Menu

Birdnesting, weet je wat dat is?

3 reacties
birdnesting

Birdnesting: ken jij deze omgangsregeling al?

Bij een scheiding waar kinderen bij betrokken zijn, betekent dit extra veel regelen en afspraken maken. Een daarvan is de omgangsregeling. De meest bekende vormen van omgangsregelingen zijn bijvoorbeeld co-ouderschap of een bezoekregeling. Bij co-ouderschap wordt de zorg en opvoeding gelijk verdeeld. Bij een bezoekregeling zijn de kinderen de grootste tijd bij een van de ouders en gaan ze om de zo veel tijd even naar de ander ouder. Maar er is nog een omgangsregeling die je tegenwoordig steeds vaker ziet: birdnesting. Wat houdt deze omgangregeling in? In dit artikel vertellen we er meer over.

Altijd maar heen en weer

Bij een bezoekregeling of co-ouderschap zijn de kinderen het die steeds van de ene woning naar de andere gaan. Het kan voor kinderen als een voordeel gezien worden; twee huizen, twee slaapkamers, dubbel zo veel speelgoed. Maar om iedere keer weer met een tas vol spullen heen en weer van het ene adres naar de andere, kan erg lastig zijn om aan te wennen.

Kinderen blijven op het nest

Veel ouders zien in dat het niet prettig is voor de kinderen om steeds heen en weer te gaan van de ene ouder naar de ander en kiezen voor birdnesting als omgangsregeling. Hierbij blijft het kind in zijn eigen ouderlijk huis en de ouders wisselen elkaar steeds af. De gedachte hierachter is dat de ouders degenen zijn die kiezen voor de scheiding, dus waarom zouden zij dan niet een nieuw huis zoeken naast het ouderlijk huis waar het kind blijft? Het kind blijft gewoon in zijn eigen huis.

De voor- en nadelen van birdnesting

Het klinkt perfect voor het kind: blijven in de vertrouwde omgeving van het eigen huis. Maar het zijn de ouders die in de praktijk tegen met name praktische zaken aanlopen. Over boodschappen, verdeling van de huishoudelijke taken, de financiën en dan met name over de verschillende huizen. Neem je als gescheiden koppel extra woonruimte voor jullie samen waar je afwisselend van elkaar in woont als je niet bij de kinderen thuis bent of willen jullie beiden een eigen plekje? Birdnesting zal alleen een goede oplossing zijn als je samen goed afspraken kunt maken over de praktische zaken en financieel allebei een eigen plekje op na kan houden. De afspraken die je maakt moeten echter wel realistisch zijn, je moet je flexibel op kunnen stellen en altijd goed met elkaar kunnen communiceren. 

Mogelijk tijdelijke oplossing

Birdnesting zie je ook vaak als tijdelijke oplossing. Als een soort tussenfase voordat een van de ouders definitief in een nieuw huis gaat wonen en de kinderen alsnog door een bezoekregeling of co-ouderschap heen en weer zullen gaan tussen beide ouders. 

Hoe succesvol birdnesting is, verschilt echt per gezin en situatie. Wat voor de een werkt, kan voor de ander totaal niet werken. Het hangt niet zozeer af van het feit dat het voor het kind het beste is om in zijn of haar ouderlijk huis te blijven, maar van de ouders die open met elkaar kunnen blijven communiceren en dat zij degenen zijn die bereid zijn om met de ongemakken om te gaan om steeds heen en weer te verhuizen. 

De afspraken over birdnesting die je samen als ouders maakt, leg je vast in het ouderschapsplan. Je legt vast wie wanneer in het ouderlijk huis is bij de kinderen, hoe jullie omgaan met de kosten van het huishouden en hoe jullie met elkaar communiceren over de kinderen. 

Judex

REACTIES

De kinderen staan centraal - 4 apr 2024

Wij hebben het zo opgelost: kids blijven in ouderlijk huis. Man koopt appartement en is 3 dagen per week in ouderlijk huis aanwezig voor zorg en aandacht aan/met kinderen. Vrouw woont in ouderlijk huis, maar gaat als man er is sociale activiteiten ondernemen of sporten of is thuis erbij. Samen eten, leuke dingen doen. Tevens gezamelijk op vakantie. Gaat prima zolang je elkaar maar het allerbeste gunt en de kinderen op 1 hebt staan. Bij een nieuwe relatie voor 1 van 2 of beiden, valt dit ook in te passen.

Olivia - 4 apr 2024

Birdnesten hebben wij ook gedaan in het begin. Maar wees je ervan bewust dat zolang je birdnest, je eigenlijk nog een relatie hebt met elkaar. Een stel bent dus, of in ieder geval een gezin (en geen twee-kernen gezin zoals bij een scheiding met co-ouderschap) Misschien niet in de traditionele vorm die je ooit hebt gedroomd maar een alternatieve vorm van een gezin met veel vrijheid voor de twee ouderlijke individuen. Maar de eerste prioriteit blijft je gezin. Als je (in mijn ogen) écht gaat scheiden, dan hoort onthechten daarbij. Het gevoel dat je echt vrij bent. Dat jij en je kinderen de kern zijn en dat de andere ouder daar als ouder bij betrokken is maar niet meer als partner. Dat is een heel pijnlijke en niet leuke fase, die soms jaren duurt. Maar als je je eigen leven weer in de hand wil hebben en vooral als je ooit doorwil met een nieuwe partner, besef dan dat birdnesten echt in de weg staat. Dan kan het alsnog een keuze zijn voor de kinderen, begrijp me niet verkeerd. En mooi als je het doet en kunt doen voor de kinderen! Alleen rek je in mijn ogen wel je scheidingsproces als je dit voor meerdere jaren doet. En blijf je in feite bij elkaar voor de kinderen, alleen op een manier die je beter kunt verdragen door hernieuwde vrijheid. p.s. Wij hebben uiteindelijk 2 apartementen gevonden die op loopafstand van elkaar liggen en zijn ieder onze eigen weg gegaan. Maar de kinderen kunnen als ze hun voetbalspullen zijn vergeten, altijd even naar hun andere huis om ze te halen. En op wisseldag lopen ze desnoods in hun pyjama naar 'hun andere bank' om daar verder te gaan met gamen :)

Paul - 4 apr 2024

Ik (man) ben in ons huis blijven wonen, heb haar deel van het huis moeten kopen. De kids zouden een weekend per 2 weken bij mij zijn maar na een half jaar trokken ze daar zelf de stekker uit. Ze waren toen 15 en 17 jaar. Ik wilde daar niet tegenin gaan want dat had alleen maar heibel opgeleverd en alleen maar verliezers volgens mij. Maar ik heb me toch vaak erg rot gevoeld (zachtjes uitgedrukt). Dit is nu bijna 3 jaar geleden en met 1 van de 2 heb ik mondjesmaat contact en helaas de andere niet.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een + 5 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.