Menu

Hoe lang duurt een scheiding?

1 reactie
hoe lang duurt een scheiding

De beslissing om te gaan scheiden is genomen. Hoe lang duurt het dan eigenlijk voordat de scheiding helemaal rond is?

Hoe lang duurt een scheiding in onderling overleg?

Advocaat/Mediator

De procedure verloopt verreweg het snelst als je in overleg met je ex-partner afspraken maakt over de gevolgen van de echtscheiding. Deze afspraken kunnen met een behulp van een advocaat of mediator gemaakt worden, maar ook tussen advocaten onderling, als je ieder een eigen advocaat hebt.

Ouderschapsplan en convenant

De afspraken die betrekking hebben op de kinderen, zoals de omgangsregeling en de kinderalimentatie, worden in een ouderschapsplan opgenomen. In een echtscheidingsconvenant worden de overige afspraken over bijvoorbeeld jullie vermogen en partneralimentatie vastgelegd.

Gemeenschappelijk verzoek

Bij de rechtbank kan vervolgens een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding worden ingediend. In dit verzoekschrift vragen jullie de rechtbank gezamenlijk de echtscheiding uit te spreken en de inhoud van het convenant en het ouderschapsplan in de beschikking op te nemen.

Uitspraak

Meestal doet de rechtbank binnen ongeveer 6 weken uitspraak.

Hoe lang duurt een scheiding op tegenspraak?

Verzoekschrift

Als je er samen met je ex-partner niet uitkomt, dan duurt de echtscheidingsprocedure veel langer. Eén van jullie – de verzoeker – zal dan een eenzijdig verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank indienen. Dit verzoekschrift dient eerst door de deurwaarder aan de andere partner – de verweerder –  te worden betekend.

Verweerschrift

De verweerder krijgt vervolgens 6 weken de tijd om een verweerschrift in te dienen. De rechtbank kan deze termijn met nog eens 4 weken uitstellen, als de verweerder daarom verzoekt. Vaak zal de verweerder in het verweerschrift zelf ook verzoeken aan de rechtbank doen. De verzoeker krijg dan de mogelijkheid om binnen 4 weken daarop te reageren. Ook deze termijn kan met nog eens 4 weken worden uitgesteld.

Mediation

Nadat jullie beiden je standpunt aan de rechtbank kenbaar hebben gemaakt, zal de rechtbank jullie vragen of je aan mediation wilt deelnemen. Als jullie besluiten om naar een mediator te gaan, dan zal de rechtbank de procedure aanhouden in afwachting van de uitkomst van de mediation.

Zitting

Als het niet lukt om bij de mediator afspraken te maken of jullie voelen niet voor mediation, dan zal de rechtbank een datum voor een zitting bepalen. Vaak duurt het enkele maanden voordat de zitting plaatsvindt. De rechtbank houdt ook rekening met de data waarop je niet bij een zitting aanwezig kunt zijn, bijvoorbeeld vanwege vakantie.

Uitspraak

De rechtbank doet normaal gesproken binnen 4 weken na de zitting uitspraak.

Definitief gescheiden

Inschrijving in register burgerlijke stand

Je bent pas definitief gescheiden, zodra de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar je bent getrouwd de beschikking van de rechtbank inschrijft in de registers van de burgerlijke stand. De ambtenaar schrijft de echtscheiding in, als de termijn van 3 maanden om in hoger beroep tegen de echtscheiding te gaan is verlopen.

Hoger beroep

Deze termijn hoeft niet afgewacht te worden, als jullie beiden een akte van berusting ondertekenen. In deze akte verklaren jullie dat je geen hoger beroep tegen de echtscheiding zult instellen.

Als het jullie niet lukt om in onderling overleg afspraken over de gevolgen van jullie scheiding te maken, kan het dus al met al geruime tijd duren, voordat je definitief gescheiden bent.

Irene Lansen, advocaat bij ScheerSanders

REACTIES

Miep - 18 mrt 2018

wat ik gemerkt heb.... je scheiding duurt je verdere leven lang. Formeel geregeld hebben is één ding. Er blijvend goed mee om kunnen gaan, is een héél ander dingetje. Het wordt een stuk van je leven, van je geschiedenis die je altijd met je meeneemt. Of je nu wilt of niet. Dus hoe lang duurt een scheiding..?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − 2 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.