Menu

Heb je een vraag over alimentatie?

Gratis vraag over alimentatie

Vragen over partneralimentatie of kinderalimentatie

Partneralimentatie en kinderalimentatie zijn precaire onderwerpen bij een echtscheiding. Onzekerheid over je financiële situatie geeft veel spanning. Bovendien zijn het gecompliceerde onderwerpen die veel vragen oproepen. Hoe fijn is het om een plek te hebben waar je je vragen over partner- en kinderalimentatie aan een deskundige kan voorleggen. Dat kan hier, aan de Alimentatiespecialist!

Stel gratis je vraag over alimentatie!

De beantwoording van je vraag is gratis! Tenzij er echt een dossier moet worden bestudeerd, maar dan geeft de Alimentatiespecialist dat aan. De meest voorkomende vragen zullen, geanonimiseerd, in een tweewekelijkse blog worden besproken.

Stel je vraag via info@alimentatiespecialist.nl

 

Enkele voorbeelden van reeds gestelde vragen:

Vraag over kinderalimentatie en een nieuwe partner

Mijn vriendin is gescheiden en haar ex heeft nu met zijn nieuwe vriendin een huis gekocht. Kan de kinderalimentatie in gevaar komen omdat hij veel meer zal moeten gaan betalen voor de hypotheek die is afgesloten? In hoeverre kan hij een verlaging aanvragen omdat hij anders niet aan de hypothecaire verplichting kan voldoen? Of wordt hij juist draagkrachtiger in het onderhoud van de kinderen en kan zij een verhoging aanvragen omdat zijn nieuwe vriendin in zijn levensonderhoud zal moeten bijdragen?

Ik lees namelijk overal dat kinderalimentatie geen invloed heeft op het lenen van geld.

Antwoord kinderalimentatie

Algemeen;  neen, dit heeft geen invloed op de kinderalimentatie..

Ervan uitgaande dat in deze voorbeelden, de vader een omgangsregeling heeft met de kinderen (dus geen co-ouderschap of de kinderen meer dan 50 % verzorgt) heeft samenwoning geen invloed op de kinderalimentatie.

De niet verzorgende ouder wordt te allen tijde aangemerkt als alleenstaande.

Indien de verzorgende ouder hertrouwt heeft dit wel invloed op de kinderalimentatie omdat dan de nieuwe partner stiefouder wordt naar de kinderen die deel uit maken van het gezin en daarmede onderhoudsplichtig.

Ten aanzien van de eigen woning.

Bij de vaststelling of herziening van kinderalimentatie zijn de daadwerkelijke lasten niet van belang, gerekend wordt namelijk met vaste bedragen, zoals de woonlasten, welke gesteld worden op 30 % van het netto inkomen.

 

Vraag over samenwonen en partneralimentatie

Ik ben van plan samen te gaan wonen met mijn vriend. Hij heeft een ex-vrouw en kinderen uit een vorige relatie voor wie hij kinder- en partneralimentatie betaalt. Word ik nu ook alimentatieplichtig als wij gaan samenwonen?

Antwoord samenwonen en partneralimentatie

De alimentatienormen

Volgens de wet kan je alimentatieplichtig zijn voor ex-partners en voor (stief)kinderen. Een alimentatiebedrag komt in veel gevallen tot stand op basis van de Tremanormen. In de Tremanormen staan ook regels over de positie van de nieuwe partner van de onderhoudsplichtige als zij gaan samenwonen. Veel nieuwe partners denken dat hun inkomen in dat geval bij dat van hun partner opgeteld wordt en dat zij mee moeten betalen aan de alimentatie die hun nieuwe partner betaalt voor zijn ex en de kinderen die hij met haar heeft. Wat zeggen de Tremanormen hier precies over?

Samenwonen en alimentatie

Ga je samenwonen met een nieuwe partner die alimentatieplichtig is voor zijn ex-partner en voor kinderen uit zijn vorige relatie, dan heeft dit geen consequenties voor jou maar wel voor je partner.

Er zijn geen consequenties voor de kinderalimentatie, maar wel voor de partneralimentatie.

Consequenties samenwonen en partneralimentatie

Een hogere partneralimentatie of juist andersom, een lagere partneralimentatie.

De Tremanormen gaan er van uit dat de nieuwe partner, die in zijn of haar eigen levensbehoefte kan voorzien, de helft van de woonlasten betaalt. De alimentatieplichtige ouder heeft hierdoor meer te besteden, waardoor er meer ruimte ontstaat voor partneralimentatie. Meebetalen aan de alimentatie doe je als nieuwe partner dus niet direct, indirect zou je je bijdrage in de woonlasten als een verkapte bijdrage kunnen zien.

Kan je als nieuwe partner niet in je eigen levensbehoefte voorzien, én is er sprake van een duurzaam gezin, dan gelden andere regels – maar alleen voor de partneralimentatie die je vriend betaalt. Bepaalde uitgaven die je vriend voor jou doet mogen dan wel meegenomen worden in de berekening. Ook worden de totale woonlasten in zijn bestedingsruimte meegenomen. Hierdoor kan zijn draagkracht lager worden. Vaak wordt van de alimentatieplichtige verwacht dat hij in zijn keuzes rekening houdt met zijn alimentatieplicht.

Huwelijk/geregistreerd partnerschap en kinderalimentatie

Als nieuwe partner van een alimentatieplichtige ouder kan je alleen onderhoudsplichtig worden naar de kinderen uit de vorige relatie van je partner als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Volgens de wet ben je als nieuwe partner dan namelijk een stiefouder en heb je een zorgplicht. De kinderen dienen dan wel 50% of meer van de tijd in jullie gezin te verblijven.

Samenvattend

Een nieuwe partner hoeft dus nooit direct mee te betalen aan de alimentatie die de huidige partner aan zijn/haar ex-partner betaalt. Gaan jullie samenwonen, dan kan dat wel indirect van invloed zijn op de hoogte van de partneralimentatie doordat in de meeste gevallen jij als de nieuwe partner geacht wordt de helft van de woonlasten te voldoen. Pas bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap word je over en weer onderhoudsplichtig naar in het gezin verblijvende kinderen van de nieuwe partner, omdat je dan als stiefouder een zorgplicht krijgt.

Meer over kinderalimentatie en de nieuwe partner.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 + zeven =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.