Menu

Geef je zelfvertrouwen na de scheiding een boost

opbloeien na scheiding, zelfvertrouwen

Waarschijnlijk hebben je zelfvertrouwen, je gevoel van eigenwaarde en je zelfbeeld een behoorlijke deuk opgelopen door de scheiding. Of misschien is dat al eerder gebeurd, tijdens je relatie. Een niet goed functionerende of negatieve relatie kan ook slecht zijn voor je zelfvertrouwen. Vaak worden spanningen en ongenoegens afgereageerd op de partner en dan niet door elkaar ‘de hemel in te prijzen’.

Aanleidingen tot minder zelfvertrouwen na de scheiding kunnen zijn:

• de relatie is ‘mislukt’ / het gezin is uiteen gevallen; je hebt het gevoel dat je gefaald hebt

• je ex heeft de scheiding aangevraagd, je voelt je afgewezen, tekort schieten

• je ex heeft je voor een ander verlaten, idem dito, maar dan in het kwadraat.

Zelfvertrouwen heb je als je jezelf en je ‘eigen’ waarde kent en accepteert. Je kent je goede, slechte, sterke en zwakke kanten en hebt daar vrede mee; kortom je weet wat je ‘waard’ bent.

Weinig zelfvertrouwen wordt oa. veroorzaakt doordat je kijk op jezelf vertroebeld is, je ziet alleen nog maar je ‘zwakke’ kanten en je bent je sterke, goede, mooie kanten uit het oog verloren. Het is dus zaak om die goede eigenschappen en kwaliteiten weer helder in beeld te krijgen. Zodat je kijk op jezelf weer in balans is.

Even voor de goede orde…..het is zeker aan te bevelen dat je energie steekt in het verbeteren van aspecten van jezelf waar je ontevreden over bent of die je in de weg zitten.

Maar perfectie hoeft niet, perfectie is niet nodig om de moeite waard te zijn, er te mogen zijn, om vertrouwen in jezelf te (mogen) hebben. Zoals gezegd is het de truc om je (weer) te realiseren wat je sterke, goede kanten zijn. Daar zal je je een tijd lang op moeten focussen, zodat je weer weet dat je ze bezit.

*Eén manier om dat te bereiken is om elke avond voor het slapen gaan minimaal 3 dingen die je die dag goed gedaan hebt, of waar je blij mee bent, op te schrijven in een schrift, dat je daar speciaal voor klaar hebt liggen naast je bed. Dat kan van alles zijn; je hebt bijv. de vuilcontainer op tijd aan de stoep gezet, je hebt de fiets gepakt in plaats van de auto, je hebt iets gedaan wat je moeilijk of eng vond, je hebt tijd genomen om te genieten van de zon…..etc. Hou dat net zolang vol elke avond tot je merkt dat je door de dag heen al positief gaat denken over jezelf.

* Lees regelmatig, om te beginnen na een week of twee, alle aantekeningen nog eens door. Dat is een mooie herinnering aan je mooie en goede eigenschappen en kwaliteiten!

* Vraag aan minimaal 7 mensen om je heen wat zij mooie, goede, sterke kanten van jou vinden. Schrijf die ook in je schrift. Dan onthoud je ze beter. Misschien vind je het niet zo makkelijk om dit te vragen, maar andere mensen zien vaak dingen die je zelf niet ziet. Het kan je veel opleveren. Probeer hun opmerkingen te ontvangen, zonder die in twijfel te trekken, of op een andere manier te ‘verkleinen’.

Dit zijn relatief simpele manieren om je zelfvertrouwen en je zelfbeeld postitief te veranderen. Misschien lijken ze je te simpel.

Ik heb ze zelf alledrie gebruikt en het heeft mij veel gegeven. De manier waarop ik naar mezelf kijk is 180 graden gedraaid. Ik ben meer tevreden met mezelf en dat maakt het leven een stuk prettiger! Ook durf ik stappen te zetten en uitdagingen aan te gaan, die ik vroeger vermeed. Omdat ik meer vertrouwen heb in mezelf en mijn mogelijkheden.

Yolanda de Boer

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 × vijf =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.