Menu

Kinderalimentatie als je geen contact hebt met het kind.

18 reacties
kinderalimentatie

In onze gratis vragenrubriek werd de volgende vraag gesteld over kinderalimentatie

Mijn vriend heeft 2 kinderen: een dochter van bijna 22 en een zoon van 18 jaar oud. Nu studeren ze allebei. Alleen heeft mijn vriend minimaal (eigenlijk geen) contact met zijn dochter. Zij wil nix meer met hem te maken hebben. Wel betalen we nog steeds kinderalimentatie, maar we hebben geen idee hoe ze het doet op school. Of ze misschien al is afgestudeerd. Bestaat er geen verplichting vanuit haar om haar vader op de hoogte te houden over de voortgang van haar studie? En als ze dit niet doet wij misschien de kinderalimentatie stop kunnen zetten. Zo ja, hoe doen we dat zonder dat wij verwijtbaar zijn?

Het antwoord van de alimentatiespecialist.nl:

Algemeen;

De rechtbank gaat meestal voorbij aan de stelling van de onderhoudsplichtige ouder dat, gezien de slechte verhouding (geen communicatie)  tussen kind en ouder, in redelijkheid en billijkheid niet kan worden verwacht dat hij/zij bijdraagt in de kosten van levensonderhoud en studie van het kind;  de omstandigheid dat de ouder niet of nauwelijks contact heeft met het kind ontslaat hem/haar niet van de wettelijke onderhoudsverplichting jegens het kind.

Hoogte alimentatie

Bijdrage in de kosten van levensonderhoud en studie jongmeerderjarige wordt anders berekend dan die voor een minderjarige. Bij de bepaling van de behoefte wordt aangesloten op de norm van de Wet Studiefinanciering.

 

 

REACTIES

Jeanet van Putten - 12 okt 2018

hier zo’n beetje hetzelfde verhaal en het ergste is nog dat zijn zoon (18 jaar) de kindalimentatie moet afstaan aan zijn moeder, dit terwijl zij zelf ook verplicht is hem kindalimentatie te betalen.

Sigaro - 18 feb 2019

Ik zit in een soortgelijke situatie , dochter bijna 18 jaar , laatste 5 jaar geen contact ondanks de informatieplicht vanuit haar en haar moeder . Studeert ze nog ? hoelang en wat als ze niet verder leert ? heeft zij een informatieplicht b.v. als ze een baan / inkomen heeft.(ik kom daar niet snel achter ) ............of is het zoals gewoonlijk één richtingsverkeer.

  Ronald - 8 aug 2020

  Wettelijk gezien moet je op de hoogte worden gehouden. Praktijk is anders. Je hebt geen keus dan alimentatie te betalen. Ben je het er niet mee eens kan je procederen. Bij de rechter zal je gelijk krijgen. Maar mij ervaring is dat je nog steeds niet op de hoogte gehouden zal worden. Dus kan je door procederen tot je een ons weegt en intussen betaal je gek aan eigen bijdrage aan je advocaat. Dit gaat naar de hoogte van je inkomen. Is het dit allemaal waard? Je zou een informatief gesprek met een advocaat kunnen doen. En vanuit daar een beslissing nemen wat je wilt doen. Ik zie mijn 2 jongens al meer dan 5 jaar niet meer. En ik betaal wel de alimentatie zonder dat ik ook maar iets van hun weet. Wens u veel sterkte en wijsheid

John - 24 apr 2019

Hier het zelfde. 5 jaar geen contact willen maar wel geld. Nu ze 18 is heb ik geen rekening nummer of wat dan ook om naar haar zelf over te maken. Berichten gestuurd word niet op gereageert en nu LIBO op mij afsturen. Moet niet gekker worden. Als vader trek je altijd aan het kortste einde. Dus tja wat kan ik nu?

Geert - 8 jul 2019

Beste John, Om onder het LBIO uit te komen zou je in een land moeten wonen die NIET het verdrag van New York uit 1956 hebben getekend. Deze landen zijn Albanië, Algerije, Argentinië, Australië, Barbados, Belarus, België, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Burkina Faso, Centraal-Afrikaanse Republiek, Chili, Colombia, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Ecuador, Estland, Filippijnen, Finland, Frankrijk, Griekenland, Guatemala, Haïti, Hongarije, Ierland, Israël, Italië, Kaapverdië, Kazachstan, Kirgizstan, Kroatië, Liberia, Luxemburg, Macedonië, Marokko, Mexico, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Nieuw-Zeeland, Niger, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Pakistan, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, De Seychellen, Slovenië, Slowakije, Spanje, Sri Lanka, Suriname, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Uruguay, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika, Zweden en Zwitserland. Landen als Aruba, Curaçao, Sint Maarten of in het Nederlandse overzeese gebied (in Bonaire, Sint Eustatius of Saba) vallen ook in het rijtje van hierboven. Mocht je een WIA / UWV uitkering genieten en deze 100% willen ontvangen dan wordt de spoeling heel erg dun want alle landen waar je zou kunnen wonen met een WIA uitkering en dan toch geen alimentatie te hoeven betalen is een puzzeltocht. Maar afijn aan Mexico grenst een Engelstalig land (Was voormalig Brits Kolonie) waar je gewoon je WIA krijgt en het LBIO geen voet aan aarder heeft. Welkom in Belize. Zou lekker op vakantie gaan in Nederland, zorgen dat je visum niet verloopt "Bezilaan" -;)

Peter - 3 feb 2020

Mijn zoon van 20 wil ook geen contact met mij, geen idee waarom, hij vindt het allemaal te confronterend er met mij over te praten. Ik kan wel een reden bedenken: hij woont nog bij zijn moeder en vergeleken met mij is Marc Dutroux de ideale schoonzoon. In het ouderschapsplan is een artikel opgenomen over Respectvol Ouderschap, oftewel, betrek de kinderen niet in geschillen die je met elkaar hebt. Maar nee, het woord respectvol komt in haar vocabulaire niet voor. En als je één kant van het verhaal maar continu te horen krijgt dan ga je dat voor waarheid aannemen. Te triest voor woorden, maar ondertussen wel de alimentatie incasseren. Je trekt als vader inderdaad aan het kortste eind, zoals John aangeeft. We zijn onderhand bijna vreemden van elkaar geworden, maar je mag toch geen geld van vreemden aannemen? Anyway, als iemand zinvolle tips/suggesties heeft hoe hiermee om te gaan, dan hoor ik die graag.

Harry - 24 feb 2020

Tjee.... zo herkenbaar. Mij oudste zoon is pas 18 geworden en al 10 jaar niet meer gezien. Ik word niet op de hoogte gehouden, en weet dus niet hoe wat hij doet. Misschien werkt ie al een poosje. Ik hoorde van iemand dat je vanaf 18 op z'n eigen rekening het alimentatie bedrag mag storten. Weet iemand hoe dat zit?

Tim - 14 apr 2020

Het is als vader ook niet te doen in deze maatschappij....moeder zet kind tegen vader op...contact verwaterd maar wel hand ophouden Het is gewoon discriminatie

M - 10 jun 2020

Hier ook zo, ik vraag me af of je van een 19 jarige waar je geen contact mee heb kunt nagaan of ze nog naar school gaat of ondertussen wel gewoon werkt. Prima dat je alimentatie moet betalen maar niet bijdragen aan studie die niet gevolgd wordt. Is het verplicht dit door te geven door de ouder waar het kind woont, ongeacht contact of niet?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 11 jun 2020

  Beste M, hierbij de reactie van de Alimentatiespecialist:De kinderalimentatie ten gunste van de 19-jarige is verschuldigd tot minimaal 21e jaar, kind is niet verplicht te gaan werken, wel of niet studerend maakt niet uit. Maar indien kind (vrijwillig) werkt kan wel rekening worden gehouden met deze inkomsten bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie. Indien het kind geen informatie wenst te verstrekken kan men bijvoorbeeld een bureau inhuren die dit uitzoekt, dit is geen schending van de privacy indien de informatie nodig is voor vaststelling van de bedragen en kind niet wenst de informatie te verstrekken. Geen contact met kind is in principe (uitzonderingen daargelaten) geen reden tot stopzetting / aanpassing van de alimentatie.

  Dwaze vader - 17 jun 2020

  Allemaal herkenbaar. Maar nieuwe stap, welke uitzonderingen bedoel je bij "Geen contact met kind is in principe (uitzonderingen daargelaten) geen reden tot stopzetting / aanpassing van de alimentatie." Ik heb overigens ooit opgevangen dat als er 5 jaar geen enkele vorm van contact is dat het kind zijn achternaam kan wijzigen en de alimentatieplicht kan komen te vervallen. Overigens betreft het bij mij minderjarige kinderen. Ik heb zowel geen osp als convenant als gevolg van scheiding. Ook zal ik vanaf hun 18e de alimentatie verrichten op hun eigen rekening. Als deze niet kenbaar gemaakt wordt zal ik het op hun persoonlijke spaarrekening storten dan wel een rekening op hun naam openen en het daarop op storten. In ieder geval geen ellende met LBIO daar ik aan mijn verplichting heb voldaan.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 18 jun 2020

  Beste vader, hierbij de reactie van de Alimentatiespecialist: Uitzonderingen;‘’wanneer sprake is van zodanig kwetsend gedrag van het kind naar de onderhoudsplichtige ouder, dat betaling van een onderhoudsbijdrage in redelijkheid niet of niet ten volle van die ouder kan worden gevergd.’’ Geen contact en naamsverandering wordt niet aangemerkt als kwetsend gedrag. Meestal gaat het dan om treurige zaken waarbij geweld en/of valse beschuldigingen een rol spelen. Uiteindelijk is het door de rechter te bepalen of gedrag kind als zodanig kwetsend is te noemen.

Roeland - 13 jun 2020

Hoe herkenbaar, al deze reacties.

Grijze haren - 17 jul 2020

Goedendag, Mijn zoon wordt binnenkort 18. Sinds hij 6 jaar is heb ik geen contact meer met hem, na jaren waarin zijn moeder de omgangsregeling met grote regelmaat heeft gefrustreerd. Op zijn elfde heeft zijn moeder zijn achternaam gewijzigd naar die van zijn stiefvader. Toen hij 13 was heeft hij via de rechter laten weten dat hij geen contact met mij of mijn familie wenst te hebben. En dat hij mij niet accepteert als zijn vader, maar zijn stiefvader als zijn vader ziet. Nu wil ik in contact met hem komen om het over zijn onderhoudsbijdrage na zijn 18de verjaardag te hebben. Via zijn moeder heb ik te horen gekregen dat hij nog steeds geen contact met mij en mijn familie wil. Is het mogelijk om na zijn 18de verjaardag via de rechter een gesprek af te dwingen? (Het blijft voor mij overigens onwerkelijk dat je zelfs ouderbijdrage moet blijven betalen, terwijl je kind jouw niet erkend als zijnde zijn vader. (Hoe krom is recht :( ))

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 17 jul 2020

  Hierbij het antwoord van Boeve Familierecht: Op voorhand merk ik op dat wij gelet op de summiere informatie slechts in algemene zin antwoord kunnen geven. Specifieke omstandigheden kunnen maken dat in uw geval het antwoord anders zou moeten luiden. Wij aanvaarden derhalve geen aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid voor de inhoud van onderstaand bericht. Het is helaas niet mogelijk om via de rechter een gesprek met uw zoon af te dwingen. Dit is niet iets wat een rechter kan bepalen. Het staat u natuurlijk altijd vrij om zelf uw zoon te benaderen voor een gesprek. Wordt daar niet op gereageerd, dan is het een optie om uw zoon met behulp van een advocaat aan te schrijven en hem daarbij in beweging te laten komen om het gesprek aan te gaan. U zou daarbij bijvoorbeeld ook kunnen voorstellen om het gesprek onder leiding van een mediator plaats te laten vinden. Echter, ook naar aanleiding van een brief van een advocaat is uw zoon niet verplicht om het gesprek aan te gaan. Als het uw uiteindelijke doel is om de kinderalimentatie te verlagen, is de laatste optie om hiervoor een gerechtelijke procedure op te starten als blijkt dat uw zoon niet bereid is om hier in onderling overleg aan mee te werken. U dient zich er dan wel op voorhand van te vergewissen dat een herberekening van de kinderalimentatie daadwerkelijk lager uitpakt en u niet uiteindelijk na afloop van de procedure een hogere bijdrage bent verschuldigd.

Niels Bazuin - 23 jul 2020

Ik zit in hetzelfde schuitje. 2 dochters die niets van me willen weten, nog thuis bij moeder wonen. Je mag blijven betalen maar je wordt nergens van op de hoogte gehouden. Weet niet eens waar ze op school zitten. Zodra je belt wordt er een slap excuus verzonnen van we moeten weg. Onverwachts op de stoep staan wordt je voor de deur opgevangen door hun moeder met de mededeling dat je het niet gemeld hebt dat je er bent dus kort gezegd "maak dat je weg komt". Als vader trek je aan het kortste eind. Iets van in andere landen wel wat beter geregeld is.

Mark - 28 sep 2020

Ik heb al 8 jaar geen contact meer en dan plots broer van LBIO op de mat, of ik even wil betalen. Via app geprobeerd contact te leggen, en nu misschien wel regeling te te treffen, maar dit is de wereld op zn kop.Geen contact willen maar wel geld opeisen. Lijkt me toch logisch dat vanaf de 18e men de rekentool van DUO gaat gebruiken ipv een geïndexeerde alimentatie bedrag. Dit land slaat echt helemaal door met dit soort regels, moeder doet niets en de vader maar betalen. Wie in Nederland staat op om dit systeem aan te passen waar ook de vaders zich goed bij voelen?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht × 4 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos is een aantal jaar geleden gescheiden. Ze heeft na de scheiding lang in de overlevingsstand gezeten maar ze is nu zo ver dat ze weer echt kan genieten. Wil jij dat ook? Kijk haar vlog en laat je door Roos inspireren om stappen te zetten.   Wil je meer vlogs zien van Roos?   Lees verder > overlevingsstand
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.