Menu

Mag een kind van 12 kiezen bij wie het woont?

mag kind van 12 zelf kiezen

Er is er één jarig hoera, hoera! 12 jaar alweer! 12 jaar: een magische leeftijd…

Mag een kind van 12 kiezen bij wie het wil wonen?

Met enige regelmaat hoor ik een vader of een moeder zeggen:
“ Als Oscar 12 jaar is, mag hij kiezen bij wie hij wil wonen” of
“ Lydia is nu 12 jaar. Ik heb gehoord dat zij nu zelf mag bepalen bij wie zij woont.”.

Denk jij dat ook dat een kind van 12 jaar of ouder zelf bepaalt bij wie het gaat wonen bij of na een scheiding? Dan is het goed te weten dat dit niet het geval is.

In de wet is in ieder geval niet geregeld dat een kind van 12 jaar of ouder het recht heeft om te kiezen of het bij vader of moeder wil wonen.
Dit nog los van het feit dat een kind over het algemeen niet wil kiezen (tussen zijn ouders) en je de keuze niet aan hem/haar dient over te laten. Dit is iets dat jullie samen als ouders zullen moeten bespreken als daar aanleiding voor is.

Hoorrecht kind

Wat wél in de wet geregeld is is dat een kind van 12 jaar of ouder het recht heeft om zijn stem te laten horen in een lopende procedure. Loopt er dus een echtscheidingsprocedure of een procedure over gezag of contact dan wordt jouw kind door de rechter bij brief uitgenodigd. Jouw kind kan door het schrijven van een brief of door langs te gaan bij de rechter zijn of haar stem laten horen. Let op: het niet jouw kind dat kiest. Het is de rechter die een keuze maakt, als jullie er samen als ouders niet uitkomen.

Natuurlijk zal je kind als het ouder wordt, meer een eigen leven hebben en zullen school, sport en vrienden van invloed zijn op de door jullie als ouders (of door de rechter) vastgestelde contactregeling. Het is goed om daar als ouders bij stil te staan, hierover met elkaar te spreken en jullie regeling te evalueren. Daarbij is het belangrijk om jouw kind op het juiste moment te betrekken. Input van jouw opgroeiende tiener kan heel verhelderend zijn.

Lukt je dat spreken of evalueren (nog) niet samen, denk dan eens aan het inschakelen van een gekwalificeerde (scheidings)mediator. Deze mediator begeleidt jullie bij het komen tot een regeling die bij jullie én jullie kind past. Want wees nu eerlijk, wie kent jullie kind beter dan jullie zelf.
ScheerSanders Advocaten

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ een = 2

Vlog

We hebben continue strijd over de kinderen. Over echt álles! Ik wil echt niet dat hij in mijn huis komt als Lisa weet terug naar mij komt. En ik mag ook niet binnenkomen bij hem. Wat kan ik doen? Roos van Succesvol Scheiden het Gooi vlogt eLees verder > vechtscheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.