Menu

Vragen over kind en scheiding

Stel gratis je vraag over je kind en echtscheiding!

Iedere ouder wil dat de kinderen zo min mogelijk onder de scheiding hebben te lijden. Maar soms weet je gewoon even echt niet hoe je iets het best kan aanpakken. Gelukkig kan Nieuwe Stap je aanbieden om al je vragen over je kinderen aan een deskundige voor te leggen. Onze partner, therapeute Nellie Timmermans, geeft je graag antwoord! De beantwoording van je vraag is gratis! Tenzij er echt dieper op de achtergrond moet worden ingegaan, maar dan geeft Nellie dat aan.

Mail je vraag naar info@nieuwestap.nl

samengesteld gezin

Nellie Timmermans

Reeds ingezonden en beantwoorde vragen:

Vraag Ik mis mijn ouders

Ik ben 14 en heb ook gescheiden ouders sinds ik in groep 5 zat. Ik ga om het weekend naar Mn vader waar ik niet heel veel last van heb. Maar als de zomervakantie begint komt de hel voor mij. Ik ga eerste 3 weken naar mijn moeder en dat is gewoon normaal mijn vertrouwde huis. Maar dan moet ik naar Mn vader waar ik wel heel veel zin in heb omdat ik hem dus niet vaak zie. Alleen als Mn vader komt begin ik gelijk te huilen ik ga Mn moeder missen. Ik ben heel moeilijk in verandering waardoor ik ook heimwee krijg en ga huilen door het missen van een vertrouwd iets en met wie ik het heel leuk heb gehad. Ondertussen de drie weken bij Mn vader heb ik het super leuk en heb nergens last van waardoor ik weer super gehecht ben aan Mn vader. Maar als ik dan weer naar Mn huis ga bij Mn moeder begin ik zo weer te huilen. Want natuurlijk, ik ga Mn vader missen! Ik heb hier erg last van. Ik weet zelf eigenlijk niet qat ik er mee moet. Ik lig nu in bed terwijl ik dit verhaal aan het vertellen ben en ik kom net van mijn vader en jawel. Ik heb net gehuild.

Wat rot voor je. Het is heel begrijpelijk dat je je moeder mist als je bij je vader bent, en dat je je vader mist als je bij je moeder bent. Dat is echt heel logisch. Ik hoor dat wel vaker van andere kinderen. Daarom zou het goed voor je zijn als je daarover met anderen kunt praten, als je merkt dat je niet de enige bent is dat toch fijner, tenslotte.

Maar ik denk ook dat jouw vader en moeder het ook heus wel zouden begrijpen, als je het hen zou vertellen. Ik lees niet dat je het verteld hebt tegen hen. Dat is ook niet zo gemakkelijk, maar ik zou dat wel doen. Want nu merken ze dat je huilt en ze weten niet waarom. En jij probeert het misschien te verbergen, terwijl het helemaal niet gek is. Ik denk dat je ouders het allebei graag willen weten en ook zullen begrijpen.

En zelfs zouden ze misschien samen met jou een oplossing kunnen vinden om je verdriet wat te verminderen, bijvoorbeeld een extra telefoontje naar je moeder als je bij je vader bent, of een extra telefoontje als je bij je moeder bent.

Als je het niet durft om daar met je ouders over te praten zou je ze ook jouw stuk en deze antwoorden kunnen laten lezen. Dan hoef je niet alles zelf te doen. Of een lieve tante of oom, opa of oma of zo vragen om je hierbij te helpen. Als je ze dit laat lezen begrijpen ze het vast!! Ik wens je veel moed toe, maar ook veel begrip van jouw lieve ouders. Het komt vast goed, ook al moet je bedenken dat je altijd dat gemis wel wat zult hebben omdat je ouders nu eenmaal gescheiden zijn. Ik weet niet of je broers of zusjes hebt, jullie zouden het dan eventueel samen kunnen doen.

Maar als je het nog niet durft, ga dan (eventueel via Villa Pinedo) kijken of je iemand kunt vinden waar je je verhaal tegen durft te vertellen….. het is echt niet vreemd.

Aanpassen ouderschapsplan?

Z’n kleine drie jaar geleden ben ik gescheiden onze dochter was toen 18 maanden.
Ze gaat elke week twee en halve dag naar haar vader (bij de voorlopige voorzieningen zo afgesproken en dat gelaten in het ouderschapsplan). Nu wil mijn dochter nooit naar haar vader toe en geeft op haar manier aan dat het te lang is. Maar naar een kind van vier word er helaas niet geluisterd.

Nu is er restend onderzoek gedaan bij mijn dochter en het blijkt dat ze een vorm heeft van autisme. Met daarbij een ontwikkelingsachterstand. Ook heb ik sterk de vermoedens dat mijn ex man ook een vorm heeft van autisme. Dit vermoeden word gedeeld met de hulpverlening omtrent mijn dochter.

Nu wil ik graag dat het ouderschapsplan word aangepast met een bezoek vorm die minder lang is voor haar. Maar natuurlijk wel dat ze haar vader blijft zien. Helaas is mijn ex man hier zelf niet toe bereid. Is het mogelijk dit voor elkaar te krijgen?

Ik ga er vanuit dat jullie beiden de juiste afspraken willen maken die in het belang van de gezondheid en welzijn zijn van jullie dochter.

Zoals je zelf aangeeft hebben jullie al professionele hulp voor jullie dochter ingeschakeld.

Ga als ouder met deze professional in gesprek en pas op dit advies indien nodig het ouderschapsplan aan dat beter aansluit bij jullie dochter.

Vanzelfsprekend kunnen jullie ook een second opinion door een andere deskundige laten doen.

Met deze uitkomsten zouden jullie de juiste afspraken moeten kunnen maken.

 

Met vriendelijke groet,

Floris Heuyerjans

MfN Register (familie) Mediator and Negotiator bij Zorgeloosch

Floris.heuyerjans@zorgeloosch.nl
Vlog

Voor je kind is de scheiding ook een rouwproces. Loyaliteit hoort bij kinderen. Loyaliteit naar allebei de ouders. Hoe begeleid je als ouders dit rouwproces het beste? Hoe help je je kind de scheiding te verwerken? Marloes Andriessen van Succesvol Scheiden Brabant geeft je in deze vlogLees verder > het help je je kind de scheiding te verwerken
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.