Menu

Goede communicatie met school over de scheiding

goede communicatie

Als moeder van een zoon van twintig en een dochter van inmiddels zeventien, is het een zoektocht geweest hoe de scholen te informeren over onze scheiding. Wanneer vertel je wat in het belang van je kind?

We zijn nu 6 jaar geleden gescheiden en in het begin waren we zelf de weg kwijt, laat staan dat we verstandige gesprekken met de mentor op de middelbare school of de juf van de basisschool konden voeren over wat het betekende voor onze kinderen.

Goede communicatie met school

Wat, wanneer en vooral hoe informeer je de school van je kinderen als je in een scheiding ligt of gescheiden bent? Ik heb zelf ervaren dat het best lastig is. Vooraleerst schaamde ik me dat het ons niet gelukt was om onze relatie stand te houden. Voor veel mensen kwam het als een verrassing, zo ook toendertijd bij de juf van de 8-ste groep van onze dochter. In welk stadium vertel je dan op school dat er een scheiding op handen is?

Ik heb daarbij altijd onze kinderen voor ogen gehad. De thuissituatie is zeker voordat we uit elkaar gingen een half jaar erg gespannen geweest, wat zijn weerslag op school had. Onze zoon van veertien jaar had er ogenschijnlijk geen last van. Toch hebben we zijn mentor gebeld en ook in het 10-minuten gesprek kwam het op tafel wat het voor hem betekende.

Geen gemakkelijke gesprekken moet ik u zeggen, want we wisten soms zelf niet hoe de volgende fase in onze scheiding eruit zou zien. Uitgangspunt was dat er bij wijzigingen mbt de woonsituatie we de school informeerden en ook als er signalen waren dat er bij de kinderen iets speelde.

Wat is een scheidingsprotocol?

Een scheidingsprotocol biedt leerkrachten houvast, zodat ze kinderen net even extra kunnen ondersteunen en begeleiden die thuis met de scheiding van hun ouders te maken hebben. Niet dat de leerkracht in de hulpverlenersrol terecht komt, juist niet. Maar wel dat de juf weet dat het kind op de donderdagmiddag na schooltijd naar vader toegaat, of dat school weet dat de ouders beiden het gezag hebben en beiden recht hebben op informatie over de ontwikkelingen van hun kind.
Ook voor de 10-minuten gesprekken is het van belang om heldere kaders te hebben en die 10-minuten te focussen op de ontwikkeling van het kind. Ik ken schrijnende situaties waar ouders niet in staat zijn om die gesprekken samen te voeren. Of ouderavonden waar de kinderen aan één van de ouders vragen of vader of moeder alsjeblieft weg wil blijven, bang dat ze zijn dat er op school een ruzie ontstaat tussen de ouders.

Het streven van de school is om in scheidingssituaties neutraal te blijven en op een positieve manier met beide ouders contact te onderhouden over de dagelijkse gang van zaken en de ontwikkeling van het kind. In het eerste ouder-gesprek in het begin van het schooljaar staan scholen die werken met een scheidingsprotocol o.a. stil bij de thuissituatie van de kinderen en de mogelijke gevolgen van de scheiding op de ontwikkeling van de kinderen.
Voor leerkrachten een hele nieuwe dynamiek waar ze op een integere manier mee willen omgaan in het belang van de kinderen. Een scheiding heeft onherroepelijk een impact op de kinderen. De mate waarin ze daar last van blijven ondervinden heeft te maken met de manier waarop de ex-partners er als gezamenlijke ouders voor hen kunnen zijn.
Met een scheiding kan de ontwikkeling van kinderen stagneren en van alles op slot gaan, maar ouders kunnen ook de sleutel zijn dat de kinderen zich goed kunnen ontwikkelen. Dat is en blijft ook voor mij en mijn ex een voortdurend afstemmen in het belang van onze kinderen. We zijn gestopt als partners, maar doorgegaan als ouders!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 − een =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.