Menu

Kinderalimentatie en eigen inkomsten van het kind

14 reacties
kinderalimentatie en eigen inkomsten van het kind

Zoon van 16 jaar gaat komende maand vier dagen werken en één dag naar school. Hij ontvangt dus loon. Heeft dit invloed op de kinderalimentatie?

Welvaartsniveau

Het is de bedoeling dat kinderen zich bij een echtscheiding geen zorgen hoeven te maken over geld. Kinderen horen dezelfde levensstandaard te kunnen behouden als toen hun ouders nog getrouwd waren. Deze levensstandaard, ook wel het welvaartsniveau genoemd, is te bepalen door de hoogte van het gezinsinkomen tijdens de samenwoning van de ouders, of, als het hoger is, door het huidig inkomen van de niet verzorgende ouder.

Invloed van eigen inkomsten op hoogte kinderalimentatie
Zolang kinderen minderjarig zijn of nog studeren na hun 18e mogen ze de inkomsten van een bijbaan zelf houden en hoeven ze dit geld niet in te leveren. Dit is in artikel 1:392 van het Burgerlijk Wetboek terug te vinden. Daar staat dat het geven van geld van kinderen aan hun ouders afhankelijk is van of het gezin arm is.

Kortom, de inkomsten van kinderen onder de 18 heeft geen invloed op de kinderalimentatie. Wanneer een kind van 18 jaar of ouder niet meer (voltijd) studeert wordt rekening gehouden met het geld dat het kind zelf verdient/kan verdienen. (artikel 1:395a BW)

Uitzondering:

Een behoorlijk eigen inkomen van een minderjarige kan wel de omvang van de mate van onderhoudsbijdrage van het kind veranderen. Bijvoorbeeld bij een zogenoemd leer-werkproject. Deze bijverdiensten kunnen er voor zorgen dat de behoefte van een kind aan alimentatie vermindert.

Samenvattend
De kosten van een kind zijn gebaseerd op het welvaartsniveau. Deze kosten worden, als het kind niet studeert vanaf de 18e verjaardag verminderd met het eigen inkomen. De rest wordt verdeeld tussen (stief)ouders. De bijdrage van de niet-verzorgende ouder is de kinderalimentatie. Als een kind studeert heeft het eigen inkomen ( uitzonderingen daar gelaten) geen invloed op de kinderalimentatie.

De uitzondering voor het werk/leer project, betekenen dus dat voor de 16-jarige zoon die werkt, de hoogte van de bijdrage aangepast kan worden, lettend op het oude welvaartsniveau en de eigen inkomsten van het kind uit het leer/werk project.

 

Heb je zelf een vraag over je kinder-of partneralimentatie: Lees deze blog en stel je vraag bij alimentatiespecialist.nl

 

 

REACTIES

bodegom - 1 okt 2018

Ik zou graag weten mijn zoon is 18 jaar en werkt fulltime en verdient het minium jeugdloon ca. 800 euro per maand en woont bij zijn moeder Het lijkt mij dan dat ik met alimentatie kan stoppen. Moeder heeft weinig inkomen maar ik betaal geen partneralimentatie Is het verstandig dit dan te laten herberekenen of wordt er na het 18e van een thuiswonend kind ook naar inkomen moeder gekeken

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 2 okt 2018

  We hebben je vraag doorgestuurd naar de alimentatiespecialist.nl. Het antwoord volgt.

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 9 okt 2018

  Het antwoord van de alimentatiespecialist.nl Wijziging van omstandigheden ( zoals wijziging van fiscale regels) kunnen aanleiding geven tot aanpassing bedragen alimentatie. Een berekening geeft uitsluitsel over het nieuwe bedrag. Jongmeerderjarigen (18 – 21 jaar) De behoeftigheid van een jongmeerderjarige mag niet ter discussie worden gesteld( art. 1:392 lid 2 BW) In aansluiting op de verplichting van ouders om bij te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen bestaat de verplichting van ouders om te voorzien in de kosten van levensonderhoud en studie van kinderen in de leeftijd van 18 tot 21 jaar Van belang zijnde aspecten bij de jongmeerderjarige; Wel of niet inwonend bij ouder(s). De kosten die de jongmeerderjarige maakt (of niet maakt in vergelijking met normbedragen). Indien niet studerend; hoogte eigen inkomsten. • bijzonderheden

Koster - 4 okt 2018

Ik heb een zoon waarvoor ik alimentatie betaalde zonder gerechtelijke uitspraak of schriftelijke overeenkomst. Hij is onlangs 18 geworden en volgt sinds 2 jaar een leer-werkopleiding. Ik ben niet op de hoogte van zijn inkomen en heb hem (via zijn moeder want ik heb geen contactgegevens van hem) gevraagd contact met mij op te nemen om e.e.a. door te nemen en hierover afspraken te maken. Dat heb ik geen antwoord op gekregen. De betaling van de alimentatie heb ik tevens sinds zijn 18e verjaardag opgeschort omdat ik geen rekeningnummer heb doorgekregen waarop ik het kan storten. Dus hoogte en nummer wil ik graag nader afspreken met mijn zoon. Nu krijg ik een aanschrijving van een incassobureau, dat ik in gebreke ben gebleven en word nu gesommeerd alsnog te betalen. Doe ik dat niet, dan zal er een gerechtelijke procedure worden opgestart. Kan mijn zoon eenzijdig bepalen hoe dit wordt afgehandeld en wat zijn mijn rechten?

Susanne - 26 okt 2018

Beste Koster. Mijn reactie is enkel en alleen gebaseerd op wat ik heb gelezen maar, het blijkt zo te zijn dat een kind na zijn 18e niet altijd recht heeft op zijn/haar kinderalimentatie. Wanneer er geen contact is en of het gedrag dusdanig is, kun je het laten vervallen na onderzoek. Ik heb een screenshot maar weet even niet hoe ik het kan versturen

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 30 okt 2018

  In deze blog is een uitgebreid antwoord te vinden op de vraag van Koster.

Karel - 20 feb 2019

Goedenavond , Ik heb altijd kostgeld betaald voor mijn dochter 350€ . Nu is zij al een tijd van school af verdient 1100€ per 4 weken . Woont bij moeders 4 dagen en 3 dagen bij vriend . Dus geen kosten voor haar . Hoe nu ? Bijvoorbaat dank , Groet , Karel

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 22 feb 2019

  Het antwoord van de alimentatiespecialist.nl Om de behoefte van jouw dochter te bepalen is onder andere het gezinsinkomen ten tijde dat vader, moeder en dochter samenwoonden nodig. Aan dit welvaarrtsniveau is vaak de behoefte gerelateerd. De wet tracht te voorkomen dat alle partijen na een scheiding er financieel op achteruitgaan.

peter - 21 sep 2020

zoon van 17 jaar volgt een bbl opleiding matroos, hiervoor krijg hij een salaris van 690 euro, hij verblijft alleen in het weekend bij zn moeder en af en toe een paar weken als hij naar school moet, waardoor de kosten in onderhoud ook minder worden. wij hebben een voorstel gedaan (betalen nu 308 euro) om 150 euro te gaan betalen, zoon krijgt geen zakgeld en kleedgeld meer (75 euro p.m.). moeder zegt zelf dat wij niet meer verplicht zijn om alimentatie te betalen, klopt dit? waarschijnlijk gaat moeder kostgeld gaan vragen ?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 22 sep 2020

  Hallo Peter hierbij de reactie van Alimentatiewijzer.nl: Normaal gesproken is het zo dat een kind dat een inkomen heeft op bijstandsniveau (rond de 1000 euro netto) geen alimentatie meer nodig heeft. Dit geldt echter alleen voor kinderen van 18 jaar of ouder. In dit geval is het kind 17 jaar. Dat betekent dat juridisch gezien de alimentatie nog gewoon door moet lopen en het geld dat het kind verdient hier verder geen rol in speelt. Het staat jullie echter vrij om hier onderling andere afspraken over te maken. Kom je er echter niet uit, dan kun je dus verder geen stappen ondernemen. Dit zou pas kunnen als de zoon 18 is geworden. Hopelijk is het zo duidelijk.

El - 26 nov 2020

G avond zou graag met verhaal per foin willen vertellen is,dat mogelijk vrg

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 26 nov 2020

  Hoi El, Ik snap niet goed wat je bedoelt. Kun je iets duidelijker zijn?

Chiara - 23 dec 2020

Wanneer mijn ex een nieuwe partner heeft, dan moet het inkomen van die nieuwe partner meegenomen worden in de alimentatieberekening (bij een huwelijk), dacht ik. Kan dit op een of andere manier omzeild worden? Bijvoorbeeld door huwelijkse voorwaarden?

Rob - 1 jan 2020

Hallo ik heb een vraag. mijn zoon wordt in februari 18 jaar en werkt 4 dagen in de week en 1 dag school Hierdoor heeft hij een groot eigen inkomen nu begrijp ik dat ik dan geen alimentatie hoeft te betalen klopt dit en waar kan ik dit terug vinden

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ acht = 17
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat is nu het geheim om jullie communicatie te verbeteren? Je doet heel hard je best om de ander tegemoet te komen maar het komt maar niet binnen bij de ander. Er wordt altijd anders gereageerd dan jij verwacht. Hoe kan dat toch? Je blijft in een welles-nietes spelletje ronddraaien en je komt samen helemaal Lees verder > wat is het geheim om jullie communicatie te verbeteren?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.