Menu

Vier speelse manieren om met je kind over de scheiding te praten

met je kind over de scheiding praten

Tekenen!

Veel kinderen houden van tekenen en vooral als lekker hun gang mogen gaan. Nodig je kind uit om eens een tekening te maken van zijn of haar twee huizen. Je kunt hier allerlei vragen bij stellen, zoals:

  • Wie woont er in elk huis?
  • Hoe ziet jouw slaapkamer er bij mama uit? En bij papa?
  • Wonen er ook dieren? Teken ze er maar bij.
  • Wat zijn de verschillen tussen jouw huizen?
  • Zijn er ook dingen hetzelfde?

Het kan voor kinderen heel fijn zijn om op deze manier met jou over de scheiding te praten. Zorg dat je nieuwsgierig blijft en niet gaat invullen voor je kind. Je hoeft ook niet bij te sturen als antwoorden niet kloppen, bijvoorbeeld als het erop lijkt dat je kind een bewoner vergeet te tekenen. Laat het zijn gang maar gaan. Soms tekenen kinderen dingen waar je als ouder van schrikt, zoals donkere regenwolken, dikke krassen, tranen op de poppetjes, bloederige taferelen of negatieve teksten (“Mama/papa is stom! Ik haat de scheiding!”). Probeer ook dan nieuwsgierig te blijven, zonder oordelen of invullen. Voor kinderen is tekenen als een tweede taal en het is een mooie, veilige manier om zich te uiten over dat wat hen bezighoudt.

Werkboekje

Via deze link kun je een werkboekje downloaden die jullie samen kunnen invullen. Een van de vragen in dit werkboekje gaat over de scheidingsmelding, hoe deze is verlopen. Het zal je verbazen hoe goed kinderen zich dit moment kunnen herinneren! In sommige gezinnen is de scheidingsmelding niet gebeurd of op een akelige manier verlopen. Het wordt dan vaak aangeraden om het alsnog of nog eens te doen.

Voorlezen

Inmiddels zijn er aardig wat voorleesboeken op de markt over het thema echtscheiding. Het helpt kinderen als ze zich kunnen herkennen in de hoofdpersoon uit het verhaal. Ze vinden dan troost in het horen van wat hij lastig vindt aan de scheiding van zijn ouders en hoe hij met de scheiding omgaat. In deze blog staan ook veel boeken over scheiden vermeld.

Toneelspel

Met enige regelmaat vertellen ouders in mijn praktijk dat de kinderen thuis fanatiek “toneeltje” spelen en hierbij hele gezinssituaties uitspelen, met bijbehorende teksten en emoties. Niet zelden vragen ze ook de ouder om met ze mee te doen. En ja, dat is soms wel confronterend… Dus wees daarop voorbereid. Probeer het spel weer zo vrij mogelijk te laten, net als bij het tekenen. Je hoeft niet bij te sturen of de dingen op te lossen: laat het maar gewoon op zijn beloop en volg de leiding van je kinderen. Op zo’n manier kan ook toneelspel een hele mooie helpende manier zijn voor kinderen om hun gedachten en emoties over de scheiding te verwerken en letterlijk uit te spelen.

Door: Karlijn Pieterse, psycholoog en kindercoach na scheiding bij iep coaching in Voorschoten

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes + 4 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.