een aandachtspunt moeten zijn, maar nee. En dan vraagt iedereen zich af hoe er nog zoveel ontvoeringen kunnen plaats vinden. Zelfs medicatie die vallen onder de opiumwet en een epi pen opzak uiteraard ook die met een doktersverklaring, maar ook daar is nooit naar gekeken

  Sandra - 23 dec 2017

  Ik vind dit helemaal geen bullshit. Wij gingen met mijn ex man altijd op vakantie naar Turkije. Nu ga ik ook nog steeds met me meiden naar Turkije en wij zijn sinds mijn scheiding in 2013 alle keren gecontroleerd, omdat mijn dochters een andere achternaam dan mij hebben. Dus het word wel degelijk goed gecontroleerd op Schiphol!

  Kim - 6 jan 2018

  Hoi, Ik wil van de zomer ook met mijn zoontje op vakantie naar spanje, ik heb als alleenstaande moeder alleen het gezag en nu las ik dat ik allerlei papieren nodig heb bij de gemeente. Maar hou ""recent" moeten deze papieren zijn?

  Essje - 6 jun 2018

  Kim, als je met de auto of bus gaat naar spanje heb je geen papieren nodig, bij t vliegveld kunnen ze moeilijk doen, maar als jij kunt aantonen waar je zit en voor hoe lang is er vaak niks aan de hand dat zijn mijn ervaringen al 17 jaar. grt

  Mvb - 26 jun 2018

  De kans dat je bij de grens tegen gehouden wordt is klein maar als ze je wel aanhouden moet je wel toestemmings formulieren hebben. Daarnaast staan ook de gegevens van jou ex op die toestemmings formulieren en stel er overkomt jou iets kan de politie wel sneller achter een contact persoon komen en de andere ouder op de hoogte brengen.

Rob - 14 jul 2017

Ik lig ook in scheiding. Mijn leven wordt tot een hel gemaakt door mijn ex-vrouw. Ik krijg overal de schuld van terwijl zij ons midden in de vakantie heeft verlaten. Nu wilt ze zelfs de vakantie van mij en mijn dochter dwarsbomen ondanks dat ze helemaal niet naar onze dochter omkijkt. Ze beschuldigd mezelf van het feit dat ik haar heb verkracht, mishandeld en heb opgesloten. Ze heeft zelfs niet de zorgplicht voor onze dochter want die verblijft bij mij. Ze heeft enkel in het weekend het recht om onze dochter bij haar te hebben op zaterdag maar zelfs dat doet ze de laatste tijd niet meer.

Sven - 25 nov 2017

Iets anders: mijn ex vrouw weigert dat ik mijn kids mag spreken door de weeks (weigert telefoon op te nemen) maar ik mag ze ook niet op hun eigen mobieltjes bereiken (mag hun nummers niet hebben van moeders) en ook alle andere mogelijkheden blokkeert ze mijn contact. Ik heb ze 1x per 2 weken van vrijdag t/m zondag maar daar tussenin niet. Totaal geen contact mogelijk of toegestaan. Daarnaast liegt en bedriegt ze mij én de kids met van alles maar wil ze wel samen met haar nieuwe vlam die ze net 2 jaartjes kent op vakantie naar Portugal (ik vermoed met auto want ex heeft vliegangst). Maar ik sta op het punt dit te blokkeren zolange ze mijn contact met de kids blokkeert. In dit geval gaat het om mijn narcistische ex die haar huidige vlam ook al op diverse wijzen heeft mishandeld maar ze blij mag zijn dat ook hij niet al z'n koffers gepakt heeft. Maar goed.... In dit geval indien zij mijn contact met de kids verstoort dan ga ik ook niet akkoord met die vakantie (uiteindelijk zie ik ze daardoor ook gelijk 4 weken niet!!!).

Amélie - 22 dec 2017

Het is vervelend als het allemaal niet loopt en vooral als je je ex niets gunt en daardoor de papieren niet tekent. Zo kun je inderdaad nooit verder. Ik reis al jaren alleen met de kinderen. Tot nu toe vragen de autoriteiten mij altijd om de papieren. Ik heb een Zuid Europees uiterlijk. Misschien scheelt dat. Ik neem het toestemmingsformulier mee en een uittreksel van het gezagregister. Ik heb er grote moeite mee om ook nog de beschikking van de scheiding mee te nemen. Dat risico neem ik dus. Ik begrijp dat kindontvoering tegen gegaan moet worden, maar het voelt voor mij altijd bezwaarlijk om de papieren mee te moeten nemen. De toestemming krijg ik tot nu toe zonder problemen. Mijn ex geeft echter aan dat hij ze nooit nodig heeft. De kinderen hebben zijn achternaam en hij reist met een nieuwe relatie. Soms denk ik wel eens, ik sluit in de rij aan bij een alleenstaande man. Misschien hoef ik dan de papieren niet te laten zien. Het zou fijn zijn voor iedereen (als er geen kidnapgevaar bestaat) dat iedereen gewoon vrij met de kinderen kan reizen.

Hester - 4 jan 2018

Heel veel reacties hier staan weer bol van het vingerwijzen en schuld schuiven. Onze situatie is al jaren erg moeilijk, soms bijna onmogelijk en ik kijk altijd wat ik zelf i.i.g. kan doen. En alles waar ik geen grip of invloed op heb, laat ik zoveel mogelijk los, hoe frustrerend dat soms ook is. Het laatste dat ik wil is dat mijn kind ongelukkig is, dus gun ik haar de momenten met de andere ouder en druk daar geen stempels op. Zoals in het artikel hierboven wordt beschreven, zijn daar niet voor niets regels voor. Het is niet meer dan logisch dat je doorgeeft waar je heengaat op vakantie, vóórdat je toestemming vraagt aan de andere ouder. Ook wij komen van heel ver en hebben veel ellende meegemaakt de afgelopen jaren. Door veel ervaringen rijker, sterker en wijzer geworden. Dus mensen: kijk allemaal voor de verandering eens naar jezelf, jouw positie in het geheel en naar wat je wèl kunt doen in tegenstelling tot wat je allemaal niet kunt en wat je allemaal 'wordt aangedaan'... Met die laatste visie hou je een patroon in stand dat vaak niets positiefs brengt voor je kinderen; en het gaat juist om de kinderen! Je zult zien dat dat een verandering teweeg brengt in de situatie. En op de instanties hoef je niet te rekenen, want die bekijken alles door een bril van standaard regels en richtlijnen. Zeker wanneer er sprake is van 1 Narcistische ouder, dan kunnen instanties niets voor je doen. Je zult het zelf moeten doen. Zo goed als je maar kunt!

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 11 jan 2018

Beste Kim, hierbij het antwoord van de Boorder Schoots: Indien het kind is geboren op een moment dat u niet getrouwd was (en u ook geen geregistreerd partner had), heeft u in beginsel automatisch alleen het gezag (eenhoofdig gezag). Wanneer een ouder alleen het gezag heeft, heeft deze geen toestemming nodig om met een minderjarig kind te reizen. Dat geen toestemming nodig is, zal bij controle van de Koninklijke Marechaussee aangetoond moeten worden. Zo dient u een recent uittreksel mee te nemen uit het gezagsregister. Uit dat uittreksel blijkt dat u alleen het gezag heeft (hier zal dan op staan dat over het kind geen nadere informatie bekend is). Het uittreksel uit het gezagsregister kunt u aanvragen bij de rechtbank (https://www.rechtspraak.nl/Registers/Gezagsregister). Voorts raad ik u aan een (internationaal) uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met daarop vermeld de oudergegevens mee te nemen of de (internationale) geboorteakte van het kind. Tevens is het aan te raden om een uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van uzelf mee te nemen waarop uw burgerlijke staat vermeld is. De stukken uit de BRP zijn niet strikt noodzakelijk, want de Marchaussee kan ook de Basisregistratie Personen (BRP) raadplegen, maar het kan er wel voor zorgen dat het allemaal wat vlotter gaat, mocht u worden gecontroleerd op uw reis naar Spanje. Indien u als ouder eenhoofdig gezag heeft verkregen na een gerechtelijke uitspraak, kan dit aangetoond worden met behulp van een gerechtelijke uitspraak en/of een uittreksel uit het gezagsregister. Ik raad u aan om met recente documenten te reizen (niet ouder dan 3 maanden).

Mvb - 26 jun 2018

Hallo allemaal Ik heb nog al veel gedoe met mijn ex en zijn vriendin a.s week zijn vrouw. Zijn vrouw denkt zelfs nu ze gaan trouwen dat ze net zoveel over de kids kan beslissen als ik dat heb, daarover heb ik mijn advocaat al gesproken en dat kan ze vergeten. Maar nu gaat hij voor het 2de jaar naar duitsland op vakantie en vorig jaar heb ik hem er opgewezen dat hij via de formulieren van de douane mij om toestemming moet vragen om de kids mee te nemen, van mijn kinderen weet ik dat ze weer naar duitsland gaan, maar ik vermoed dat hij weer niet uit zichzelf om toestemming gaat vragen. Ik ben het beu om continu achter zijn verantwoordelijkheid aan te gaan, maar mijn vraag is kan ik ergens melden dat hij niet om mijn toestemming heeft gevraagd zodat hij voor 1x de consuquentie van zijn nalatigheid kan voelen? Ps wij wonen in het grensgebied en ik doe niet moeilijk als hij met de kids keer gaat tanken of boodschappen gaat doen, maar vakantie vindt ik iets anders.

  Eric Bolt - 25 jul 2018

  Doe eens normaal! Een vakantie naar Duitsland, waar heb je het over? Kans op ontvoering is nul! Je wilt misbruik maken van wetgeving.....

Joy - 22 jul 2018

Ik herken ons verhaal niet in alle reacties terwijl ik wel weet dat er zulke schrijnende gevallen zijn. Van beide kanten. Zelf heb ik een redelijk goede omgang met mijn ex en onze dochter kan en gaat regelmatig en soms extra naar hem toe. Netjes regelmatige afspraken en natuurlijk af en toe wel gedoe (je bent niet voor niets exen), maar niet noemenswaardig. Nu vind ik het van de gekke dat ouders die wel op goede voet staan bij iedere vakantie deze papieren zouden moeten regelen. Kosten om niks, in mijn geval. Wij vullen al jaren alleen het formulier in zonder de andere benodigde papieren en hebben gelukkig nooit problemen bij de douane. Natuurlijk bestaat de kans dat dit gaat gebeuren, maar ik weiger eigenlijk de kas van gemeentes en rechtbanken te spekken. En dit jaarlijks. Waarom kan het niet zijn dat als ouders zonder gedoe toestemming geven dat de andere ouder met hun kind(eren) op vakantie gaat, dit niet onderling geregeld kan worden? Of een eenmalig formulier via de gemeente en niet deze jaarlijkse hassle.

Sjoerd - 23 jul 2018

Mijn ex mijn 2 kinderen gaan samen met haar nieuwe vriend na Italië voor 2 weken. De kinderen dragen mijn achternaam en is dus afwijkend. Eigenlijk weet ik helemaal niet dat ze na Italië gaan want mij ex heeft dit mij niet verteld laat staan dat er een formulier is ingevuld. Vorig is mijn ex na Frankrijk geweest en dat was precies hetzelfde verhaal. De kans dat je wordt gesnapt is klein....denk ik maar.

M - 2 aug 2018

Heeft iemand ervaring met het aanvragen van toestemming via de rechtbank? Hoe snel gaat dit en hoe verloopt zo'n procedure..Ik wil graag een lastminute boeken..vanaf 6 weken voor vertrek..is dit te doen?

Profielfoto van zanon

zanon - 13 aug 2018

Toch even een vraagje, een ex zonder gezag wil op reis met de kinderen en heeft nog geen bestemming. Wil wel graag een (dus blanco) ondertekend toestemmingsformulier voor het op reis gaan, zonder vluchtnummers, bestemmingen of adressen, het enige dat er gezegd wordt is "dat en dat land en misschien nog een ander land" zonder verdere specifics. Kans op ontvoering is niet aan de orde in dit geval, maar wat is hier het devies?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 15 aug 2018

  Goedemiddag, we willen graag per mail reageren op je vraag maar het mailadres werkt niet. Kun je me via info@nieuwestap.nl laten weten wat je mailadres is?

Sandy - 25 aug 2018

Hoi Mijn ex heeft zijn zoon 12.5,jr niet gezien,zoon wordt ik october 15 en wilde papa leren kennen ja die papa is expres gaan werken 20 meter van de school vandaan dus jahoe kan je kind papa dan niet zien als papa je naam roept!! Ik als moeder naar de rechtbank en een omgangsregeling gevraagd Nu mogen ze elkaar 1 x per 2 weken op zaterdag zien en zoon en vader mogen zelf de tijd in delen Hoe goed ik mn best ook doe van 10.00 tot 18.00 of van 8.00 tot 18.00 uur Krijg ik een keer een whats appje van vader nee van 9.00 tot 21.00 uur en als je het niet bevalt dan bel je advocaat maar. Ook al een brief van zijn advocaat dat ik niet mee werk! Hallo is dat zo raar vader praat niet met mij alles gaat via mijn zoon en dat mag nu net niet staat in het vonnis van de rechter. Hoezo werk ik niet mee? Vader steekt zijn middelvinger op als hij zoon naar huis brengt en dan niet op de afgesproken plek stopt en ik, ik moet alles maar goed vinden als moeder met gezag en een kwal van een ex die 12.5 jr niet naar zijn kinderen om keek ( dochter wil haar vader niet zien ) Vader vraagt de 2 e keer of zoon zaterdag op zondag wil slapen Vader wil zoon op maandag zien ivm vaders vakantie Vader wil zoon zien op de niet zaterdag. ook wil vader met zoon naar Duitsland dus ik heb van ellende mijn zoon een copie van zijn ID kaart mee gegeven en op de achterkant , sos call mom voor het geval dat vader dus wel naar het buitenland gaat. Wat kan ik nu het beste doen ? Zonder zoon hier mee te belasten? Gr Sandy

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 27 aug 2018

  Beste Sandy, Gezien de gegevens die je gegeven hebt geeft Roos Boer van Succesvol Scheiden Nederland je de volgende reactie. Wat zit je in een heftige situatie. Het voelt waarschijnlijk zo onrechtvaardig dat jij al die jaren voor de kinderen gezorgd hebt en de vader van de zoon nu wel een rol wil spelen, je alles moet accepteren. Heel logisch dat dat niet fijn voelt en zelfs pijn doet. En bij elke vraag die vader aan je stelt wil je het liefste “nee” zeggen. Jij hebt per slot van rekening altijd voor de kinderen gezorgd, terwijl vader niet naar ze omkeek. Vanuit je zoon gezien is dit wel een logische fase. In de puberteit gaan pubers op zoek naar hun eigen identiteit. Wat in jouw specifieke situatie met zich meebrengt (zonder een vader opgroeien), dat hij wil weten waar hij vandaan komt: Wie zijn mijn biologische ouders? Zeker als zijn vader, zoals uit je verhaal te halen valt, voor zijn school gaat staat, wordt de interesse aangewakkerd. Een interesse, die dus een logisch gevolg is van zijn ontwikkeling, dat was vroeg of laat gekomen. Het is wel belangrijk dat de hernieuwde kennismaking met vader, zorgvuldig wordt uitgevoerd. Dat betekent in het juiste tempo en afgestemde frequentie. Wat het ook niet makkelijk maakt is dat vader zich niet netjes gedraagt richting jou (middelvinger). Het is alleen zo dat je geen invloed hebt op hem, ook niet wat betreft de tijden omdat de rechter die niet duidelijk heeft opgelegd. Wat je wel kan doen is vragen aan je zoon wat hij wil. Hij wil zijn vader leren kennen, dat is het belangrijkste. De tijden op zaterdag zijn dan minder van belang. Natuurlijk zou het netjes en fijn zijn als jullie daarover kunnen communiceren, maar dat is helaas niet zo. Hij gaat die dag en van hoe laat tot hoe laat zorgt voor strijd maar de uitkomst blijft hetzelfde. Als je zoon de tijden prima vindt is dat het belangrijkste. Dat je zoon zijn vader ziet doe je niet voor zijn vader maar voor je zoon. Het is belangrijk voor zijn ontwikkeling dat hij, al is het maar beperkt, zijn vader leert kennen. Je krijgt het zwaar want het kan zo zijn dat je eraan moet wennen dat je zoon het leuk gaat hebben bij zijn vader in de tijd dat hij daar is. Dat zal niet makkelijk voor je zijn, maar dat mag/moet je je zoon gunnen. Hij heeft er niet voor gekozen om zonder vader op te groeien. Groeten Roos Boer Senior Scheidingscoach bij Succesvol Scheiden Nederland

Sandy - 23 sep 2018

Hoi Roos, Ja het klopt helemaal wat je schrijft ,gisteren was weer de omgangs dag en er is jammer genoeg nog steeds geen contact tussen vader en mij ! Hoe goed ik het probeer nee vader en zoon maken de afspraken zelf en ik ik heb niks te zeggen zegt zoon nu. Gisteren zijn ze zonder mijn toestemming naar Duitsland gegaan en het lijkt steeds erger te worden hoe dat vader de baas speelt en of eigen rechter , ik weet her even niet meer maar dit us niet de bedoeling van de rechter lijkt mij , gr Sandy

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


− 5 = drie

Vlog

Voor je kind is de scheiding ook een rouwproces. Loyaliteit hoort bij kinderen. Loyaliteit naar allebei de ouders. Hoe begeleid je als ouders dit rouwproces het beste? Hoe help je je kind de scheiding te verwerken? Marloes Andriessen van Succesvol Scheiden Brabant geeft je in deze vlogLees verder > het help je je kind de scheiding te verwerken
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.