Tekenen!
Veel kinderen houden van tekenen en vooral als lekker hun gang mogen gaan. Nodig je kind uit om eens een tekening te maken van zijn of haar twee huizen. Je kunt hier allerlei vragen bij stellen, zoals:
- Wie woont er in elk huis?
- Hoe ziet jouw slaapkamer er bij mama uit? En bij papa?
- Wonen er ook dieren? Teken ze er maar bij.
- Wat zijn de verschillen tussen jouw huizen?
- Zijn er ook dingen hetzelfde?
Het kan voor kinderen heel fijn zijn om op deze manier met jou over de scheiding te praten. Zorg dat je nieuwsgierig blijft en niet gaat invullen voor je kind. Je hoeft ook niet bij te sturen als antwoorden niet kloppen, bijvoorbeeld als het erop lijkt dat je kind een bewoner vergeet te tekenen. Laat het zijn gang maar gaan. Soms tekenen kinderen dingen waar je als ouder van schrikt, zoals donkere regenwolken, dikke krassen, tranen op de poppetjes, bloederige taferelen of negatieve teksten (“Mama/papa is stom! Ik haat de scheiding!”). Probeer ook dan nieuwsgierig te blijven, zonder oordelen of invullen. Voor kinderen is tekenen als een tweede taal en het is een mooie, veilige manier om zich te uiten over dat wat hen bezighoudt.
Werkboekje
Via deze link kun je een werkboekje downloaden die jullie samen kunnen invullen. Een van de vragen in dit werkboekje gaat over de scheidingsmelding, hoe deze is verlopen. Het zal je verbazen hoe goed kinderen zich dit moment kunnen herinneren! In sommige gezinnen is de scheidingsmelding niet gebeurd of op een akelige manier verlopen. Het wordt dan vaak aangeraden om het alsnog of nog eens te doen.
Voorlezen
Inmiddels zijn er aardig wat voorleesboeken op de markt over het thema echtscheiding. Het helpt kinderen als ze zich kunnen herkennen in de hoofdpersoon uit het verhaal. Ze vinden dan troost in het horen van wat hij lastig vindt aan de scheiding van zijn ouders en hoe hij met de scheiding omgaat. In deze blog staan ook veel boeken over scheiden vermeld.
Toneelspel
Met enige regelmaat vertellen ouders in mijn praktijk dat de kinderen thuis fanatiek “toneeltje” spelen en hierbij hele gezinssituaties uitspelen, met bijbehorende teksten en emoties. Niet zelden vragen ze ook de ouder om met ze mee te doen. En ja, dat is soms wel confronterend… Dus wees daarop voorbereid. Probeer het spel weer zo vrij mogelijk te laten, net als bij het tekenen. Je hoeft niet bij te sturen of de dingen op te lossen: laat het maar gewoon op zijn beloop en volg de leiding van je kinderen. Op zo’n manier kan ook toneelspel een hele mooie helpende manier zijn voor kinderen om hun gedachten en emoties over de scheiding te verwerken en letterlijk uit te spelen.
Door: Karlijn Pieterse, psycholoog en kindercoach na scheiding bij iep coaching in Voorschoten
REAGEER OP DEZE BLOG