Menu

Kinderalimentatie als je geen contact hebt met het kind

49 reacties
kinderalimentatie

In onze gratis vragenrubriek werd de volgende vraag gesteld over kinderalimentatie

Mijn vriend heeft 2 kinderen: een dochter van bijna 22 en een zoon van 18 jaar oud. Nu studeren ze allebei. Alleen heeft mijn vriend minimaal (eigenlijk geen) contact met zijn dochter. Zij wil nix meer met hem te maken hebben. Wel betalen we nog steeds kinderalimentatie, maar we hebben geen idee hoe ze het doet op school. Of ze misschien al is afgestudeerd. Bestaat er geen verplichting vanuit haar om haar vader op de hoogte te houden over de voortgang van haar studie? En als ze dit niet doet wij misschien de kinderalimentatie stop kunnen zetten. Zo ja, hoe doen we dat zonder dat wij verwijtbaar zijn?

Het antwoord van de alimentatiespecialist.nl:

Algemeen;

De rechtbank gaat meestal voorbij aan de stelling van de onderhoudsplichtige ouder dat, gezien de slechte verhouding (geen communicatie)  tussen kind en ouder, in redelijkheid en billijkheid niet kan worden verwacht dat hij/zij bijdraagt in de kosten van levensonderhoud en studie van het kind;  de omstandigheid dat de ouder niet of nauwelijks contact heeft met het kind ontslaat hem/haar niet van de wettelijke onderhoudsverplichting jegens het kind.

Hoogte alimentatie

Bijdrage in de kosten van levensonderhoud en studie jongmeerderjarige wordt anders berekend dan die voor een minderjarige. Bij de bepaling van de behoefte wordt aangesloten op de norm van de Wet Studiefinanciering.

 

REACTIES

Jeanet van Putten - 12 okt 2018

hier zo’n beetje hetzelfde verhaal en het ergste is nog dat zijn zoon (18 jaar) de kindalimentatie moet afstaan aan zijn moeder, dit terwijl zij zelf ook verplicht is hem kindalimentatie te betalen.

  Eric Scholte - 8 okt 2020

  Jah en wie betaalt het dak boven zijn hoofd, en zijn eten en onderhoud. Juist de moeder. Dus nogal logisch dat het naar haar gaat.

  Carin - 16 nov 2020

  Tuurlijk betaald moeder dat, maar dat betaald ze toch ook voor zich zelf en of haar andere kinderen. Dus waarom zou het kind op zijn 18de het moeten afstaan aan haar? Immers moet hij zelf ook een leven opbouwen met die leeftijd. En dan nog, het gaat vaak over absurd hoge bedragen. Ik zie het meer als hoe maken we de vader kapot. Want die gaan er aan onder door. Financieel maar ook geestelijke doordat vaak de moeder de kinderen op zet tegen de vader.

  Machteloze vader - 20 nov 2020

  Uit ervaring moet ik je helaas in het gelijk stellen. Ik heb reeds 4 jaar geen enkel contact met mijn kinderen (13 en 15). Ze zouden niet willen. De kinderbescherming speculeert ouderverstoting (is geen vaststelling) en de rechter vindt de uitlatingen en het gedrag van de kinderen niet passen bij hun leeftijd. Ik betaal 700,= kinderalimentatie. Moeder ontvangt daarnaast 500,= kindgebondenbudget, 200,= kinderbijslag. Daarnaast werkt ze 2 dagen (uiteraard niet meer) wat netto ruim 1000,= is. 60% van haar inkomen is wegens de kinderen. Als de kinderen 18 worden dan valt dit allemaal weg. Ik vrees dat mijn kinderen dan in armoede gaan belanden. Bij de vaststelling van de kinderalimentatie wordt gekeken naar beide inkomens en beide ouders kunnen bijdragen in de onderhoudsbehoefte van de kinderen. Als de kinderen alimentatie ontvangen van 1 ouder omdat ze bij de andere ouder wonen dan betalen de kinderen feitelijk aan deze ouder omdat deze ook moet bijdragen in de levensbehoefte. Inderdaad vanaf hun 18e jaar moeten zij zich zelf gaan bedruipen. Het zou triest zijn als mijn kinderen dan hun alimentatie af zouden moeten dragen aan hun moeder. Soms vraag ik me af in wat voor maatschappij wij beland zijn.

  R.B. - 21 nov 2022

  Sluit me hier volledig bij aan. Zit al jaren in deze oneerlijke strijd.

  Machteloze vader - 10 dec 2020

  Eric, dit is een beetje kort door de bocht. Bij de berekening van kinderalimentatie wordt ook de draagkracht van ouder waar de kinderen wonen meegenomen. Dit betekent feitelijk dat beide ouders bedrage in de levensbehoefte van het kind. Een beetje onzinnig dat een ouder het aan zichzelf overmaakt. Dat het kind gedwongen wordt het bedrag aan de ouder overmaakt is dan ook niet reeel. En wie betaalt de ziektekosten, studie, kleding, telefoon, etc. etc. Dat er om een deel gevraagd kan worden is begrijpelijk maar zoals de wet zijn stelling inneemt gaat het belang van het kind voor. Als kinderen werken is het logisch dat ze bijdragen maar dan zal de andere ouder ook gaan verzoeken om de kinderalimentatie stop te zetten. Daarnaast is het een advies om vanaf hun 12e jaar een herberekening te laten doen. Als de ene ouder alvorens niet full-time werkte kan dat vanaf het moment dat het jongste kind 12 wordt wel. De berekening geschied nl. op inkomenscapaciteit. Als het kind naar het voortgezet onderwijs gaat kan de zorgende ouder ook meer werken.

Sigaro - 18 feb 2019

Ik zit in een soortgelijke situatie , dochter bijna 18 jaar , laatste 5 jaar geen contact ondanks de informatieplicht vanuit haar en haar moeder . Studeert ze nog ? hoelang en wat als ze niet verder leert ? heeft zij een informatieplicht b.v. als ze een baan / inkomen heeft.(ik kom daar niet snel achter ) ............of is het zoals gewoonlijk één richtingsverkeer.

  Ronald - 8 aug 2020

  Wettelijk gezien moet je op de hoogte worden gehouden. Praktijk is anders. Je hebt geen keus dan alimentatie te betalen. Ben je het er niet mee eens kan je procederen. Bij de rechter zal je gelijk krijgen. Maar mij ervaring is dat je nog steeds niet op de hoogte gehouden zal worden. Dus kan je door procederen tot je een ons weegt en intussen betaal je gek aan eigen bijdrage aan je advocaat. Dit gaat naar de hoogte van je inkomen. Is het dit allemaal waard? Je zou een informatief gesprek met een advocaat kunnen doen. En vanuit daar een beslissing nemen wat je wilt doen. Ik zie mijn 2 jongens al meer dan 5 jaar niet meer. En ik betaal wel de alimentatie zonder dat ik ook maar iets van hun weet. Wens u veel sterkte en wijsheid

John - 24 apr 2019

Hier het zelfde. 5 jaar geen contact willen maar wel geld. Nu ze 18 is heb ik geen rekening nummer of wat dan ook om naar haar zelf over te maken. Berichten gestuurd word niet op gereageert en nu LIBO op mij afsturen. Moet niet gekker worden. Als vader trek je altijd aan het kortste einde. Dus tja wat kan ik nu?

  Carin - 16 nov 2020

  Dat is het ook, als vader trek je hoe dan ook aan het kortste eind. Veel moeders nemen wraak via de kinderen en via allementatie. Belachelijk. Hier het zelfde geval. Brengt enorm veel onrust... en een hoop gemis.

  Sannie - 29 aug 2022

  En als het kind een “vader” heeft die niet naar haar om kijkt? Sinds 2011 alleen met mijn dochter, tot eind 2013 heeft hij geen dubbeltje betaald. Nadat ik naar een advocaat gegaan bent moest hij wel. Gerechtelijke uitspraak in december 2013, ik kreeg €17,50 euro kinderalimentatie per maand. Tot mei 2019 heb ik 4 keer het LBIO in moeten schakelen doordat hij maanden niet betaald had. Het ging mij niet om die €17,50 euro, maar om het principe! Mei 2019 wederom een advocaat in de arm genomen ivm het verhogen van de alimentatie. Sinds december 2019 is het bedrag verhoogt naar €80,00 euro. Als je een kind op de wereld zet, neem dan ook je verantwoordelijkheid. Hij had meer oog voor de kinderen van zijn nieuwe vriendin dan voor zijn eigen kind. Inmiddels is mijn dochter 18 jaar, heeft haar opleiding afgerond en gaat een mooie toekomst tegemoet. Dit is niet dankzij haar “verwekker” meer dan dat is hij niet voor haar. Al met al heeft hij in 11 jaar tijd maar €3530,67 betaald, dat is een gemiddelde van €26,- euro per maand. Niet altijd de vader trekt aan het kortste eind!! Ondanks alle ellende heb ik mijn dochter altijd vrij gelaten om naar hem toe te gaan, contact te hebben, ondanks dat hij geen ouderlijk gezag heeft Een kind heeft tenslotte een vader en moeder nodig. De rol van moeder en vader heb ik beide op mij genomen. Soms best zwaar, maar met heel veel liefde gedaan. Ze is een prachte jonge vrouw, die weet wat ze wil. Een leuke baan, bijna haar rijbewijs, autootje staat al voor de deur en een kanjer van een vriend.

  Machteloze vader - 10 dec 2020

  Hoi John, een beetje laat. Vanaf de 18 behoort de alimentatie aan het kind toe. Uitsluitend indien het kind je schriftelijk op de hoogte stelt dat de alimentatie aan moeder overgemaakt dient te worden. Moeder kan na hun 18e ook niet LBIO inschakelen. Dit moet het kind zelf doen. Maar als het kind zelf verzuimt door zijn persoonlijk bankrekeningnummer op te geven ben jij natuurlijk niet in gebreke. Als LBIO je hieromtrent benadert kun je natuurlijk verzoeken om het rekeningnummer van het kind en diens tenaamstelling.

Geert - 8 jul 2019

Beste John, Om onder het LBIO uit te komen zou je in een land moeten wonen die NIET het verdrag van New York uit 1956 hebben getekend. Deze landen zijn Albanië, Algerije, Argentinië, Australië, Barbados, Belarus, België, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Burkina Faso, Centraal-Afrikaanse Republiek, Chili, Colombia, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Ecuador, Estland, Filippijnen, Finland, Frankrijk, Griekenland, Guatemala, Haïti, Hongarije, Ierland, Israël, Italië, Kaapverdië, Kazachstan, Kirgizstan, Kroatië, Liberia, Luxemburg, Macedonië, Marokko, Mexico, Moldavië, Monaco, Montenegro, Nederland, Nieuw-Zeeland, Niger, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Pakistan, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, De Seychellen, Slovenië, Slowakije, Spanje, Sri Lanka, Suriname, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Uruguay, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika, Zweden en Zwitserland. Landen als Aruba, Curaçao, Sint Maarten of in het Nederlandse overzeese gebied (in Bonaire, Sint Eustatius of Saba) vallen ook in het rijtje van hierboven. Mocht je een WIA / UWV uitkering genieten en deze 100% willen ontvangen dan wordt de spoeling heel erg dun want alle landen waar je zou kunnen wonen met een WIA uitkering en dan toch geen alimentatie te hoeven betalen is een puzzeltocht. Maar afijn aan Mexico grenst een Engelstalig land (Was voormalig Brits Kolonie) waar je gewoon je WIA krijgt en het LBIO geen voet aan aarder heeft. Welkom in Belize. Zou lekker op vakantie gaan in Nederland, zorgen dat je visum niet verloopt "Bezilaan" -;)

Peter - 3 feb 2020

Mijn zoon van 20 wil ook geen contact met mij, geen idee waarom, hij vindt het allemaal te confronterend er met mij over te praten. Ik kan wel een reden bedenken: hij woont nog bij zijn moeder en vergeleken met mij is Marc Dutroux de ideale schoonzoon. In het ouderschapsplan is een artikel opgenomen over Respectvol Ouderschap, oftewel, betrek de kinderen niet in geschillen die je met elkaar hebt. Maar nee, het woord respectvol komt in haar vocabulaire niet voor. En als je één kant van het verhaal maar continu te horen krijgt dan ga je dat voor waarheid aannemen. Te triest voor woorden, maar ondertussen wel de alimentatie incasseren. Je trekt als vader inderdaad aan het kortste eind, zoals John aangeeft. We zijn onderhand bijna vreemden van elkaar geworden, maar je mag toch geen geld van vreemden aannemen? Anyway, als iemand zinvolle tips/suggesties heeft hoe hiermee om te gaan, dan hoor ik die graag.

Harry - 24 feb 2020

Tjee.... zo herkenbaar. Mij oudste zoon is pas 18 geworden en al 10 jaar niet meer gezien. Ik word niet op de hoogte gehouden, en weet dus niet hoe wat hij doet. Misschien werkt ie al een poosje. Ik hoorde van iemand dat je vanaf 18 op z'n eigen rekening het alimentatie bedrag mag storten. Weet iemand hoe dat zit?

Tim - 14 apr 2020

Het is als vader ook niet te doen in deze maatschappij....moeder zet kind tegen vader op...contact verwaterd maar wel hand ophouden Het is gewoon discriminatie

  Carin - 16 nov 2020

  Precies... helemaal mee eens. Verschrikkelijk hoe een moeder haar gang kan gaan en geen instantie die er iets tegen doet.

  Nicole Hendrix - 2 jun 2023

  Nou hier een moeder die hetzelfde ervaart. Nu zelfs zo erg dat ik de alimentatie overmaakt aan het kind en dat mijn ex via het kind de alimentatie eist op zijn rekening. En het ergste is dat LBIO hiermee akkoord gaat. Betaal ik de alimentatie door aan mijn kind dan beschouwd het LBIO mijn betaling als niet betaald met kans op loonbeslag of deurwaarder.

M - 10 jun 2020

Hier ook zo, ik vraag me af of je van een 19 jarige waar je geen contact mee heb kunt nagaan of ze nog naar school gaat of ondertussen wel gewoon werkt. Prima dat je alimentatie moet betalen maar niet bijdragen aan studie die niet gevolgd wordt. Is het verplicht dit door te geven door de ouder waar het kind woont, ongeacht contact of niet?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 11 jun 2020

  Beste M, hierbij de reactie van de Alimentatiespecialist:De kinderalimentatie ten gunste van de 19-jarige is verschuldigd tot minimaal 21e jaar, kind is niet verplicht te gaan werken, wel of niet studerend maakt niet uit. Maar indien kind (vrijwillig) werkt kan wel rekening worden gehouden met deze inkomsten bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie. Indien het kind geen informatie wenst te verstrekken kan men bijvoorbeeld een bureau inhuren die dit uitzoekt, dit is geen schending van de privacy indien de informatie nodig is voor vaststelling van de bedragen en kind niet wenst de informatie te verstrekken. Geen contact met kind is in principe (uitzonderingen daargelaten) geen reden tot stopzetting / aanpassing van de alimentatie.

  Dwaze vader - 17 jun 2020

  Allemaal herkenbaar. Maar nieuwe stap, welke uitzonderingen bedoel je bij "Geen contact met kind is in principe (uitzonderingen daargelaten) geen reden tot stopzetting / aanpassing van de alimentatie." Ik heb overigens ooit opgevangen dat als er 5 jaar geen enkele vorm van contact is dat het kind zijn achternaam kan wijzigen en de alimentatieplicht kan komen te vervallen. Overigens betreft het bij mij minderjarige kinderen. Ik heb zowel geen osp als convenant als gevolg van scheiding. Ook zal ik vanaf hun 18e de alimentatie verrichten op hun eigen rekening. Als deze niet kenbaar gemaakt wordt zal ik het op hun persoonlijke spaarrekening storten dan wel een rekening op hun naam openen en het daarop op storten. In ieder geval geen ellende met LBIO daar ik aan mijn verplichting heb voldaan.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 18 jun 2020

  Beste vader, hierbij de reactie van de Alimentatiespecialist: Uitzonderingen;‘’wanneer sprake is van zodanig kwetsend gedrag van het kind naar de onderhoudsplichtige ouder, dat betaling van een onderhoudsbijdrage in redelijkheid niet of niet ten volle van die ouder kan worden gevergd.’’ Geen contact en naamsverandering wordt niet aangemerkt als kwetsend gedrag. Meestal gaat het dan om treurige zaken waarbij geweld en/of valse beschuldigingen een rol spelen. Uiteindelijk is het door de rechter te bepalen of gedrag kind als zodanig kwetsend is te noemen.

Roeland - 13 jun 2020

Hoe herkenbaar, al deze reacties.

Grijze haren - 17 jul 2020

Goedendag, Mijn zoon wordt binnenkort 18. Sinds hij 6 jaar is heb ik geen contact meer met hem, na jaren waarin zijn moeder de omgangsregeling met grote regelmaat heeft gefrustreerd. Op zijn elfde heeft zijn moeder zijn achternaam gewijzigd naar die van zijn stiefvader. Toen hij 13 was heeft hij via de rechter laten weten dat hij geen contact met mij of mijn familie wenst te hebben. En dat hij mij niet accepteert als zijn vader, maar zijn stiefvader als zijn vader ziet. Nu wil ik in contact met hem komen om het over zijn onderhoudsbijdrage na zijn 18de verjaardag te hebben. Via zijn moeder heb ik te horen gekregen dat hij nog steeds geen contact met mij en mijn familie wil. Is het mogelijk om na zijn 18de verjaardag via de rechter een gesprek af te dwingen? (Het blijft voor mij overigens onwerkelijk dat je zelfs ouderbijdrage moet blijven betalen, terwijl je kind jouw niet erkend als zijnde zijn vader. (Hoe krom is recht :( ))

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 17 jul 2020

  Hierbij het antwoord van Boeve Familierecht: Op voorhand merk ik op dat wij gelet op de summiere informatie slechts in algemene zin antwoord kunnen geven. Specifieke omstandigheden kunnen maken dat in uw geval het antwoord anders zou moeten luiden. Wij aanvaarden derhalve geen aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid voor de inhoud van onderstaand bericht. Het is helaas niet mogelijk om via de rechter een gesprek met uw zoon af te dwingen. Dit is niet iets wat een rechter kan bepalen. Het staat u natuurlijk altijd vrij om zelf uw zoon te benaderen voor een gesprek. Wordt daar niet op gereageerd, dan is het een optie om uw zoon met behulp van een advocaat aan te schrijven en hem daarbij in beweging te laten komen om het gesprek aan te gaan. U zou daarbij bijvoorbeeld ook kunnen voorstellen om het gesprek onder leiding van een mediator plaats te laten vinden. Echter, ook naar aanleiding van een brief van een advocaat is uw zoon niet verplicht om het gesprek aan te gaan. Als het uw uiteindelijke doel is om de kinderalimentatie te verlagen, is de laatste optie om hiervoor een gerechtelijke procedure op te starten als blijkt dat uw zoon niet bereid is om hier in onderling overleg aan mee te werken. U dient zich er dan wel op voorhand van te vergewissen dat een herberekening van de kinderalimentatie daadwerkelijk lager uitpakt en u niet uiteindelijk na afloop van de procedure een hogere bijdrage bent verschuldigd.

  Machteloze vader - 10 dec 2020

  Beste Grijze haren, is de moeder hertrouwt of een geregistreerd partnerschap aangegaan. Mijn inziens kan de achternaam niet gewijzigd worden bij een minderjarig kind al dan niet met toestemming van de biologische ouder. Daarnaast als hier sprake van is ben je niet meer verplicht bij te dragen aan het levensonderhoud van het kind (alimentatie) daar de wet er van uit gaat dat de stiefvader bijdraagt aan het levensonderhoud van het kind.

Niels Bazuin - 23 jul 2020

Ik zit in hetzelfde schuitje. 2 dochters die niets van me willen weten, nog thuis bij moeder wonen. Je mag blijven betalen maar je wordt nergens van op de hoogte gehouden. Weet niet eens waar ze op school zitten. Zodra je belt wordt er een slap excuus verzonnen van we moeten weg. Onverwachts op de stoep staan wordt je voor de deur opgevangen door hun moeder met de mededeling dat je het niet gemeld hebt dat je er bent dus kort gezegd "maak dat je weg komt". Als vader trek je aan het kortste eind. Iets van in andere landen wel wat beter geregeld is.

Mark - 28 sep 2020

Ik heb al 8 jaar geen contact meer en dan plots broer van LBIO op de mat, of ik even wil betalen. Via app geprobeerd contact te leggen, en nu misschien wel regeling te te treffen, maar dit is de wereld op zn kop.Geen contact willen maar wel geld opeisen. Lijkt me toch logisch dat vanaf de 18e men de rekentool van DUO gaat gebruiken ipv een geïndexeerde alimentatie bedrag. Dit land slaat echt helemaal door met dit soort regels, moeder doet niets en de vader maar betalen. Wie in Nederland staat op om dit systeem aan te passen waar ook de vaders zich goed bij voelen?

Sebastian - 3 okt 2020

Ik ben nu een jaar bezig om normaal contact te krijgen met de kinderen. Jeugdzorg of beter gezegd jeugd trauma. En alles andere instanties die er bij zijn betrokken Worden constant tegen gewerkt door mijn ex vrouw. De kinderen worden volledig gehersenspoeld en dan nog al die valse aangiftes. Ze zien allemaal dat ze slecht voor de kinderen is en geweld gebruikt. Maar als nog kunnen ze niets doen. Het is te triest voor woorden dat zelfs wanneer dit allemaal gebeurd dat de kinderen niet bij haar weg worden gehaald. En dan alsnog allementatie betalen. Dit land is ziek

  Mohamed azarkan - 6 jul 2021

  Dit land is wat dat betreft idd ziek.mijn geval idem dito.moeder mishandelt binnendeuren de kinderen maar ze blijven maar vertragen en haar kansen geven ondertussen krijg ik van haar overal de schuld van en geen contact meer.wees op je hoede met wie je kinderen neemt,want sommige kennen geen genade,niet eens voor hun eigen vlees en bloed!

Anton - 7 okt 2020

Wat een verdrietig blog. Ik ben al meer dan een jaar bezig om het contact met mn kinderen te herstellen. Alle instanties betrokken... Maar ex, werkt tegen. Zoveel herkenbare reacties hier. Gehersenspoelde kinderen. Wel moeten betalen.. Met wat ik hier lees verlies ik de hoop dat er echt recht gesproken wordt in NL. ouder vervreemding zou strafbaar gesteld moeten worden. Er moet toch ooit een keer een advocaat of jurist, zijn die dit tot het hoogste gerechtshof door aanvecht, met een groepsrechtszaak? En eindelijk eens echt recht haalt. (Maar ik vermoed dat aan al deze blutte vaders, niet genoeg te verdienen valt.) Op een vreemde manier doet het me goed om te zien dat ik niet alleen ben. Kop op mannen! Er komt een dag dat ze weer bij je terug komen. De vraag is, wie vinden ze dan? Een boos wrak? Of een doorzetter, die focust op de toekomst. Succes!

Ritz - 20 okt 2020

Mijn vriend heeft bij de geboorte zijn dochter gezien,daarna nooit meer, ze is nu 19 en betaald altijd netjes zijn mnd alimentatie....hij weet niet eens hoe ze eruit ziet. Toen ze 18 werd heeft hij op mijn aanrade de mnd toelage stopgezet. 2 weken...een brief waar het geld bleef.we hebben gevraagd wat voor studie ze nu starten,en dat hij op de hoogte wenst te worden gehouden...Niet dus.... Ze studeert nu in een ander land...ja wat moet je als papa!!!! .........

Jan - 25 nov 2020

Mijn ex wou mij nooit gezag geven en is na een half jaar vanaf geboorte van dochter naar Polen gegaan en alle contacten verbroken. Ik zit in de Wajong en kan niet werken, toch moet ik 170 euro p/m betalen en toen ook nog groot bedrag met terugwerkende kracht. LBIO op de stoep... Mijn huis openbaar verkocht en leefde van de voedselbank. Nu 8 jaar verder, nog geen cent kunnen sparen. Moet nog 4 maanden schuldsanering en mijn huidige partner betaald de alimentatie. Van alles geprobeerd om mijn dochter te kunnen zien en alimentatie verlagen, helaas. Poolse rechtbank is echt drama. Raad van Rechtsbijstand kon helaas ook verder niks doen. Inmiddels weet ik dat mijn ex getrouwd is en nog 2 kinderen heeft gekregen en een eigen winkel heeft. Want ja, je blijft toch zoeken op internet naar informatie over je eigen dochter.. Na jaren proberen en door ploeteren is de energie echt totaal op, en je staat totaal machteloos. En met Autisme en ADD maakt het allemaal nog moeilijker.

Darko - 27 nov 2020

Gisteren heb ik een brief verkregen van de rechtbank dat er een uitspraak is geweest ivm alimentatie voor mijn meerderjarige dochter. Ik had nooit mijn brief gekregen en was dus ook niet aanwezig. Toch deed hij een uitspraak zonder mijn aanwezigheid. Mijn dochter wil al 10 jaar niet meer komen en is nu 19 jaar. Ze kent zelfs haar zus en broer niet. nu omdat ze zou willen studeren zou ik 240 € per maand moeten betalen + school, kot , computer , hospitalisatieverzekering, rijbewijs, stages naar Amerika..... Mijn andere dochter heeft zelf haar computer moeten kopen en vind dit eigenlijk niet kunnen dat mn dochter dat ik nooit zie dat ik dit zou moeten betalen. dat zou wss 500 € per maand moet zijn. Ik heb nog 2 kinderen he dat ik steeds bij mij heb. Kunnen we eigenlijk niets doen??

  Machteloze vader - 10 dec 2020

  Beste Darko, een herberekening laten uitvoeren middels een advocaat. Jouw persoonlijke situatie is gewijzigd. Althans dat vermoed ik. Bij de vaststelling van de alimentatie had je waarschijnlijk 1 kind. Door dat je nog 2 kinderen meer hebt wordt de verdeling anders. Hier zijn reeds rechtszaken over geweest met een positieve afloop (jurisprudentie). Veelal worden de bedragen op jonge leeftijd vastgesteld en daar bij wordt dan uitgegaan van de situatie op dat moment. Op latere leeftijd (minderjarig) kan er gekeken worden naar inkomenscapaciteit. DUS ADVIES VOOR DEGENE WAAR BIJ DIT VAN TOEPASSING EEN HERBEREKENING LATEN DOEN. ALS HET KAN VOOR DAT HET KIND DE 18 JARIGE LEEFTIJD BEREIKT. VANAF HUN 18e MOET HET KIND VRIJWILLIG AFSTAND DOEN. Uitzonderingen als werk daargelaten. Mijn inziens is dit op een gegeven moment ook nog de enige weg om verandering te krijgen in de situatie.

Y - 30 jun 2021

Ik vind dat de niet zorgende ouder, op z’n minst financieel dient bij te dragen aan de kinderen… meestal hebben zij meer tijd en aandacht om aan hun carrière/werk te besteden dan de zorgende ouder en daarom ook meer inkomen! In principe besteed je jouw deel van de zorg uit, dat dient betaalt te worden.

  Jus - 30 jul 2021

  Dat is leuk bedacht, maar wat nou als het niet jouw eigen keuze is geweest om niet de verzorgende ouder te zijn? En je neemt aan dat de zorgende ouder ook daadwerkelijk de zorg op zich neemt. En hoe kwalificeer je deze zorg dan? Is een magnetronmaaltijd een voorbeeld van goede zorg? Zoals velen hier heb ik ook te maken gehad met een vechtscheiding, boze ex, valse aangiften, alle mogelijke instanties die wel zien dat de situatie niet goed is voor de kinderen, maar het verder op z'n beloop laten gaan. Ik heb al 6 jaar geen contact met mijn dochter en sinds 2 jaar ook niet meer met mijn zoontje. Ouderschapsplan moeten opstellen van de rechter, maar zolang er geen sancties aan zijn gebonden heb je daar als niet zorgende ouder weinig aan. Echter als je een dag te laat bent met overmaken wordt het LBIO wel meteen ingeschakeld. Nu heb ik via via vernomen dat mijn dochter van 19 klaar is met haar MBO opleiding. Misschien gaat ze werken, maar daar kom ik als vader niet achter... of ik moet naar de rechter stappen, wat mij waarschijnlijk weer een flink aantal facturen op gaat leveren die ik toch echt liever uit geef aan mijn bloed dan aan eem advocaat. Enigste optie is dan volgens mij maar gewoon blijven betalen tot 21.

Diana - 10 feb 2022

Hier lees ik alleen maar reacties van vaders,maar ik ben een moeder en zie mijn zoon ook niet. Zoon is gehersenspoeld door zijn vader. Heb hier heel veel verdriet van en maar betalen. Zoon is boos omdat ik het huis verkocht heb,wat natuurlijk niet zo is. Ex moest mij uitkopen of hypotheek op naam krijgen,maar als je niet werkt lukt dat natuurlijk niet. Ik ben nu de boeman.

René - 9 jul 2022

Ik had ergens gelezen dat ze met een nieuw wetsvoorstel bezig waren : waarin stond : als je kind vanaf haar 18e niet meer naar school gaat , dat dan de alimentatie stopt ………. Is daar al nieuws over ? Over een paar maand wordt mijn dochter 18 jaar , hoor helemaal niks , studeert ze ? Ze wil absoluut geen contact.!!!Hoe pak ik dit aan ? . Ik wil mijn verplichtingen niet ontlopen, maar wil ook geen gedoe met instanties.

  Machteloze vader - 26 jul 2022

  Hoi Rene, voor zover ik weet loopt het ten alle tijden door tot de leeftijd van 21 jaar is bereikt mits het kind in zijn eigen levensbehoefte kan voorzien. Als het kind niet naar school gaat kan deze in feite in het eigen levensonderhoud middels inkomenscapaciteit. Hij kind dient hier vrijwillig afstand van te doen. Als het kind hier niet in mee wil werken zal je helaas juridische hulp in moeten schakelen. Tot die tijd moet je het doen met de wettelijke bepalingen. Als je kind over een paar maanden 18 wordt heb je tot die tijd om de stand van zaken te achterhalen. Andere ouder dan wel derden zijn verplicht jou deze informatie te verstrekken mits je geen ouderlijk gezag hebt. Waarschijnlijk weet je welke opleiding ze op dit moment geniet. Ze is nl. leerplichtig tot de 18. Neem contact op met de school of scholen die ze heeft genoten. Deze weten veelal het vervolg. Succes!

Johan - 11 mrt 2023

Heren, ik zit in hetzelfde schuitje als jullie allemaal. 5 jaar geen contact met mijn kids, betaal alimentatie, terwijl de 19 jarige een full-time baan heeft. Ik ben al 1 jaar bezig dat het geld direct naar hem wordt overgemaakt en daar werkt ze niet eens aan mee. En ja een advocaat kost mij ook veel geld en zij krijgt een pro-deo advocaat. De verplichting van het betalen van alimentatie is een zakelijke overeenkomst (ja die in nadeel werkt voor de meest verdienende. Meestal de man) Dat staat los van emoties tussen de gescheiden ouders. Zodra je geen alimentatie voor je kind betaald, dan zal de ex om partneralimentatie vragen. Deze is vaak hoger en is tot 5 jaar of oude regeling 12 jaar betalingsplicht. Van mij moeten de ouders om de alimentatieplicht, verplicht meewerken aan een programma dat de kinderen contact blijven houden met beide ouders. Voldoet in mijn geval de moeder daar niet aan zal ze gekort worden.

Machteloze vader - 18 aug 2023

Hoi Johan, Als je geen afspraken hebt gemaakt over het betalen aan ... van de kinderalimentatie na hun 18e levensjaar dan komt de kinderalimentatie aan het kind toe. Je kunt het kind verzoeken of moeder het bankrekeningnummer door te geven van het kind waar naar de kinderalimentatie moet worden overgemaakt. Indien moeder komt met haar rekeningnummer dan kun je dat negeren. Indien het kind wil dat de alimentatie op de rekening van moeder gestort dient te worden dan dient het kind dit schriftelijk aan je kenbaar te maken. Anderzijds kun je stoppen met het betalen van de kinderalimentatie. Moeder kan LBIO niet meer namens het kind inschakelen omdat het kind meerderjarig is. Dit zal het kind zelf moeten doen. Je bent niet in gebreke omdat je verzocht hebt om het juiste banknummer en daar geen correct antwoord op hebt mogen ontvangen. Worst case scenario zou het kind, indien geen afspraken hierover, LBIO in kunnen schakelen ondanks dat je het aan moeder hebt overgemaakt en dien je het kind alsnog te betalen en kunnen je gaan strijden om het van moeder terug te krijgen. Indien je kind meerderjarig is en een full-time baan heeft kun je het kind verzoeken de alimentatie te beeindigen. Werkt het kind hier niet aan mee dan zul je toch juridische hulp in moeten schakelen maar je zult wel in gelijk gesteld worden door de rechtbank en kun je het betaalde bedrag terugvorderen vanaf het moment dat je er om verzocht hebt. Men mag aannemen indien een kind een full-time baan heeft dat het kind in zijn eigen levensbehoefte kan voorzien. Als je inderdaad deze dan niet meer hoeft te betalen dan krijg je meer draagkracht waardoor de mogelijkheid ontstaat dat moeder kan verzoeken om (meer) partneralimentatie maar dit is wel afhankelijk van de gemaakte afspraken. Bij een herberekening mag je uitgaan van de inkomenscapaciteit van moeder. Dat wil globaal zeggen dat je part-time mag herleiden naar full-time. En bij geen werk dat moeder ook kan gaan werken mits er nog hele jonge kinderen aanwezig zijn. Het vervolg hier van is dat daardoor moeder meer kan gaan bijdragen aan kinderalimentatie van eventueel nog alimentatie gerechtigde kinderen. Ook als ze 18 zijn. Hiermee schaadt moeder dus het kinderbelang door alleen aan eigen belang te denken daar dit natuurlijk doorloopt na hun 18e levensjaar. De regeling partneralimentatie die je stelt is correct behalve dat partneralimentatie fiscaal aftrekbaar is en kinderalimentatie niet. Ik denk dat juristen negatief adviseren als moeder meer partneralimentatie verlangt bij deeltijd werken dan wel niet werken omdat direct dan wel indirect de belangen van de kinderen schaadt. Vroeg of laat zullen de kinderen er achter komen en niet in dank afnemen. Je gaat de kinderen minder betalen omdat moeder meer wil hebben. Het korten van partneralimentatie is dient eenvoudig omdat bewijslast lastig is.

S. Klaas - 19 nov 2023

Jeetje wat een herkenbare verdrietige verhalen en reacties van iedereen! Heb mijn 2 jongens nu zo'n 6 jaar niet gezien. 3 jaar geleden een rechtszaak tegen ex aangespannen omdat ze gestopt was met hypotheek betalen van onze woning waarin zij met de kinderen woonde. Tevens had ze de woning voledig uitgewoond en heeft het me 3 jaar gekost om deze naast het werk weer op te knappen en met een beetje winst te kunnen verkopen. Ex wilde via dubieuze bewindvoerder midddels allerlei truckjes de schuldssnering in waar ze via nov meer truckjes na 6 maanden dan weer uit kon. Heb de rechtzaak gewonnen maar wat een bitter gevecht! Ondanks advies van velen, om ook maar de schuldsanering in te gaan, doorgeknokt en dit wetrn te voorkomen. Heeft me zware depressie opgeleverd waar ik nog steeds mee worstel. Ik heb geen idee hoe het met de jongens gaat hoor dus al jaren niks meer maaf betaal nog wel braaf alimentatie. Ben moe gestreden en probeer ondanks alles voor mezelf door te gaan en er niet te veel meer aan te denken. Maar is lastig!

AdrianaM - 11 feb 2024

Goedenavond ik heb wel een vraag die vader van mijn kind betaald vanaf haar geboorte helemaal niks voor haar. Zij is nu 6 jaar oud. Wat moet ik eer meedoen en met wie moet ik eer over praten?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 19 feb 2024

  Het antwoord van alimentatiewijzer: Mijn advies is, om kinderalimentatie te ontvangen, een advocaat in de arm te nemen die je hierbij gaat helpen in gang te zetten. Wat ik voor je kan betekenen: wij kunnen je in contact brengen met een advocaat uit eigen omgeving. Dan heb je een vrijblijvend kennismakingsgesprek met de advocaat om je situatie eens te bespreken. Is het een idee om dit te regelen voor je? Laat het dan gerust weten. Ik heb daarvoor je postcode nodig, zodat ik in je eigen omgeving kan kijken. Wil je eerst je situatie eens bespreken met mij, dan kun je het beste even bellen op 055-5395655.

Machteloze vader - 15 apr 2024

Goedendag, Weet u of iemand anders hoe ik kan weten of achterhalen dat mijn meerderjarig kind (19 jaar / jongvolwassen) (nog) studeert? Ik heb geen contact met de kinderen en eerlijk gezegd verwacht ik van moeder geen eerlijk antwoord als het anders mocht zijn. Dit moet toch enigszins mogelijk zijn. Als hij nl. een BBL opleiding volgt of gaat volgen of definitief werkt kan hij in zijn eigen levensbehoefte voorzien en is de kinderalimentatie overbodig. Ik wil niet onnodig een advocaat in de arm nemen en als het wel het geval is dat hij werkt dan kan ik hem natuurlijk aanschrijven dat de kinderalimentatie niet meer naar alle redelijkheid en billijkheid is en te stoppen met de alimentatie.

  Profielfoto van Pol

  Pol - 16 apr 2024

  Vanaf 18 kan je de kinder alimentatie direct storten naar je kind(eren). Kan je niet gewoon bellen of contact zoeken met je kinderen of ex vrouw? Als dat niet lukt dan kan je proberen via social media het een en ander te achterhalen.

  Machteloze vader - 18 apr 2024

  Vanaf hun 18e gaat de alimentatie ook naar de kinderen. Oudste (19) reageert niet en van de jongste (17) heb ik (nog) geen contactgegevens. Moeder verstrekt summier ontwikkelingen over de jongste. Niets meer over de oudste. Op welke wijze social media had je in gedachte? Ook via social media is geen contact.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× negen = 36
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.