Menu

Birdnesting. Weet je wat dat is?

birdnesting

Birdnesting: ken jij deze omgangsregeling al?

Bij een scheiding waar kinderen bij betrokken zijn, betekent dit extra veel regelen en afspraken maken. Een daarvan is de omgangsregeling. De meest bekende vormen van omgangsregelingen zijn bijvoorbeeld co-ouderschap of een bezoekregeling. Bij co-ouderschap wordt de zorg en opvoeding gelijk verdeeld. Bij een bezoekregeling zijn de kinderen de grootste tijd bij een van de ouders en gaan ze om de zo veel tijd even naar de ander ouder. Maar er is nog een omgangsregeling die je tegenwoordig steeds vaker ziet: birdnesting. Wat houdt deze omgangregeling in? In dit artikel vertellen we er meer over.

Altijd maar heen en weer

Bij een bezoekregeling of co-ouderschap zijn de kinderen het die steeds van de ene woning naar de andere gaan. Het kan voor kinderen als een voordeel gezien worden; twee huizen, twee slaapkamers, dubbel zo veel speelgoed. Maar om iedere keer weer met een tas vol spullen heen en weer van het ene adres naar de andere, kan erg lastig zijn om aan te wennen.

verdelen inboedel bij scheiding

Kinderen blijven op het nest

Veel ouders zien in dat het niet prettig is voor de kinderen om steeds heen en weer te gaan van de ene ouder naar de ander en kiezen voor birdnesting als omgangsregeling. Hierbij blijft het kind in zijn eigen ouderlijk huis en de ouders wisselen elkaar steeds af. De gedachte hierachter is dat de ouders degenen zijn die kiezen voor de scheiding, dus waarom zouden zij dan niet een nieuw huis zoeken naast het ouderlijk huis waar het kind blijft? Het kind blijft gewoon in zijn eigen huis.

De voor- en nadelen van birdnesting

Het klinkt perfect voor het kind: blijven in de vertrouwde omgeving van het eigen huis. Maar het zijn de ouders die in de praktijk tegen met name praktische zaken aanlopen. Over boodschappen, verdeling van de huishoudelijke taken, de financiën en dan met name over de verschillende huizen. Neem je als gescheiden koppel extra woonruimte voor jullie samen waar je afwisselend van elkaar in woont als je niet bij de kinderen thuis bent of willen jullie beiden een eigen plekje? Birdnesting zal alleen een goede oplossing zijn als je samen goed afspraken kunt maken over de praktische zaken en financieel allebei een eigen plekje op na kan houden. De afspraken die je maakt moeten echter wel realistisch zijn, je moet je flexibel op kunnen stellen en altijd goed met elkaar kunnen communiceren. 

Mogelijk tijdelijke oplossing

Birdnesting zie je ook vaak als tijdelijke oplossing. Als een soort tussenfase voordat een van de ouders definitief in een nieuw huis gaat wonen en de kinderen alsnog door een bezoekregeling of co-ouderschap heen en weer zullen gaan tussen beide ouders. 

Hoe succesvol birdnesting is, verschilt echt per gezin en situatie. Wat voor de een werkt, kan voor de ander totaal niet werken. Het hangt niet zozeer af van het feit dat het voor het kind het beste is om in zijn of haar ouderlijk huis te blijven, maar van de ouders die open met elkaar kunnen blijven communiceren en dat zij degenen zijn die bereid zijn om met de ongemakken om te gaan om steeds heen en weer te verhuizen. 

De afspraken over birdnesting die je samen als ouders maakt, leg je vast in het ouderschapsplan. Je legt vast wie wanneer in het ouderlijk huis is bij de kinderen, hoe jullie omgaan met de kosten van het huishouden en hoe jullie met elkaar communiceren over de kinderen. 

Is birdnesting misschien iets voor jullie en wil je meer weten over deze omgangsregeling? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij geven je alle informatie en advies met betrekking tot jullie persoonlijke situatie. REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− drie = 4
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.