Jullie hebben besloten dat jullie niet meer samen verder willen. Dan komt het moment dat je alles gaat regelen. De huizenmarkt is lichtelijk overspannen, waardoor het lastig is om op korte termijn een huis te kopen. Je zou niets liever willen dan een eigen plek voor jou en de kinderen. Maar… op korte termijn gaat het niet lukken om een eigen stek voor elkaar te krijgen.
Intrekken bij je ouders zie je al helemaal niet zitten… dus voor zolang dat het nodig is blijf je samenwonen. Absoluut niet de ideale situatie, maar er is weinig keuze. Jullie hebben niet voor niets gekozen voor een scheiding, of wellicht kwam het meer bij jou vandaan dan bij de ander.
Tips om (bijna) gescheiden samenwonen leefbaar te houden
Het is een situatie die we steeds vaker zien. Dat je als (bijna) gescheiden stel langer bij elkaar moet blijven wonen dan je had gepland. Je kunt je er enigszins bij neerleggen omdat je je realiseert dat je zal moeten roeien met de riemen die je hebt. Om de situatie houdbaar te houden is het goed om afspraken te maken hoe je de komende periode met elkaar omgaat.
Tip 1. Spreek met elkaar af wie wat doet
Toen jullie nog als gezin functioneerden had ieder misschien zijn eigen taken. Daar hoeft niet direct verandering in te komen. Hebben jullie geen duidelijke afspraken? Maak deze dan. Duidelijkheid geeft rust, zo weet iedereen waar hij aan toe is en wat er wordt verwacht. Van hoe jullie omgaan met het avondeten tot aan het op bed leggen van de kinderen.
Tip 2. Afwisseling weekenden
Straks hebben jullie een omgangsregeling. Hoe gaan jullie hier invulling aan geven? Wellicht is het mogelijk om de omgangsregeling al in te laten gaan. Dat degene die de zorg heeft voor de kinderen het huis voor zich heeft en je dit op deze manier afwisselt. Uiteraard is het dan nodig dat je ergens kan verblijven, maar wellicht heeft een vriendin of familielid wel een plekje voor je over.
Tip 3. Als er een derde in het spel is
Verliefdheid is soms niet te voorkomen. Een gevoel dat je overkomt. Maar je hebt wel een keuze in hoe je ermee omgaat als je nog samenwoont met je ex. Ja, het is voor je gevoel wellicht geoorloofd om een relatie aan te gaan, maar wat doet dit met de situatie thuis? Niet alleen voor jou maar juist voor de kinderen. Denk goed na wat je communiceert en hoe.
Tip 4. Verdeling van de kosten
Eerder hadden jullie wellicht een gezamenlijk pot. Is deze structuur nog aan te houden of kiezen jullie ervoor om de vaste lasten en kinderkosten te delen naar rato? Over geld praten is voor veel mensen lastig en in dit soort situaties misschien nog wel lastiger. Maar als het bijdraagt aan een houdbare situatie, zorg dan dat het bespreekbaar wordt en blijft.
Tip 5. Geef elkaar de ruimte
Ondanks dat jullie nog in een gezinsleven functioneren is het goed om elkaar los te laten en de ruimte te geven. Daar waar je voorheen samen op de bank lekker aan het Netflixen was, wil je ex nu liever een avondje op pad met haar vriendinnen. Of daar waar je voorheen wachtte met het avondeten, is dit nu minder van belang, omdat hij ook prima voor zichzelf kan zorgen. Het is maar net wat je met elkaar afspreekt, zoals aangegeven in tip 1.
Tip 6. Leg het aan de kinderen uit
Je kinderen snappen er misschien niks van. Jullie wonen nog in één huis maar gaan wel scheiden. Dat kan moeilijk, ingewikkeld en verdrietig zijn. Probeer aan te voelen wat handig is om te vertellen. De schijn ophouden is wat ons betreft niet altijd de juiste keuze. Bedenk wat je kinderen aan kunnen en wat ze aanvoelen. Want ze voelen meer aan dan je denkt en zou willen.
Tip 7. Zorg voor een eigen slaapplek
Je moet je afvragen of het handig en wenselijk is om nog samen op één slaapkamer te slapen of in hetzelfde bed te slapen. Enigszins afhankelijk van hoe jullie uit elkaar gaan. Als jullie allebei achter jullie keuze staan is het allemaal niet zo lastig, maar het wordt anders als de liefde nog wel van één kant komt bijvoorbeeld of als de ander nog hoopt dat het goedkomt.
Zo snel mogelijk een eigen plek betrekken is natuurlijk het fijnste. Als dat even niet het geval is, neem deze tips dan ter harte en kijk wat je nodig hebt van elkaar om het leefbaar te houden.
De Mediation Supermarkt
Lk - 14 sep 2019
Die laatste maanden samen, terwijl we al gescheiden waren, maar hij wachtte op de overdracht van de nieuwe woning die hij en z’n nieuwe vriendin samen hadden gekocht, heeft onze relatie volledig verkloot. Eerst konden we nog redelijk normaal met elkaar communiceren over praktische zaken. Hij hield zich echter steeds minder aan afspraken. Nieuwe afspraken waren ook niet meer te maken en bovendien zat zij er altijd tussen op de achtergrond met haar eeuwige geapp. Hij betaalde geen bijdrage in de kosten. Die laatste paar maanden hebben ervoor gezorgd dat ik na zijn vertrek geen behoefte meer had aan contact. Wat een opluchting dat hij weg was! Ik wou rust, geen gezeik meer. Hij is nog een keer langs geweest om ruzie te maken over de hond. Sindsdien hebben we geen contact meer. Het is dat we hadden afgesproken om elkaar niet op straat te zetten. Als ik ergens spijt van heb, is het van die afspraak...
Sven - 8 feb 2022
Het is een hel, het is net of het leven stil staat. Al ruim 5 jaar uit elkaar maar toch nog steeds samen, de frustratie, het ongelukkige leven. Niet meer jezelf zijn, ook naar de kinderen toe. Ik ben op, ik kan niet meer. Ik wil verder gaan met mijn leven, maar het staat stil, en voor hoelang nog? Een woning vinden voor mijn ex-partner is onmogelijk geworden. Zelf weggaan is geen optie omdat zij het huis niet kan betalen. Egoïstisch zijn kan ik niet, ik laat mijn gezin niet aan hun lot over. Hulp is nergens te vinden.