Menu

Vermindering aftrekbaarheid partneralimentatie 2020, wat betekent dat voor jou?

vermindering aftrek partneralimentatie 1-1-2020

Vermindering van de aftrekbaarheid van partneralimentatie gaat per 1 januari 2020 in. Wat betekent dat voor de alimentatiebetaler? En wat betekent het voor de alimentatie-ontvanger?

De bedoeling van de belastingwijziging is het stapsgewijs verminderen van de aftrekmogelijkheden bij het betalen van partneralimentatie. Per 2020 zal de aftrek daadwerkelijk stapsgewijs worden afgebouwd. Wat houdt dit in en voor wie is dit van belang? 

Rekenvoorbeeld

Aan de hand van een voorbeeld zal ik de gevolgen van de vermindering van aftrekbaarheid van de partneralimentatie proberen duidelijk te maken. M en V gaan scheiden. M betaalt aan V een bedrag van € 1.000,00 bruto per maand partneralimentatie. Hiervoor ontvangt M een persoonsgebonden aftrek in 2019 van 51,75 %. Dus M betaalt netto € 482,50 per maand aan V en M ontvangt een aftrekpost van € 517,50 per maand. 

Verlaging aftrektarief vanaf 1 januari 2020

Vanaf 2020 wordt dit tarief als volgt verlaagd:


2020 2021 2022 2023
Aftrektarief maximaal 46,0% 43,0% 40,0% 37,05%

In het voorbeeld betaalt M bij gelijkblijvende omstandigheden in 2023 netto € 629,50 per maand en het fiscaal voordeel wordt in 2023 beperkt tot € 370,50 per maand. Concreet betekent dit dat M in 2023 € 147,00 netto meer per maand gaat betalen.

Inkomen boven € 68.000

Vermindering van aftrekbaarheid van partneralimentatie is vooral van belang voor alimentatieplichtigen (betalers) met een inkomen boven € 68.000,00 bruto per jaar. Dit komt doordat hun inkomen in een hogere belastingschijf valt.

Wat betekent dit nu voor de praktijk? Als de alimentatie wordt berekend in een alimentatieprogramma, komt daar het bedrag uit dat een partner netto kan betalen aan partneralimentatie. Vervolgens wordt dit bedrag gebruteerd, dat wil zeggen omgerekend van netto naar bruto, rekening houdend met de belasting die moet worden betaald.

Dit betekent dat bij alimentaties die zijn vastgesteld vóór januari 2020 kan zijn gerekend met de maximale aftrekpost van 51,75%. Met ingang van 1 januari 2020 zullen deze alimentatieplichtigen (let op het gaat over de inkomens boven € 68.000 bruto) direct een achteruitgang merken. 

Wijziging van omstandigheden

Levert vermindering van de aftrekbaarheid van de partneralimentatie een wijziging van omstandigheden op? Volgens mij is deze wijziging in het belastingtarief een, volgens het recht, relevante wijziging van omstandigheden. Dit betekent dat men de rechter kan verzoeken om de partneralimentatie opnieuw uit te rekenen. De rechter zal dan natuurlijk rekening moeten houden met het meest recente inkomen van beide partijen.

Niet-wijzigingsbeding

Bij de echtscheiding kunnen partijen hebben afgesproken dat de alimentatie, in principe, niet zal worden gewijzigd. Dat is een zogenaamd niet-wijzigingsbeding. Als partijen een dergelijk niet-wijzigingsbeding hebben afgesproken zal moeten worden berekend, of er sprake is van een forse wanverhouding tussen de vastgestelde alimentatie en de nieuwe alimentatie. Want alleen als dat zo is kan de alimentatie worden aangepast. 

De vermindering van aftrekbaarheid van partneralimentatie heeft, met ingang van 1 januari 2020, direct invloed op de portemonnee van alimentatieplichtigen (betalers). Maar pas als de herberekening via de rechter heeft plaatsgevonden, zal de alimentatiegerechtigde (ontvanger) de gevolgen in de portemonnee voelen. Een door de rechter vastgestelde alimentatie blijft immers van kracht, totdat de rechter een nieuw bedrag heeft vastgesteld. Of tot partijen nieuwe afspraken maken.

Maar houd er rekening mee dat het effect van de herberekening voor de alimentatiegerechtigde ook afhangt van het belastingtarief van de ontvanger zelf. Omdat dit een ander tarief kan zijn dan dat van de alimentatieplichtige.

Advies

Dus uiteindelijk zullen zowel alimentatiegerechtigden als alimentatieplichtigen na 2020 merken dat er nieuwe belastingregels gelden. Mijn advies is dan ook om met elkaar om de tafel te gaan zitten en nieuwe afspraken te maken.

Om duidelijkheid te krijgen kan je, op basis van recente inkomensgegevens, een herberekening maken, zodat de achteruitgang voor beide partijen duidelijk wordt. Let op: zolang een uitspraak van een rechter niet is gewijzigd, geldt het oude bedrag en kan de alimentatiegerechtigde de vordering uit handen geven aan een deurwaarder.

Nog een laatste advies; kaart dit onderwerp tijdig aan en laat je goed adviseren!

Hilde Dreesmann-Bruijntjes

ScheerSanders Advocaten

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − drie =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.