Menu

Kinderalimentatie als je geen contact hebt met het kind.

8 reacties
kinderalimentatie

In onze gratis vragenrubriek werd de volgende vraag gesteld over kinderalimentatie

Mijn vriend heeft 2 kinderen: een dochter van bijna 22 en een zoon van 18 jaar oud. Nu studeren ze allebei. Alleen heeft mijn vriend minimaal (eigenlijk geen) contact met zijn dochter. Zij wil nix meer met hem te maken hebben. Wel betalen we nog steeds kinderalimentatie, maar we hebben geen idee hoe ze het doet op school. Of ze misschien al is afgestudeerd. Bestaat er geen verplichting vanuit haar om haar vader op de hoogte te houden over de voortgang van haar studie? En als ze dit niet doet wij misschien de kinderalimentatie stop kunnen zetten. Zo ja, hoe doen we dat zonder dat wij verwijtbaar zijn?

Het antwoord van de alimentatiespecialist.nl:

Algemeen;

De rechtbank gaat meestal voorbij aan de stelling van de onderhoudsplichtige ouder dat, gezien de slechte verhouding (geen communicatie)  tussen kind en ouder, in redelijkheid en billijkheid niet kan worden verwacht dat hij/zij bijdraagt in de kosten van levensonderhoud en studie van het kind;  de omstandigheid dat de ouder niet of nauwelijks contact heeft met het kind ontslaat hem/haar niet van de wettelijke onderhoudsverplichting jegens het kind.

Hoogte alimentatie

Bijdrage in de kosten van levensonderhoud en studie jongmeerderjarige wordt anders berekend dan die voor een minderjarige. Bij de bepaling van de behoefte wordt aangesloten op de norm van de Wet Studiefinanciering.

 

 

REACTIES

Jeanet van Putten - 12 okt 2018

hier zo’n beetje hetzelfde verhaal en het ergste is nog dat zijn zoon (18 jaar) de kindalimentatie moet afstaan aan zijn moeder, dit terwijl zij zelf ook verplicht is hem kindalimentatie te betalen.

Sigaro - 18 feb 2019

Ik zit in een soortgelijke situatie , dochter bijna 18 jaar , laatste 5 jaar geen contact ondanks de informatieplicht vanuit haar en haar moeder . Studeert ze nog ? hoelang en wat als ze niet verder leert ? heeft zij een informatieplicht b.v. als ze een baan / inkomen heeft.(ik kom daar niet snel achter ) ............of is het zoals gewoonlijk één richtingsverkeer.

John - 24 apr 2019

Hier het zelfde. 5 jaar geen contact willen maar wel geld. Nu ze 18 is heb ik geen rekening nummer of wat dan ook om naar haar zelf over te maken. Berichten gestuurd word niet op gereageert en nu LIBO op mij afsturen. Moet niet gekker worden. Als vader trek je altijd aan het kortste einde. Dus tja wat kan ik nu?

Geert - 8 jul 2019

Beste John, Om onder het LBIO uit te komen zou je in een land moeten wonen die NIET het verdrag van New York uit 1956 hebben getekend. Deze landen zijn Albanië, Algerije, Argentinië, Australië, Barbados, Belarus, België, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Burkina Faso, Centraal-Afrikaanse Republiek, Chili, Colombia, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Ecuador, Estland, Filippijnen, Finland, Frankrijk, Griekenland, Guatemala, Haïti, Hongarije, Ierland, Israël, Italië, Kaapverdië, Kazachstan, Kirgizstan, Kroatië, Liberia, Luxemburg, Macedonië, Marokko, Mexico, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Nieuw-Zeeland, Niger, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Pakistan, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, De Seychellen, Slovenië, Slowakije, Spanje, Sri Lanka, Suriname, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Uruguay, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika, Zweden en Zwitserland. Landen als Aruba, Curaçao, Sint Maarten of in het Nederlandse overzeese gebied (in Bonaire, Sint Eustatius of Saba) vallen ook in het rijtje van hierboven. Mocht je een WIA / UWV uitkering genieten en deze 100% willen ontvangen dan wordt de spoeling heel erg dun want alle landen waar je zou kunnen wonen met een WIA uitkering en dan toch geen alimentatie te hoeven betalen is een puzzeltocht. Maar afijn aan Mexico grenst een Engelstalig land (Was voormalig Brits Kolonie) waar je gewoon je WIA krijgt en het LBIO geen voet aan aarder heeft. Welkom in Belize. Zou lekker op vakantie gaan in Nederland, zorgen dat je visum niet verloopt "Bezilaan" -;)

Peter - 3 feb 2020

Mijn zoon van 20 wil ook geen contact met mij, geen idee waarom, hij vindt het allemaal te confronterend er met mij over te praten. Ik kan wel een reden bedenken: hij woont nog bij zijn moeder en vergeleken met mij is Marc Dutroux de ideale schoonzoon. In het ouderschapsplan is een artikel opgenomen over Respectvol Ouderschap, oftewel, betrek de kinderen niet in geschillen die je met elkaar hebt. Maar nee, het woord respectvol komt in haar vocabulaire niet voor. En als je één kant van het verhaal maar continu te horen krijgt dan ga je dat voor waarheid aannemen. Te triest voor woorden, maar ondertussen wel de alimentatie incasseren. Je trekt als vader inderdaad aan het kortste eind, zoals John aangeeft. We zijn onderhand bijna vreemden van elkaar geworden, maar je mag toch geen geld van vreemden aannemen? Anyway, als iemand zinvolle tips/suggesties heeft hoe hiermee om te gaan, dan hoor ik die graag.

Harry - 24 feb 2020

Tjee.... zo herkenbaar. Mij oudste zoon is pas 18 geworden en al 10 jaar niet meer gezien. Ik word niet op de hoogte gehouden, en weet dus niet hoe wat hij doet. Misschien werkt ie al een poosje. Ik hoorde van iemand dat je vanaf 18 op z'n eigen rekening het alimentatie bedrag mag storten. Weet iemand hoe dat zit?

Tim - 14 apr 2020

Het is als vader ook niet te doen in deze maatschappij....moeder zet kind tegen vader op...contact verwaterd maar wel hand ophouden Het is gewoon discriminatie

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven + 5 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Renata vertelt in deze vlog hoe je als ouder in een spagaat terecht kunt komen. Een spagaat tussen je gevoel en je verstand. Want natuurlijk zegt je verstand dat het goed is dat je kind ook naar de andere ouder gaat. Maar waarom voelt het dan zo beroerd. Waarom blijft het maar zo vreselijk pijn Lees verder > afscheiden van je kind is pijnlijk
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.