Menu

Kinderalimentatie en eigen inkomsten van het kind

27 reacties
kinderalimentatie en eigen inkomsten van het kind

Zoon van 16 jaar gaat komende maand vier dagen werken en één dag naar school. Hij ontvangt dus loon. Heeft dit invloed op de kinderalimentatie?

Welvaartsniveau

Het is de bedoeling dat kinderen zich bij een echtscheiding geen zorgen hoeven te maken over geld. Kinderen horen dezelfde levensstandaard te kunnen behouden als toen hun ouders nog getrouwd waren. Deze levensstandaard, ook wel het welvaartsniveau genoemd, is te bepalen door de hoogte van het gezinsinkomen tijdens de samenwoning van de ouders, of, als het hoger is, door het huidig inkomen van de niet verzorgende ouder.

Invloed van eigen inkomsten op hoogte kinderalimentatie
Zolang kinderen minderjarig zijn of nog studeren na hun 18e mogen ze de inkomsten van een bijbaan zelf houden en hoeven ze dit geld niet in te leveren. Dit is in artikel 1:392 van het Burgerlijk Wetboek terug te vinden. Daar staat dat het geven van geld van kinderen aan hun ouders afhankelijk is van of het gezin arm is.

Kortom, de inkomsten van kinderen onder de 18 heeft geen invloed op de kinderalimentatie. Wanneer een kind van 18 jaar of ouder niet meer (voltijd) studeert wordt rekening gehouden met het geld dat het kind zelf verdient/kan verdienen. (artikel 1:395a BW)

Uitzondering:

Een behoorlijk eigen inkomen van een minderjarige kan wel de omvang van de mate van onderhoudsbijdrage van het kind veranderen. Bijvoorbeeld bij een zogenoemd leer-werkproject. Deze bijverdiensten kunnen er voor zorgen dat de behoefte van een kind aan alimentatie vermindert.

Samenvattend
De kosten van een kind zijn gebaseerd op het welvaartsniveau. Deze kosten worden, als het kind niet studeert vanaf de 18e verjaardag verminderd met het eigen inkomen. De rest wordt verdeeld tussen (stief)ouders. De bijdrage van de niet-verzorgende ouder is de kinderalimentatie. Als een kind studeert heeft het eigen inkomen ( uitzonderingen daar gelaten) geen invloed op de kinderalimentatie.

De uitzondering voor het werk/leer project, betekenen dus dat voor de 16-jarige zoon die werkt, de hoogte van de bijdrage aangepast kan worden, lettend op het oude welvaartsniveau en de eigen inkomsten van het kind uit het leer/werk project.

 

Heb je zelf een vraag over je kinder-of partneralimentatie: Lees deze blog en stel je vraag bij alimentatiespecialist.nl

 

 

REACTIES

bodegom - 1 okt 2018

Ik zou graag weten mijn zoon is 18 jaar en werkt fulltime en verdient het minium jeugdloon ca. 800 euro per maand en woont bij zijn moeder Het lijkt mij dan dat ik met alimentatie kan stoppen. Moeder heeft weinig inkomen maar ik betaal geen partneralimentatie Is het verstandig dit dan te laten herberekenen of wordt er na het 18e van een thuiswonend kind ook naar inkomen moeder gekeken

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 2 okt 2018

  We hebben je vraag doorgestuurd naar de alimentatiespecialist.nl. Het antwoord volgt.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 9 okt 2018

  Het antwoord van de alimentatiespecialist.nl Wijziging van omstandigheden ( zoals wijziging van fiscale regels) kunnen aanleiding geven tot aanpassing bedragen alimentatie. Een berekening geeft uitsluitsel over het nieuwe bedrag. Jongmeerderjarigen (18 – 21 jaar) De behoeftigheid van een jongmeerderjarige mag niet ter discussie worden gesteld( art. 1:392 lid 2 BW) In aansluiting op de verplichting van ouders om bij te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen bestaat de verplichting van ouders om te voorzien in de kosten van levensonderhoud en studie van kinderen in de leeftijd van 18 tot 21 jaar Van belang zijnde aspecten bij de jongmeerderjarige; Wel of niet inwonend bij ouder(s). De kosten die de jongmeerderjarige maakt (of niet maakt in vergelijking met normbedragen). Indien niet studerend; hoogte eigen inkomsten. • bijzonderheden

Koster - 4 okt 2018

Ik heb een zoon waarvoor ik alimentatie betaalde zonder gerechtelijke uitspraak of schriftelijke overeenkomst. Hij is onlangs 18 geworden en volgt sinds 2 jaar een leer-werkopleiding. Ik ben niet op de hoogte van zijn inkomen en heb hem (via zijn moeder want ik heb geen contactgegevens van hem) gevraagd contact met mij op te nemen om e.e.a. door te nemen en hierover afspraken te maken. Dat heb ik geen antwoord op gekregen. De betaling van de alimentatie heb ik tevens sinds zijn 18e verjaardag opgeschort omdat ik geen rekeningnummer heb doorgekregen waarop ik het kan storten. Dus hoogte en nummer wil ik graag nader afspreken met mijn zoon. Nu krijg ik een aanschrijving van een incassobureau, dat ik in gebreke ben gebleven en word nu gesommeerd alsnog te betalen. Doe ik dat niet, dan zal er een gerechtelijke procedure worden opgestart. Kan mijn zoon eenzijdig bepalen hoe dit wordt afgehandeld en wat zijn mijn rechten?

Susanne - 26 okt 2018

Beste Koster. Mijn reactie is enkel en alleen gebaseerd op wat ik heb gelezen maar, het blijkt zo te zijn dat een kind na zijn 18e niet altijd recht heeft op zijn/haar kinderalimentatie. Wanneer er geen contact is en of het gedrag dusdanig is, kun je het laten vervallen na onderzoek. Ik heb een screenshot maar weet even niet hoe ik het kan versturen

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 30 okt 2018

  In deze blog is een uitgebreid antwoord te vinden op de vraag van Koster.

Karel - 20 feb 2019

Goedenavond , Ik heb altijd kostgeld betaald voor mijn dochter 350€ . Nu is zij al een tijd van school af verdient 1100€ per 4 weken . Woont bij moeders 4 dagen en 3 dagen bij vriend . Dus geen kosten voor haar . Hoe nu ? Bijvoorbaat dank , Groet , Karel

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 22 feb 2019

  Het antwoord van de alimentatiespecialist.nl Om de behoefte van jouw dochter te bepalen is onder andere het gezinsinkomen ten tijde dat vader, moeder en dochter samenwoonden nodig. Aan dit welvaarrtsniveau is vaak de behoefte gerelateerd. De wet tracht te voorkomen dat alle partijen na een scheiding er financieel op achteruitgaan.

peter - 21 sep 2020

zoon van 17 jaar volgt een bbl opleiding matroos, hiervoor krijg hij een salaris van 690 euro, hij verblijft alleen in het weekend bij zn moeder en af en toe een paar weken als hij naar school moet, waardoor de kosten in onderhoud ook minder worden. wij hebben een voorstel gedaan (betalen nu 308 euro) om 150 euro te gaan betalen, zoon krijgt geen zakgeld en kleedgeld meer (75 euro p.m.). moeder zegt zelf dat wij niet meer verplicht zijn om alimentatie te betalen, klopt dit? waarschijnlijk gaat moeder kostgeld gaan vragen ?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 22 sep 2020

  Hallo Peter hierbij de reactie van Alimentatiewijzer.nl: Normaal gesproken is het zo dat een kind dat een inkomen heeft op bijstandsniveau (rond de 1000 euro netto) geen alimentatie meer nodig heeft. Dit geldt echter alleen voor kinderen van 18 jaar of ouder. In dit geval is het kind 17 jaar. Dat betekent dat juridisch gezien de alimentatie nog gewoon door moet lopen en het geld dat het kind verdient hier verder geen rol in speelt. Het staat jullie echter vrij om hier onderling andere afspraken over te maken. Kom je er echter niet uit, dan kun je dus verder geen stappen ondernemen. Dit zou pas kunnen als de zoon 18 is geworden. Hopelijk is het zo duidelijk.

El - 26 nov 2020

G avond zou graag met verhaal per foin willen vertellen is,dat mogelijk vrg

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 26 nov 2020

  Hoi El, Ik snap niet goed wat je bedoelt. Kun je iets duidelijker zijn?

Chiara - 23 dec 2020

Wanneer mijn ex een nieuwe partner heeft, dan moet het inkomen van die nieuwe partner meegenomen worden in de alimentatieberekening (bij een huwelijk), dacht ik. Kan dit op een of andere manier omzeild worden? Bijvoorbeeld door huwelijkse voorwaarden?

Rob - 1 jan 2020

Hallo ik heb een vraag. mijn zoon wordt in februari 18 jaar en werkt 4 dagen in de week en 1 dag school Hierdoor heeft hij een groot eigen inkomen nu begrijp ik dat ik dan geen alimentatie hoeft te betalen klopt dit en waar kan ik dit terug vinden

Kitty - 7 nov 2021

Mijn stiefzoon, 19 jaar, op kamers in Amsterdam en heeft daar een goed baantje in de horeca. Hij wilde een tussen halfjaar nemen en ging dan meer werken. Nu heeft hij in het oude schooljaar is Spaans niet goed afgesloten en daar moet hij nu voor naar school een aantal uur per week. De rest werkt hij en krijgt hij studiefinanciering. Daarbij krijgt hij een behoorlijke fooi per week. Gemiddeld 170€ per week. Nu gaat hij, opgejut door moeder, aanspraak maken op z’n alimentatie want heeft daar recht op. Maar zolang jij nog geregeld naar feestjes en cafeetjes kan gaan, rookt en alles koopt aan kleding wat hij maar wil, vraag ik mij af of hij ondertussen nog wel recht hierop heeft? Hij heeft ondertussen meer te besteden dan wij. Maar moeder heeft al gezegd tegen hem dat ze met een rechtszaak start als mijn vriend niet betaald. Oja en aan die kant klotst het geld tegen de plinten op.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 8 nov 2021

  Het antwoord van alimentatiewijzer.nl Zo lang de stiefzoon geen inkomen heeft op bijstandsniveau (rond de 1100 euro netto per maand) heeft hij gewoon recht op kinderalimentatie. Wat hij verder bijverdient is voor hem dan mooi meegenomen, maar dit wordt niet mee genomen in een alimentatieberekening. Hij kan hier dus inderdaad aanspraak op maken. Lukt het niet om in goed overleg tot afspraken te komen, dan is de kans aanwezig dat hij naar de rechter stapt en zullen jullie zelf ook een advocaat in de arm moeten nemen. De gemiddelde kosten hiervan liggen rond de 1500 euro. Misschien is het zinvol om toch nog eens samen om tafel te gaan en te bekijken wat hij per maand nodig heeft en in hoeverre jullie hem hierin tegemoet kunnen komen. Dit scheelt je uiteindelijk veel geld. Succes!

Klaver - 25 jun 2022

Dochter 19 jaar, Begeleid Wonen per deze maand en heeft een budgetcoach. Heeft afgelopen 10 maanden bij vriend en zijn ouders gewoond, omdat zij geen modus wist te vinden met RIVM maatregelen. Heeft bij herberekening alimentatie geweigerd om loongegevens te tonen, dus inkomsten zijn geschat. Gaat een constructief gesprek uit de weg en heeft veel kwetsende dingen gedaan. Ouders hebben besloten om beschikking uit 2018 aan te houden, omdat draagkracht moeder toen hoger lag. Stiefmoeder heeft geen zorgplicht meer, nu stiefdochter niet meer tot haar gezin hoort. Behoefte ligt dit jaar lager, dan behoefte in 2018 vanwege eigen inkomsten, aldus LBIO. Omdat er na het examen veel wordt gewerkt zou het kunnen dat er al in eigen behoeften wordt voorzien. Wij willen het voorstel doen om eerst haar loonstrook te ontvangen en dan pas de alimentatie over te maken. Dit om te kunnen beoordelen of geschat inkomen van LBIO juist is en ouders in principe niet meer dan de behoefte hoeven te betalen. Heeft zich zonder ons medeweten ingeschreven voor een fulltime studie per 1 september, terwijl ze ook per deze maand zelfstandige woonlasten etc heeft gekregen. Mogen wij tot 1 september om inzage loonstroken vragen, voordat wij alimentatie gaan overmaken?

Arnold - 24 okt 2022

Vraag: mijn kind is 20 jaar, gestopt met school en gaat 24 uur werken, inkomen ca 1500 bruto per maand. Gaat daarnaast per 1 november voor haarzelf beginnen, maar inkomen nog onduidelijk, dus laat ik verder buiten beschouwing. Als betalende ouder zie ik mij niet meer genoodzaakt kinderalimantatie te blijven betalen, dat heb ik ook met mijn kind in goed overleg afgestemd. De verzorgende ouder is het daar echter niet mee eens, die vindt dat je geen alimentatieverplichting meer hebt wanneer het kind fulltime gaat werken. M.i. heeft het aantal uren niets met deze verplichting te maken, maar met de hoogte van het inkomen. Naar verwachting zal het netto te ontvangen inkomen rond de 1200 euro liggen. Volgens mij ligt de grens om nog wel (gedeeeltelijk) te blijven betalen rond de 1000 euro inkomen van het kind (bijstandsgrens). Daarom zie ik niet in waarom deze verplichting zou moeten blijven bestaan. Mijn kind kan prima in haar eigen levensonderhoud voorzien met 1200-1300 netto per maand. Graag advies.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 31 okt 2022

  Het antwoord van alimentatiewijzer.nl: Als jouw kind 20 is, dan is dit puur een kwestie tussen jou en het kind. De andere ouder heeft hier niets meer over te zeggen. Wat die hiervan vindt is dan ook niet relevant. In dit geval heb jij zeker een punt. Als een kind gestopt is met school, dan heeft het kind alle tijd om fulltime aan de slag te gaan. Hij/zij kan dus in het eigen levensonderhoud voorzien. Dit is een goede reden om de alimentatie te stoppen. Als jij dit onderling met jouw dochter afspreekt en dit ook op papier zet, dan kan de andere ouder hier juridisch gezien ook niets meer tegen doen. Mocht de dochter dit niet willen, dan zou je dit kunnen afdwingen bij de rechter.

Piet - 26 mei 2023

Hallo, dochter 17 gaat bbl opleiding volgen 4 dagen werken, 1 dag school moet ik dan kinderalimentatie blijven betalen? Zo ja blijft dit dan het zelfde bedrag of kan dit worden aangepast na gelang haar salaris/ vergoeding?

  Richard - 27 mei 2023

  Vogens mij heeft de inkomsten vanuit het werk/leertraject geen invloed op de kinderalimentatie (jonger dan 18). In sommige gevallen zou dit wel meegenomen kunnen worden in de draagkrachtberekekening met als gevolg een aanpassing van het maandelijks bedrag.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 30 mei 2023

  Het antwoord van alimentatiewijzer: Dochter heeft nog de minderjarige leeftijd waardoor de kinderalimentatie blijft bestaan zoals die is. Wordt zij 18, en is haar loon even hoog als het minimum (bijstandsnorm) dan kan je stoppen met betalen. Maar dit niet mag niet zomaar, dit moet wel in overleg. Is zij 18 en verdient zij onder het minimumloon dan kun je in goed overleg samen de alimentatie verlagen/aanpassen. Wil zij hier niet aan meewerken dan kun je overwegen daarvoor een advocaat in de arm te nemen. Vanaf 18 jaar is het een zaak tussen jou en je dochter. Ik hoop je hierbij voldoende te hebben geïnformeerd.

Cor - 5 sep 2023

Hoi hoi, ik betaal voor mijn dochters kinderalimentatie, mijn oudste dochter is nu 19 jaar en werkt fulltime, ze verdient rond de 2100 euro netto per 4 weken, moet ik dan nog steeds kinderalimentatie betalen? Gr Cor

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 5 sep 2023

  Het antwoord van alimentatiewijzer.nl: Als dochter fulltime werkt en zichzelf kan onderhouden dan is de alimentatie niet meer verplicht. Ik lees dat zij €2100 euro verdient. Dit is ruim voldoende om zichzelf in onderhoud te voorzien. Echter moet er altijd overlegd worden dat er gestopt wordt met de alimentatie. Je mag niet zomaar stoppen. Ik adviseer om in gesprek te gaan met je dochter en dit aan te geven. Normaliter gezien wordt de bijstandsnorm aangehouden wanneer een kind zichzelf in onderhoud kan voorzien en daar voldoet zij zich zeker aan. Ik hoop bij deze de vraag te hebben beantwoord.

Patrick - 30 sep 2023

De dochter van mijn vrouw is klaar met school maar krijgt haar diploma pas medio oktober. Sinds juli werkt ze op basis van een oproep contract (ze wil geen contract met vaste uren want dat kan ze geen vrij nemen op de dagen dat ze vrij wil zijn voor afspraken) gemiddeld verdiend ze tussen de 1.000€ en 1200 ze krijgt ook nog 115€ zorgtoeslag en nu wil ze ook nog dat haar moeder 325€ alimentatie betaald. Moeder betaald de kosten voor haar auto (wegenbelasting en verzekering) en wil kleed en zakgeld betalen 155€ maar vader eist dat moeder 319€ blijft betalen. Dochter woont bij vader en heeft n tussen jaar. Ze gaat of werken in t buitenland of ze vast werken. Tot die tijd werkt ze als oproepkracht zoals gezegd voor een bedrag tussen de 1000€ en 1200€ zodat ze kan sparen voor haar ticket naar t buitenland. Is moeder verplicht alimentatie te betalen

Assie - 4 jul 2024

Mijn man zijn zoon zien wij al vanaf 2016 niet. Toen hij 18 werd hebben wij hem een aangetekende brief gestuurd met de de mededeling of hij zijn banknummer en ternaamstelling aan ons kan doorgeven. Zodat wij de alimentatie nar hem kunnen storten. Echter heeft zijn ex deze brief open gemaakt en erop gereageerd dat dee brief onzin is? Nu is hij klaar met zijn opleiding en willen wij weten wat hij verder gaat doen. Echter krijgen wij geen contact met hem. Zijn moeder reageerd elke keer overal op. Moeten wij nu nog door betalen? Hoe kunnen wij erachter komen of hij er ook bij werkt. Wij kunnen wel weer een aangetekende brief sturen maar die neemt zijn moeder in ontvangst en maakt hem open. Nu is zijn moeder vorig jaar getrouwd maar wij betalen de volledige alimentatie omdat mevr. niet kan werken, zegt ze. Kunnen wij de alimentatie opnieuw laten berekenen of is dat niet handig, gezien de duren advocaats kosten.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 4 jul 2024

  Vervelend dat jullie hier tegenaan lopen. Jullie hebben zo te lezen geprobeerd wat nodig is, om zelf in goede orde de zaken te regelen. Echter heeft dit niet mogen baten. Enkel een advocaat kan erachter komen of zoon nu eigen inkomsten genereerd als er zelf geen gehoor komt van zoon of moeder. Daarnaast lees ik ook dat ex opnieuw getrouwd is, en er waarschijnlijk draagkracht van haar nieuwe partner is, die officieel stiefouder is geworden van zoon. Dat betekent dat hij zoon ook moet onderhouden. Jullie hebben dus zeker reden om de alimentatie te herzien. Het antwoord van alimentatiewijzer.nl: De vraag die je aan jezelf moet stellen is inderdaad, of jullie open staan een advocaat in de arm te nemen. Wat is het kosten/batenplaatje (er rekening mee houdende dat je moet betalen tot de leeftijd van 21 jaar). Als jullie open staan om eens kennis te maken met een advocaat, laat het gerust even weten. We kunnen dan kijken of er een advocaat beschikbaar is. Je hebt dan een vrijblijvend gesprek om de situatie en kosten/baten eens voor te leggen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 × een =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.