Menu

Is er een minimum omgangsregeling?

1 reactie
minimum omgangsregeling

Naar aanleiding van de blog Rechten van vader bij de omgangsregeling,  vroeg iemand: hoe vaak en hoelang per week mag de vader, bij een omgangsregeling, zijn kind zien? Is daar een minimum voor?

Het antwoord van De Boorder Familierecht is:

Op grond van de wet heeft een kind het recht op omgang met zijn beide ouders. Ook heeft een ouder het recht op en de verplichting tot omgang met zijn kind, ongeacht de vraag of de ouder gezag heeft.

Daarnaast is de gezaghebbende ouder verplicht de ontwikkeling van de banden tussen de kinderen en de andere ouder te bevorderen. Dit geldt ook als de andere ouder geen gezag heeft.

Helaas bestaat er geen richtlijn over de invulling van het recht en de verplichting tot omgang/contact.

Voor de invulling van een zorgregeling zijn verschillende feiten en omstandigheden relevant, waaronder bijvoorbeeld:

  • De leeftijd van het kind;
  • De band tussen het kind en de niet-hoofdverzorgende ouder;
  • De woonafstand tussen het kind en niet-hoofdverzorgende ouder en
  • De onderlinge verstandhouding tussen de ouders.

Als er geen bijzonderheden zijn; het contact tussen de ouders goed is; het kind een goede band heeft met de uitwonende ouder en er over het algemeen dus geen bezwaren zijn tegen het laten plaatsvinden van contact/omgang, dan wordt een regeling van om-de-week een weekend (vrijdag-zondag) en (2)wekelijks een vaste dag doordeweeks doorgaans als minimum gezien.

Lees ook de andere blogs van De Boorder Advocaten.

REACTIES

Gonny Feenstra - 20 mei 2022

Gelukkig is er geen minimum contact in de wet vastgelegd. Dat zou voor kinderen van ouders die totaal niet in staat zijn ook maar iets van zorg te bieden funest zijn. Dat zou voor kinderen van wie een ouder niets wil in contact funest zijn. Dat zou manipulatief kunnen werken tussen aanstaande x-partners omdat het minimum dan uitgangspunt wordt in meerdere situaties. Gelukkig gaan we uit van een zorg- en verblijfregeling waarbij iedere ouder ten eerste gelijkwaardig meepraat over de inricht van zorgtaken en verblijfsdagen/nachten. Binnen mediation wordt er ook stilgestaan bij behoeften van ieder kind.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − vier =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.