Menu

Kinderalimentatie, kosten kinderen en de stiefouder

4 reacties
kinderalimentatie

Stiefouder; moet je dan meebetalen?

Als twee ouders uit elkaar gaan, en er komt een nieuwe partner in beeld, dan heeft dat veel impact. Deze blog gaat over de impact op de financiën voor wat betreft de kosten van de kinderen, de kinderalimentatie, en de wettelijke verplichting van de nieuwe partner om daarin bij te dragen.

De nieuwe partner kan onderhoudsplichtig worden door 1) te trouwen of 2) een geregistreerd partnerschap aan te gaan met de ouder van de kinderen, of door 3) samen met de ouder van de kinderen het gezag over de kinderen te hebben.

Gehuwd of geregistreerd partnerschap

In de wet is een onderhoudsverplichting opgenomen van de stiefouder voor de kinderen van zijn of haar partner tot dat de kinderen 21 jaar zijn. Wanneer de ouder en de nieuwe partner samenwonen, maakt dat de nieuwe partner nog niet direct onderhoudsplichtig. Ook niet als er als samengesteld gezin wordt samengeleefd en er ‘family life’ is tussen de stiefouder en de kinderen. Wanneer de ouder en de nieuwe partner met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, dan is de nieuwe partner ‘stiefouder’ en ontstaat er wél een onderhoudsverplichting. Hetgeen effect kan hebben op de hoogte van de kinderalimentatie.

De verplichting voor de stiefouder om bij te dragen in de kosten van de kinderen geldt alleen tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap met de ouder van de kinderen. Eindigt het huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan eindigt ook de onderhoudsplicht voor de stiefouder.

De onderhoudsplicht geldt alleen voor kinderen die ‘tot het gezin’ van de stiefouder en de ouder behoren. Hieronder vallen ook kinderen die op kamers wonen in verband met studie. Wanneer de stiefouder en de ouder van de kinderen uit elkaar gaan en feitelijk niet meer samenwonen (er hoeft nog geen formele echtscheiding te zijn), eindigt ook de onderhoudsplicht. De kinderen behoren dan niet meer ‘tot het gezin’ en de stiefouder is niet meer verplicht om bij te dragen in de kosten van de kinderen.

Gezamenlijk gezag

Heeft de nieuwe partner gezamenlijk met de ouder van de kinderen het gezag, dan is de nieuwe partner ook onderhoudsplichtig, ongeacht of zij wel of niet gehuwd of geregistreerd partners zijn. Het hebben van gezamenlijk gezag, maakt dat de nieuwe partner onderhoudsplichtig is, eveneens tot dat de kinderen 21 jaar zijn. Als dit gezag eindigt, loopt de onderhoudsplicht nog door gedurende de termijn dat het gezamenlijke gezag heeft geduurd. Heeft u bijvoorbeeld drie jaar gezamenlijk gezag gehad, dan loopt de onderhoudsplicht nog drie jaar door nadat het gezamenlijk gezag geëindigd is. Gezamenlijk gezag kan eindigen door een beslissing van de rechtbank of het overlijden van de ouder van de kinderen. Wanneer de ouder en de nieuwe partner uit elkaar gaan, blijft het gezamenlijk gezag gewoonlijk in stand en dus blijft ook de onderhoudsplicht van de nieuwe partner in stand.

Samenloop onderhoudsverplichtingen

Het kan zijn dat er meerdere personen een onderhoudsplicht hebben en kinderalimentatie moeten betalen; beide ouders én een of twee stiefouders. De wet bepaalt daarin geen rangorde, maar het is wel zo dat de omvang van de onderhoudsplicht (hoeveel moet er betaald worden) afhangt van de omstandigheden van het geval en een belangrijke factor daarbij is dat tussen een ouder en een kind een nauwere verwantschap bestaat. Er zal gekeken moeten worden naar de bijzondere verhouding waarin de ouders en stiefouder tot het kind staan.

In het maatschappelijk debat wordt wel gediscussieerd over de onderhoudsverplichting van de stiefouder en de vraag of er niet een primaire verantwoordelijkheid ligt bij de ouders zelf, en de onderhoudsplicht van de stiefouder pas in beeld zou moeten komen als de ouders niet in staat zijn de kosten voor de kinderen zelf te betalen. Vooralsnog kent de wet bovenstaande onderhoudsverplichtingen voor nieuwe partners en zal dat impact hebben op de vraag wie welke bijdrage voor de kinderen zal moeten betalen.

Sabina Hussl, familierechtadvocaat bij De Boorder Schoots

 

Lees ook de blog Kinderalimentatie en de nieuwe partner

REACTIES

EvelinnEvelien - 16 jun 2017

Ik heb een vraagje. Mijn ex en ik zijn al een tijdje uit elkaar. Wij waren niet getrouwd. Hebben 2 kinderen waarvoor wij een co-ouderschap hebben afgesproken. Omdat hij vrijwel geen inkomsten had betaalde ik vrij veel kosten voor de kinderen. Zoals o.a. de contributies voor de sportvereniging. Nu heeft mijn ex blijkbaar onvoldoende inkomen meer en heeft hij bij de sociale dienst een uitkering aangevraagd. De sociale dienst komt nu bij mij om een deel van de uitkering van mijn ex, voor de onderhoudskosten van onze kinderen terug te vorderen. Ik betaald dus nu alleen alle kosten voor mijn kinderen. Hierdoor kan ik niet meer ook nog de kosten van de contributies ophoesten, met het gevolg dat de kinderen moeten stoppen met hun sport. Mijn ex gaat niet bijdragen aan de kosten want volgens hem krijgt hij niet meer uitkering dan wat hij al kreeg. Of ik nou wel of niet alimentatie aan de sociale dienst betaal zegt hij. Toch heeft mijn ex blijkbaar zo'n een goede uitkering waardoor hij regelmatig op vakantie kan (kamperen met de kinderen 1 week in een ingerichte tent op de wadden, 2,5 weken met de kinderen in een ingerichte tent naar Frankrijk met een huurauto, Zelf een weekend Parijs. Noem maar op. Terwijl ik iedere maand goed moet kijken waaraan ik mijn inkomen besteed. En een vakantie zit er al helemaal niet in! Hoe kan het zijn dat wanneer wij een co-ouderschap hebben afgesproken ik toch ook de kosten, waarvoor hij verantwoordelijk is, moet ophoesten?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 19 jun 2017

    Hoi EvlinnEvelien, we willen je graag wijzen op onze nieuwe alimentatieservice Je ontvangt binnenkort bericht van de Alimentatiespecialist!

    Dick - 5 apr 2018

    De ex-man van mijn vriendin werd werkloos en door WW mag de rechter de partner alimentatie wijzigen. Dit deed de rechter ook in januari 2017 en ging het bijna met € 550,00 omlaag. Prompt 2 maanden later rijdt ex-man in een nieuwe auto, vakantie naar Italië etc. Tja…het is erg frustrerend dan…maar ik ben van mening dat er bijv. voor de partner alimentatie een verzekering dient te komen! Het is ridicuul dat door WW uitkering iets aangepast wordt en dat de partner alimentatie gerechtigde het ineens met minder moet doen en dan ook nog net uit de bijstand blijft. Rechters…ik geloof absoluut niet in het feit dat deze beroepsgroep voor ogen heeft welk ellende er soms schuil gaat achter aanpassen partner alimentatie / andere regelingen. Immers de lasten etc. gaan gewoon door en in deze…

Dick - 5 apr 2018

Ik zal de ex-man vriendin altijd verantwoordelijk blijven houden voor zijn verantwoordelijkheden aan zijn kinderen. De kinderen van mijn vriendin zijn inmiddels wel zelfvoorzienend en ouder dan 21 jaar! Het is wel zo dat je de kinderen van je vriendin het beste in alles wenst! Maar als het om het financiële draait, dan is hij altijd de eerste persoon om aan te spreken.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 × een =

Vlog

Vreemdgaan is heel pijnlijk voor de bedrogen partner, voor jullie kinderen en jullie omgeving. Hoe kun je ondanks alle emoties toch verder als ouders? Kijk mijn vlog hierover. Wil je meer weten? Bel me op 06 – 53.41.41.66 voor een gratis gesprek. groetjes, Yvonne Life en scheidingscoach bij jezelfvoorelkaar.nl Vind je deze vlog waardevol? Doe Lees verder > vreemdgaan en scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.