Menu

Groep 8 musical of diploma uitreiking? Gescheiden ouders samen trots op kind!

4 reacties
gescheiden ouders en groep 8 musical of diploma uitreiking

5 tips om de musicalavond en diploma-uitreiking van jullie kind goed te laten verlopen

Einde van het schooljaar

Het einde van het schooljaar 2018/2019 is in zicht. Voor 2 groepen kinderen (en hun ouders) is het een extra bijzonder schooljaar geweest. Dit geldt voor de kinderen die in groep 8 zitten en na de zomer naar de middelbare school gaan en voor de kinderen die eindexamen doen. Dit zijn mijlpalen, het afsluiten van een fase.

Kinderen in groep 8 eindigen het schooljaar vaak met een musical. Eindexamenkandidaten sluiten hun middelbare schooltijd af met een avond waarop hun diploma wordt uitgereikt. Beiden zeer feestelijke momenten in het leven van een kind. Dit zijn ook momenten waarop je als ouder trots naar je kind zit te kijken, mooie kleding aangetrokken hebt en foto’s maakt voor later.

Gescheiden ouders

Voor ouders die gescheiden zijn en hun kinderen kunnen deze memorabele momenten zeer stressvol zijn. Het is heel belangrijk voor een kind dat beide ouders aanwezig zijn. En wat nog belangrijker is: dat de ouders dit doen zonder ruzie en gedoe!

5 tips

Ik heb 5 tips voor je om deze feestelijke avond goed te laten verlopen:

 1. Maak in de week voor de heuglijke avond eens een briefje met 5 positieve eigenschappen/kenmerken van je ex-partner. Ooit werd je verliefd op deze persoon, de andere ouder van jullie kind. Denk eens aan de dingen die je toen zo leuk vond aan hem/haar. Als je met zo’n bril op de avond in gaat, zit je daar veel milder en zachter.
 2. Neem voor de musicalavond/diploma-uitreiking contact op met de andere ouder. Vertel dat je jullie kind een mooie avond gunt en daar je best voor wilt doen. Vraag of hij/zij er ook zo over denkt en maak afspraken. Op deze manier kom je, op de avond zelf, niet voor vervelende verrassingen te staan en kun je er ontspannen zitten.
 3. Bedenk dat jullie daar zitten als ouders van dit kind. Niet als ex-partners. Iedere ouder wil het beste voor z’n kind. Conflicten spelen even geen rol. Je mag samen trots zijn. Al heeft jullie relatie het niet gered, dit kind is een geweldig mooi product van wat er ooit tussen jullie was. Als je zo, samen met je ex, die avond naar je kind kunt kijken… Je kunt je kind geen groter cadeau geven.
 4. Ga bij elkaar in de buurt zitten. Het liefst naast elkaar, evt. met andere broers/zusjes tussen jullie in of anders achter elkaar. Als je kind op het podium staat en het moet links in de zaal zoeken naar z’n vader en rechts naar z’n moeder… Iets ergers is er niet voor een kind. Zorg ervoor dat je kind in 1 blik de mensen van wie hij het meest houdt, kan zien.
 5. Doe vriendelijk tegen elkaar op het schoolplein of bij de borrel. Geef elkaar een hand en feliciteer elkaar. Wees samen trots op dit kind en op jezelf.

Hoogtepunt

Gun je kind een hoogtepunt in het leven waar het met een goed gevoel op terug kan kijken. Stap over je eigen ego heen en laat deze avond om het kind draaien.

Ken je iemand wiens kind in groep 8 zit of eindexamen doet en waarbij het niet vanzelfsprekend is dat de ouders in goede harmonie beiden aanwezig zijn, stuur ze dan dit artikel. Zo maken we met elkaar de wereld een beetje mooier.

Een fijne avond gewenst,

Carolien Roobol, scheidingscoach bij Succesvol Scheiden Rijnmond

 

REACTIES

Lientje - 27 mei 2019

Ik zou dat prima kunnen, en ook willen, naast mijn ex zitten als ouders....ik weet zeker dat dat ook een mooi signaal naar de kinderen kan zijn... Ik ben ook van mening dat dit iets moet zijn wat je als ouders doet en dat een derde partij daar niet bijhoort.... dat die zelf een stap terug zou moeten doen en je dit moment met je kind samen ook moet gunnen. Tenslotte is het jouw/zijn kind... Ik ken helaas genoeg gevallen waar dit niet zo is en de 'nieuwe vriendin' zich opdringt en zichzelf op de voorgrond plaatst. Dit tot ergenis ook van de kinderen.. In maar weinig gevallen kunnen exen zo goed met andere partners door de deur zodat dit wel mogelijk is zonder ongemakelijke, vervelende situaties... die ideale wereld bestaat helaas meestal niet...

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 28 mei 2019

  Mooi dat je dat kan! Het is het beste signaal naar de kinderen toe en getuigt van liefde.

H de Jong - 28 mei 2019

Helaas is dat bij ons niet mogelijk. M’n ex wil met zijn nieuwe partner niet met mij samen in 1 ruimte zijn. Haar niet meenemen is ook geen optie voor hem. Oudste heeft hem vorig jaar ook niet uitgenodigd voor diploma uitreiking. Dit jaar musical jongste.... Zo jammer!!

Candy - 1 jul 2022

Ik ben gescheiden van een ex. Ik heb het beste met mijn kind voor. Maar er is altijd een persoon die met mijn ex gaat en dit verliest tussen ons in komt door naast hem te gaan zitten of ergens anders zodat ze samen zijn en ik niet bij mij ex kan zitten Dit is slecht voor 't kind omdat hij dan het overzicht kwijt raakt. En zijn ouders niet kan vinden. Wat hij wel hoopt.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


9 − twee =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.