Menu

13 tips voor gescheiden ouders

tips voor gescheiden ouders

Je gaat scheiden en je voelt je verward, ongelukkig, verdrietig, boos en noem alle emoties die door je heen gaan maar op. Je leven staat totaal op z’n kop.

Het liefst ga je in je bed liggen met je hoofd onder de dekens en wil je alles vergeten.

MAAR DAT KAN NIET!

Je hebt kinderen en het is nu je hoogste prioriteit om ervoor te zorgen dat je kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding. Dat is niet makkelijk…. Vooral omdat je dan toch weer afhankelijk bent van je ex, die je zo graag wil vergeten. Maar: jij kan zelf ook heel veel doen om het voor je kind makkelijker te maken. En als jullie je als gescheiden ouders allebei aan deze tips houden, is het helemaal mooi voor jullie kinderen. Het maakt niet uit of je co-ouderschap hebt of niet, houd het contact met je kind zo zuiver mogelijk.

13 tips voor gescheiden ouders

Praat niet slecht over de ander

Het snijdt door merg en been wanneer je je kind slechte dingen over de ander vertelt. Je kind houdt namelijk van jullie allebei. Je kind bestaat namelijk voor de helft uit jullie allebei. En dan hebben we het er niet alleen over dat je geen nare verhalen vertelt maar ook een verwijzing als: “Je lijkt net je moeder” kan voor je kind erg pijnlijk zijn.

Laat de kinderen niet kiezen

Nogmaals: een kind houdt van jullie allebei. En dat mag ook. Zorg ervoor dat je kind niet hoeft te kiezen. Vragen als: “Wil je je verjaardag bij mama of bij papa vieren?” zijn echt onmogelijk om te beantwoorden voor een kind. Maak samen duidelijke afspraken. Wijk daar niet of alleen bij hoge uitzondering van af.

Bespaar je kind de details

Misschien dénk je dat je kind geïnteresseerd is in alles wat er speelt. Je wil jezelf graag verdedigen en dat kan alleen door precies te vertellen waarom je hebt gedaan wat je hebt gedaan. Maar niets is minder waar! Details over de ruzies, over wat papa allemaal niet goed doet of over hoe slecht mama communiceert; je kind wil het allemaal niet weten. Dat zijn de zaken van jullie, als gescheiden partners. Je kind wil alleen maar duidelijkheid over wat er gaat gebeuren.

 Ontwijk geen feestjes

Feestjes zijn leuk! Feestjes van je eigen kinderen maar ook de feestjes van opa en oma, nichtjes of neefjes en van gezamenlijke vrienden. Het is voor je kinderen erg belangrijk om papa en mama nog eens ergens samen te zien. Ook al sta je allebei aan de andere kant van de kamer, je geeft je kind een heel goed gevoel wanneer je samen in 1 ruimte kan zijn zonder dat er al te veel spanning is.

Lees samen boeken over scheiding

Voor alle leeftijden bestaan er boeken over scheiding. Lees deze samen met je kinderen of stimuleer je kind tot het lezen ervan. Je vindt het zelf ook fijn om herkenning te vinden in de verhalen van anderen en zo zal het voor je kind ook zijn. We hebben een hele boekenlijst voor kinderen van gescheiden ouders. Misschien heb jij al boeken gelezen en wil je ze aanraden aan anderen? Vul onze lijst aan!

Gebruik je kind niet om boodschappen over te brengen

Wanneer je afspraken anders lopen of je wil graag een keer een avond ruilen met je ex, regel het zelf. Laat niet je kind vragen of hij de volgende keer een paar uur eerder kan komen. Dat zijn afspraken tussen jullie als gescheiden ouders en je vertelt het je kind waneer de afspraak gemaakt is.

Blijf luisteren naar je kind

Je kind is misschien bang om je te kwetsen met zijn vragen. Vertel je kind dat hij zijn emoties kan delen met je. Stel je kind gerust dat bepaalde gevoelens normaal zijn. Laat hem praten, ook al duurt het lang of komt het in hele kleine stukjes. Neem er de tijd voor. Heb geduld en laat het kind het moment van praten uitkiezen. Jouw onverdeelde aandacht is heel erg belangrijk.

Kijk eens in de spiegel

Geef niet je ex overal de schuld van! Waar twee vechten hebben er twee schuld. Kijk ook eens kritisch naar je eigen rol in het geheel en zeg vooral niet tegen je kinderen dat de afgelopen jaren eigenlijk weggegooide jaren waren. Probeer in gesprekken met de kinderen ook eens leuke herinneringen op te halen van jullie als ouders samen met de kinderen. Bijvoorbeeld een vakantie die je als gezin beleefd hebt of een gezinsgrapje herhalen. Laat jullie tijd samen er ook geweest zijn.

Maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn

Hij komt de kinderen te laat halen of zij zegt nét weer het verkeerde. Er zijn voldoende situaties om geïrriteerd te raken. Je bent per slot van rekening niet voor niets gescheiden. Probeer heel hard om het niet te doen! In ieder geval niet waar de kinderen bij zijn. Zorg dat de kinderen zich op hun gemak kunnen voelen als jullie samen in 1 ruimte zijn of wanneer jullie overleggen over je kinderen. Jullie houden toch allebei van ze. Laat ze dat voelen en tel wat vaker tot 10..

Laat je kind kunnen genieten bij de ander

Wens je zoon of dochter altijd veel plezier bij de ander en gun ze een leuke tijd. Laat ze enthousiaste verhalen vertellen wanneer ze thuis komen. Kinderen vinden het leuk om te vertellen wat ze meemaken en je geeft ze een groot cadeau als ze enthousiast hun leven kunnen delen. Zeg nooit dat  je eenzaam bent als ze weg zijn of dat het weekend zo lang duurt als ze er niet zijn.

Zie je ex partner als de vader of moeder van je kind

Probeer je partner niet alleen te zien als degene van wie je gaat scheiden maar probeer hem/haar te zien als ouder van je kind. Het is jullie gezamenlijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je kind opgroeit tot een een gelukkig, stabiel persoon, die vol zelfvertrouwen de wereld aan kan. En dat gaan jullie allebei met de beste intentie doen. Laat de ander het op zijn of haar eigen manier doen. Je gaat je ex toch niet meer veranderen!

Roep hulp in als het nodig is.

Geef je kind ook de gelegenheid met een ander over zijn of haar gevoelens te praten, als je de indruk hebt dat het daar behoefte aan heeft. Of als je signalen opvangt dat je kind wel wat hulp kan gebruiken. Het kan een kind enorm opluchten en ook het gevoel geven dat het er niet alleen voor staat. En zie dat vooral niet als falen van jezelf!

Van partners naar gescheiden ouders

Realiseer je goed dat de rol van gescheiden ouder een andere is dan de rol van gescheiden partner. Probeer als je met je ex over de kinderen communiceert de rol van ex-partner los te laten. Neem daar desnoods op andere momenten de tijd voor. Maar laat alle frustratie en verdriet die je voelt omdat jullie geen partners meer zijn, niet doorsijpelen in jullie contact als gescheiden ouders. Het is moeilijk, maar de kinderen hebben geen schuld aan de scheiding en verdienen het!

Kun je bij de verwerking van je scheiding hulp gebruiken van een online scheidingscoach? Wij kunnen je stap voor stap begeleiden door deze moeilijke situatie. Vraag via info@nieuwestap.nl  wat wij voor je kunnen betekenen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes + 9 =

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.