Menu

5 tips om bij scheiding contact te maken met je puber

3 reacties
bij scheiding contact maken met puber

Onlangs zat er een moeder van 3 puberdochters  12, 14, 16 jaar bij mij in de praktijk.

Zij was ten einde raad  en kon alleen maar aangeven  IK WIL CONTACT!

Als je uit elkaar gaat komt er over het algemeen veel op je af en het brengt veel emoties met zich mee voor je zelf en ook voor je kinderen. Scheiden zet je leven op zijn kop en  scheiden met pubers zet je leven dubbel op zijn kop om met de woorden van deze ouder te spreken.

Suzanne is nu ongeveer 1 jaar gescheiden en heeft co-ouderschap met de vader van de kinderen. Wat inhoudt dat de meiden om de week van donderdag t/m zondagavond bij hun vader zijn die  op 5 km afstand woont.

Ik wil bij papa wonen

Suzanne vindt het een hele klus om in contact met de meiden te komen. Wil graag met hen over de scheiding praten of  dagelijkse afspraken maken maar het lukt haar maar niet. De jongste staat aan de vooravond van haar puberteit en wil nog wel samen op de bank een filmpje kijken en delen wat erin haar omgaat.

De oudste heeft vorige week aangegeven dat ze het verdriet van haar moeder beu is en bij haar vader wil gaan wonen en dan hoeft ze ook niet steeds met haar spullen te slepen. Iets dat je best vaak van pubers hoort. De middelste neemt het maken van afspraken niet zo serieus en vindt haar vriendje belangrijker.

Samen liefdevolle ouders blijven lukt niet

Suzanne heeft na haar scheiding veel stress en emoties gehad en voelt zich schuldig dat ze er niet altijd voor haar meiden kon zijn. Het contact met de andere ouder verloopt erg stroef . Ze heeft het gevoel dat ze er helemaal alleen voor staat. Communiceren was tijdens hun relatie  ook al een dingetje maar is sinds de scheiding nog slechter geworden. Het lukt hun niet goed om samen over de meiden praten en samen liefdevolle ouders te blijven. Ieder gesprek mondt uit in ruzie, waarbij beide ouders voor hun gelijk gaan.

Vorige week hebben Suzanne en de andere ouder besloten elkaar voorlopig niet te spreken maar via de kinderen elkaar op de hoogte te houden. En Suzanne weet dat dit niet de manier is maar ziet even geen andere manier. 

En dit zo goed te begrijpen allemaal maar is het ook goed voor de kinderen? 

Stap voor stap zijn we samen gaan kijken waar ze zelf stappen kan zetten om in ieder geval in eerste instantie weer in contact met haar pubermeiden te komen. Want de scheiding is een ding maar contact leggen met pubers is een ander ding en hoe doe je dat, hoe sluit je aan?

 De tips die ik haar gegeven heb deel ik hier  graag met jullie. 

Contact leggen met je puber, hoe doe je dat? 5 tips:

1. Toon oprechte belangstelling

‘Mijn ouders luisteren nooit naar me’, zeggen pubers vaak. Soms bedoelen ze dat ze hun zin niet krijgen. Maar meestal hebben ze gelijk. De hoofden van ouders zitten vol met boodschappenlijstjes of emoties, zorgen, piekergedachten waardoor ze niet onbevangen kunnen luisteren. Als je een goed gesprek wilt, moet je van tevoren zorgen dat je eigen hoofd leeg is. Je moet de intentie hebben om echt te willen weten wat je kind wil zeggen, zonder oordelen en vooroordelen of verwachtingen.  Dat is niet eenvoudig. Ga ervan uit dat je puber het meest deskundig is over zichzelf. En niet jij als ouder. Houd je eigen mening voor je en geef hem de tijd zijn verhaal te doen, zonder dat je steeds inbreekt.

2. Maak van een gesprek geen verhoor

Bedelf je kind niet onder een spervuur aan vragen. Dat ervaren pubers als een verhoor. Beter is: bevestigend hummen en hoe-vragen stellen. Een vraag als ‘hoe was dat voor jou?’, klinkt voor veel ouders gekunsteld, maar levert vaak wel verrassende antwoorden op😊

3. Wees niet beledigd

Pubers vinden het heerlijk om hun mening te uiten en uitgebreid te discussiëren. En van een scheiding vinden ze vaak veel. Ze willen vaak ook een schuldige kunnen aanwijzen. Luisteren naar de mening van hun ouders is een ander verhaal. ‘Dat boeit niet’. Maak je daar niet boos over, wees liever blij als je kind zegt dat wat jij vindt hem geen bal interesseert. Dat betekent dat hij openstaat voor andere meningen dan die waarmee hij is opgegroeid. Je zult merken dat hij later toch weer dicht bij jouw mening uitkomt.

4. Praat terwijl je samen iets doet

Samen sporten, tutten, koken of spelletje doen. Vooral jongens vinden het geweldig als ze hun mening mogen geven over technische aangelegenheden. Waardering daarvoor maakt ze direct een paar centimeter groter. Van samen iets doen – een klerenkast uitmesten, foto’s op een website zetten – geniet je kind ook. Dat schept een band en nodigt uit tot contact.

5. Verplaats je in je puber

Pubers zijn net mensen. Ze hebben gevoelens en verlangens, voor- en afkeuren. En die zijn net zoveel waard als die van hun ouders. Vraag je regelmatig af: is dit goed voor mijn kind of voor mij? Ook bij kleine dingen. Wordt je kind er beter van als hij zijn vieze kleren iedere dag in de wasmand gooit? Of ben jij degene die niet tegen rommel kan? Soms moet je zeggen: ik vind dit belangrijk, maar jij mag iets anders vinden. Misschien wil hij best aan je wens tegemoet komen, maar op een andere manier dan jij in gedachten had.

Wil je alle tips terugzien, die afkomstige zijn uit de communicatieregels van Marshall Rosenberg, geweldloze communicatie, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt dan 17 gratis tips waar je direct mee aan de slag kan.

Verwerking scheiding

Naast de tips die ik Suzanne heb gegeven heeft ze enorme stappen gezet in de verwerking van haar scheiding. Door samen naar haar emoties te gaan kijken en te voelen wat er gevoeld wilde worden en wat er nodig was merkte ze dat er nog heel veel boosheid naar de andere ouder was. En die was zo voelbaar voor de meiden als de andere ouder die op hun beurt op haar reageerden.  

Emoties beïnvloeden onze communicatie, ze maken dat je ander niet juist hoort of ziet, niet begrijpt of dat je jouw emoties projecteert op de ander en die zal ook weer op jou reageren.  En allerlei conflicten of verwijdering liggen dan op de loer. 

Het bekende, misschien wel herkenbare,  actie-reactie patroon.

Hoe mooi is het dan dat we, hoe uitzichtloos het soms ook lijkt, zelf altijd een sleutel hebben.

Denk jij nu  ook ik wil weer contact met mijn pubers en contact met de andere ouder en terug naar harmonie en samen liefdevol ouders blijven? maar hoe dan? Nodig ik je graag uit om een afspraak voor een gesprek in te plannen waarin we samen kunnen kijken wat ik voor jou of jullie kind(eren) kan betekenen zodat jullie in contact blijven met elkaar en samen liefdevolle ouders kunnen blijven . 

PS. Wil jij even quality time met je dochter? Voel je een verlangen om jullie contact in de spotlights te zetten? Lees dan verder.  Binnenkort organiseer ik ouder-kind dagen waarin het thema contact en verbinding centraal staat.  Samen met je puber dochter op een lichte-luchtige manier leuke creatieve activiteiten doen in de natuur op een prachtige locatie met een heerlijke lunch. Wil je meer weten kijk op mijn website pagina retraites of stuur een mail.

Warme  groet,

Angèle Babeliowsky|scheidingscoach|puber- en gezinscoach|

Succesvol Scheiden Nederland

www.angelebabeliowsky.nl

Lees ook de andere blogs van Succesvol Scheiden Nederland.

REACTIES

Fien - 23 sep 2021

Mooi blog!

    Angèle - 24 sep 2021

    Dank je wel Fien. Ik hoop dat het je handvatten heeft gegeven.

Janneke - 24 sep 2021

Prachtige blog!!! Bruikbare tips en een mooie uitkomst. Goed gegaan, Angèle!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 − = twee
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wanneer er iemand vreemdgaat, heeft dat een heel groot effect op je relatie. Er is veel pijn en verdriet bij de verwerking van het vreemdgaan. En gaat je relatie dit overleven? Maar ongeacht of je relatie het overleeft, is het heel belangrijk om samen de pijn en het verdriet onder ogen te zien en aan Lees verder > vreemdgaan wat doet dat met je relatie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.