Menu

Wat je wilt weten over Co-ouderschap

alles wat je wil weten over co-ouderschap

De kop van een artikel van RTL Nieuws was laatst: ‘Jaarlijks kiest ongeveer een kwart van de ouders bij een scheiding voor co-ouderschap.’

Echtscheidingen komen steeds vaker voor, waardoor ook steeds meer kinderen niet meer bij beide ouders wonen. Uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), blijkt dat het aantal van deze kinderen met ongeveer 200.000 gestegen is tot 600.000. Het CBS verwacht dat deze trend aanhoudt.

Ouders met een relatief hoge opleiding die weinig conflicten tijdens en na de scheiding hebben, kiezen het vaakst voor een co-ouderschap. Lees hieronder wat het co-ouderschap inhoudt.

Co-ouderschap in het ouderschapsplan

Communicatie staat voorop

De wetgever heeft geen regels in de wet opgenomen over het co-ouderschap. Het is heel belangrijk dat ouders hierbij goede afspraken maken. Het is namelijk de bedoeling dat er een regeling wordt getroffen waarbij het kind niet de dupe wordt. Denk hierbij aan regels over de taak- en tijdsverdeling, woonafstand, kosten en ook over wat er moet gebeuren als iets verandert in een bepaalde situatie. In de praktijk verblijft een kind bij co-ouderschap voor de helft van de tijd bij de ene ouder en de andere helft bij de andere ouder.

Daarnaast is het belangrijk dat ouders goed met elkaar blijven communiceren en elkaar op de hoogte blijven houden. Denk hierbij aan hoe het met de gezondheid van het kind gaat of hoe op school wordt gepresteerd. Bovendien werkt een co-ouderschap het beste als beide ouders dicht bij elkaar wonen.

Voorkomen moet worden dat meningsverschillen ontstaan, want dit brengt vooral voor het kind een hoop spanning en onrust met zich mee. De ouders kunnen de afspraken het beste samen maken en eventueel met hulp van een mediator vastleggen in een ouderschapsplan, zodat de ouders niet naar de rechter hoeven te gaan.

Co-ouderschap en Kinderalimentatie

Indien er sprake is van een co-ouderschap hoeft in principe geen alimentatie te worden betaald omdat de kosten voor de kinderen al worden verdeeld. Hier kan natuurlijk wel van worden afgeweken (bijv. als een ouder minder verdient dan de ander). Het is vooral belangrijk dat een goede verdeling van alle kosten wordt gemaakt en dat deze duidelijk worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Hoe beter alles wordt verdeeld, hoe kleiner de kans dat later misverstanden ontstaan over de verdeling van de kosten. Hierbij is het verstandig een onderscheid te maken tussen eigen kosten en de kosten die verdeeld moeten worden. Denk bij eigen kosten aan huur en boodschappen. Kosten die bijvoorbeeld voor rekening van beide ouders komen te vallen zijn schoolkosten en de maandelijkse contributie voor de voetbalvereniging.

De kosten zijn op verschillende manieren te verdelen. Ze kunnen naar draagkracht worden berekend. De ouder die het meest verdient zal dan naar rato ook het meeste bijdragen. Ook is het mogelijk dat beide ouders precies de helft van de kosten voor de kinderen betalen.

Moet bij co-ouderschap een 50-50 verdeling bestaan? 

Als ouders besluiten te kiezen voor een co-ouderschap, is het belangrijk dat het kind ongeveer even vaak bij de ene ouder is als bij de andere. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals werk, gewoonten en het allerbelangrijkst: wat is het beste voor het kind? Ouders kiezen vaak voor een wekelijkse of tweewekelijkse wissel. Maar het is niet strikt noodzakelijk dat de verdeling precies 50-50 is. Een verdeling van 60-40 valt ook onder de term co-ouderschap.

Geschreven door mr. Paula van Belkom

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 − twee =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.