Menu

Wat als het toestemmingsformulier reizen niet wordt getekend?

6 reacties
toestemmingsformulier reizen

Wat als de andere ouder geen toestemming geeft om te reizen?

De zomervakantie staat weer voor de deur. De een wil luieren aan het strand, de ander een mooie reis maken, of naar familie in het buitenland. Voor gescheiden ouders levert dit vaak stress op, wat de voorpret op een lekkere vakantie een stuk minder maakt. Eerst is daar de strijd van wie welke week de kinderen heeft en vervolgens is het maar afwachten of de andere ouder toestemming geeft voor de reis met de kinderen.

In de blog toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding hebben wij uitvoerig stil gestaan bij de vereiste toestemming voor kinderen om te reizen.

Toestemmingsformulier reizen invullen en ondertekenen

Kort gezegd moet de ouder met gezag die niet mee reist, per kind een speciaal toestemmingsformulier invullen en ondertekenen. Op dat formulier staat waar de kinderen naar toe gaan en wanneer zij terug komen. Weigert de andere ouder het formulier te ondertekenen en is er geen andere manier om aan te tonen dat de toestemming voor de reis is gegeven, dan kan het alsnog op reis gaan worden gekwalificeerd als (internationale) kinderontvoering. Dit is in veel landen, waar onder Nederland, een strafbaar feit.

Verzoekschrift vervangende toestemming

Om nare problemen te voorkomen, is het beter om op tijd toestemming te vragen aan de ander ouder en het formulier te laten tekenen. Mocht de ouder blijven weigeren, dan kan via een advocaat een verzoekschrift worden ingediend bij de rechtbank voor vervangende toestemming voor de vakantie. Het is dus wel zaak om tijdig aan te kloppen bij een advocaat, want procedures kosten meestal wat tijd.

Waar let de rechter op?

In zaken waar het kinderen betreft is het belang van het kind altijd de eerste overweging. Ook vindt er een afweging plaats van het belang van de reizende ouder en het belang van de achterblijvende ouder om de toestemming te weigeren. Zo kan toestemming voor een reis naar een land waarvoor door de Rijksoverheid een negatief reisadvies is afgegeven, door de rechtbank afgewezen worden.

Risico kinderontvoering

Een veel gehoorde reden waarom ouders weigeren toestemming te geven voor de vakantie is dat zij bang zijn dat de reizende ouder niet terug komt naar Nederland. Op basis van de beschikbare feiten zal het risico op niet-terugkeer door de rechter worden afgewogen. Zo is het risico klein als er sterke banden zijn met Nederland, zoals een (koop)huis, baan en familie in Nederland. Heeft een ouder weinig banden met Nederland, en is deze van plan om naar familie in het buitenland te reizen, dan is het risico al groter. In veel gevallen komt de rechter tot de conclusie dat er geen gevaar is voor kinderontvoering en zal de toestemming voor de vakantie worden gegeven. Dit omdat familiebezoek in de regel voor kinderen als zeer belangrijk wordt gevonden.

Toestemming rechter

De toestemming van de rechter treedt in de plaats van de ontbrekende toestemming van de andere ouder. De beschikking of het vonnis in kort geding van de rechtbank kan als “toestemmingsformulier” fungeren. In de praktijk blijkt dat de andere ouder ter zitting alsnog akkoord gaat met de reis en hoeft het vonnis niet gebruikt te worden.

Magali van Maanen

De Boorder Advocaten

Lees ook de andere blogs van De Boorder Advocaten.

REACTIES

B - 8 aug 2018

Wat als...vader helemaal niet om toestemming vraagt? Ze gaan en dat is prima maar wat ik weet., weet ik van zoon. Vader reageert niet op mijn appje. Het is toch vrij normaal dat je even laat weten wanneer en waarheen?

Natalie - 10 jul 2019

Belangrijke info over een onderdeel van familierecht, dit artikel. Daaruit maak ik op dat gescheiden ouders maar beter op tijd met hun vakantieplanning kunnen beginnen. Triest, hoor, als je het niet in den minne kunt regelen en rekening moet houden met kinderontvoering.

Fien - 19 jul 2022

Insia is natuurlijk het trieste levende bewijs van kindontvoering. Waarbij vader ook nog eens sterk staat omdat Nederland geen verdrag heeft met zijn kans van herkomst. Moeder zit al jaren met haar handen in het haar. Haar kind werd letterlijk van straat geroofd en de inzet van ouderlijke ruzie. Kijk naar het programma ontvoerd en je ziet veel vergelijkbare verhalen. Te triest voor woorden. En waar deze formulieren moeten zorgen dat de kans verkleint wordt (waar was de douane in t geval van insia?) Worden ze de inzet van ruziënde gescheiden ouders. Treitergedrag. Dat wat wij niet van onze kinderen willen, maar zelf oh zo goed kunnen als we in scheiding liggen, tot jaren en jaren erna.

Marina - 24 jul 2022

In dit artikel wordt gezegd dat deze toestemming vereist is. Echter op de website van de Rijksoverheid staat het volgende: “Het formulier is niet verplicht maar bevat wel alle informatie die voor een snelle grenscontrole nodig is”. Mijn ex-partner (vader) weigerde het formulier te laten tekenen door mij. Wat kan ik dan nog?

Faat - 28 jul 2022

Hoe zit het als er akkoord is om te reizen met de kinderen, maar niet in mijn week? Een schoolvakantie valt in mijn week namelijk.

Ronald - 15 jul 2023

Hoe trek ik een toestemmingsverklaring in?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× vier = 32




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.