Menu

Partneralimentatie en een BV: Wees alert!

3 reacties
partneralimentatie en een BV

Nu de regels rond partneralimentatie komend jaar drastisch veranderen, ligt in veel artikelen de focus op de termijn van de partneralimentatie. Belangrijk, maar ik wil graag even stilstaan bij de berekening van die partneralimentatie als er een BV in het spel is. Dat vraagt namelijk om extra alertheid.

Gelukkig gaan veel berekeningen keurig volgens het boekje. Maar bij een eigen BV is het raadzaam om je ogen en oren goed open te houden. Het totaalplaatje is een stuk minder transparant dan wanneer je beiden een loonstrookje ontvangt. Enerzijds omdat het inkomen uit een BV uit meerdere componenten kan bestaan, anderzijds omdat de bedrijfsvoering van invloed kan zijn.

Waar moet je op letten bij de berekening van partneralimentatie bij een BV?

Twee aandachtspunten

  • Inkomen en fiscale constructies

Stel, het salaris uit de BV vormt de basis voor de berekening van de partneralimentatie.

Je komt samen tot een bedrag. Misschien valt het inkomen van de één lager uit dan dat van de ander. Maar, zo wordt beargumenteerd, dat lagere inkomen valt ook in een lagere belastingschaal. Per saldo een eerlijke verdeling, vinden jullie allebei.

Toch kan er een adder onder het gras zitten. Niet zelden ontvangt de directeur van de BV dividend om fiscaal voordeliger uit te zijn. Dividend is ook zeker aan te merken als een vorm van inkomen en moet worden meegenomen in de alimentatieberekening.

TIP! Zorg er voor dat je alle inkomsten in alle belastingboxen in het vizier hebt en meeneemt in de berekening van partneralimentatie.

  • Het gaat plotseling verdacht slecht met de BV

En dan is er de bedrijfsvoering. Was het bedrijf in het verleden een stabiele, stevige onderneming, dan is het opmerkelijk als de zaken nu ineens slecht gaan. Iedereen kan pech hebben, zeker. Maar helaas zijn er ook ondernemers die moedwillig de cijfers laten kelderen met het oog op de scheiding. Hoe lager de bedrijfswaardering en het inkomen dat eruit volgt, hoe lager de alimentatie uitpakt.

Heb je je bedenkingen? Laat de zaak doorlichten! Een waarderingsspecialist kijkt verder dan het moment. Die kijkt naar de historie én naar de toekomstige kasstromen in een bedrijf. Een onafhankelijke en objectieve blik geeft inzicht in wat er precies aan de hand is en hoe het bedrijf gewaardeerd wordt. Je wilt tenslotte voorkomen dat je op deze manier bedot wordt.

Volwassen kinderen

Dan nog een veelvoorkomend misverstand over de kinderen. Als ouders ben je tot het 21e levensjaar van je kinderen onderhoudsplichtig. Ik ken een ondernemer die wachtte met scheiden tot zijn zoon 21 jaar was, zodat hij gevrijwaard zou zijn van de alimentatieplicht voor zijn kind. Die vlieger ging (gelukkig) niet op. De studerende zoon kon niet volledig in zijn eigen levensonderhoud voorzien. De wet zegt dat de onderhoudsplicht van ouders dan niet stopt. Ook als een kind gehandicapt is of om redenen niet in eigen onderhoud kan voorzien, blijf je als ouders onderhoudsplichtig.

Verder gaan met je leven

De partneralimentatie is ooit in het leven geroepen om na een scheiding beiden op dezelfde voet voort te kunnen leven. Het kabinet kwam echter tot de conclusie dat 12 jaar voor je ex-partner betalen niet meer van deze tijd is. Loskomen van je ex-partner en zelf door kunnen gaan met je leven liggen daaraan ten grondslag. De alimentatieduur zal per 1 januari in beginsel nog maximaal 5 jaar zijn, afhankelijk van de situatie kan het nog maximaal 10 jaar zijn.

Wat wel van deze tijd is, is om precies uit te zoeken wat een eerlijke verdeling is. Ook dat is belangrijk om verder te kunnen met je leven. Terugkijkend op een correcte afwikkeling, waarbij iedereen openheid van zaken geeft en er niemand met een wrange nasmaak achterblijft. 

Edward Gaakeer RA
www.finccorporatefinance.nl

REACTIES

Laura - 10 dec 2019

En dan toch is scheiden met een geraffineerde ondernemer moeilijk. In mijn geval zelf geen inkomen en manlief op de loonlijst van zijn toekomstige BV. Omzetten groeien elk jaar, en zo maar een halvering van salaris. Dus voor mij geen redelijke alimentatie. Vind dan maar eens een goede doortastende pro deo-advocaat. Want niemand wil een ingewikkelde zaak aannemen, zeker als het bijna niet gesubsidieerd wordt. Dus waar zijn mijn kansen op een eerlijke rechtsgang?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 12 dec 2019

    Beste Laura, heb je het al geprobeerd met een gesubsidieerde advocaat? Want je kan toch ook echt een goede doortastende treffen.

Iemand - 12 dec 2019

Heel herkenbaar mijn ex had ook opeens veel minder omzet. Alleen trapte de rechter daar niet in

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 − = drie




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.